gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΔΥΣΩΡΟΝ Βουνό ΚΙΛΚΙΣ".


Αξιοθέατα (1)

Πλατείες & κήποι

Βαλκανικός Βοτανικός κήπος Κρούσσια

   Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος που δημιουργείται στα Κρούσια, συνολικής έκτασης 310 στρεμ., είναι από τους νεότερους Βοτανικούς Κήπους στην Ευρώπη. Σε οικόπεδο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κρουσσίων στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δημιουργήθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Βοτανικού Κήπου. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου φιλοξενούνται αρωματικά και φαρμακευτικά είδη της Ελληνικής Χλωρίδας, παραδοσιακές ποικιλίες των οπωροφόρων δένδρων και καλλωπιστικών θάμνων και πολυετή ποώδη είδη.Οι μελέτες και οι εργασίες υλοποίησης του έργου ξεκίνησαν το 1996. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές του έργου όπως : οριοθέτηση με ξύλινη και μεταλλική περίφραξη συνολικού μήκους 5.600 μ., διάνοιξη του κεντρικού και των περιφερειακών δρόμων συνολικού μήκους 7.000 μ., χώροι στάθμευσης, τεχνικά έργα μεταφοράς νερού άρδευσης, κατασκευή υπόγειου δικτύου νερού άρδευσης και ξύλινες κατασκευές. Ανοίχτηκαν δύο τεχνητές λίμνες επιφάνειας 1.400 τ.μ. για να φιλοξενήσουν διάφορα είδη υδρόβιων φυτών. Βελτιώθηκε το υπάρχον δάσος δρύος και προετοιμάσθηκαν οι χώροι για τις νέες φυτεύσεις των αυτοφυών ειδών της Βαλκανικής Χλωρίδας.Η φυσική βλάστηση του Βοτανικού Κήπου είναι κυρίως δασική με κυρίαρχα είδη τα Quercus pubescens Willd, Q frainetto Ten, Carpinus orientalis Miller, Fraxinus ornus L., σε έκταση περίπου 150 στρ. Σκοπός της διατήρησης του φυσικού δάσους είναι η μελέτη της ανάπτυξής του. Στα υπόλοιπα περίπου 150 στρέμματα θα φιλοξενηθούν τα υπόλοιπα είδη της Βαλκανικής Χλωρίδας τα οποία θα διαχωριστούν σε φυσικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Δημιουργούνται περιβάλλοντα με μακί και φρύγανα, λειβάδια, αλπική και υποαλπική ζώνη και Arboretum. Οι ταξινομικές σχέσεις του φυτικού υλικού, η οικολογική προσαρμογή και η ιστορία των αυτοφυών φυτών με κύριο στόχο την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του Βοτανικού Κήπου.
Στόχοι
  Ο σκοπός της δημιουργίας του Βοτανικού Κήπου και του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης είναι η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της αυτοφυούς Βαλκανικής Χλωρίδας, η εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα σε μια τράπεζα ζωντανού φυτικού υλικού και η εξυπηρέτηση των αναγκών αναψυχής και τουρισμού που παρουσιάζει ο σύγχρονος άνθρωπος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
  Τα αναμενόμενα οφέλη από τον Βοτανικό Κήπο είναι :
•Η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της αυτοφυούς Βαλκανικής και Μεσογειακής Χλωρίδας.
•Η ενίσχυση των παραμεθορίων περιοχών μέσω της τουριστικής αναβάθμισης και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών απασχόλησης.
•Η ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας με τις Βαλκανικές χώρες σε θέματα συλλογής, διατήρησης, αξιολόγησης και ανταλλαγής φυτικού αυτοφυούς υλικού.
•Η ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σε Βαλκανικό επίπεδο.
•Η επισήμανση ειδών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και η λήψη μέτρων για την προστασία τους.
•Η διατήρηση σπόρων του αυτοφυούς υλικού σε εγκαταστάσεις μακρόχρονης διατήρησης.
•Η δημιουργία εργαστηρίου στο ΕΘΥ.Ι.ΑΓ.Ε. Θεσσαλονίκης για την συλλογή, διατήρηση, αξιολόγηση και πολλαπλασιασμό αυτοφυούς γενετικού υλικού της Βαλκανικής Χλωρίδας και η εμπορική αξιοποίησή του στην ανθοκομία.
•Η εκπαίδευση μαθητών, εκπαιδευτών, σπουδαστών, γεωτεχνικών, ερασιτεχνικών και άλλων ομάδων
Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
   Αυτοφυή είδη της Ελληνικής και Βαλκανικής Χλωρίδας Οργανωμένες εξερευνητικές αποστολές συλλογής είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής αυτοφυών ειδών της Ελληνικής και Βαλκανικής Χλωρίδας.
Φυτώριο
  Η αναγνώριση, διατήρηση και ο πολλαπλασιασμός των αυτοφυών ειδών γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο για κάθε φυτικό είδος. Κτιριακές εγκαταστάσεις Εξοπλισμός Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού του Βιοχημικού εργαστηρίου, του εργαστηρίου πολυμεσιακών εφαρμογών, των θερμοκηπιακών μονάδων, των επίπλων καθώς και των γεωργικών μηχανημάτων . Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρους εργαστηρίων, γραφεία, αμφιθέατρο και αποθηκευτικούς χώρους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Κιλκίς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ