gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 43 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (43)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η Αγία Ευφημία, στο ανατολικό μέρος του νησιού, είναι ιδιαίτερα γραφικό χωριό με πλούσια βλάστηση. Υπάρχει κι εδώ λιμάνι όπου φθάνουν πλοία από την απέναντι στερεολλαδίτικη ακτή. Είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και προσφέρει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Δρόμος από το τέλος περίπου του χωριού της Λεύκης στο δρόμο προς το Βαθύ, οδηγεί στο μικρό οικισμό Αγιος Ιωάννης που τα σπίτια του είναι κτισμένα πάνω από μια όμορφη ακρογιαλιά και στην εξαιρετική παραλία του Ασπρου Γιαλού. Μονοπάτια ιδανικά για περιπατητές φτάνουν σε μικρές απόμακρες αμμουδιές όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ανενόχλητος την ηρεμία και τη θάλασσα. Στο τέλος του χωριού υπάρχει ένα πολύ γέρικο ελαιόδεντρο με 18 περίπου μέτρα περίμετρο, που οι ντόπιοι αποκαλούν "ελιά του Οδυσσέα".

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΙΘΑΚΗ
  Σκαρφαλωμένο στις παρυφές του βουνού, πάνω από το Βαθύ, πανέμορφο γραφικό χωριό, με έντονα αποτυπωμένη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα ερείπια των σπιτιών και στις εκκλησίες με αξιόλογες Βυζαντινές τοιχογραφίες στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιοχώρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιθάκης


Εθνικός Δρυμός Αίνου

ΑΙΝΟΣ (Βουνό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, έχει έκταση 28.620 στρ. και αποτελείται από τον κύριο ορεινό όγκο του Αίνου και το βουνό Ρούδι. Σχηματίζει αμιγείς συστάδες και φιλοξενεί ένα από τα αποκλειστικά ενδημικά φυτά του νησιού, την poa Cephalonica.
  Αποτελεί μια ζώνη εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο το νησί. Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Εχει χαρακτηριστεί έτσι με το Β.Δ. 776/1962, λόγω της ύπαρξης του ενδημικού είδους ελάτης ''Abies Kefallonica'' που υπάρχει μόνο στον νότιο Ελλαδικό χώρο και κυρίως στο νησί. Το μοναδικό είδος της ελάτης καλύπτει τα 19.730 στρ. του Δρυμού.
  Επίσης σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ο.Κ. έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης, λόγω της ύπαρξης σχισμών ασβεστολιθικών βράχων σε υψόμετρο 1000 - 15000 μέτρων καθώς και λόγω ύπαρξης μεγάλης ποικιλίας ορχιδέων και λόγω ύπαρξης σάρων.
  Ηδη το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., εκτιμώντας την τεράστια σημασία του Δρυμού στην αειφορία του περιβάλλοντος, στην βιώσιμη ανάπτυξη και γενικότερα στην αναβάθμιση του νησιού, έχει προχωρήσει στην σύνταξη συγκεκριμένου προγράμματος ανάδειξης και προστασίας του, ενώ από την 25/01/99 έχει υπογράψει με τον Δήμο Αργοστολίου και την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς, προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών αξιοποίησης και ανάδειξης του Αίνου. Στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού και της ρύθμισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, αναμένεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τροποποίηση και επέκταση του πυρήνα του Δρυμού κατά 315 στρέμματα και για καθορισμό οριογραμμής περιφερειακής ζώνης, που θα περικλείει συνολική έκταση 47.230 στρεμμάτων.
  Ο δρυμός του Αίνου συνδέεται με ευρήματα που αφορούν τα αρχαία χρόνια και καταμαρτυρούν την ύπαρξη του και την εκμετάλλευση του από το ανθρώπινο στοιχείο.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση από την Νότια πλευρά του Αίνου γίνεται μόνο από την περιοχή των Αργινίων και οδικώς έως τους πρόποδες του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων


ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ (Παραλία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ξεκινώντας από την πόλη της Σάμης με προορισμό τον κόλπο της Αντίσαμου, συναντάμε μια σειρά από γραφικούς κολπίσκους, όπως ο Πάλιουρας, προσβάσιμους είτε με βάρκα είτε μέσω κάποιου μονοπατιού.
Η μεγάλη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη όταν περάσει το σημείο Διχάλια και αρχίσει να κατηφορίζει προς την μεγάλη παραλία της Αντίσαμου, ένα τοπίο σε όλες τις αποχρώσεις του μπλέ, του πράσινου και του άσπρου.
Από εκεί ψηλά, η θέα της σμαραγδένιας παραλίας προκαλεί δέος ακόμα και αν πρόκειται για την πολλοστή φορά που κάποιος έχει αντικρύσει το τοπίο αυτό.
Τα τυρκουάζ νερά του Ιονίου συναντούν τα κάτασπρα βότσαλα που με τη σειρά τους σβήνουν εκεί που ξεκινάει το καταπράσινο φόντο της βουνοπλαγιάς.
Η Αντίσαμος είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Κεφαλλονιά και το Ιόνιο γενικότερα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι παραγωγοί της ταινίας "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι" την επέλεξαν ως φόντο για την ταινία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2010 από το website του Δήμου Σάμης .

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγής

ΑΝΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 33509
  Σε υψόμετρο 550 μ. στο βουνό Νήριτο και σε απόσταση 15 χλμ από το Βαθύ, βρίσκεται το "ψηλότερο" χωριό του νησιού. Με ελάχιστους σήμερα κατοίκους, θύμα και αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης, παρατάσσει τα όμορφα κτίσματά του για να πιστοποιήσει ότι κάποτε υπήρξε ζωντανό.
  Με έντονα στοιχεία της Ενετοκρατικής περιόδου στη γενικότερη συμπεριφορά του χώρου , "παρουσιάζει" την Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας κτισμένη τον 12ο αιώνα η οποία σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο. Οι θαυμάσιες αγιογραφίες της, συντηρημένες από τον κ. Κουτσουρή από την ευγενική προσφορά του συμπατριώτη μας κ. Γράτσου, μεταφέρουν την αξία της τέχνης δια μέσου των αιώνων. Πανέμορφο έργο και το καμπαναριό της που στέκει στον προαύλιο χώρο από το 1682. Στις 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας γίνεται εκεί παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με επιτυχία.
  Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του παλαιού οικισμού με πυκνή δόμηση και αμυντική αρχιτεκτονική διάταξη. Από εδώ η θέα είναι θαυμάσια και ο επισκέπτης μπορεί να δει και τα σωζόμενα ερείπια του οικισμού, με τις παλιές φυλακές. Έως το 1912 η Ανωγή ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Νηριτίων στον οποίο ανήκε και το Κιόνι.
  Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι "μενίρ", που αποτελούν αξιοθέατο και παρουσιάζουν τις ιδιοτροπίες της φύσης και φαίνονται σαν κάποιο αόρατο χέρι να τους τοποθέτησε στη θέση τους.
  Η ανάβαση στην Ανωγή από το νότο ή από το Βορρά είναι μοναδική με θέα προς την Β-ΒΑ πλευρά του νησιού και τα νησάκια προς τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Αίσθηση προκαλεί κατά τους χειμερινούς μήνες, δίνοντας την εντύπωση χωριού, χαμένου μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη.
  Σε απόσταση 3 χλμ προς τα Ν-ΝΔ βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών , κτισμένο τον 17ο αιώνα το οποίο είναι σημείο πνευματικής και ευλαβικής αναφοράς για τους Απανταχού της γης Ιθακήσιους. Η Παναγία η Καθαριώτισσα είναι η Προστάτιδα του νησιού και γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Δύο εκδοχές δίνουν την ερμηνεία για την προέλευση της ονομασίας του Μοναστηρίου. Σύμφωνα με την πρώτη το όνομα Παναγία των Καθαρών προέρχεται από την λέξη "κάθαρα", η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος.
  Επειδή λοιπόν η ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε μέσα στα καιγόμενα κάθαρα την ονόμασαν "Καθαριώτισσα". Σύμφωνα δε με την άλλη επικρατούσα εκδοχή το Μοναστήρι κατασκευάστηκε από Χριστιανούς οπαδούς της αίρεσης των Καθαρών. Καθαροί ήταν μία αιρετική παραφυάδα των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Είναι το μοναδικό σε λειτουργία μοναστήρι του νησιού και διαθέτει φιλόξενους χώρους. Πρώτες γραπτές μαρτυρίες έχουμε το 1696, όπου το μοναστήρι ανακαινίζεται από τον ηγούμενο Θεοφάνη Αλευρά (1696-1713). Σήμερα στο Μοναστήρι μένει ένας ντόπιος μοναχός που αγωνίζεται να το συντηρήσει γιατί το μοναστήρι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια και έπαθε μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1953. Παλιά εικόνα του Χριστού βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο Βαθύ. Η θέα από το επιβλητικό καμπαναριό του προς το Νότιο τμήμα του νησιού και το Βαθύ είναι συγκλονιστική.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αργοστολίου

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Πρωτεύουσα του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι το Αργοστόλι από το 1757. Εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, με ωραία νεοκλασικά κτίρια, μια σύγχρονη πόλη με αξιόλογη ιστορική και πνευματική παράδοση. Αμφιθεατρικά κτισμένο με όμορφη θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, ατενίζει τον ελατοσκέπαστο Αίνο. Αξιόλογο το Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά ευρήματα, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας με μια υπέροχη συλλογή Βυζαντινών Εικόνων, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου ξετυλίγεται μέσα από τα πλούσια εκθέματα όλη η πορεία της ιστορίας του νησιού και το ιστορικό θέατρο "Κέφαλος". Αξίζει μια βόλτα στο Λιθόστρωτο με τα εμπορικά, παλιά και νέα, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πλατεία Καμπάνας, στην κεντρική πλατεία με το άγαλμα του ευεργέτη Π. Βαλλιάνου, στο μνημείο των Ριζοσπαστών, σύμβολο ελευθερίας και στην παραλία με τους φοίνικες στρωμένη με βότσαλο ή στο λόφο "Φαραώ" με την πανοραμική θέα της πόλης. Στην άκρη της χερσονήσου της Λάσης βρίσκεται ο Φάρος των Αγ. Θεοδώρων, κυκλικός σε δωρικό ρυθμό, με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, οι Καταβόθρες και στην κορυφή του λόφου το μνημείο των Ιταλών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασου

ΑΣΣΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η Ασσος είναι μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός με έντονη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.   Το χωρίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο της Ασσου και διαθέτει μια όμορφη παραλία. Συναντάμε στα δρομάκια του χωριού πολύ όμορφα κτίσματα, στολισμένα με αυλές γεμάτες λουλούδια και έχουμε την αίσθηση ότι βλέπουμε την Κεφαλλονιά όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια.
  Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, ενοικαζόμενα δωμάτια, και άλλα καταστήματα, τα περισσότερα συγκεντρωμένα γύρω από την κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και τις πικροδάφνες που είναι κανονικά δέντρα!
  Το στολίδι της περιοχής είναι φυσικά το πανέμορφο κάστρο της Ασσου από το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική θέα του Ιονίου.

ΒΑΤΣΑ (Παραλία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου της Παλικής κοντά στο ακρωτήριο Βραχηνάρι βρίσκεται ο μικρός λιμενίσκος των «Βάτσων». Αναφέρεται από τους ιστορικούς ότι ήταν πέρασμα ανεφοδιασμού πλοιαρίων που ταξίδευαν προς τη Σικελία και την Ιταλική Χερσόνησο. Στο κύριο μέρος του λιμενίσκου υπάρχουν ερείπια Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου, όπως ο Ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος κοντά σε ναό του Ποσειδώνα. Στην περιοχή εκεί έχουν βρεθεί ψηφιδωτά με παραστάσεις δελφινιών και τρίαινες που πιστοποιούν τη λατρεία των ντόπιων και περαστικών στον Ποσειδώνα. Σήμερα ο λιμενίσκος, με το ποτάμι (που διατηρεί αρκετό νερό), είναι ορμητήριο των ψαράδων της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Παλικής


ΕΛΕΙΟ - ΠΡΟΝΟΙ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Δήμος Ελειού - Πρόννων καταλαμβάνει την νοτιοανατολική πλευρά από το πανέμορφο και καταπράσινο νησί της Κεφαλονιάς. Το νησί των αντιθέσεων και της απαράμιλλης ομορφιάς που καταφέρνει να κερδίσει κάθε επισκέπτη. Οι ακτές της Κεφαλονιάς άλλοτε σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους κόλπους με υπέροχα απάνεμα ακρογιάλια, ιδανικά για κολύμπι και για ψάρεμα και άλλοτε απότομους γκρεμούς όπου τα άγρια βράχια συναντούν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
  Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς είναι η μοναδική ποικιλία μαύρου ελάτου, η "κεφαλληνιακή ελάτη", που συναντιέται σε καθαρή μορφή μόνο στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Αίνο. Από τον εθνικό δρυμό του Αίνου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα που ξανοίγεται στα μάτια του μέσα από τα βαθυπράσινα δέντρα του βουνού. Στην περιοχή κατοικούν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών και τα μοναδικά άγρια άλογα κοντά στο χωριό Αργίνια που ανήκει στο Δήμο μας.
  Από την παλαιολιθική εποχή, (ίσως από το 40.000 π.χ.) εντοπίζεται ανθρώπινη παρουσία στην Κεφαλονιά. Κατά τους αρχαίους χρόνους το νησί ήταν χωρισμένο σε τέσσερις αυτόνομες περιοχές που αποτελούσαν την "Κεφαλληνιακή Τετράπολη", την Σάμη, την Κράνη, τους Πρόννους και την Πάλλη. Με δημοκρατικό πολίτευμα οι τέσσερις πόλεις στήριξαν τους Ελληνες στους Περσικούς πολέμους και στη συνέχεια διαμόρφωσαν πολλές και διαφορετικές συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής διαθέτοντας αξιόμαχο ναυτικό δυναμικό. Οι Πρόννοι καταλάμβαναν την νοτιότερη πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, ο Πόρος ήταν το λιμάνι των Πρόννων.
  Ο Δήμος Ελειού - Πρόννων έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντικό πολιτιστικό παρόν. Παρουσιάζονται εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τοπικών και καλούμενων καλλιτεχνικών σχημάτων. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες οργανώνονται τοπικά πανηγύρια. Μεταξύ των τοπικών χορών είναι ο Μπάλος και ο Διβαράτικος. Επίσης χορεύονται οι "Καντρίλιες".
  Για όσους αγαπούν την άθληση υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορίας σε πολλές περιοχές μέσα σε στενά, όμορφα δασικά μονοπάτια. Επίσης οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ μπορούν να κάνουν ιστιοπλοΐα και καταδύσεις.
  Οι παραλίες Αράγια, Αγίας Βαρβάρας και Σκάλας έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια και εφέτος με την διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας για την Ευρώπη". Η περιοχή διακρίνεται για τη σημαντική τουριστική υποδομή και τις σύγχρονες επιχειρήσεις που, μαζί με τη φιλόξενη συμπεριφορά των κατοίκων κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών αξέχαστη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων


Δημοτικό Διαμέρισμα Εξωγής

ΕΞΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 51100
  Είναι το τρίτο ορεινό χωριό της Ιθάκης σε απόσταση 21 χλμ από το Βαθύ, κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. στο βουνό Νήϊο, από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Η Εξωγή από το Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης επειδή είχε καλή παρατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές.
  Στις αρχές του 19ου αιώνα οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν προς τους οικισμούς του Σταυρού και Πλατρειθιά και αργότερα το κύμα της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωσή του πληθυσμού. Μέχρι το 1912 ανήκε στον Δήμο Πολυκτορίου.
  Το χωριό είναι γραφικό με όμορφα παλαιά και νέα κτίσματα με εντυπωσιακή θέα προς την Ανατολή, από όπου φαίνονται ο Πλατρειθιάς, οι Φρίκες και στο βάθος οι ακτές της Στερεάς Ελλάδας και τα νησιά Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Αρκούδι, Ατοκος κ.λπ. Κοντά στον οικισμό βλέπουμε τις τεχνικές Πυραμίδες.
  Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου από τον οικισμό, ΝΔ και ψηλότερα στο βουνό, είναι κτισμένο το παλιό μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Εορτάζει την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στον περίβολό του υπάρχει ο τάφος του εθνομάρτυρα Ιακώβου Μαυροκεφάλου γνωστού ως Παπά-Γιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Ιουλίου 1944 στη Βόνιτσα της Αιτ/νίας. Ήταν ο τελευταίος ανακαινιστής της Μονής και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ρόμβου Αιτ/νίας στην οποία μόνασε από το 1919 μέχρι το τέλος του. Διακαής πόθος του ήταν να αποσυρθεί στα Περναράκια μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά δεν πρόλαβε.
  Η θέα από εκεί με καλές καιρικές συνθήκες είναι επιβλητική και συναρπαστική σε όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς. Είναι ένα από τα σημεία στο νησί που πρέπει να δει ο επισκέπτης. Ν.Α. της Εξωγής βρίσκεται η Μελάνυθρος πηγή, περιοχή και τοποθεσία όπως αναφέρεται στις Ομηρικές γραφές και πήρε το όνομά της από το μελανό χρώμα του νερού της. Εντός των ορίων του Δ.Δ. Εξωγής και λίγα μέτρα προς Β από την Μελάνυθρο πηγή βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου ή της Σχολής Ομήρου. Την περιοχή αυτή πολλοί μελετητές της Οδύσσειας ταυτίζουν με το ανάκτορο του Βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Σήμερα εκεί πραγματοποιεί ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  Στις 17 Ιουλίου εορτάζει η εκκλησία της Εξωγής Αγία Μαρίνα και το βράδυ γίνεται ωραίο πανηγύρι στην όμορφη πλατεία του χωριού.

ΕΡΙΣΟΣ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Δήμος Ερίσου καλύπτει το βόρειο μέρος του νησιού και είναι γνωστός για την ιδιαίτερη ομορφιά του. Το οδικό δίκτυο ενώνει όλα τα χωριά περνώντας από ειδυλλιακά σημεία και καταλήγοντας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού. Περνώντας από τα απόκρημνα δρομάκια, απολαμβάνετε τη θέα ονειρικών μικρών όρμων σε βάθος πολλών μέτρων. Στο ταξίδι σας αυτό έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το φημισμένο χωριό της Ασου, παλιά πρωτεύουσα το 1593 και κεντρικό λιμάνι της περιοχής ,με το γνωστό ενετικό φρούριο του 16ου αιώνα και τις παλιές αγροτικές φυλακές που λειτουργούσαν μέχρι το 1953.
  Συνεχίζοντας τον δρόμο προς το Φισκάρδο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων απ' το χωριό Δεφαρανάτα βρίσκεται η Μονή της Θεοτόκου , η επονομαζόμενη του Παλαιοχέρσου, του έτους 1600, όπου εορτάζει τις 8 Σεπτεμβρίου. Η εφέστια εικόνα της Παναγίας ονομάζεται η "Πλατυτέρα των Ουρανών".
  Στην πορεία έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε πανέμορφα μικρά χωριά όπου σε πολλά από αυτά δεσπόζει η προσεισμική αρχιτεκτονική του νησιού λόγω του ότι πολλά από τα κτίσματα δεν καταστράφηκαν από τον εγκέλαδο το 1953. Το Φισκάρδο, ένα παλιό ψαροχώρι του οποίου τα σπίτια έμειναν ανέπαφα από το σεισμό του 53, σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Διάσημο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για το κοσμοπολίτικο λιμάνι του. Πατρίδα του Νίκου Καββαδία ποιητή της θάλασσας. Η ονομασία του Φισκάρδου προέρχεται από τον Σταυροφόρο Robert Guiscard. Το Φισκάρδο περιστοιχίζεται από πανέμορφα χωριά τα οποία καταλήγουν σε γυαλιστερές ακρογιαλιές καθώς και το πανέμορφο Φώκη και Ευρετή με τους υπέροχους κυπαρισσώνες. Τα ανατολικά χωριά του Δήμου στέκουν μέσα στο χρόνο μάρτυρες της εξέλιξης ατενίζοντας την Ιθάκη και φέρνοντας στο νού Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ερίσου


ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Βρίσκεται βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, στην οποία ανήκει διοικητικά και χωρίζεται μ’ ένα στενό δίαυλο πλάτους 3,5 χλμ. Είναι το μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων (103 τ.χλμ.), αλλά πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο σαν νησί σύμβολο της νοσταλγίας και της αγάπης για την "Πατρίδα", όπου βασίλευε ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Η Ιθάκη ένα νησί με παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και ακλόνητη την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Σπάνια η ομορφιά της, χαρακτηριστική η αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης καθώς και η αλλεπάλληλη εναλλαγή του τοπίου. Πρωτεύουσά της η Ιθάκη (Βαθύ), μια γραφική μικρή πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του. Μία λωρίδα γης πλάτους 620 μ. στον Αετό συνδέει τις δύο χερσονήσους του νησιού. Συγκλονιστική η θέα όλου του νησιού και του λιμανιού απ’ την ανεμοδαρμένη Μονή της Παναγίας των Καθαρών με την εξαίρετη εικόνα του Ελκόμενου Χριστού και το επιβλητικό καμπαναριό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

ΙΘΑΚΗ (Κωμόπολη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη, στον κόλπο του Μώλου, σε έναν κλειστό όρμο που μοιάζει με λίμνη. Τα σπίτια, που ξαναχτίστηκαν μετά τους σεισμούς του 1953, ακολούθησαν την παλιά παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα γαλάζια νερά του κόλπου και το μικρό καταπράσινο νησάκι Λαζαρέττο στη μέση του λιμανιού, προδιαθέτουν ευχάριστα τον επισκέπτη.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, 737 τ. χλμ., στην έξοδο του Πατραϊκού Κόλπου, ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα, από την αρχαιότητα ακόμη, υπήρξε ο πρώτος σταθμός για τη Σικελία και την Ιταλία και πρόκληση για να γνωρίσει κανείς το βασίλειο του μυθικού Οδυσσέα κι ολόκληρο το Ιόνιο. Ένα νησί που σε μαγνητίζει, καθώς το πλησιάζεις από το πέλαγος, αντικρίζοντας τον Αίνο, που αναδύεται από τη θάλασσα και υψώνεται σαν μια πυραμίδα, με τη μοναδική στον κόσμο μαύρη ελάτη. Το νησί περιβάλλεται από ατέλειωτους κόλπους και δαντελωτά ακρογιάλια, βαθυγάλαζη και πεντακάθαρη θάλασσα.
  Είναι ένα νησί γεμάτο μυστήρια, αντιθέσεις και ξαφνιάσματα... που προέρχονται από τη γεωλογική του δομή αλλά και από την ιδιόρρυθμη φύση των κατοίκων του. Γιατί οι Κεφαλονίτες είναι άνθρωποι πολυταξιδεμένοι, πανέξυπνοι, δραστήριοι και δυναμικοί. Συνδυάζουν ευγένεια και τραχύτητα, χάρη και πικάντικο χιούμορ. Είναι φιλόξενοι κι όταν κερδίσεις τη συμπάθειά τους, τότε νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
  Πρωτεύουσα του νησιού το Αργοστόλι, μια σύγχρονη πόλη, αλλά συγχρόνως με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Από τα σπουδαιότερα γεωλογικά φαινόμενα είναι τα σπήλαια, της Μελισσάνης, ένα θέαμα ασύλληπτης ομορφιάς με τ’ αγριοπερίστερα να ορμούν από τα βάθη, μόλις ο ήλιος εισχωρεί από το ανοιχτό στόμιο και αντανακλά στα ήρεμα νερά της λίμνης, της Δρογκαράτης με τους κόκκινους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Το πιο παράξενο είναι οι Καταβόθρες του Αργοστολίου, στο Ακρωτήριο Αγ. Θεόδωροι, όπου μεγάλες ποσότητες θαλάσσιου νερού, κινούνται προς την ξηρά και χάνονται σε ασβεστολιθικό πέτρωμα για να ξαναεμφανισθούν ύστερα από υπόγεια διαδρομή 17 χλμ. μακριά στη Σάμη, στη θέση Καραβόμυλος και στη λίμνη Μελίσσανη. Αμέτρητα ποικιλόχρωμα λουλούδια κι οπωροφόρα δένδρα πλημμυρίζουν και ευωδιάζουν το νησί, ένας αληθινός παράδεισος, που συμπληρώνεται από διάφορα είδη πουλιών, πάπιας, ερωδιών και κύκνων που συνήθως φιλοξενούν ο κόλπος του Λιβαδιού στο Ληξούρι και η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου στο Αργοστόλι. Στα νότια της Παλικής βρίσκεται η Κουνόπετρα, βράχος μέσα στη θάλασσα που κινείται ρυθμικά. Οι νότιες παραλίες του νησιού φιλοξενούν τη περίφημη χελώνα Καρέττα-Καρέττα και οι βόρειες βραχώδεις ακτές - στις σπηλιές που είναι άφθονες, τη μεσογειακή φώκια Monachus-Monachus.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

ΚΙΟΝΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Το λατρεμένο από ντόπιους και ξένους χωριό και λιμάνι, ασυναγώνιστης καλλονής σε ομορφιά και γραφικότητα. Κτισμένο αμφιθεατρικά ξεκινά ψηλά από τη "Ράχη" και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα με μια σειρά σπιτιών στην άκρη της θάλασσας που εισχωρεί σε αρκετό βάθος φτιάχνοντας το κλειστό και ευρύχωρο λιμανάκι του Κιονιού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιονίου

ΚΙΟΝΙ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31766
  Είναι από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς στο Ιόνιο, σε απόσταση 23 χλμ από το Βαθύ. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν την ανάγκη πρόσβασης στην θάλασσα. Χωμένος στο πράσινο διατηρεί τη γνησιότητα της αρχιτεκτονικής περασμένων αιώνων και προβάλει μια γραφικότητα μεγαλοπρεπή.
  Στο τέλος του οδοιπορικού που ξεκινάει από το Βαθύ προς τη Βόρεια Ιθάκη εκτυλίσσεται η αξέχαστη φυσική ομορφιά του Κιονιού. Εκπληκτικοί, αξιοζήλευτοι συνδυασμοί του πράσινου με το βαθύ μπλε της θάλασσας και την αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Από την τοποθεσία Ράχη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην γραφική παραλία του Μαυρωνά και μικρά μονοπάτια που οδηγούν στην παραλία Πλακούτσες.
  Στην περιοχή Μαυρωνά λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του προπερασμένου αιώνα το μοναστήρι του Αη Νικόλα το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς. Διασώθηκε μόνο η εκκλησία της μονής, στο ιερό της οποίας σώζεται αρχαίο κιονόκρανο. Στην ίδια περιοχή, στα μέσα του 17ου αιώνα έγινε σκληρή μάχη μεταξύ των κατοίκων και πειρατών, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Κοντά στον Μαυρωνά είχαν λειτουργήσει επί Αγγλοκρατίας φυλακές.
  Στην κορυφή της Ράχης βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο.
  Στην περιοχή Λότζα εικάζεται ότι υπάρχουν ερείπια του σπιτιού του Καραϊσκάκη πριν την επανάσταση του 1821. Στην τοποθεσία Ψηγάδι, στην είσοδο του κόλπου δεσπόζουν τρεις μισό-ερειπωμένοι μύλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Τουριστικό θέρετρο της περιοχής εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες με σύγχρονα δωμάτια και ξενοδοχεία προσφέροντας εξαιρετική περιποίηση. Στα εστιατόρια και καφέ της παραλίας τα βράδια είναι ρομαντικά και όμορφα και το φαγητό υπέροχο. Ιδανική περιοχή για περιπάτους προς τον Αργαλειό και τη Ράχη αλλά και η παραλιακή διαδρομή μέχρι τις Φρίκες πάνω από τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Μικρές βάρκες που νοικιάζονται δίνουν την δυνατότητα για απόδραση σε ερημικές ακτές με πεντακάθαρη θάλασσα για κολύμπι.
  Στις 24 Ιουνίου, στην γιορτή του Αη Γιάννη γίνεται πανηγύρι με μεγάλη συμμετοχή. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Αη Λια που βρίσκεται στον ομώνυμο κάβο σε 1 μίλι απόσταση. Το βράδυ το γλέντι στην παραλία του Κιονιού είναι ολονύχτιο και το κέφι και ο χορός κορυφώνονται. Το Κιόνι απέχει 23 χλμ περίπου από το Βαθύ και συνδέεται καθημερινά με λεωφορείο.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Σύγχρονο χωριό που ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 με δωρεές της οικογένειας του εφοπλιστή Βεργωτή, στα παραδοσιακά πρότυπα. Νεοκλασικό κτίριο στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Η θέα από τα Κουρκουμελάτα προς το Ιόνιο είναι μαγευτική.

ΛΑΖΑΡΕΤΟ (Νησάκι) ΙΘΑΚΗ
  Τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα -με την ομώνυμη εκκλησία- βρίσκεται στο Βαθύ κοντά στη ΝΔ παραλία του λιμανιού. Χρονολογείται από το 1560 όπου του έγινε κάποια ανακαίνιση. Το διόροφο κτήριο έγινε από τους Aγγλους το 1817 όπου φτιάχτηκε και η προτομή του Αγγλου Αρμοστή τότε sir Thomas Meytland. Παλιά φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο (1836), αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912) και σήμερα μη χρησιμοποιούμενο. Στους προηγούμενους αιώνες σε κάθε λιμάνι υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) στο οποίο έπρεπε να σταματούν τα καράβια που έρχονταν από το εξωτερικό για υγειονομική εξέταση. Σ' αυτό φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές ως ο Γ. Πεταλάς Πέτας ο συνταγματάρχης του αγώνα του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι αντίπαλοι του Βασιλέα Όθωνα και του Γεωργίου του Α.
  Επί της νησίδας επίσης υπάρχει ναΐσκος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που ιδρύθηκε το έτος 1668.
  Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε. Γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν χτισμένο με πέτρες από αρχαία ελληνικά ερείπια, στα οποία μάλιστα διαβάζονταν ολόκληρες επιγραφές. Το σημαντικό αυτό υλικό δεν είχε καταγραφεί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


ΛΑΣΣΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η πιο τουριστική περιοχή της Κεφαλλονιάς. Περιλαμβάνει ολόκληρο το Βόρειο-Δυτικό τμήμα της χερσονήσου του Αργοστολιού και αποτελείται από πευκώνες, από ειδυλλιακούς χώρους περιπάτου, από ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης κι από σειρά με μικρές παραλίες, άλλοτε αμμώδεις, άλλοτε με βότσαλα, άλλοτε με βράχια.

ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η περιοχή της Λειβαθούς εκτείνεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κολύμπι σε μια από τις γραφικέ παραλίες όπως αυτές του Λουρδά ή της Αβύθου αφού πρώτα περάσει από το χωριό Μεταξάτα για να δει το σπίτι όπου ο Λόρδος Βύρων έμεινε για λίγο το 1824 πριν κατευθυνθεί στο Μεσολόγγι.
  Κάνοντας τον γύρο της Λειβαθούς θα συναντήσετε και τα χωριά Ντομάτα και Καλλιγάτα όπου αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες με τα υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα.
  Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΛΕΠΕΔΑ (Οικισμός) ΛΗΞΟΥΡΙ
Στα νότια το Ληξουριού βρίσκετε η παραλία «Λέπεδα», με την κόκκινη άμμο και ένα σκουρόχρωμο βράχο στη μέση. Μπορείτε να παίξετε βόλεϊ ή να προχωρήσετε με τα πόδια μέχρι τη Μονή - Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής . Στο σπήλαιο ασκήτεψε ο Οσιος Ανθιμος Κουρούκλης . Σήμερα η Μονή - Σπήλαιο έχει εγκαταλειφθεί. Μπορείτε όμως να δείτε την παλιά πύλη και το ερειπωμένο εσωτερικό

Δημοτικό Διαμέρισμα Ληξουρίου

ΛΗΞΟΥΡΙ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Παλικής Κεφαλλονιάς βρίσκεται η «όμορφη Χωροπούλα» του Ανδρέα Λασκαράτου, το Ληξούρι, η μία από τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού.
  Αναφέρεται πρώτη φορά, το 1534, ως LAZURI, σε έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Ενετική Γερουσία.
  Γύρω στο 1800, επί γαλλικής κατοχής, το Ληξούρι έγινε έδρα του Υγειονομικού και του Πρωτοδικείου κι αυτό γέννησε πολλές ελπίδες ότι θα γινόταν πρωτεύουσα του νησιού.
  Ήταν προσεισμικά το Ληξούρι μια πόλη με στενά καντούνια, ψηλά καμπαναριά και αρκετές εκκλησίες, και ρούγες γουλόστρατες γεμάτες παράδοση. Στο κέντρο του δέσποζε το Μαρκάτο, κτίριο επιβλητικό, περίστυλο, που έφτιαξαν οι Αγγλοι το 1824.
  Δύο καταστρεπτικοί σεισμοί, ο ένας στις 23 Ιανουαρίου 1867 και ο άλλος στις 12 Αυγούστου 1953, κατάστρεψαν την πόλη. Η σημερινή ξανακτίστηκε στο ίδιο μέρος, αλλά έχει χάσει πολλά από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της.
  Μετά το σεισμό του 1953 η πόλη του Ληξουρίου άρχισε ν’ ανασυγκροτείται από τα θεμέλια. Οικοδομήθηκαν αξιόλογα κτήρια, δημοτικά και μη, που καλύπτουν και υπηρετούν τις ανάγκες της. Ευτυχώς η δόμησή της έγινε πάνω στις παλιές γραμμές και μπορούμε να πούμε ότι διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος η παλιά γραφικότητα. Πλατείες, δενδροφυτεμένοι δρόμοι, η βρύση στη πλατεία, το πηγάδι του Αγίου Λύπιου, τ’ αγάλματα και τα Μνημεία δίνουν μια αισθητική και συγχρόνως μαρτυρούν το αξιόλογο παρελθόν. Σήμερα το Ληξούρι με τον άριστα οργανωμένο Δήμο του, με τον ανοιχτό του ορίζοντα, τη θαλάσσια συγκοινωνία με τη γείτονα πόλη, μα πάνω απ’ όλα με τα έργα, βρίσκετε στις πρώτες γραμμές για να βαδίσει σταθερά τη χιλιετία που έρχεται. Αυτό επιβεβαιώνεται από την υποδομή που έχει ο τόπος σ’ επιστημονικό , πνευματικό και διοικητικό δυναμικό. Μαζί με τα 14 Δημοτικά Διαμερίσματα που ο Νόμος 2539//97 συνένωσε , δημιούργησαν ένα νέο Δήμο ισχυρό και πρωτοπόρο σε αναπτυξιακά έργα, πολιτιστικά δρώμενα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
  Σε τούτο το δυτικό μέρος του νησιού, που στέκει μακριά από τους απέναντι ορεινούς όγκους της υπόλοιπης Κεφαλονιάς , το ανάγλυφο του εδάφους παρουσιάζεται σε ύφεση, φτιάχνει λόφους ομαλούς και απλόχωρους κάμπους, ανοίγει ακρογιαλιές, πρόσχαρες και γραφικά ρυάκια. Όπου και να σταθείς εδώ, ο ορίζοντας μπροστά σου είναι ελεύθερος, το μάτι δεν περιορίζεται, δεν πιάνεται η ψυχή σου. Και ίσως εδώ να είναι ο λόγος που οι κάτοικοί του είναι «ιδιόρρυθμοι» γεμάτοι κέφι και ζωντάνια, με έφεση προς τα γράμματα και τις τέχνες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουρδάτων

ΛΟΥΡΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 31425
Σε μια καταπράσινη και εύφορη περιοχή βρίσκεται το χωριό Λουρδάτα. Τα νερά του Αίνου και η προστασία που παρέχει το βουνό από τους ανέμους κάνουν τα περιβόλια του χωριού, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, εξαιρετικά εύφορα. Οι Κεφαλονίτες γεύονται τα πρώτα κηπευτικά από τα Λουρδάτα. Η μεγάλη υπέροχη παραλία του χωριού προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς παραθεριστές, Έλληνες και ξένους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρκοπούλου

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 81358
Χωριό χτισμένο πάνω σε ύψωμα με υπέροχη πανοραμική θέα. Στο Μαρκόπουλο κάθε χρόνο, περί τα μέσα του Αυγούστου, εμφανίζονται τα φίδια της Παναγίας. Πρόκειται για μικρά ακίνδυνα φιδάκια που έχουν στο κεφάλι τους το σημάδι του σταυρού. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας τα φίδια μπαίνουν στην εκκλησία και ανεβαίνουν στην ασημένια εικόνα Της. Aραγε πρόκειται για θαύμα ή για μεταναστευτικό σταθμό των φιδιών καθώς κατευθύνονται σε άλλα ζεστότερα μέρη; Οι ντόπιοι πιστεύουν πως τα φίδια είναι ένδειξη καλής τύχης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1953 που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί τα φίδια δεν εμφανίστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα φίδια της Παναγίας εξαφανίζονται στις 15 Αυγούστου μετά τη λειτουργία ή μετά το πανηγύρι.

Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ (Μοναστήρι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 86385
  Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
  Ο Αγιος, προστάτης του νησιού, έζησε και δίδαξε εδώ από το 1560 ως τον θάνατό του το 1579 αφήνοντας πίσω του θαυμαστά δείγματα της ασκητικής ζωής του.
  Το ιερό σκήνωμα του Αγίου, ο οποίος τιμάται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, φυλάσσεται στην εκκλησία της Μονής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών

ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ (Μοναστήρι) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31247
  Η Μονή Καθαρών βρίσκεται σε υψόμετρο 566 μ., 6 χλμ. έξω από το ομώνυμο χωριό. Δύο εκδοχές υπάρχουν για το χτίσιμο στην περιοχή της εκκλησίας και του μοναστηριού της Παναγίας. Η πρώτη υποστηρίζει ότι καλλιεργητές πήγαν στην περιοχή για να κάψουν "κάθαρα", δηλ. άγρια χόρτα και αγκάθια και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας.Ετσι αποφάσισαν να κτίσουν εκεί μία εκκλησία. Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ίδρυση του μοναστηριού με τους οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Οποια και να είναι η αληθινή εκδοχή, το γεγονός είναι ότι η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε το 1696 και το μοναστήρι που χτίστηκε λίγο αργότερα λειτούργησε αδιάκοπα ως την περασμένη δεκαετία.
   Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός, που όμως όλο τον χρόνο φροντίζει την Μονή και προσφέρει φιλοξενία στους επισκέπτες της περιοχής. Η εικόνα της Παναγίας, που πιθανώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του μοναστηριού, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι, επίσης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η Παναγία η Καθαριώτισσα που είναι και πολιούχος του νησιού τιμάται με λαμπρότητα στις 8 και στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του Πάσχα.

Μονή Κηπουραίων

ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ (Μοναστήρι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 91354
  Σε απόσταση 15 km από το Ληξούρι βρίσκεται η παλαιότατη Μονή των Κηπουραίων. Η ονομασία της οφείλεται στους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι πατέρες για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Η Μονή είναι χτισμένη σε ορθόστητο βράχο πάνω στη θάλασσα. Το 1759 κτίζεται η εκκλησία της Μονής από τον Παξινό Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο και αφιερώνεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύντομα αναπτύσσεται ανδρικό κοινόβιο. Το 1915 Γαλλικό καταδρομικό βομβαρδίζει τη Μονή καθώς μέσα στην ομίχλη, βλέποντας τη καπνοδόχο να καπνίζει την περνούν για εχθρικό πλοίο. Οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 πλήττουν ακόμα περισσότερο τη Μονή. Το 1964 ανοικοδομείται μόνο το καθολικό, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια οικοδομούνται τη δεκαετία του '90, με προσωπική εργασία του μοναδικού μοναχού που εγκαταβιώνει σήμερα στη Μονή.
  Στη Μονή μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και τις κάρες των Οσίων κτητόρων της Μονής Χρύσανθου, Κωνσταντίνου και Ευφροσύνου και άλλα κειμήλια όπως και να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής.
  Επίσης το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον αυλόγυρο της Μονής στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Το μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει αρμονικά το απάτητο βουνό με την απάτητη θάλασσα θυμίζει πολύ τα Καρούλια του Αγίου Ορους και σε συνάρτηση με τους πνευματικούς θησαυρούς της αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

ΜΥΡΤΟΣ (Παραλία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Με αφετηρία το Αργοστόλι κι ακολουθώντας μερικές διαδρομές ο επισκέπτης θα γνωρίσει αυτό το πανέμορφο νησί με τους ιδιόρρυθμους κατοίκους που θεωρούν το νησί τους τον "ομφαλό της γης". Από τα πρώτα αξιοθέατα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον είναι ο Μύρτος, η ωραιότερη παραλία του νησιού και από τις ομορφότερες της Ευρώπης, με κάτασπρη αμμουδιά, ένας επίγειος παράδεισος που προστατεύεται από πανύψηλους βράχους, ενώ η θάλασσα προσφέρει υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων του γαλαζοπράσινου και του βαθύ μπλε.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

ΠΕΡΑΧΩΡΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Σκαρφαλωμένο στις παρυφές του βουνού, πάνω από το Βαθύ, πανέμορφο γραφικό χωριό, με έντονα αποτυπωμένη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα ερείπια των σπιτιών και στις εκκλησίες με αξιόλογες Βυζαντινές τοιχογραφίες στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιοχώρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

ΠΕΤΑΛΑΣ (Νησί) ΕΧΙΝΑΔΕΣ
Έχει επίμηκες σχήμα, μήκους 3 ναυτικών μιλίων και εκτείνεται από ΒΒΔ προς ΝΝΑ. Λόγω των προσχώσεων του Αχελώου, οι εκβολές του οποίου βρίσκονται 4 μίλια νότια, έχει ενωθεί με τις ΝΔ ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Ο ομώνυμος εποχιακός οικισμός βρίσκεται στις Α ακτές του νησιού σε υψόμετρο 80 μ.

ΠΙΣΑΕΤΟΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ
Ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται ΝΔ από τον Αετό και ο κόλπος με την παραλία και το λιμάνι του Πίσω Αετού που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία με την κοντινή Κεφαλονιά, την Λευκάδα, τον Αστακό αλλά και το απογευματινό δρομολόγιο με το πλοίο της γραμμής.

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Μια μεγάλη πράσινη έκταση σπαρμένη από γειτονιές. Γύρω σε αποστάσεις λίγων λεπτών είναι ο Λαχός, το Μεσοβουνό, οι Αγιοι Σαράντα και η Κολιερή. Πιο πέρα η Σχολή του Ομήρου ενδιαφέρουσα τοποθεσία που γίνονται σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατρειθιά

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31470
  Δύο χιλιόμετρα βορειότερα του Σταυρού, στο πιο εύφορο κομμάτι του νησιού βρίσκεται το Δ. Δ του Πλατρειθιά, που συγκροτείται από τους οικισμούς Κολλιερή, Αγίους Σαράντα, Πλατρειθιά, Λαχό και Φρίκες.
  Οι ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια της γης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ευρεία εδαφική ανάπτυξη των οικισμών, γι' αυτό και η περιοχή είναι η πιο αραιοκατοικημένη στο νησί, με πλούσια βλάστηση και καλλιέργεια και με το προνόμιο της σημαντικότερης πηγής νερού στην περιοχή του Καλάμου.
  Παραδοσιακά κτίρια με νεοκλασικά και ενετικά στοιχεία διασώζονται στον Πλατρειθιά ενώ στην περιοχή Μελάνυθρος επαναλαμβάνονται ανασκαφές όπου αναδεικνύουν αρχαίο οικισμό. Ο κόλπος των Αφαλών που απέχει ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του Πλατρειθιά παρουσιάζει πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα και θαυμάσιο βυθό. Στο βουνό Ραζή και στην ευρύτερη περιοχή του Μάρμακα - η βορειότερη του νησιού - οι συνθήκες για ορειβασία και περίπατο είναι πολύ όμορφες και μπορεί να συνδυαστούν με την απόλαυση μοναδικών ανατολών και δύσεων.
  Το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στον Πλατρειθιά είναι ένα από τα πιο ζωντανά και κεφάτα του καλοκαιριού.

ΠΟΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ο Πόρος είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Ελειού-Πρόννων. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, γύρω από το οποίο βρίσκονται τα χωριά Τζανάτα, Ασπρογέρακας, Καμπιτσάτα και Ρίζα. Έχει πληθυσμό 1500 κατοίκους. Με το λιμάνι του αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο της Κεφαλονιάς με την υπόλοιπη Ελλάδα. Κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, οπότε και τα λίγα ψαράδικα σπίτια του καταστράφηκαν. Είναι αρμονικά δομημένος στις παράκτιες παρυφές των βουνών Παχνί και Ατρος. Μια απέραντη δανδελωτή παραλία, πλούσια σε αμμουδιές και απάνεμα λιμανάκια μήκους 2 χλμ, αποτελεί τη θαλάσσια βιτρίνα του. Η θάλασσα, με την καθαριότητά της και τη διαύγειά της προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με την ποικιλία των χρωματισμών του βυθού της . Η περιοχή είναι φημισμένη και σαν ψαρότοπος, έχει δε παρατηρηθεί και η φώκια Monachus-Monachus στις θαλάσσιες σπηλιές και η χελώνα Caretta-Caretta

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοτικού Διαμερίσματος Πόρου


ΡΑΤΖΑΚΛΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το Ρατζακλί είναι ένα γραφικότατο χωριό που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκάλας και έχει πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα και στο διπλανό όρμο του Κατελειού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σάμης

ΣΑΜΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα του νησιού. Η περιοχή συνδυάζει την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας και στο λιμάνι μπορούν να προσεγγίσουν μικρά και μεγάλα πλοία. Εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχει και άρτια οργανωμένο κάμπινγκ. Στο λόφο των Αγίων Φανέντων αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ομώνυμου μοναστηριού.
  Επίσης, κοντά στην Σάμη, έχουν βρεθεί ερείπια ρωμαϊκού οικοδομήματος που οι ντόπιοι ονομάζουν "Ρακόσπιτο" καθώς και τρεις τάφοι του 3ου π.Χ. αιώνα. Γύρω από την Σάμη υπάρχουν πολλά σπήλαια όπως το σπήλαιο Αγκαλάκι, το βάραθρο της Αγίας Ελεούσας, το σπήλαιο Ζερβάτη. Σημαντικότερα είναι τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογγαράτης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σβορωνάτων

ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 41220
Τα Σβορωνάτα αποτελούνται από τρεις περιοχές: τα Σβορωνάτα, τα Σαρλάτα και τα Ντομάτα. Στη θέση της μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, τα Τραυλιάτα, βρίσκονται τα υπολείμματα του μεσαιωνικού φρουρίου. Κατασκευάστηκε το 1504 από βενετσιάνους και κεφαλλονίτες μαστόρους, υπό την επίβλεψη του Ιταλού μηχανικού Νικόλαου Τσιμάρα.

ΣΙΜΩΤΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Σύμφωνα με μια παλιά Ληξουριώτικη παροιμία, το χωριό αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό για το τυρί του. Κρασί Μηνισιάνικο και πρέντζα Σιμωτέϊκη, λέει η παροιμία.

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Στο Σταυρό και σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο αρχαίος Οικισμός των Πηλικάτων. Πιστεύεται ότι πάνω σε αυτό το λόφο βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαίο νεκροταφείο με λαξευτό τάφο και βωμό. Τα ευρήματα δηλώνουν την παρουσία του ανθρώπου στο νησί από το τέλος της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο, ευρήματα από τη σπηλιά του Λοΐζου, από τα Πηλικάτα και από τη Σχολή του Ομήρου. Επίσης αμφορείς, πρωτοελλαδικά αγγεία, ευρήματα νεολιθικής εποχής και μυκηναϊκά κεραμικά. Η Σπηλιά του Λοΐζου υπήρξε λατρευτικό κέντρο επί δύο χιλιάδες χρόνια, διαρκώς. Εδώ βρέθηκαν ίχνη ιερού του 9ου αιώνα και πολλά πήλινα αγγεία, κυρίως της μυκηναϊκής εποχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Δημοτικό Διαμέρισμα Φισκάρδου

ΦΙΣΚΑΡΔΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Το Φισκάρδο, ο αρχαίος Πάνορμος, βρίσκεται σε βαθύ κόλπο στο βορειότερο άκρο του νησιού, απέναντι από την Ιθάκη, και είναι διάσημο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για το κοσμοπολίτικο λιμάνι του.
  Είναι ένα από τα κυριότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού, με πλήρως οργανωμένη τουριστική υποδομή. Πολλά σκάφη φθάνουν στο χωριό, οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν για όλες τους τις διακοπές, όπως ο Ρομπέρτος Γυισκάρδος, από τον οποίο προέρχεται και το όνομα του χωριού.
  Ο Γυισκάρδος έφτασε εδώ το 1085 προκειμένου να καταλάβει το νησί, αλλά παρέμεινε ως το θάνατό του. Τα περισσότερα αρχοντικά που συναντάμε στο Φισκάρδο ανήκουν στην περίοδο της Βενετικής κατοχής.

ΦΡΙΚΕΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ
  Σε απόσταση 18 χλμ. από το Βαθύ συναντάμε τον οικισμό των Φρικών, με πρόσβαση από τον Πλατρειθιά και το Σταυρό. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκεί τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Το χωριό υπάρχει από τον 16ο αιώνα που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν ανάγκη πρόσβασης στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση του εμπορίου και της αλιείας. Οι Φρίκες συνδέονται και με τη νεώτερη ιστορία του νησιού στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αντουανέτα", που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.
  Αξιοθέατο στις Φρίκες αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δύο πλευρές του λιμανιού που φωτίζονται το καλοκαίρι. Γραφικός οικισμός με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που φιλοξενούν αρκετούς επισκέπτες.
  Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα και μπορεί να γίνει αφετηρία για τον περίπλου σε όμορφες ακτές του νησιού, με υπέροχες παραλίες σε απομονωμένα σημεία και με εντυπωσιακές και άγριες ακτές.
  Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φιλοξενεί θαλαμηγούς και πολλά ιστιοφόρα και μικρότερα σκάφη.
  Υπάρχει γραφείο ενοικιάσεως λέμβων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όμορφες μικρές παραλίες, όπως τα Κουρβούλια, τα Πίσω Κουρβούλια, τις Πλακούτσες, τις Τσιτσιμίδες, τα Λιμένια, τα Πίσω Λιμένια, το Βαθυαμμούδι, τα Τριαμμούδια, το Μάρμακα, τις Αλυκές, το Βουκέντι, ακόμη και τον Πλατύ Αμμο και το Κάθισμα.
  Των Αγίων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου, πραγματοποιείται το τοπικό πανηγύρι, που συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους από όλη την Ιθάκη και επισκέπτες. Στα εστιατόρια της παραλίας στις Φρίκες τα μοναδικά καλοκαιρινά βράδια μένουν αξέχαστα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιθάκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ