gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 54 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΡΙΝΘΟΣ Δήμος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (54)

Perseus Building Catalog

Delphi, Treasury of the Corinthians (XXIV)

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Site: Delphi
Type: Treasury
Summary: Temple-like building; in the Sanctuary of Apollo, opposite the Stoa of the Athenians.
Date: ca. 620 B.C. - 600 B.C.
Period: Archaic

Plan:
Small rectangular Doric building opening south.

History:
The oldest of the treasuries at Delphi, erected by the Tyrant Kypselos, and containing many treasures from the Lydian kings Gyges and Croesus.

This text is cited Nov 2002 from The Perseus Project URL below, which contains 1 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Αρχαία αγάλματα

Χάλκινο άγαλμα Ποσειδώνος

ΚΕΓΧΡΕΑΙ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βρισκόταν στην προκυμαία, πάνω στο μώλο (Παυσ. 2,2,3).

Αγαλμα Αρτεμιδος Εφεσίας

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Το άγαλμα βρισκόταν στην αγορά της Κορίνθου (Παυσ. 2,2,6).

Ξόανα του Διονύσου

Ηταν δύο και είχαν τα ονόματα Λύσιον και Βάκχειον. Ηταν επιχρυσωμένα, εκτός από τα πρόσωπά τους που είχαν ένα κόκκινο επίχρισμα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα ξόανα αυτά ήταν φτιαγμένα από ξύλο του δέντρου στο οποίο είχε ανέβει ο Πενθέας για να κατασκοπεύσει τις γυναίκες-ακολούθους του Διονύσου στον Κιθαιρώνα διαπράττοντας έτσι, ασέβεια απέναντι στο θεό (Παυσ. 2,2,6-7).

Αγαλμα Ποσειδώνα Κλάριου

Βρισκόταν στην αγορά της Κορίνθου (Παυσ. 2,2,8).

Αγαλμα Αφροδίτης

Βρισκόταν στην αγορά της Κορίνθου και ήταν έργο του Ερμογένη από τα Κύθηρα (Παυσ. 2,2,8).

Αγάλματα Ερμή

Βρίσκονταν στην αγορά της Κορίνθου, ήταν χάλκινα και παρίσταναν τον Ερμή όρθιο. Το ένα στεγαζόταν σε Ναό φτιαγμένο για το θεό (Παυσ. 2,2,8).

Αγάλματα Δία

Επρόκειτο για τρία αγάλματα του θεού που βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο της αγοράς της Κορίνθου. Ο Δίας του ενός αγάλματος δεν είχε προσωνύμιο, ενώ στα άλλα λεγόταν "Χθόνιος" και "Υψιστος" (Παυσ. 2,2,8).

Αγαλμα Αθηνάς

Το χάλκινο αυτό άγαλμα της Αθηνάς βρισκόταν στο κέντρο της αγοράς της Κορίνθου και στο βάθρο του υπήρχε ανάγλυφη παράσταση των Μουσών (Παυσ. 2,3,1).

Αγαλμα Ηρακλή

Το άγαλμα αυτό ήταν χάλκινο και βρισκόταν έξω από τα Προπύλαια (Παυσ. 2,3,2).

Αγαλμα Ερμή

Βρισκόταν στο δρόμο προς το Λέχαιο. Ηταν χάλκινο και παρίστανε τον Ερμή καθιστό και δίπλα του να στέκεται κριάρι, γιατί ο Ερμής θεωρούνταν προστάτης των κοπαδιών (Παυσ. 2,3,4).

Αγαλμα Ποσειδώνα, Λευκοθέας και Παλαίμωνα

Βρισκόταν στο δρόμο προς το Λέχαιο, μετά το άγαλμα του Ερμή με το κριάρι. Δίπλα του υπήρχαν επίσης αγάλματα της Λευκοθέας και του Παλαίμωνα πάνω σε δελφίνι (Παυσ. 2,3,4).

Ξόανο Ηρακλή

Βρισκόταν κοντά στο θέατρο, παρίστανε τον Ηρακλή γυμνό και ήταν έργο του Δαίδαλου. Ο Παυσανίας σχολιάζοντας την τέχνη του Δαίδαλου λέει πως τα έργα του είναι κάπως αλλόκοτα στη μορφή, αλλά έχουν πάνω τους κάτι το θεϊκό (Παυσ. 2,4,5).

Αρχαία θέατρα

Θέατρο Κορίνθου

Το θέατρο βρισκόταν κοντά στο Ιερό της Αθηνάς Χαλινίτιδος (Παυσ. 2,4,5).

Αρχαία ιερά

Ιερό Ανάγκης και Βίας

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ (Κάστρο) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βρισκόταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο και ο Παυσανίας λέει οτι δεν συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα (Παυσ. 2,4,6).

Ιερό Ηρας Βουναίας

Η θεά είχε πάρει αυτό το προσωνύμιο από τον ιδρυτή του Ιερού, το Βούνο, γιο του Ερμή (Παυσ. 2,4,7). Είναι πιθανό η Βουναία Ηρα να λατρευόταν στον Ακροκόρινθο ως προστάτις της συζυγικής ζωής και των παιδιών (Εκδοτική Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 2, σελ. 84, σημ. 1).

Ιερό Ειλείθυιας

Βρισκόταν στον ορεινό δρόμο από τον Ακροκόρινθο προς την Τενέα (Παυσ. 2,5,4).

Ιερό Ισιδος

ΚΕΓΧΡΕΑΙ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βρισκόταν στο λιμάνι των Κεγχρεών, στο απέναντι άκρο του από αυτό όπου βρισκόταν το άγαλμα του Ποσειδώνα (Παυσ. 2,2,3).

Ασκληπιείον

Βρισκόταν στο λιμάνι των Κεγχρεών, στο απέναντι άκρο του από αυτό όπου βρισκόταν το άγαλμα του Ποσειδώνα (Παυσ. 2,2,3).

Ιερός περίβολος Βελλεροφόντη

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ο Ιερός Περίβολος του Βελλεροφόντη βρισκόταν στο Κράνειο, μαζί με ένα Ναό της Αφροδίτης Μελαινίδος και τάφο της Λαϊδας (Παυσ. 2,2,4).

Πάνθεον

Βρισκόταν στην αγορά της Κορίνθου (Παυσ. 2,2,8). Τα Πάνθεα (Ιερά όπου τιμώνταν όλοι οι θεοί) ήταν συνηθισμένα στα ρωμαϊκά χρόνια.

Ιερός περίβολος του Απόλλωνα

Κοντά στην πηγή Πειρήνη υπήρχε Ιερός Περίβολος για τον Απόλλωνα και μέσα σ'αυτόν άγαλμα του θεού και ζωγραφική παράσταση του Οδυσσέα να σκοτώνει τους μνηστήρες (Παυσ. 2,3,3).

Ιερό Ηρας

Σύμφωνα με μία παράδοση στο Ιερό αυτό της Ηρας η Μήδεια έθαβε τα παιδιά της, πιστεύοντας ότι η θεά θα τα κάνει αθάνατα, απαλλάσσοντάς τα από τα φθαρτά υλικά τους (Παυσ. 2,3,11).

Ιερό Αθηνάς Χαλινίτιδος

Βρισκόταν κοντά στον τάφο των παιδιών της Μήδειας. Η Αθηνά είχε πάρει αυτό το προσωνύμιο γιατί είχε δαμάσει τον Πήγασο και του είχε περάσει χαλινάρι πριν τον δώσει στο Βελλεροφόντη. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν ξύλινο και μόνο το πρόσωπο και τα άκρα ήταν από μάρμαρο (Παυσ. 2,4,1).

Ιερό Δία Κορυφαίου

Βρισκόταν πέρα από το θέατρο. Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν αυτόν το Δία "Καπιτώλιο" (Παυσ. 2,4,5). Στη λατρευτική ζωή των Ρωμαίων αυτός ο Δίας είχε κεντρική θέση και σ' αυτόν αφιέρωναν οι νέοι που ενηλικιώνονταν. Στην Ελλάδα ο Κορυφαίος Δίας δεν είχε θέση ιδιαίτερα σημαντική στη λατρεία, συνήθως όμως λατρευόταν σε κορυφές βουνών, για να φέρνει βροχή σε περιόδους ανομβρίας (Εκδοτική Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 2, σελ.79, σημ.2).

Αρχαίες αγορές

Αγορά Κορίνθου

Στην αγορά υπήρχαν τα περισσότερα Ιερά και υπαίθρια αγάλματα της Κορίνθου (Παυσ. 2,2,6).

Αρχαίοι βωμοί

Βωμοί Ηλιου

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ (Κάστρο) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βρίσκονταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο, μετά τα τεμένη του Σάραπι (Παυσ. 2,4,6).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Μητέρας των Θεών

Βρισκόταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο. Μέσα στο Ναό υπήρχε λίθινος θρόνος και λατρευτικό άγαλμα της θεάς (Παυσ. 2,4,7).

Ναός Μοιρών

Βρισκόταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι τα αγάλματα σ' αυτό το Ναό, όπως και στο Ναό της Δήμητρας και της Κόρης, δεν ήταν ορατά (Παυσ. 2,4,7).

Ναός Δήμητρας και Κόρης

Βρισκόταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο . Ο Παυσανίας αναφέρει ότι σ' αυτό το Ναό, όπως και σ' εκείνο των Μοιρών, τα λατρευτικά αγάλματα δεν ήταν ορατά (Παυσ. 2,4,7).

Ναός Αφροδίτης

Βρισκόταν πάνω στον Ακροκόρινθο. Μέσα στο Ναό υπήρχαν αγάλματα του Ηλιου, της Αφροδίτης οπλισμένης και του Ερωτα με τόξο (Παυσ. 2,5,1).

Ναός Αφροδίτης

ΚΕΓΧΡΕΑΙ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μέσα στο Ναό αυτό υπήρχε λίθινο άγαλμα της θεάς (Παυσ. 2,2,3).

Ναός Αρτέμιδος

Βρισκόταν στο δρόμο από τον Ισθμό στις Κεγχριές και ο Παυσανίας αναφέρει εκεί ξόανο της θεάς (Παυσ. 2,2,3).

Ναός Αφροδίτης Μελαινίδος

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Βρισκόταν στο Κράνειο, όπως και ο Ιερός Περίβολος για το Βελλεροφόντη και ο τάφος της Λαϊδας (Παυσ. 2,2,4). Η Αφροδίτη αυτή λατρευόταν ανάμεσα σε τάφους, γι' αυτό και λεγόταν και "Αφροδίτη των Νεκρών" (Εκδοτική Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 2, σελ. 50, σημ.1).

Ναός Τύχης

Βρισκόταν στην αγορά της Κορίνθου. Μέσα στο Ναό υπήρχε άγαλμα της θεάς από παριανό μάρμαρο (Παυσ. 2,2,8).

Ναός Οκταβίας

Η Οκταβία ήταν αδελφή του Αυγούστου, ο οποίος έγινε αυτοκράτορας μετά τον Καίσαρα, που ήταν ο οικιστής της Κορίνθου, μετά την καταστροφή της από το Μόμμιο (Παυσ. 2,3,1).

Ναός Απόλλωνα

Βρισκόταν στο δρόμο προς τη Σικυώνα. Το λατρευτικό άγαλμα του θεού στο Ναό αυτό ήταν χάλκινο (Παυσ. 2,3,6).

Ναός Δία

Βρισκόταν κοντά στο γυμνάσιο και το λατρευτικό άγαλμα του θεού ήταν χάλκινο (Παυσ. 2,4,5).

Ναός Ασκληπιού

Βρισκόταν κοντά στο γυμνάσιο. Τα λατρευτικά αγάλματα του Ασκληπιού και της κόρης του Υγείας ήταν μαρμάρινα (Παυσ. 2,4,5).

Αρχαίοι τάφοι

Πολυάνδριο

ΚΕΓΧΡΕΑΙ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Κοινός τάφος για τους Αργείους που σκοτώθηκαν στη νικηφόρο μάχη εναντίον των Λακεδαιμονίων στις Υσιές (Παυσ. 2,24,7).

Τάφος Διογένη

Ο τάφος βρισκόταν κοντά στην Κεγχρεατική πύλη (Παυσ. 2,2,4).

Τάφος Λαϊδας

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Βρισκόταν στο Κράνειο. Πάνω στον τάφο ήταν στημένο άγαλμα λέαινας που κρατά ένα κριάρι με τα μπροστινά της πόδια (Παυσ. 2,2,4).

Τάφος Μέρμερου και Φέρη

Ηταν τα παιδιά της Μήδειας, που σύμφωνα με την Κορινθιακή παράδοση τα σκότωσαν δια λιθοβολισμού οι Κορίνθιοι, γιατί μ' αυτά είχε στείλει η Μήδεια τα μοιραία νυφικά δώρα στη Γλαύκη (Παυσ. 2,3,6).

Διάφορα

Τενεατική Πύλη

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ (Κάστρο) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Τη συναντούσε κανείς παίρνοντας τον ορεινό δρόμο από τον Ακροκόρινθο. Ηταν η πύλη που οδηγούσε στην πόλη της Τενέας (Παυσ. 2,5,4).

Κτιστή κρήνη

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Βρισκόταν στην αγορά της Κορίνθου. Πάνω στην κρήνη υπήρχε χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα με δελφίνι στα πόδια του, από το οποίο έτρεχε νερό (Παυσ. 2,2,8).

Προπύλαια

Βρίσκονταν έξω από την αγορά, στο δρόμο προς το Λέχαιο. Πάνω στα προπύλαια υπήρχαν δύο επίχρυσα άρματα. Μέσα στο ένα υπήρχε άγαλμα του Φαέθοντα, γιού του Ηλιου, ενώ στο άλλο άγαλμα του ίδιου του Ηλιου (Παυσ. 2,3,2).

Λουτρά Κορίνθου

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχαν πολλά λουτρά στην Κόρινθο,τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν φτιαγμένα από την πόλη και ένα από τον Αδριανό. Το πιο φημισμένο το είχε φτιάξει ο Σπαρτιάτης ηγεμόνας Ευρυκλής. Βρισκόταν στο δρόμο προς το Λέχαιο και ήταν διακοσμημένο με διάφορα είδη λίθων και αγάλματα, όπως αυτό του Ποσειδώνα αριστερά στην είσοδο και της Αρτέμιδος Κυνηγού (Παυσ. 2,3,5).

Βρύση κοντά στο άγαλμα της Αρτέμιδος

Ηταν η πιο αξιοθαύμαστη από τις πολλές βρύσες που υπήρχαν στην Κόρινθο. Πάνω στη βρύση υπήρχε άγαλμα του Βελλεροφόντη με τον Πήγασο και το νερό έτρεχε από μια οπλή του Πήγασου (Παυσ. 2,3,5).

Κρήνη της Γλαύκης

Βρισκόταν στο δρόμο προς τη Σικυώνα. Είχε το όνομα αυτό γιατί η παράδοση έλεγε πως στα νερά της είχε πέσει η Γλαύκη για να σωθεί από τις φλόγες που έβγαζε ο μανδύας που της είχε στείλει για νυφικό δώρο η Μήδεια (Παυσ. 2,3,6).

Ωδείο Κορίνθου

Βρισκόταν πάνω από την Κρήνη της Γλαύκης (Παυσ. 2,3,6).

Γυμνάσιον

Ηταν το γυμναστήριο της αρχαίας Κορίνθου, γι' αυτό και ο Παυσανίας το χαρακτηρίζει "παλιό" (Παυσ. 2,4,5).

Τεμένη

Τέμενος Ισιδας Πελαγίας

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ (Κάστρο) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βρισκόταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο (Παυσ. 2,4,6).

Τέμενος Ισιδας Αιγυπτίας

Βρισκόταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο (Παυσ. 2,4,6).

Τεμένη Σάραπι

Βρίσκονταν στο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο. Το ένα ήταν αφιερωμένο στο Σάραπι του Κανώβου (Παυσ. 2,4,6).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ