Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπέλου έχει 249 μόνιμους κατοίκους (απογραφή
2001). Απέχει 4 χλμ. από την Ακράτα.
Παλιότερα το όνομα του χωριού ήταν Βαλκουβίνα και προερχόταν από δύο ιταλικές
λέξεις : Πάλκο, που σημαίνει χαρά και Βίνο, που σημαίνει κρασί. Σημαίνει δηλαδή
ότι οι παλιοί ήταν γλεντζέδες και καλοπερασάκηδες. Αργότερα ονομάστηκε Αμπελος
από το γεγονός ότι υπήρχαν πάρα πολλά αμπέλια. Ιδιαίτερα γνωστό ήταν το βαλκουβινιώτικο
κρασί, η ποιότητα του οποίου ήταν εξαιρετική. Κύριο προϊόν ήταν παλιά και η σταφίδα,
εκλεκτής ποιότητας, λόγω της ανατολικής και αμφιθεατρικής διάταξης του χωριού,
με πλήρη ορατότητα στον κορινθιακό κόλπο. Ένα άλλο προϊόν ήταν το σιτάρι, με παραγωγή
σε μεγάλες ποσότητες, ώστε το χωριό ονομαζόταν "Καναδάς". Στην περιοχή
Γρασιδοτόπια υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα σε μεγάλη έκταση, τα οποία κάποτε
η αρχαιολογική σκαπάνη θα τα φέρει στην επιφάνεια, καθώς η περιοχή έχει δεσμευτεί
από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το όμορφα ρυμοτομημένο χωριό της Αμπέλου γνωρίζει
κι αυτό μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με όμορφες νεόκτιστες κατοικίες, που διατηρούν
το τοπικό χρώμα. Ο επισκέπτης μπορεί εκτός από τη θέα να απολαύσει και το φαγητό
του στην ταβέρνα του χωριού.
Xάρτης & Γεωγραφία
Αποστάσεις:
71,7 Χιλιόμετρα η πρωτεύουσα του νομού: ΠΑΤΡΑ
Πόλη, ΑΧΑΪΑ
,
ΕΛΛΑΔΑ
Έχετε την δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή / και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μια από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα"
Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με τη συγκεκριμένη τοποθεσία/περιοχή
Πρόσφατη Τουριστική ειδησεογραφία από το GTP Headlines
Report: Greek Tourism Must Look Beyond Records Toward Sustainability, New Markets
Greek tourism must shift from record-breaking growth to a sustainable, forward-looking model, says a new NBG report....
Mabrian: US Travel Demand from Europe Dips as Long-haul Travelers Grow Cautious
Mabrian’s 2025 data reveals a moderate decline in European travel intent to the US, highlighting cautious booking behaviors and challenges ahead for the American tourism sector....
A 10-page feature in the UK’s Food & Travel Magazine explores Lasithi’s culinary traditions, local products, and cultural heritage in Eastern Crete....