gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΓΡΕΒΕΝΑ Πόλη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".


Αξιοθέατα (2)

Κτίρια

Το Ρολόι

  Το Ρολόι της πόλης των Γρεβενών, μαζί με το Μύλο του Μπούσιου και το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, συνθέτουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της πρωτεύουσας του νομού.
  Είναι χτισμένο στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης και απέναντι ακριβώς από το Νομαρχιακό κατάστημα και το Δημαρχείο. Είναι ένα κτίσμα πεντάγωνο, με μήκος κάθε πλευράς 2 μέτρα, ενώ το συνολικό του ύψος ξεπερνά τα 20 μέτρα. Στο εσωτερικό του, που είναι κενό, υπάρχει κυκλική σκάλα, η οποία οδηγεί σε περιμετρική βεράντα λίγο πριν την κορυφή. Μετά τη βεράντα υψώνονται καμάρες που στηρίζουν έναν κωνικό τρούλο, στην βάση του οποίου είναι ενσωματωμένες μεγάλες πλάκες ρολογιού, συνδεδεμένες με μια καμπάνα.
  Σε εντοιχισμένη επιγραφή διαβάζουμε: «Εκτίσθη το 1906, ανακαινίσθη το 1969». Η ανακαίνιση για την οποία γίνεται λόγος, βοήθησε σίγουρα στη συντήρηση του κτιρίου, αλλά άλλαξε ολοκληρωτικά την αρχική μορφή με την επικάλυψη της πέτρας και τη χρήση σύγχρονων και ξένων προς το κτίσμα υλικών.
  Σαν κτίσμα είναι από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη από την εποχή της Τουρκοκρατίας και πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε σαν τμήμα Τούρκικου Τζαμιού. Λόγω της θέσης του, του χρόνου κατασκευής αλλά και της τεχνοτροπίας του, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και «κουβαλάει» μνήμες και αναμνήσεις περασμένων ετών, δεμένες συναισθηματικά με τον κάθε Γρεβενιώτη.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Παλιοί νερόμυλοι

Ο Μύλος του Μπούσιου

  Στα δυτικά της πόλης, εκεί που λέγεται ότι υπήρχε ο παλιός οικισμός Αυλαίς και σήμερα είναι ο συνοικισμός των Εργατικών κατοικιών, βρίσκεται ο Μύλος του Μπούσιου. Κτίσμα του περασμένου αιώνα, αποτελεί τη μοναδική μαρτυρία βιομηχανικού κτιρίου της περιοχής και είναι δείγμα σπάνιας αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για έναν προηγμένης τεχνολογίας για την εποχή του αλευρόμυλο, που λειτούργησε ασταμάτητα για έναν αιώνα περίπου και η δραστηριότητά του ξεπερνούσε τα όρια της Τουρκικής επικράτειας.
  Βασική κινητήρια δύναμή του ήταν το νερό, που υπήρχε άφθονο το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι χρησιμοποιούνταν η δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης ατμομηχανή.
  Το κτίριο του Μύλου είναι παρεμφερές των Ευρωπαϊκών της β φάσης της Εκβιομηχάνισης, επηρεασμένο από την αισθητική του εκλεκτικισμού. Ηταν τριώροφο και τα υλικά κατασκευής του ήταν πέτρα, συμπαγείς πλίνθοι, ξύλο, χυτοσίδηρος και βυζαντινά κεραμίδια. Σήμερα σώζεται μόνο το διώροφο νότιο τμήμα του, που αποτελούσε και τη θερινή κατοικία των ιδιοκτητών του. Ανήκε στην οικογένεια του Γ. Μπούσιου, από την οποία κράτησε και το όνομά του, ενώ σήμερα έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Γρεβενών, ο οποίος έχει αναλάβει και τη συντήρηση και ανακαίνισή του.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ