gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΥΡΟΣ Επαρχία ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Αξιοθέατα (16)

Κτίρια

Νεοκλασσικά Αρχοντικά

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Η Ποσειδωνία είχε επιλεγεί από τους πλουσίους της εποχής σαν τόπος εξοχής. Έτσι χτίστηκαν τα πολλά Νεοκλασσικά Αρχοντικά, τα οποία διασώζονται και μπορεί να επισκεφθεί ο επισκέπτης. Πολλές βίλες και επιβλητικές πυργοειδείς επαύλεις, ξύλινες βεράντες, εξωτερικές σκάλες και κήποι γεμάτοι με δέντρα χαρακτηρίζουν αυτή την "αριστοκρατική" εξοχή της Σύρου.

Τα Αρχοντικά

  Η ζωή κι η όψη της Ποσειδωνίας συνδέθηκε με την άνθηση της Ερμούπολης και επηρεάστηκε απ' αυτήν. Η πόλη ξεπετάχθηκε μέσα από τις φλόγες της ελληνικής επανάστασης, όταν οι Χιώτες αναζήτησαν (μετά τη σφαγή στη Χίο το 1822) μια νέα πατρίδα ήσυχη και φιλόξενη. Έτσι φθάνουν στην ανέγγιχτη από τη φρίκη του πολέμου Σύρο. Θ' ακολουθήσουν οι Ψαριανοί, οι Κρήτες, οι Κασιώτες, οι Μικρασιάτες κ.α. Η Ερμούπολη σε 11 μόνο χρόνια καθίσταται όχι μόνο εμπορικό κα βιομηχανικό κέντρο, αλλά και κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού. Ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Ερμούπολη φτιάχνεται γύρω στα 1855. Μετά το 1880, κάποιοι καραβοκύρηδες, καπνοβιομήχανοι, βαμβακέμποροι, έμποροι ξυλείας, κυρίως Χιώτες από την Ερμούπολη, θα' ρθουν στην Ντελλαγκράτσια να γαληνέψουν και να ονειρευτούν στην ηρεμία του τοπίου, αλλά και να κυνηγήσουν οι περισσότεροι, μιας κι εκείνες τις εποχές το κυνήγι ήταν άφθονο στους γύρω λόφους.
  Τα αρχοντικά, λαμπρά και περίτεχνα, ξεπαραβγαίνουν σε ομορφιά και πολυτέλεια. Διώροφα και τριώροφα φεγγοβολούν στο φως της ασετυλίνης που φωτίζει τα ίδια αλλά και το γύρω δρόμο με φανάρια. Αρκετά επηρεασμένα απ' το νεοκλασικό στοιχείο, άλλα, αρχιτεκτονικές συνθέσεις όπου παντρεύονται διάφορα στοιχεία αγγλικής, γαλλικής και ιταλικής τεχνοτροπίας. Η πέτρα τους άλλοτε παρμένη από το ίδιο το κτήμα, άλλοτε πάλι πωρόλιθος που έρχεται από αλλού ή μαλτεζόπετρα που φτάνει με πλοίο κατευθείαν από τη Μάλτα στο χωριό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Ποσειδωνίας


Πρώτο Νοσοκομείο Ερμούπολης

ΣΥΡΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 79133
  Κτήριο ογκώδες μνημειακού χαρακτήρα. Απλή αρχιτεκτονική με ενδιαφέρουσα κατασκευή. Μαρμαρόκτιστα με αρμούς σαρδελωτούς. Μαρμάρινες ταινίες χωρίζουν τους ορόφους και κοιλόκυρτο κυμάτιο τονίζει την βάση του κτηρίου. Το τελικό γείσο είναι μαρμάρινο και το στηθαίο του δώματος κτιστό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολυκατοικία διότι υπήρχαν διαφορετικές είσοδοι.
  Κτήριο μορφολογικά και ιστορικά αξιόλογο. Οπως φαίνεται από τις επιγραφές, εκεί έζησε ο Χ. Α. Κριαράς, διέμεινε ο βασιλιάς ΄Οθων και προσέφυγε νήπιο ο Ε. Βενιζέλος. Από το 1935 μέχρι το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Γυμνάσιο θηλέων.
  Εχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης ως το όριο της ιδιοκτησίας του (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/989/16681/10.8.87, ΦΕΚ 475/Β/3.9.87). Σήμερα κατοικείται ένα μέρος του κτηρίου και το υπόλοιπο είναι κενό.

Κληροδότημα Κουτσοδόντη-Πρώτο Νοσοκομείο

Αρχοντικό Βελισσαροπούλου

Τηλέφωνο: +30 210 3253059, 3243289
Φαξ: +30 210 3232547
  Αρχοντικό με βαρύ εξωτερικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο και ενδιαφέρουσα εσωτερική διακόσμηση. Μαρμαρόκτιστο με λαξευτή ισόδομη λιθοδομή και αέτωμα στον άξονα του τρίτου ορόφου. Χαρακτηριστικά είναι τα καλοδουλεμένα τοξωτά ανοίγματα των καταστημάτων στο ισόγειο και ο εξαιρετικής τέχνης διάκοσμος στους ορόφους (μπαλκονοποδιές, φουρούσια, γείσα παραθύρων με γεισίποδες). Είναι έργο του Συριανού αρχιτέκτονα Τ. Βλυσίδη.
  Μετά από πρόσφατη επισκευή έχουν καταστραφεί οι τοιχογραφίες (κυρίως του κλιμακοστασίου).
  ΄Εχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης με ζώνη προστασίας ως τα όρια της ιδιοκτησίας του. Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/989/16681/10.8.87, ΦΕΚ 475/Β/ 3.9.87.

Δημοτικό Γυμνάσιο

  Στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης που ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1833. Μαζί με το Γυμνάσιο του Ναυπλίου είναι τα από πρώτα οικοδομήματα που χτίστηκαν γι΄ αυτόν ειδικά το σκοπό. Είναι διώροφο κτίριο με κτιστές παραστάδες και επίκρανα που κοσμούν το κεντρικό τμήμα του πρώτου ορόφου. Χτίστηκε με σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Χερλάχερ και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 13 Νοεμβρίου 1834. Πρώτος γυμνασιάρχης ήταν ο Νεόφυτος Βάμβας όπως μας θυμίζει και η επιγραφή που υπάρχει στην είσοδό του. Οι αίθουσες είναι άνετες με ψηλά ταβάνια. Στην κεντρική αίθουσα του πρώτου ορόφου μια μεγάλη τοιχογραφία παριστάνει τον Παρθενώνα. Στο Γυμνάσιο αυτό εκτός από τους Συριανούς φοίτησαν και μαθητές από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κρήτη...
  Επιφανείς μαθητές του Γυμνασίου ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Κλων και ο Κυπάρισσος Στέφανος και άλλοι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Αρχοντικό Βελισσαροπούλου

Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Τηλέφωνο: +3022813 61000
Φαξ: +3022810 88232

Οικίες

Τα σπίτια του χωριού

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
  Το σπίτι στα χωριά είναι ένα μικρό, λιτό κι απέριττο κτίσμα που στέγαζε τις πολυάνθρωπες φαμίλιες. Οι πρώτες αγροικίες είναι σκόρπιες στο χώρο, όμως αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία, αντίθετα οι σχέσεις των κατοίκων θα είναι ζεστές και ανθρώπινες. Το σπίτι, χαμηλό, σε σχήμα Γ, απλώνεται συνήθως νοτιοανατολικά ν' αγναντεύει τον πρωινό ήλιο. Περιλαμβάνει τη σάλα, την κάμαρα και την κουζίνα με το τζάκι, όπου γινόταν η ιεροτελεστία του μαγειρέματος στα ξύλα. Στο πλάι της κουζίνας, το στε(γ)άδι, όπου υπήρχε ο φούρνος, αλλά και το τζάκι για τις δύσκολες δουλειές (χοιροσφάγια). Τα μικρά πετρόκτιστα δωμάτια είχαν καλαμένια οροφή, που τη στήριζαν δοκάρια από καστανιές η αρεφτιές. Για μόνωση πάνω από τα καλάμια τοποθετούσαν βούρλα και κατόπιν φύκια, τέλος έστρωναν με μαεστρία λειβαδόχωμα, ώστε ν' αποφύγουν το στάξιμο του δώματος. Το στρώσιμο του δώματος επαναλαμβανόταν χρόνο με το χρόνο. Το πάτωμα, πρωτόγονο επίσης (η συλαριά), στρωνόταν κι αυτό με ειδικό χώμα που οι νοικοκυρές, αφού το ράντιζαν, το σκούπιζαν και καμμιά φορά το άσπριζαν (ασβέστωναν) κιόλας. Οι πέτρινοι τοίχοι είχαν για μοναδικά συνεκτικά υλικά το χώμα και τα φύκια. Το εξωτερικό μέρος του σπιτιού τέλειωνε στο πάνω μέρος με το σαμάρι (ζωνάρι), που είχε χρώμα ανάλογο με το υπόλοιπο σπίτι. Αυτό βέβαια καθιερώθηκε σε μετέπειτα εποχές, γιατί τα πρώτα χρόνια τα σπίτια δεν ήσαν καν σοβατισμένα. το πιο συχνό ήταν το άσπρο σπίτι με το γαλάζιο ζωνάρι ή το ανοικτό ροζ με άσπρο ζωνάρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Ποσειδωνίας


Παραδοσιακοί οικισμοί

Πιάτσα

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
  Η Πιάτσα αποτελεί το "κέντρο" της Ανω Σύρου. Εδώ, βρίσκονται, ταβέρνες, παντοπωλεία, αξιόλογες λαογραφικές εκθέσεις κλπ. Παλαιότερα η Πιάτσα είχε περισσότερα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και η μουσική πλημμυρίδα των ρεμπέτικων τραγουδιών αντηχούσε στα στενά της δρομάκια. Αλλωστε αυτός ο τόπος γαλούχησε το Μάρκο Βαμβακάρη. Όμως και σήμερα παραμένει το πιο ζωντανό κομμάτι του οικισμού και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Αυτός είναι ο τόπος που καταλήγουν οι επισκέπτες για ν' απολαύσουν την υπέροχη θέα και τις νοστιμιές των κέντρων διασκεδάσεως. Εδώ συναντάμε το Δημαρχείο της Ανω Σύρου, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, το Λαογραφικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Συνοικία Βαπόρια

ΣΥΡΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κόσμημα για την Ερμούπολη αποτελεί η συνοικία Βαπόρια, πίσω από το Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά με εξαιρετικές τοιχογραφίες και εσωτερικές οροφογραφίες. Ήταν τα σπίτια των παλιών καραβοκύρυδων. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πλημμυρίζει τα μάτια καθώς η θέα είναι μαγευτική. Τα σπίτια που βρίσκονται χαμηλά ξεπηδούν μέσα απ' τη θάλασσα.

Πλατείες & κήποι

Πλατεία Μιαούλη

Η πλατεία Μιαούλη που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Είναι πλακόστρωτη και τις άκρες της κοσμούν πανύψηλοι φοίνικες. Δεσπόζει ο ανδριάντας του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και η μαρμάρινη κυκλική εξέδρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Σε αυτή βρίσκεται και το Δημαρχείο.

Πλατεία Τσιροπινά

Στην πλατεία Τσιροπινά, πίσω από το κτίριο του ΟΤΕ, στεγάζεται η Νομαρχία Κυκλάδων σε νεοκλασικό αρχοντικό.

Σελίδες επίσημες

Αρχιτεκτονική

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
  Η πολιτεία της Ανω Σύρου, χτισμένη πάνω στο λόφο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικού οικισμού.
  Είναι ο πρώτος οικισμός που δημιουργήθηκε στο νησί. Χρονολογείται γύρω στα 1.200 μ.Χ. Η ανάγκη προστασίας απ' τους πειρατές οδήγησε τους κατοίκους στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής. Τα σπίτια, χτισμένα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο αποτελούσαν ένα φυσικό τείχος που δεν επέτρεπε στους εχθρούς την είσοδο στην πόλη.
  Η Απάνω Χώρα, όπως λέγεται η Ανω Σύρος απ' τους ντόπιους, ασκεί μια απαράμιλλη γοητεία στον επισκέπτη. Είναι πολύ καλά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής που οικοδομήθηκε. Στενά σοκάκια, ατελείωτα ασπρισμένα σκαλιά, μικρές αυλές στολισμένες με γλάστρες, "στεγάδια", ξύλινα μπαλκόνια και πόρτες με δύο φύλλα χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της. Εδώ τα όρια ιδιωτικού και δημόσιου χώρου είναι δυσδιάκριτα. Πολλές καθολικές εκκλησίες και μοναστήρια ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά της Απάνω Χώρας. Η αρχιτεκτονική της Ανω Σύρου δε μοιάζει σε τίποτα με αυτή της νεοκλασικής Ερμούπολης. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί μα τόσο κοντά ο ένας στον άλλον.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Γράμματα - Ρωμαϊκές επιγραφές

ΚΙΝΙ (Οικισμός) ΣΥΡΟΣ
Πάνω στους βράχους του όρμου Γράμματα βρίσκονται χαραγμένες εκαντοντάδες επιγραφές από τη ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή εποχή. Οι επιγραφές αυτές είναι ευχές ναυτικών που σώθηκαν από τρικυμίες, προς τον Σέραπι, τον Ασκληπιό, τον Ήλιο, τους Διόσκουρους και τον Αγιο Φωκά.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ