ΠΕΔΙΝΗ (Κωμόπολη) ΔΩΔΩΝΗ - Greek Travel Pages

ΠΕΔΙΝΗ, Κωμόπολη, ΔΩΔΩΝΗ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/Pedini

ΠΕΔΙΝΗ συλλογή φωτογραφιών

ΠΕΔΙΝΗ Κωμόπολη ΔΩΔΩΝΗ Εμφάνιση χάρτη

Παρουσίαση

  Το χωριό Πεδινή είναι ένα από τα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων και βρίσκεται νοτιοδυτικά της. Απέχει από τα Ιωάννινα επτά χιλιόμετρα και ο χρόνος της διαδρομής με το αυτοκίνητο είναι μόλις δέκα λεπτά περίπου.
  Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες και ανατολικά των υψωμάτων Κουρί και Κασταλάτας. Αριστερά αυτών των υψωμάτων και στην ίδια σχεδόν οροσειρά, αφήνοντας ένα διάσελο ανάμεσα τους, βρίσκεται το ύψωμα της Αγίας Μαρίνας και συνεχίζει το ύψωμα Χιονιάσα. Από τα υψώματα αυτά χαμηλότερο είναι της Αγίας Μαρίνας και είναι το πλέον δασωμένο.
  Βορειοδυτικά του χωριού και προς το μέρος της Κασταλάτας ορθώνεται το παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Δουρούτης, όπου δεσπόζουν επίσης το ομώνυμο Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο. Παλιότερα σ' αυτή την πλαγιά οι κάτοικοι της Πεδινής καλλιεργούσαν αμπέλια, ενώ τώρα είναι χτισμένη η Πανεπιστημιούπολη. Έτσι η περιοχή αναβαθμίστηκε και τα οικόπεδα απέκτησαν μεγάλη αγοραστική αξία και ζήτηση. Το χωριό έγινε μία από τις πιο ζωντανές κοινότητες με μεγάλη προοπτική προόδου.
  Τα τελευταία χρόνια η οικοδόμηση της περιοχής είναι αλματώδης, το χωριό απλώθηκε πολύ και ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά. Τα σπίτια είναι όλα σχεδόν καινούργια με πολλές σκόρπιες βίλες και σπάνια βλέπει κανείς παλιά, που χρησιμοποιούνται τώρα ως αποθήκες.
  Πλάι και νότια του χωριού, ανάμεσα από την Αγία Μαρίνα και το Κουρί περνάει ο δρόμος προς τη Δωδώνη, όπου παράλληλα κατασκευάζεται η Εγνατία οδός, που θα διασχίζει όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
  Το χωριό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και παλιότερα λεγόταν ΡΑΨΙΣΤΑ και μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους μετονομάστηκε σε ΠΕΔΙΝΗ, για το πεδινό ίσως μέρος του χωριού. Η μετονομασία έγινε το 1928 με το Διάταγμα (11-9-1928 ΦΕΚ Α' 93/1928).

Βρείτε στην περιοχή ΠΕΔΙΝΗ

pin
10
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
3
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΠΕΔΙΝΗ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (2) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 15 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Εδρα δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα
Ταχ. Κωδικός 45500
Τηλ. +30 26510
Υψόμετρο 484 μέτρα
Γ. Μήκος 20o 50' 36.3" E
Γ. Πλάτος 39o 36' 00.84" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 1047
1981 912
Αποστάσεις:
10 Χιλιόμετρα Βόρεια (Β) η πρωτεύουσα του νομού: ΙΩΑΝΝΙΝΑ Πόλη, ΗΠΕΙΡΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις