Η πόλη της Χίου, διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο ολόκληρου του νησιού, αποτελεί την πρωτεύουσα του, κατοικείται από 30,000 κατοίκους και είναι κτισμένη στα ανατολικά παράλια του νησιού. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από το 6000 π.Χ. Η πόλη της Χίου κτίστηκε από Ίωνες λίγο πριν το 1000 π.Χ. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με βεβαιότητα ότι η ιστορία της πόλης ξεπερνά τα 3000 χρόνια. Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής και η κάθε νέα οικοδόμηση της κάλυπτε τον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Για το λόγο αυτό στη σύγχρονη πόλη, συνυπάρχουν και βρίσκονται σε αλλεπάλληλα στρώματα όλα εκείνα τα στοιχεία της μακροχρόνιας πορείας της και αποτελεί η Χίος -όπως και οι άλλες ελληνικές πόλεις- ζωντανή απόδειξη του Ελληνικού και Αιγαιακού πολιτισμού δια μέσου των αιώνων.
Κατά την αρχαιότητα η πόλη της Χίου γνώρισε περιόδους οικονομικής και πνευματικής ακμής. Θεωρείται πατρίδα του μεγαλύτερου ποιητή της αρχαιότητας, του Ομήρου. Ήταν διάσημη για το πανίσχυρο ναυτικό της, μεγάλο εμπορικό κέντρο με τεράστια συμβολή στις επιστήμες και στις τέχνες και αποτελούσε τη σπουδαιότερη πόλη της Ελληνικής Ιωνίας. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους η Χίος παρήκμασε αλλά κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Βυζαντίου ανασυντάχθηκε και έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια από τις σπουδαιότερες επαρχίες του. Το 1346 κατελήφθη από τους Γενοβέζους. Το 1566 οι Οθωμανοί Τούρκοι αφού είχαν κατακτήσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία έδιωξαν τους Γενοβέζους, κατέλαβαν αυτοί τη Χίο και τη διατήρησαν υπό την κατοχή μέχρι το 1912 οπότε η Χίος ελευθερώθηκε και ενώθηκε ξανά με την Ελλάδα.
Η σημερινή πόλη διέρχεται περίοδο ακμής. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με τη ναυτιλία -είναι πατρίδα των περισσοτέρων Ελλήνων εφοπλιστών- το εμπόριο, τη γεωργία, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον Τουρισμό αφού οι φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία της άρχισαν να προκαλούν και να προσκαλούν επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες Τα σημάδια των ιστορικών περιόδων της πόλης που μπορεί κανείς να απολαύσει είναι πολλά. Τα ιστορικά ευρήματα που στεγάζονται στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό μουσείο, οι παλαιοχριστιανικοί ναοί, το Βυζαντινό Κάστρο, τα Παλάτια των Γενοβέζων στην περιοχή του Κάμπου ανάμεσα σε περιβόλια με εσπεριδοειδή, η περίφημη Βιβλιοθήκη Κοραή, το ναυτικό μουσείο, τα νεοκλασσικά οικοδομήματα αποτελούν στολίδια και υπερηφάνεια της.
Εκτός όμως από τα ιστορικά της μνημεία η πόλη της Χίου προσφέρει ώρες ξεκούρασης και χαράς στις όμορφες καθαρές παραλίες της, στον Δημοτικό Κήπο, στο πολυσύχναστο λιμάνι της, στις γραφικές ταβέρνες με φρέσκα ψάρια, στον Κάμπο με τα Περιβόλια του. Παράλληλα η Χίος έχει αναδειχθεί στο σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της έντονης πολιτιστικής διάθεσης των κατοίκων της αλλά και της ύπαρξης του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) Βορείου Αιγαίου και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η Χίος προσφέρει με χαρά την ικανοποίηση στους φιλόξενους κατοίκους και επισκέπτες της να «γράφουν» στο Αιγαιοπελαγίτικο φως και στο Αιγαιοπελαγίτικο κύμα τη δική τους προσωπική περιπλάνηση, στην ιστορία της, στον πολιτισμό της, στο μέλλον της. Το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου της Χίου με χαρά προσφέρει κάθε χρήσιμη πληροφορία και υποστήριξη στους επισκέπτες της πόλης μας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χίου
Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Πρωτεύουσα νησιού, Εδρα δήμου, Πρωτεύουσα νομού, Πρωτεύουσα επαρχίας, Κάστρο, Εδρα Ιεράς Μητροπόλεως, Γαλάζια σημαία 2015, Γαλάζια σημαία 2016, Γαλάζια σημαία 2018, Γαλάζια σημαία 2019
Έχετε την δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή / και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μια από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα"