gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΛΕΒΑΔΙΑ Πόλη ΒΟΙΩΤΙΑ".


Αξιοθέατα (5)

Παλιοί νερόμυλοι

Νερόμυλος

Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της περιοχής, κτίστηκε στις αρχές του αιώνα και με κινητήρια δύναμη το νερό λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Με την αναπαλαίωση - που διατήρησε την κίνηση του νερού μέσα και έξω από το κτίριο - δημιουργήθηκε ένας παραδοσιακού ύφους χώρος με πολλαπλές χρήσεις. Φιλοξενεί Συνεδριακό Κέντρο και Εστιατόριο, ενώ στο ισόγειο δημιουργήθηκε χώρος παρουσίασης εκθέσεων. Η πλήρης λειτουργικότητα του κτιρίου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει αναδείξει το Νερόμυλο σε σημαντικό κέντρο εκδηλώσεων και πολιτισμού. Απέναντι από τον Νερόμυλο και σε επαφή με το νερό, βρίσκεται αμφιθεατρικός χώρος που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Παραδοσιακό Πάσχα της Λιβαδειάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Πύργοι

Ο Πύργος του Ρολογιού

Ο Πύργος του Ρολογιού, χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως Πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να τον αφήσουν να ανασκάψει για το Μαντείο του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του.

Πηγές

Κρύα - Ερκυνα

  Χαρακτηριστικό της Λιβαδειάς είναι το ποτάμι της Ερκυνας που διασχίζει την πόλη και στο οποίο έχουν γίνει πολλές προστατευτικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Για το όνομα του ποταμού αναφέρει ο Παυσανίας: «Λένε πως η Ερκυνα έπαιζε εδώ μαζί με την Κόρη της Δήμητρας και πως κρατούσε χήνα που της ξέφυγε από τα χέρια και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Από το μέρος από το οποίο έβγαλε η Κόρη τη χήνα πήγασε το νερό και λένε πως γι’ αυτό δόθηκε στον ποταμό το όνομα Ερκυνα». Η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με τις πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα παλιά κτίρια, τις πεζούλες, τα κανάλια και τα θυροφράγματα. Η περιοχή των Πηγών της Κρύας όπως λέγονται οι πηγές του ποταμού αποτελεί τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Σήμερα πάνω στις πηγές βρίσκεται το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ξενία.
   Εδώ βρισκόταν και το Μαντείο του Τροφωνείου Διός, που συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη και πλούτη κατά την αρχαιότητα με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η περιοχή αποτελεί γεωμορφολογικά την έξοδο φαραγγιού, στον πυθμένα του οποίου υπάρχει χείμαρρος. Μέσα στο φαράγγι κατασκευάστηκε το 1987, πέτρινο θέατρο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ακουστική, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Η εκκλησία της Ιερουσαλήμ βρίσκεται χτισμένη πάνω στους βράχους και ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια για να φτάσει εκεί.
  Οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές της Ερκυνας, αποτελούν τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και βρίσκονται στο νότιο άκρο της πόλης. Εδώ, βρισκόταν και το Μαντείο του Τροφωνίου Διός, που συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη και πλούτη κατά την αρχαιότητα, με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η Κρύα, που αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, είναι τόπος εκπληκτικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, όπου ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται αρμονικά. Σήμερα, πάνω στις πηγές της Κρύας βρίσκεται το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ξενία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Κτίρια

Νεροτριβή

Στην είσοδο της περιοχής της Κρύας βρίσκεται η Νεροτριβή. Το παραδοσιακό κτίριο, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για το πλύσιμο υφαντών χαλιών, αναπαλαιώθηκε και απέκτησε νέες χρήσεις. Σήμερα στο ισόγειο λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ στον εντυπωσιακό υπόγειο χώρο δημιουργήθηκε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο. Η Νεροτριβή αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Λεβαδέων. Απέναντι από τη Νεροτριβή υπάρχει το Αγροτουριστικό Γραφείο. Το γραφείο εξυπηρετεί τους επισκέπτες της περιοχής δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για φιλοξενία, εστίαση, αναψυχή, εκδηλώσεις και αξιοθέατα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Πλατείες & κήποι

Κεντρική πλατεία - Δημαρχείο

Το Δημαρχείο στεγάζεται στο ιστορικό Ξενοδοχείο Ελικών, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Η Κεντρική Πλατεία ονομάζεται Εθνικής Αντίστασης και συνδέεται με τραγικό γεγονός του απαγχονισμού 10 πατριωτών από τους Γερμανούς. Σήμερα η κεντρική πλατεία μαζί με τον πεζόδρομο της Μπουφίδου, αποτελεί τον βασικό τόπο συνάντησης των Λιβαδιτών με πολλά καφενεία, μπαρ, ουζερί και εμπορικά καταστήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ