gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 59 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Νησί ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (59)

Δημαρχεία

Δήμος Κεφαλλονιάς

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 22933, 20047, 26713 60100
Φαξ: +30 26710 22572, 28515

Δήμος Σάμης

ΣΑΜΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26740 22019, 23401-2
Φαξ: +30 26740 23063

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αργοστολίου

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Πρωτεύουσα του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι το Αργοστόλι από το 1757. Εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, με ωραία νεοκλασικά κτίρια, μια σύγχρονη πόλη με αξιόλογη ιστορική και πνευματική παράδοση. Αμφιθεατρικά κτισμένο με όμορφη θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, ατενίζει τον ελατοσκέπαστο Αίνο. Αξιόλογο το Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά ευρήματα, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας με μια υπέροχη συλλογή Βυζαντινών Εικόνων, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου ξετυλίγεται μέσα από τα πλούσια εκθέματα όλη η πορεία της ιστορίας του νησιού και το ιστορικό θέατρο "Κέφαλος". Αξίζει μια βόλτα στο Λιθόστρωτο με τα εμπορικά, παλιά και νέα, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πλατεία Καμπάνας, στην κεντρική πλατεία με το άγαλμα του ευεργέτη Π. Βαλλιάνου, στο μνημείο των Ριζοσπαστών, σύμβολο ελευθερίας και στην παραλία με τους φοίνικες στρωμένη με βότσαλο ή στο λόφο "Φαραώ" με την πανοραμική θέα της πόλης. Στην άκρη της χερσονήσου της Λάσης βρίσκεται ο Φάρος των Αγ. Θεοδώρων, κυκλικός σε δωρικό ρυθμό, με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, οι Καταβόθρες και στην κορυφή του λόφου το μνημείο των Ιταλών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασου

ΑΣΣΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η Ασσος είναι μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός με έντονη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.   Το χωρίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο της Ασσου και διαθέτει μια όμορφη παραλία. Συναντάμε στα δρομάκια του χωριού πολύ όμορφα κτίσματα, στολισμένα με αυλές γεμάτες λουλούδια και έχουμε την αίσθηση ότι βλέπουμε την Κεφαλλονιά όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια.
  Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, ενοικαζόμενα δωμάτια, και άλλα καταστήματα, τα περισσότερα συγκεντρωμένα γύρω από την κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και τις πικροδάφνες που είναι κανονικά δέντρα!
  Το στολίδι της περιοχής είναι φυσικά το πανέμορφο κάστρο της Ασσου από το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική θέα του Ιονίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυργίου

ΔΙΓΑΛΕΤΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26740 81496
Τα χωριά Διγαλέτο, Χαράκτι και Τσακαρισιάνος που απαρτίζουν το δημοτικό διαμέρισμα Πυργίου, είναι η ορεινή περιοχή του Δήμου Σάμης. Σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων, τα χωριά του Πυργίου απλώνονται στις πλαγιές του Αίνου, μια αναπνοή από τα έλατα. Το καλοκαίρι η περιοχή είναι μια όαση δροσιάς αλλά και τόπος παραδοσιακών Κεφαλονίτικων πανηγυριών και εκδηλώσεων

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζόλων

ΖΟΛΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Τηλέφωνο: +30 26710 85150

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατωγής

ΚΑΤΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 92554

Δημοτικό Διαμέρισμα Ληξουρίου

ΛΗΞΟΥΡΙ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Παλικής Κεφαλλονιάς βρίσκεται η «όμορφη Χωροπούλα» του Ανδρέα Λασκαράτου, το Ληξούρι, η μία από τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού.
  Αναφέρεται πρώτη φορά, το 1534, ως LAZURI, σε έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Ενετική Γερουσία.
  Γύρω στο 1800, επί γαλλικής κατοχής, το Ληξούρι έγινε έδρα του Υγειονομικού και του Πρωτοδικείου κι αυτό γέννησε πολλές ελπίδες ότι θα γινόταν πρωτεύουσα του νησιού.
  Ήταν προσεισμικά το Ληξούρι μια πόλη με στενά καντούνια, ψηλά καμπαναριά και αρκετές εκκλησίες, και ρούγες γουλόστρατες γεμάτες παράδοση. Στο κέντρο του δέσποζε το Μαρκάτο, κτίριο επιβλητικό, περίστυλο, που έφτιαξαν οι Αγγλοι το 1824.
  Δύο καταστρεπτικοί σεισμοί, ο ένας στις 23 Ιανουαρίου 1867 και ο άλλος στις 12 Αυγούστου 1953, κατάστρεψαν την πόλη. Η σημερινή ξανακτίστηκε στο ίδιο μέρος, αλλά έχει χάσει πολλά από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της.
  Μετά το σεισμό του 1953 η πόλη του Ληξουρίου άρχισε ν’ ανασυγκροτείται από τα θεμέλια. Οικοδομήθηκαν αξιόλογα κτήρια, δημοτικά και μη, που καλύπτουν και υπηρετούν τις ανάγκες της. Ευτυχώς η δόμησή της έγινε πάνω στις παλιές γραμμές και μπορούμε να πούμε ότι διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος η παλιά γραφικότητα. Πλατείες, δενδροφυτεμένοι δρόμοι, η βρύση στη πλατεία, το πηγάδι του Αγίου Λύπιου, τ’ αγάλματα και τα Μνημεία δίνουν μια αισθητική και συγχρόνως μαρτυρούν το αξιόλογο παρελθόν. Σήμερα το Ληξούρι με τον άριστα οργανωμένο Δήμο του, με τον ανοιχτό του ορίζοντα, τη θαλάσσια συγκοινωνία με τη γείτονα πόλη, μα πάνω απ’ όλα με τα έργα, βρίσκετε στις πρώτες γραμμές για να βαδίσει σταθερά τη χιλιετία που έρχεται. Αυτό επιβεβαιώνεται από την υποδομή που έχει ο τόπος σ’ επιστημονικό , πνευματικό και διοικητικό δυναμικό. Μαζί με τα 14 Δημοτικά Διαμερίσματα που ο Νόμος 2539//97 συνένωσε , δημιούργησαν ένα νέο Δήμο ισχυρό και πρωτοπόρο σε αναπτυξιακά έργα, πολιτιστικά δρώμενα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
  Σε τούτο το δυτικό μέρος του νησιού, που στέκει μακριά από τους απέναντι ορεινούς όγκους της υπόλοιπης Κεφαλονιάς , το ανάγλυφο του εδάφους παρουσιάζεται σε ύφεση, φτιάχνει λόφους ομαλούς και απλόχωρους κάμπους, ανοίγει ακρογιαλιές, πρόσχαρες και γραφικά ρυάκια. Όπου και να σταθείς εδώ, ο ορίζοντας μπροστά σου είναι ελεύθερος, το μάτι δεν περιορίζεται, δεν πιάνεται η ψυχή σου. Και ίσως εδώ να είναι ο λόγος που οι κάτοικοί του είναι «ιδιόρρυθμοι» γεμάτοι κέφι και ζωντάνια, με έφεση προς τα γράμματα και τις τέχνες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουρδάτων

ΛΟΥΡΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 31425
Σε μια καταπράσινη και εύφορη περιοχή βρίσκεται το χωριό Λουρδάτα. Τα νερά του Αίνου και η προστασία που παρέχει το βουνό από τους ανέμους κάνουν τα περιβόλια του χωριού, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, εξαιρετικά εύφορα. Οι Κεφαλονίτες γεύονται τα πρώτα κηπευτικά από τα Λουρδάτα. Η μεγάλη υπέροχη παραλία του χωριού προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς παραθεριστές, Έλληνες και ξένους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρκοπούλου

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 81358
Χωριό χτισμένο πάνω σε ύψωμα με υπέροχη πανοραμική θέα. Στο Μαρκόπουλο κάθε χρόνο, περί τα μέσα του Αυγούστου, εμφανίζονται τα φίδια της Παναγίας. Πρόκειται για μικρά ακίνδυνα φιδάκια που έχουν στο κεφάλι τους το σημάδι του σταυρού. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας τα φίδια μπαίνουν στην εκκλησία και ανεβαίνουν στην ασημένια εικόνα Της. Aραγε πρόκειται για θαύμα ή για μεταναστευτικό σταθμό των φιδιών καθώς κατευθύνονται σε άλλα ζεστότερα μέρη; Οι ντόπιοι πιστεύουν πως τα φίδια είναι ένδειξη καλής τύχης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1953 που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί τα φίδια δεν εμφανίστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα φίδια της Παναγίας εξαφανίζονται στις 15 Αυγούστου μετά τη λειτουργία ή μετά το πανηγύρι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πόρου

ΠΟΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26740 72474
Φαξ: +30 26740 72551

Δημοτικό Διαμέρισμα Σάμης

ΣΑΜΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα του νησιού. Η περιοχή συνδυάζει την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας και στο λιμάνι μπορούν να προσεγγίσουν μικρά και μεγάλα πλοία. Εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχει και άρτια οργανωμένο κάμπινγκ. Στο λόφο των Αγίων Φανέντων αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ομώνυμου μοναστηριού.
  Επίσης, κοντά στην Σάμη, έχουν βρεθεί ερείπια ρωμαϊκού οικοδομήματος που οι ντόπιοι ονομάζουν "Ρακόσπιτο" καθώς και τρεις τάφοι του 3ου π.Χ. αιώνα. Γύρω από την Σάμη υπάρχουν πολλά σπήλαια όπως το σπήλαιο Αγκαλάκι, το βάραθρο της Αγίας Ελεούσας, το σπήλαιο Ζερβάτη. Σημαντικότερα είναι τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογγαράτης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σβορωνάτων

ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 41220
Τα Σβορωνάτα αποτελούνται από τρεις περιοχές: τα Σβορωνάτα, τα Σαρλάτα και τα Ντομάτα. Στη θέση της μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, τα Τραυλιάτα, βρίσκονται τα υπολείμματα του μεσαιωνικού φρουρίου. Κατασκευάστηκε το 1504 από βενετσιάνους και κεφαλλονίτες μαστόρους, υπό την επίβλεψη του Ιταλού μηχανικού Νικόλαου Τσιμάρα.

Δημοτικό Διαμερίσμα Σκάλας Κεφαλονιάς

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 83201, 83350, 83450
Φαξ: +30 26710 83350

Δημοτικό Διαμέρισμα Φισκάρδου

ΦΙΣΚΑΡΔΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Το Φισκάρδο, ο αρχαίος Πάνορμος, βρίσκεται σε βαθύ κόλπο στο βορειότερο άκρο του νησιού, απέναντι από την Ιθάκη, και είναι διάσημο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για το κοσμοπολίτικο λιμάνι του.
  Είναι ένα από τα κυριότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού, με πλήρως οργανωμένη τουριστική υποδομή. Πολλά σκάφη φθάνουν στο χωριό, οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν για όλες τους τις διακοπές, όπως ο Ρομπέρτος Γυισκάρδος, από τον οποίο προέρχεται και το όνομα του χωριού.
  Ο Γυισκάρδος έφτασε εδώ το 1085 προκειμένου να καταλάβει το νησί, αλλά παρέμεινε ως το θάνατό του. Τα περισσότερα αρχοντικά που συναντάμε στο Φισκάρδο ανήκουν στην περίοδο της Βενετικής κατοχής.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Ομαλών

ΒΑΛΣΑΜΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 86241

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλονιάς & Ιθάκης

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +3026713 60526, 60530
Φαξ: +3026710 28462

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ