gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 42 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Αξιοθέατα (42)

Ανεμόμυλοι

ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Σώζονται δύο στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Καταβάλλονται προσπάθειες αναστήλωσης και αξιοποίησης.

ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Πάνω σε λόφο ανεμόμυλος που έπαψε να λειτουργεί το 1920.

Ανεμόμυλοι Φάρσων και Παλιό χωριό

ΦΑΡΣΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Η βιομηχανοποίηση συνέβαλε στην εγκατάλειψη των ανεμόμυλων που γκρεμισμένοι καθώς στέκουν θυμίζουν τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου ενάντια στη φύση, για την επιβίωσή του. Σε όλο το Νομό Κεφαλλονιάς και Ιθάκης διαμέσου των αιώνων υπήρξαν 154 ανεμόμυλοι. Στα Φάρσα εκτός από το Ναυτικό Μουσείο που σχεδιάζεται να λειτουργήσει, υπάρχει και το Παλιό χωριό το οποίο εγκαταλείφθηκε με τους σεισμούς του 1953 και σήμερα αποτελεί την Πομπηϊα της Κεφαλλονιάς.

ΧΑΒΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στην περιοχή του χωριού διατηρούνται παλιοί ανεμόμυλοι σε καλή κατάσταση.

Γέφυρες

Γέφυρα Κούταβου

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η γέφυρα αυτή ενώνει τις δύο όχθες της λιμνοθάλασσας συνδέοντας το Αργοστόλι με το Δράπανο. Έργο του Ελβετού μηχανικού του αγγλικού στρατού De Bosset, χτίστηκε το 1812. Αρχικά ήταν ξύλινη αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε με νέα που χτίστηκε πάνω σε λίθινες καμάρες. Τριάντα χρόνια αργότερα η γέφυρα έγινε πέτρινη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Γέφυρα του Δράπανου

ΔΡΑΠΑΝΟ (Οικισμός) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Χτίστηκε το 1813 από τον συνταγματάρχη Ντε Μποσέ. Ανήκει στην περίοδο της Βρετανικής κυριαρχίας. Ενώνει με διαδοχικές καμάρες το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή.

Δάση

Το δάσος της Ανωγής

ΑΝΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Καλύπτει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων πάνω στο όρος Νήριτο. Εκτός από τους διάσπαρτους θάμνους και τα πουρνάρια το δάσος είναι φυτεμένο από το έτος 1961 με κυπαρίσσια και πεύκα. Έγινε μερική αναδάσωση το έτος 1990 με κυπαρίσσια και πεύκα και υπάρχει πρόγραμμα εμπλουτισμού του με άλλα ανάλογης αντοχής δέντρα.

Αργασταριές

ΕΞΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Το μοναδικό πευκοδάσος της Ιθάκης βρίσκεται στη τοποθεσία Αργασταριές του χωριού Εξωγής. Τοπίο τελείως άγνωστο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, με μαγευτική θέα προς το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Δάσος Περαχωρίου "Αφεντικός Λόγγος":

ΠΕΡΑΧΩΡΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Οφείλει το όνομά του στο ότι είναι πυκνό και ωραίο. Καλύπτει έκταση ακαλλιέργητου εδάφους 80 περίπου στρεμμάτων στο όρος Νήϊον και στη θέση Κουτούπα της Ιθάκης. Δεν υπάρχει ανάπτυξη ελευθέρων δέντρων ή άλλες μορφές βλάστησης. Μόνο αυτοφυείς βελανιδιές και θάμνοι διάσπαρτοι, χαρακτηριστικό του εύκρατου κλίματος και της βλάστησης των Μεσογειακών Χωρών.
  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σημαντικό μέρος του αποψιλώθηκε για καυσόξυλα μεταφερόμενα με κάρα από τους Ιταλούς στρατιώτες στην κατοχή. Στέκει σε πείσμα των καιρών, παρά την έλλειψη προστασίας και με μάρτυρα για τη χρονολογική του ύπαρξη τον ερειπωμένο προϊστορικό ναό του Σωτήρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Διάφορα

Νεκροταφείο Δράπανου

ΔΡΑΠΑΝΟ (Οικισμός) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
  Ορδόδοξο νεκροταφείο στον περίβολο του κτητορικού ναού της Μυρτιδιώτισσας και του Αγ. Διονύσου, η πολιτισμική αξία του οποίου οφείλεται στα γλυπτά που χρονολογούνται μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι την εποχή του Μεσοπολέμου. Η γκάμα των γλυπτών είναι ευρεία και αποτελούν έργα ονομαστών δημιουργών όπως ο γλύπτης Μπονάνος. Ιστορικά αποτελεί το μόνο διασωθέν από τους σεισμούς του 1953 τμήμα του Αργοστολίου.
(κείμενο: Σαμόλη Ευαγγελία)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Θρησκευτικά μνημεία

Μονή-Σπήλαιο Αγίας Παρασκευής

ΛΕΠΕΔΑ (Οικισμός) ΛΗΞΟΥΡΙ
Σήμερα η Μονή - Σπήλαιο έχει εγκαταλειφθεί. Μπορείτε όμως να δείτε την παλιά πύλη και το ερειπωμένο εσωτερικό.

Μονή Αγίας Παρασκευής Ταφιών

ΧΑΒΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Σώζονται μόνο ερείπια της Μονής.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Ασου

ΑΣΣΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η κατασκευή του Κάστρου της Ασσου δρομολογήθηκε το 1585, όταν πρεσβεία από την Κεφαλλονιά ζήτησε από τις βενετικές αρχές τη δημιουργία ενός δεύτερου κάστρου, για την καλύτερη προστασία του νησιού.
  Η περιοχή επιλέχθηκε, γιατί η χερσόνησος της Ασσου είναι ιδιαίτερα απόκρημνη και έτσι απρόσβλητη από θαλάσσιες επιδρομές. Η Ασσος έγινε πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος του νησιού το 1593, οπότε και άρχισε η ανέγερση του Κάστρου, το οποίο αποτελεί τυπικό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης της Αναγέννησης.
  Στόχος ήταν να εγκατασταθεί μόνιμος πληθυσμός εκεί, σχέδιο που απέτυχε λόγω της απομακρυσμένης θέσης του. Περίπου έναν αιώνα αργότερα, το 1684, η Λευκάδα ξαναπέρασε στην κατοχή των Βενετών και το κάστρο έχασε τη στρατηγική του σημασία.
  Το Κάστρο λειτουργούσε ως το 1953 ως αγροτικές φυλακές. Σήμερα διασώζονται ερείπια των τειχών μήκους 2 χιλιομέτρων, η κατοικία του Ενετού Προβλεπτή, στρατώνες και η εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αρχίσει έργα συντήρησης και ανάδειξης του Κάστρου που στέκει επί αιώνες ψηλά πάνω από το Ιόνιο, έχοντας απαράμιλλη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το Φρούριο της Ασσου

ΙΘΑΚΗ (Λιμάνι) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Δύο Ενετικά κάστρα στις ακτές της εισόδου του φυσικού λιμανιού.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

ΚΑΣΤΡΟ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 28300, 28835, 22248, 24466
Φαξ: +30 26710 28349

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Πάνω από το χωριό Περατάτα υψώνεται επιβλητικά το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Την ονομασία του την πήρε από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία βρίσκεται στον εσωτερικό του χώρο. Το κάστρο είχε κατασκευαστεί από τους Ενετούς όταν κατέλαβαν την Κεφαλονιά το έτος 1500. Οι τελευταίοι μαζί με τον Ισπανικό στόλο και τους ντόπιους πολεμιστές εξεδίωξαν τους Τούρκους, οι οποίοι τους είχαν στην κατοχή τους 15 χρόνια (1485-1500). Η απόβαση των Ενωμένων Δυνάμεων έγινε στην ακτή Άγιος Θωμάς (Καραβάδο) και ίσως από τότε η συγκεκριμένη τοποθεσία πήρε το όνομα ΑΓΡΑΠΙΔΕΣ. Το φρούριο που είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούρια στον Μεσογειακό χώρο, υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού από το 1757. Έχει έκταση 16.000 τ.μ. και περίμετρο 600 μ. Στον εσωτερικό του χώρο έχει τέσσερις (4) πύργους, επάλξεις, πυριταποθήκες , τεράστιες υδατοδεξαμενές καθώς και πολεμίστρες, οι οποίες γκρεμίστηκαν κατά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Επίσης, γύρω του προϋπάρχοντος, έχει κτισθεί Βυζαντινό τμήμα, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό και ονομάζεται ΜΕΣΑ ΚΑΣΤΡΟ. Εκεί υπήρχαν οι κατοικίες προβλεπτών και αξιωματούχων Ενετών. Το κάστρο αποτελεί ένα σύμβολο αντίστασης του ανυπότακτου και επανάσταση Κεφαλλονίτη. Σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικές αναστηλώσεις του Κάστρου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης (δεσπόζει του Δήμου Λειβαθούς) καθώς και της σημαντικής ιστορίας του, αποτελεί ένα ιστορικό Μνημείο- Κόσμημα για ολόκληρη την Κεφαλονιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Ερείπια από το κάστρο του Σορδάτου

ΤΣΑΡΚΑΣΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Αποτελούσε ένα από τα παρατηρητήρια των Πρόννων.

ΧΑΡΑΚΤΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Πρόκειται για τα ερείπια αρχαίου κάστρου

Κτίρια

Κελλί, παραδοσιακό κτήριο της κοινότητας

ΚΑΜΙΝΑΡΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και μετά την αναπαλαίωσή του θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο και Ξενώνας.

Λίμνες

Λίμνη Αβυθος (Ακωλη)

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τα διοικητικά όρια του Δήμου Σάμης περιλαμβάνουν και την Λίμνη Αβυθο (ή Μεγάλη Ακωλη) που συναντάμε στη διαδρομή από το Πυργί προς τον Πόρο δίπλα στο χωριό Αγιος Νικόλαος. Πιστεύεται ότι η λίμνη δεν έχει βυθό και τα άφθονα νερά της χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής από το Πυργί μέχρι τον Πόρο. Το τοπίο γύρο από τη λίμνη είναι ένα ακόμα δείγμα της συναρπαστικής φύσης του νησιού, με πλούσια βλάστηση και σπάνια πανίδα.

Λιμνοθάλασσα Κούταβου

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Αυτό είναι το όνομα της λιμνοθάλασσας του Αργοστολίου. Τοπίο μαγευτικό που φιλοξένησε τα παλαιά χρόνια την πρωτεύουσα πόλη του νησιού. Για χρόνια ήταν η μάστιγα της περιοχής, τόπος ελώδης, γεμάτος κουνούπια, αδιάβατος, που γινόταν συχνά αιτία ασθενειών. Κατά καιρούς διάφοροι - ιδιώτες και φορείς - συνέβαλαν στην αποξήρανση, στη δενδροφύτευση, στον καθαρισμό του, με κορύφωση τα έργα που γίνονται σήμερα και που μεταβάλλουν τον Κούταβο σε περιαστικό οικολογικό πάρκο. Στα έργα αυτά σημαντική θέση κατέχει η διαφύλαξη και αποκατάσταση του Νεώτερου Μνημείου της Κεφαλλονιάς, της Γέφυρας De Bosset. Στο οικοσύστημα του Κουτάβου φιλοξενούνται μερικά από τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του κεφαλληνιακού χώρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αργοστολίου


Οικίες

ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ωραία παραδοσιακά αρχοντικά.

Το σπίτι του Καραϊσκάκη

ΚΙΟΝΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Στο Κιόνι στη δεξιά πλευρά του λιμανιού σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Αρχοντικό των Ιακωβάτων

ΛΗΞΟΥΡΙ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Ιακωβάτων, ένα από τα λίγα που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1953, ανακαινισμένο σήμερα στεγάζει την Δημόσια Βιβλιοθήκη - Μουσείο των αδελφών Ιακωβάτων. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια βιβλία από δωρεές, τόσο των απογόνων της γνωστής οικογενείας, όσο και άλλων δωρητών. Μερικά από αυτά: μια σπάνια έκδοση των «Απάντων του Ιπποκράτη», του 1595, χειρόγραφα ευαγγέλια καθώς και μια συλλογή από σπάνιες φορητές εικόνες.

Ομορφες τοποθεσίες

ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Λειτουργεί Τουριστικό περίπτερο της κοινότητας με εξαίρετη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, για απόλαυση του ηλιοβασιλέματος.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Παλιό Χωριό

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στο Παλιό Χωριό διατηρούνται γραφικές μνήμες, απομεινάρια από σπίτια και εκκλησιές, παλιές βρύσες, εκπληκτικά ξάγναντα προς το απέραντο Ιόνιο, την αντικρυνή Ζάκυνθο και το κάστρο της Κυλλήνης.

Πλατείες & κήποι

Πλατεία Καμπάνας

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η πλέον ιστορική πλατεία του Αργοστολιού. Είναι άρρηκτα δεμένη με τους αγώνες των Αργοστολιωτών για απελευθέρωση καθ΄όσον η πλατεία αυτή ήταν για χρόνια το κέντρο της πόλης. Οι ονομασίες που πήρε κατά καιρούς είχαν σχέση με την ιστορία του Αργοστολιού : Πλατεία Ελευθερίας, Πιατσέτα, Πλατεία Καμπάνας. Αξιο λόγου είναι και το μεγάλο αρτεσιανό το οποίο βρισκόταν στη μέση της πλατείας.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΠΟΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τον Πόρο διασχίζει ο θορυβώδης τον χειμώνα και πλατανοσκέπαστος το καλοκαίρι ποταμός Βόχινας, που πηγάζει από τη λίμνη Αβυθο ή Μεγάλη Ακωλη, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, επειδή έχει αμέτρητο βάθος. Η ήπια και πλούσια κοιλάδα των Τζανάτων, μαζί με το ελατοσκέπαστο θεϊκό βουνό Αίνο, εμπλουτίζουν τα αξιοθέατα του Πόρου. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την μαύρη ελάτη και τα άγρια άλογα που κατοικούν το πανύψηλο βουνό.

Προτομή του Οδυσσέα

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Διαβάστε το "Ευχήν Οδυσσεί" στη προτομή του Οδυσσέα που βρίσκεται στο πάρκο της πλατείας του χωριού Σταυρός.

Σπήλαια

Σπήλαιο Νυμφών

ΙΘΑΚΗ (Λιμάνι) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η σπηλιά του Λοϊζου

ΠΟΛΙΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ

Κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού, στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός), όπου βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα ότι το λιμάνι αυτό εσυχνάζετο από της πρώτης μυκηναϊκής εποχής μέχρι της Ελληνικής και Ρωμαϊκής.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

ΧΑΛΙΩΤΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εδώ η μεγαλοπρέπεια της φύσης έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό έργο γλυπτικής. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το πρώτο λεπτό που εισχωρεί σ' αυτό το μεγάλο εργαστήρι της γης, όπου σταλαγμίτες και σταλακτίτες δημιουργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αντανάκλαση του φωτός πάνω στους σταλακτίτες δημιουργεί παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το σπήλαιο αποτελείται από έναν κατηφορικό διάδρομο μήκους 44 μ., που καταλήγει σε αίθουσα διαστάσεων 30x40 μ. Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη για συναυλίες με ειδική εξέδρα που υπάρχει στο βάθος του σπηλαίου. Ο θόλος του είναι άθικτος και έχει σχηματίσει μια μοναδική, μαγευτική σύνθεση. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα σπήλαια και λιμνοσπήλαια που δεν έχουν ακόμα πλήρως αξιοποιηθεί για ξεναγήσεις. Τα σημαντικότερα είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σάμης


Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Κατελέζια

ΒΛΑΧΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η περιοχή διαθέτει ποικιλόμορφα ρέματα και φαράγγια, με ξεχωριστή σημασία το φαράγγι Κατελέζια. Βρίσκεται στα όρια των Δήμων Λειβαθούς και Ελειού Πρόνων. Το φαράγγι ξεκινά από το Όρος Αίνος και καταλήγει στη θάλασσα, δίπλα στο ακρωτήρι Κάτσονας, περιοχή της Ιεράς Μονής Σισσίων. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό φυσικό δημιούργημα που εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Φαράγγι Πόρου

ΠΟΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το φαράγγι του Πόρου είναι ένα από τα ομορφότερα γεωμορφολογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς . Πρόκειται για μια βαθιά χαράδρωση, ύψους 80 μ. με απότομες και σχεδόν κάθετες τις πλευρές της. Το άγριο και επιβλητικό αυτό τοπίο είναι συνδεδεμένο μ’ έναν παράξενο μύθο, που θέλει τα βαθουλώματα στους βράχους ίχνη των υπερφυσικά τεράστιων ποδιών του ημίθεου ήρωα Ηρακλή.

Στην περιοχή Βουνί

ΣΚΙΝΙΑΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Φάροι

Φάρος του Γέρο Γόμπου

ΧΑΒΡΙΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Νοτιοδυτικά της Παλικής, μέσα σε πετρώδη τοπίο στέκει από παλιά ο Φάρος του Γέρο Γόμπου. Είναι από τους λίγους φάρους στη Μεσόγειο που λειτουργούσε με κάτοπτρα. Τώρα τελευταία αντικαταστάθηκαν τα περιστρεφόμενα κάτοπτρα με μεγάλους προβολείς που εξυπηρετούν τα πλοία της ανοιχτής θάλασσας του Ιονίου. Επίσης μπορεί κανείς να θαυμάσει το όμορφο , απλό αρχιτεκτονικό κτιριακό τύπο που στέκει μοναχό και επιβλητικό στη περιοχή και κατά την θερινή περίοδο φιλοξενεί παρέες με κανταδόρους που απολαμβάνουν μαζί με το ηλιοβασίλεμα, ρομπόλα και ριγανάδα.

Φυσικά μνημεία

Γεωλογικά Μενίρ

ΑΝΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
   Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται "μενίρ".
  Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και περιεργότερος αυτών των παραδόξως διαμορφωμένων πέτρινων όγκων. Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του. Το σχήμα του είναι περίπου ατρακτοειδές με τις επιφάνειές του, της ανατολικής και δυτικής πεπιεσμένες.
  Αύλακες διαβρωσιογενείς παρατηρούνται στο βράχο, ιδίως κατά τη βόρεια επιφάνεια και προς τα άνω τελειώνει σε αιχμηρή κορυφή. Παρουσιάζει δε τέτοια κανονικότητα ο περίεργος αυτός βράχος, ώστε με πρώτη ματιά νομίζει κανείς ότι πρόκειται για τεχνιτά επεξεργασμένο λίθο, περι οβελίσκου, κατασκευασθέντος από ανθρώπινο χέρι και όχι περι φυσικού βράχου που έλαβε την περίργη εκείνη μορφή από αποσάρθρωση.
  Αλλος αξιοπρόσεκτος ογκόλιθος είναι αυτός που ονομάζεται Καβελλάρης (επειδή μοιάζει με ιππέα).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Το Μενίρ του Αρακλή

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ