gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 17 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΞΑΝΘΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (17)

Αρχαία αγάλματα

Ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου

ΘΕΡΜΕΣ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Το ανάγλυφο (τέλος 2ου - αρχές 3ου αιώνα μ.Χ.) είναι λαξευμένο σε μεγάλο βράχο, κοντά στο χωριό Θέρμες. Μέσα σε ανάγλυφο πλαίσιο, που συμβολίζει σπήλαιο, εικονίζεται στο κέντρο ο Μίθρας να θυσιάζει τον ταύρο. Δεξιά και αριστερά, στέκονται οι ακόλουθοι του θεού, ο Καύτης και ο Καυτοπάτης. Ο Μίθρας, ήταν θεός του ήλιου περσικής καταγωγής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Aκριβής θέση: Nομός Ξάνθης, επαρχία Ξάνθης. Tο ανάγλυφο έχει λαξευθεί σε βράχο στα NA του πρώτου συνοικισμού του χωριού Θέρμες και 30 μ. πέρα από τον δρόμο που οδηγεί από τις Θέρμες στην Mέδουσα. Tο ύψωμα Γκρανίστε, όπου εντοπίσθηκαν κατάλοιπα φρουρίου, βρίσκεται περί τα 2 χλμ. BA του ίδιου οικισμού.
Χερσαίες: Tο φρούριο ελέγχει την διάβαση Θερμών-Mεδούσης, από όπου διέρχεται και η σύγχρονη οδός. Δίπλα ρέει ποταμός.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Tο ανάγλυφο χρονολογείται στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 3ου αι. μ.X. Kαμμία σχετική πληροφορία δεν παρέχεται για το γειτονικό φρούριο.
Aρχαίες θρησκείες: Στο ανάγλυφο των Θερμών εικονίζεται παράσταση του Mίθρα Tαυροκτόνου, θεότητα ανατολικής προελεύσεως, που σχετίζεται με την λατρεία του φωτός. Ως Tαυροκτόνος θεωρείται προστάτης των πολεμιστών.
Oχυρώσεις: Στην κορυφή του βραχώδους υψώματος Γκρανίστε σχηματίζονται τρία επίπεδα με κατεύθυνση BΔ προς NA. Στο υψηλότερο σημείο διακρίνονται δύο τμήματα φρουριακού περιβόλου, το βόρειο μήκους 3 μ. και το νότιο μήκους 15 μ.. Tο δεύτερο αυτό τμήμα έχει σωζ. ύψος 1, 30 μ., πάχ. 2, 50 μ. και διατηρεί ίχνη ασβεστοκονιάματος. Tο δεύτερο επίπεδο έχει διαστάσεις 15 X 15 μ. και δεν περιβάλλεται από τείχος αλλά από υψηλούς βράχους. Tο τρίτο και χαμηλότερο επίπεδο, διαστάσεων 50 X 30 μ., προστατεύεται επίσης από βράχους, αλλά διακρίνονται και τμήματα τοίχων στα βατά σημεία. Tα κατάλοιπα αυτά δεν έχουν χρονολογηθεί.
Γλυπτική: Tο σημαντικότερο εύρημα της περιοχής αποτελεί ανάγλυφο σε φυσικό βράχο του Mίθρα Tαυροκτόνου, εκμαγείο του οποίου φυλάσσεται στο Mουσείο Kομοτηνής. Eντός τοξωτού πλαισίου εικονίζεται ο θεός Mίθρας να σκοτώνει τον ταύρο. O θεός φέρει χιτώνα, που ανεμίζει προς τα πίσω. Tο λυγισμένο αριστερό του γόνατο ακουμπά στην ράχη του ταύρου, ο οποίος εικονίζεται πεσμένος στο έδαφος. Mε το αριστερό χέρι κρατούσε την κεφαλή του ταύρου, ενώ με το δεξιό βύθιζε το μαχαίρι στο λαιμό του ζώου, αλλά, λόγω φθορών στο σημείο αυτό, η κεφαλή και τα χέρια δεν διατηρούνται. Δεξιά και αριστερά του Mίθρα εικονίζονται οι συνοδοί του Cautes και Cautopates, ενώ πλάϊ στη κεφαλή του ταύρου διακρίνεται μικρότερη μορφή, που ίσως αποδίδει τον Ήλιο ή την Σελήνη. Kάτω από τον ταύρο διακρίνεται φίδι, συχνό στις παραστάσεις του Mίθρα. Στο κάτω μέρος του αναγλύφου, σε μία σειρά μικρών τοξοειδών πλαισίων, απεικονίζονται σκηνές από τον μυθολογικό κύκλο του θεού, όπως η μεταφορά του ταύρου, ο Mίθρας κυνηγός, η σκηνή χειροτονίας, το ιερό φαγητό Mίθρα και Hλίου και η άνοδος του Mίθρα στον ουρανό. Tο ανάγλυφο χρονολογείται στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου αι. μ. X. Ύψος 1, 13 μ., πλάτος στην βάση 1 μ.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Δάση

Δάσος του Φρακτού

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ

Το Δάσος του Δρυμού (Δάσος Χαϊντούς)

ΞΑΝΘΗ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
Στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, υπάρχει το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού. Έχει κυρηχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και έχει έκταση 180 στρέμματα, που στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά τα 120. Η ψηλότερη κορυφή είναι αυτή του Γυφτόκαστρου στα 1827 μ. Το δάσος της Χαϊντούς είναι δάσος υψηλό και πυκνό και παρουσιάζει εικόνα σχεδόν παρθένας μορφής. Η περιοχή καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών. Υπάρχουν δάση πεύκης, οξυάς και σποραδικές συστάδες ελάτης. Στην περιοχή συναντά κανείς αρκετά φυτά ενδημικά της Ροδόπης, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας του ελλαδικού χώρου. Υπάρχουν επίσης σπάνια είδη θηλαστικών και ορνιθοπανίδας. Στη Χαϊντού υπάρχουν γυμνές εκτάσεις και λιβάδια καθώς και γυμνές ορεινές πλαγιές. Πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί ρέουν με γρήγορα και κρύα νερά που αποτελούν τη ζώνη της πέστροφας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Ξάνθης


Διάφορα

Το Ωρολόι της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Κτίσμα του 1859.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Δαφνώνα

ΔΑΦΝΩΝΑΣ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ

Κάστρο των Κομνηνών

ΚΟΜΝΗΝΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ

Κάστρο Πασχαλιάς

ΠΑΣΧΑΛΙΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ

Καταρράκτες

Καταρράκτης Λειβαδίτη

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ

Κτίρια

Περιοχή Καπναποθηκών

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Οι καπναποθήκες βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πόλης. Αποτελούσαν ανάρπαστο κομμάτι της Παλιάς Πόλης, αφού εκεί ασκούσαν επιχειρηματική και άλλη δραστηριότητα, οι περισσότεροι των κατοίκων της. Κτίσθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα, από άξιους μαστόρους, κυρίως από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μέχρι το έτος 1912.
  Με τη σημερινή διαμόρφωση του χώρου, το σύνολο των καπναποθηκών, οριοθετείται σε τρία κυρίως σημεία: Α) Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στο χώρο που περιβάλλεται από τις οδούς Καπνεργατών, Βουλγαροκτόνου, Έλλης και Δράμας., Β) Ένα μικρότερο σε έκταση, περιβάλλεται από τις οδούς Τσιμισκή, Μιχαήλ Καραολή, Βελισσαρίου και Πλάτωνος, και Γ) Ένα τρίτο μέρος περιβάλλεται από τις οδούς Καπνεργατών, Λευκίππου, Δημοκρίτου και Πλατείας Μπαλτατζή.
  Υπάρχουν τα μεγάλα συγκροτήματα καπναποθηκών, όπως του Οθωμανικού Μονοπωλείου (REGIE), που κτίσθηκαν κυρίως μετά το 1885, για να καλύψουν τις αυξημένες ποσότητες παραγωγής καπνού. Αλλά και οι μικρότερες και μεμονωμένες, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μικρότερης παραγωγής και επεξεργασίας των φύλλων καπνού.
  Δύο Αμερικανικές καπνικές εταιρίες είχαν δραστηριότητα στην Ξάνθη: η GLENN TOBACCO COMPANY (η καπναποθήκη που βρίσκεται νότια αυτής του Οθωμανικού Μονοπωλείου, επί της οδού Καπνεργατών) και η GARY TOBACCO COMPANY Inc (Γκαίρυ κατά τους Ξανθιώτες), στις καπναποθήκες επί της Ανδρέου Δημητρίου, απέναντι από το Ι.Κ.Α.
  Το εντυπωσιακότερο συγκρότημα καπναποθηκών, στην οδό Καπνεργατών, δομημένο σε σχήμα “Π”, πρώην ιδιοκτησίας του Οθωμανικού Μονοπωλείου, σήμερα ανήκει στο Δήμο Ξάνθης, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της μετατροπής του σε Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο.
  Μία δεύτερη καπναποθήκη στην οδό 12 Αποστόλων, στεγάζει την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μία τρίτη στην οδό Δημοκρίτου και Καπνεργατών, ανακαινισμένη με πολύ σεβασμό στην αρχική μορφή της, στεγάζει το Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων του Δήμου Ξάνθης (ΚΑΠΗ).
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Οικίες

Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου

ΑΒΔΗΡΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
  Για την Οικογένεια και το αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Αβδηρα παίρνουμε στοιχεία από ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε στα ΘΡΑΚΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (1984) όπου διαβάζουμε: "Το αρχοντικό είχε κτισθεί από τον Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, ο οποίος είχε έρθει γύρω στα μέσα του περασμένου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στα Αβδηρα, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού. Την εποχή αυτή τα Αβδηρα, όπως και ολόκληρη η Θράκη, κατέχονταν από τους Τούρκους. Η οικογένεια έκανε εύπορη, αστικού χαρακτήρα ζωή, αν και ζούσε σε αγροτική περιοχή. Αυτό δείχνει και η διάρθρωση του σπιτιού. Εξυπηρετούνταν από υπηρέτες, μαγείρισσα, ράφτρα και παραμάνα για τα παιδιά. Το σπίτι ήταν ντυμένο με ακριβά χαλιά, μεταξωτά και διακοσμητικά αντικείμενα, φερμένα από το εξωτερικό πολλές φορές. Συχνά φιλοξενούνταν σ' αυτό επίσημοι ξένοι, πλούσιοι καπνέμποροι κ.α."
  Από τα 6 παιδιά της οικογένειας (τρία αγόρια και τρία κορίτσια) μόνο ο Κώστας μορφώθηκε "Σπούδασε στη Μεγάλη Σχολή του Γένους της Κωνσταντινούπολης και στο Γυμνάσιο του Τσοτιλίου της Μακεδονίας. Για την παιδεία και την οικονομική του επιφάνεια εκλέχθηκε Δήμαρχος Αβδήρων από το 1922 μέχρι το 1934 περίπου".
  Το αρχοντικό δωρήθηκε από τους τελευταίους απογόνους της οικογένειας το 1979, στην ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


Ομορφες τοποθεσίες

Τα Στενά του Νέστου ποταμού

ΛΙΒΕΡΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ

ΞΑΝΘΗ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
  Ο κάτοικος και ο επισκέπτης του νομού Ξάνθης έχει πολλές δυνατότητες επιλογής, ανάμεσα στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
  Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης δίνονται θαυμάσιες ευκαιρίες στους λάτρεις της φύσης (Δέλτα Νέστου, Λίμνη Βιστονίδα, υδροβιότοποι) και της θάλασσας. Ο ρους του Νέστου, τα Στενά του Νέστου, η περιοχή Λιβερών (με αξιόλογα σπήλαια) ως την περιοχή Σταυρούπολης είναι μια ευκαιρία φυσιολατρίας και ποτάμιου αθλητισμού.
  Για ορεινό τουρισμό προσφέρεται ο παρθένος όγκος με τα δάση της Ροδόπης, το δάσος στο Δρυμό, γέφυρες και βρύσες και οικισμοί μιας αλλοτινής εποχής, ο Λειβαδίτης με τον καταρράκτη του, χώροι δασικής αναψυχής και καταφύγια.
  Χώροι ξεκούρασης και αναψυχής στην Ξάνθη το περιαστιακό δάσος, η παρακοσύνθια περιοχή, τα μοναστήρια σους λόφους γύρω από την Ξάνθη, οι παραδοσιακοί οικισμοί στην Ξάνθη, στα Αβδηρα στη Γενισέα, στα Κιμμέρια, στην περιοχή Σταυρούπολης, στα Πομακοχώρια.
(κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Παραδοσιακός οικισμός Αβδήρων

ΑΒΔΗΡΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
  Ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού των Αβδήρων, που απλώνεται στην βόρεια πλευρά του χωριού πάνω από την επιβλητική πλατειά, συναντούμε τα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και την μοναδική ιστορική τους αξία. Χαρακτηριστικό όλων των καλοδιατηρημένων σπιτιών είναι ο παραδοσιακός πέτρινος φούρνος που δεν έλειπε από την αυλή ακόμη και των κατώτερων οικογενειών και που σφράγιζε με την ιδιαίτερη σημασία του την καθημερινή ζωή εκείνων των εποχών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


Ποτάμια

Κόσυνθος ποταμός

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Διαρρέει την πόλη της Ξάνθης και εκβάλλει στη Βιστωνίδα λίμνη.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Τα αξιοθέατα του Νομού

ΞΑΝΘΗ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Η Παλιά Πόλη

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ