gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 80 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Προσκυνήματα (80)

Εκκλησίες

Αγία Ειρήνη

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Αναφέρεται παλαιότερα ύπαρξη ναού με αυτό το όνομα. Δεν εσώζετο το 1953. Η οικοδόμησή του έγινε στους μετά το σεισμό χρόνους.

Αγιος Στέφανος

Βεβαιωμένη η παρουσία του ναού από τον ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδόμησή του μετά το 1953.

Αγιος Αθανάσιος

Βεβαιωμένη η παρουσία του από τον ΙΕ΄ αιώνα στα χρόνια της Τουρκικής κυριαρχίας στο νησί. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγιος Νικόλαος

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που εορτάζει τον Μάιο (ανάμνηση της διέλευσης του λειψάνου του Αγίου Νικολάου προς το Μπάρι της Ιταλίας) έχει οικοδομηθεί εκεί όπου και ο νεοσυγκροτημένος οικισμός.

Αγιος Ιωάννης Θεολόγος

ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου στα Τραφώνια

Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Αλλοτε μετόχι της μονής Ατρου. Σώζεται η εκκλησία μετά τους σεισμούς επιδιορθωμένη.

Ναός Θεοτόκου καταθέσεως Τιμίας ζώνης

ΑΝΝΙΝΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εορτάζει στις 2 Ιουλίου. Βεβαιωμένη η παρουσία του από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Παντοκράτορας

Ισως από τον ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Ναός της Θεοτόκου

ΑΝΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ

Ναός της Θεοτόκου

   Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500m, είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30m και πλάτος 10m περίπου) και όπως λέγεται κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι' αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Θαυμάσιες εικόνες Αγίων και μορφές Αγγέλων σπάνιας τεχνικής, μαρτυρούν το ασύγκριτο ταλέντο του ζωγράφου της εποχής, του Αντώνιου εξ Αγράφων που ήκμασε περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Ο ζωγράφος προερχόταν από τη σχολή των Βραγγιανών Αγράφων στην οποία διατηρούνταν η Βυζαντινή Παράδοση. Οι μορφές των Αγίων και οι στάσεις τους είναι τυποποιημένες και η θέση τους στο Ναό ορισμένη με την πνοή, το χρώμα και την έκφραση που δίνει ο ζωγράφος. Σύμφωνα με επιγραφή στο πέτρινο τέμπλο, ο Αντώνιος εξ Αγράφων παρέδωσε τις εικόνες στα 1680.
Οι Σεισμοί του '53
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το έτος 1953, κατά τη διάρκεια των καταστρεπτικών σεισμών της περιόδου εκείνης. Λίγο αργότερα, επισκευάστηκε με την ευγενική φροντίδα και συνδρομή του Ιθακήσιου εφοπλιστή κ. Πάνου Γράτσου και οι τοιχογραφίες συντηρήθηκαν από το συντηρητή κ. Αναστάσιο Κουτσουρή. Με τις επιτυχείς παρεμβάσεις του συντηρητή, αναπαλαιώθηκαν και αποκαταστάθηκαν όλες οι εμφανείς τοιχογραφίες, οι οποίες στη Βόρεια πλευρά και στη Νότια πλευρά του κυρίως Ναού, είναι διατεταγμένες σε πέντε παράλληλες ζώνες.
Οι Πέντε Αγιογραφικές Ζώνες
   Στη πρώτη ζώνη υπάρχουν απλά διακοσμητικές εικόνες.
  Η δεύτερη ζώνη, ξεκινώντας πάνω από το δάπεδο της εκκλησίας δείχνει μια σειρά ολόσωμων Αγίων. Μέρος της ζώνης αυτής του δυτικού τοίχου απέναντι από την κύρια είσοδο, θυμίζει ως πρώτη εντύπωση τα μωσαϊκά του San Vitale της Ραβέννας και τοιχογραφίες των Μετεώρων. Το Μωσαϊκό της ένστολης Θεοδώρας στη Ραβέννα, αντιστοιχεί προς την Αγιογραφία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στη εκκλησίας της Ανωγής. Στην περίπτωση της Ανωγής, μεταξύ Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Αγιογράφος παρεμβάλει ένα διπλό σταυρό που σήμερα είναι ευρύτερα γνωστός ως ο σταυρός της Λωρραίνης, έμβλημα του στρατηγού Ντε Γκωλ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Στην τρίτη ζώνη υπάρχουν Αγιοι και Όσιοι σε δακτυλίους με διακόσμηση αγράμπελης. Στην τέταρτη ζώνη απεικονίζονται παραστάσεις από την ζωή της Παρθένου και των Μαρτύρων της εκκλησίας. Στην πέμπτη και τελευταία ζώνη, η οποία κόβεται στη μέση από την τοποθέτηση μεταλλικής ψευδοροφής το έτος 1910, ο αγιογράφος παραθέτει σκηνές από τη ζωή του Χριστού.
  Στο σύνολό τους οι τοιχογραφίες είναι Ηπειρωτικής τεχνοτροπίας με επιδράσεις από την Κρητική σχολή και ίσως από τα περίφημα μωσαϊκά των Βυζαντινών ναών της Ραβέννας.
Η Παλαιά Μητρόπολη του Νησιού
  Οι τοιχογραφίες του Ναού είναι ένα αγιογραφικό έργο Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας το οποίο υπογραμμίζει τον πολιτισμό της Ιθάκης εκατό χρόνια μετά την σύγκρουση Σταυρού και Ημισελήνου (Ναυμαχία Ναυπάκτου 1571) τότε που η Ανωγή ήταν η πρωτεύουσα της Ιθάκης και η Εκκλησία της Παναγίας ήταν η Μητρόπολη του Νησιού.
Η Επιγραφή
  Στο κτιστό πέτρινο τέμπλο ο επισκέπτης διαβάζει την εξής επιγραφή, η οποία αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την παλαιότητα του Ναού.
Το Δωδεκάπορτο, ο Γυναικωνίτης και το Καμπαναριό
  Αξιοπρόσεχτα για τον επισκέπτη είναι το ξύλινο δωδεκάπορτο της εποχής του Εικοσιένα, οι πήλινες εντοιχισμένες στάμνες για την ακουστική του ναού, τα παλαιά πέτρινα μνημεία και ο διώροφος γυναικωνίτης στην πρόσοψη του οποίου παρίσταται η Θεία Κρίση.
  Τέλος επιβλητικό και ωραίο από γνήσια νηρήτια πέτρα στέκει σε πείσμα του χρόνου το επιβλητικό Βενετσιάνικο καμπαναριό της εκκλησίας, σύμβολο του χωριού και πόλος ιερού προσκυνήματος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ιθάκης


Κοίμηση της Θεοτόκου

ΑΡΓΙΝΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Και εκεί παρουσία φιδιών κατά το Δεκαπενταύγουστο. Ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.

Αρχάγγελος

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η εκκλησία αυτή είναι κτισμένη εκεί κοντά που κάποτε υπήρχε η Santa Maria della Vittoria, η εκκλησιά που ήταν αφιερωμένη στη νίκη του ενωμένου χριστιανικού στόλου κατά τη ναυμαχία των Εχινάδων - γνωστή ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αλλη πάλι εκδοχή- η πλέον πιθανή- θέλει την εκκλησιά αυτή να προϋπάρχει του 1571 και να είναι αφιερωμένη στη νίκη των ενωμένων δυνάμεων των Ισπανών και Ενετών εναντίον των Τούρκων που είχαν στην κατοχή τους για μικρό χρονικό διάστημα την Κεφαλλονιά. Σήμερα υπάρχει και πλάκα - κατασκευάσθηκε το 1906- για να θυμίζει τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, από την οποία πήρε και το όνομά της η εκεί πλατεία.

Αγιος Σπυρίδωνας

Αξιόλογη εκκλησία με μοναδικό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το οποίο προέρχεται από την παλιά Μητρόπολη. Από την εκκλησιά αυτή κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου ξεκινά η λιτανεία που τελείται για τους σεισμούς του 1953. Δυστυχώς από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κεφαλλονίτικα καμπαναριά - φράγκικα και βενετσιάνικα- δεν απόμεινε κανένα στην πόλη του Αργοστολιού.

Παναγία στις Καθαρές Στράτες

ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εορτάζει ο ναός την Τρίτη της Διακαινησίμου. Από τον ΙΗ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Αγία Παρασκευή

Από τον ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε νεώτερος ναός σε άλλη θέση μετά το 1953. Σώζεται συντηρημένος πρόχειρα ο ερειπωμένος από τους σεισμούς παλαιός ναός.

Αγία Παρασκευή

ΑΤΣΟΥΠΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένη η παρουσία της από τη δεύτερη δεκαετία του 16ου αιώνα. Έχει ανοικοδομηθεί μετά το 1953.

Αγιοι Απόστολοι

ΒΑΛΕΡΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον 16ο αιώνα. Έχει ανοικοδομηθεί μετά το 1953.

Αγίας Μαρίνας

ΒΛΑΧΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1812, συνοδευόμενο με Ρωσικές φορητές εικόνες.

Αγιος Δημήτριος.

ΘΗΡΑΜΟΝΑΣ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένα από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγιος Προκόπιος.

ΚΑΜΠΙΤΣΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα ίσως και παλαιότερα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένα από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, νεοκλασικό κτίριο, το οποίο ανοικοδομήθηκε το έτος 1907. Ο μοναδικός ναός που σώθηκε στο Νομό μας, αρχαιοελληνικού ρυθμού, με το μαρμάρινο τέμπλο, έργο του γλύπτη Κουλούρη από την Τήνο. Επίσης στην εκκλησία σώζονται ιερά σκεύη Ρωσικής προέλευσης, όπως και άλλα κειμήλια προερχόμενα από την Κωνσταντινούπολη.

Ναός του Αγίου Βασιλείου

ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στις Κεραμειές δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Βασιλείου , με το επιβλητικό καμπαναριό του (απομίμηση του παλαιού παραδοσιακού καμπαναριού με τις 10 καμπάνες). Στο Ναό (ιδιοκτησία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Κηδεμόνων του Βαλλιανείου Κληροδοτήματος, η οποία και τον συντηρεί), υπάρχει μαρμάρινο τέμπλο λιτό και απέριττο, με τις αγιογραφίες του Ματσούκη και εικόνες του Χρηστολογικού κύκλου (Δωδεκάορτο), έργα του Άρτεμη.

Αγίου Νικολάου

Κτίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1953 από τον εφοπλιστικό οίκο του Νικόλαου Λυκιαρδόπουλου.

Αγιος Ιωάννης

ΚΟΝΤΟΓΕΝΝΑΔΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Με αξιόλογο σκαλιστό τέμπλο ζωγραφισμένο (1691-1709) από τον Ληξουριώτη αγιογράφο Αντώνη Μηνιάτη.

Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου

ΛΑΣΣΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στο λοφίσκο πάνω από την περιοχή της Λάσσης υπάρχει μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Γεράσιμο. Η εκκλησιά αυτή αποτελεί συνέχεια της σπηλιάς που ασκήτεψε ο Αγιος αμέσως μόλις έφθασε στην Κεφαλλονιά.

Αγιος Ιωάννης

ΜΑΚΡΗ (Νησί) ΕΧΙΝΑΔΕΣ
Ευρίσκεται στο Β άκρο του νησιού.

Αγία Σοφία

ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Γνωστή και ως Παναγία η Φανερωμένη αλλά και ως Παναγία των φιδιών στις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΜΑΥΡΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εχει κτιστεί πριν από το 1550. Έχει ανοικοδομηθεί μετά το 1953.

Προφήτης Ηλίας στην Απαλοχέρα

Ανοικοδόμηση μετά το 1953, αλλά υπήρχε από παλαιότερα εκεί.

Αγία Παρασκευή

ΜΟΝΟΠΟΛΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ρυθμός Βασιλικής

Υπεραγίας Θεοτόκου

ΝΤΟΜΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στον οικισμό Ντομάτα βρίσκεται η εκκλησία της Υπερ. Θεοτόκου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΊΟ. Η συγκεκριμένη εκκλησία κατασκευάστηκε το έτος 1800 περίπου και εχρυσώθη το έτος 1812. Η επιχρύσωση κόστισε 12.000 χρυσές λίρες Αγγλίας!

Αγία Κυριακή

ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953

Ζωοδόχος Πηγή

Στη θέση Μέγα χωριό. Αγνωστο από πότε υπάρχει εκεί. Ανοικοδόμηση μετά το 1953

Σωτήρας Μαυρικάτων

Από τον ΙΣΤ΄αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΠΑΣΤΡΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Αρχική εστία του ναού στη θέση Απάνω Βάλτα γνωστή ως Γράβαλα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Ναός της Ευαγγελίστριας

ΠΕΣΑΔΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το χωριό λαμπρύνει ο ιστορικός ναός της Ευαγγελίστριας (πανηγύρι 25η Μαρτίου), η οποία κατασκευάστηκε το έτος 1842 από την οικογένεια Ιγκλέση. Πρόκειται για ένα τρίκλυτο ναό με αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες φορητές εικόνες.

Αποστόλου Παύλου

Στην Πεσσάδα βρίσκεται και η επανιδρυόμενη εκκλησία του Αποστόλου Παύλου. Κατά τις πρόσφατες μελέτες του Γερμανού ιστορικού H Warnecke, αλλά και άλλων επιστημόνων, το καράβι του Αποστόλου Παύλου που επιστημονικά αποδεδειγμένα ναυάγησε στο νησί μας και όχι στην Μάλτα, όπως μέχρι σήμερα πιστεύεται. Από τα παραπάνω αναγνωρίζεται η Κεφαλονιά ως ΜΕΛΙΤΗ , αναφερόμενο στο βιβλίο των πράξεων των Αποστόλων.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΡΑΤΖΑΚΛΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένη η παρουσία του ναού από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953 σε άλλη θέση μέσα στον οικισμό.

Αγιος Γεράσιμος

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Οπου συστεγάζονται και οι ναοί Εισόδια της Θεοτόκου των Ζαπάντη, Κοίμηση της Θεοτόκου των Γιωργάνων και ο ναός των Αρχαγγέλων. Οικοδομήθηκε στη νέα εστία του χωριού μετά τον σεισμό του 1953.

Αγιος Γεώργιος

Παλαιότατη η παρουσία του ναού στη θέση του παλαιού ναού του Ποσειδώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγία Μαρίνα, 16ος αιώνας

ΣΟΥΛΛΑΡΟΙ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Διατηρητέο Βυζαντινό Μνημείο.

Προφήτης Ηλίας

ΣΠΑΘΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένη η παρουσία του ναού από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.

Αγιος Παντελεήμων

Οικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΤΖΑΝΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953

Αγιος Γεώργιος

Κτητορική οικογένειας Καμπίτση. Πιθανόν είχε ιδρυθεί το ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΦΑΝΙΕΣ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένα από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953 σε άλλη θέση.

Μεταμόρφωση

ΦΕΡΕΝΤΙΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο βυζαντινό τέμπλο.

Αγιοι Απόστολοι

ΧΑΒΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Υπεραγία Θεοτόκος, 350 χρόνων.

ΧΑΒΡΙΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Αξιόλογο τέμπλο και πλούσια αγιογράφηση.

Παναγία η Γοργοεπήκοος

ΧΙΟΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Μετόχι της Μονής Στροφάδων από τον 16ο αιώνα με ιερωμένους που στέλνονταν από τη Ζάκυνθο. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953 ως μονή του Αγίου Διονυσίου. Είναι μόνο ναός.

Εξωκκλήσια

Αγιος Γεώργιος

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Συνοικία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Γραφικό εκκλησάκι σε όμορφο τοπίο, κτισμένο από κομμάτια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα που ερείπιά του βρίσκονται δίπλα του.

Αγιος Σπυρίδωνας

ΑΘΕΡΑΣ (Λιμάνι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Πανέμορφο εκκλησάκι στο λιμενίσκο.

Ιερά προσκυνήματα

Μονή Παναγίας Καθαρών

ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ (Μοναστήρι) ΙΘΑΚΗ
Προστάτης των κατοίκων.

Φέρετρο Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'

ΝΤΟΜΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στα Ντομάτα βρίσκεται και το φέρετρο του ηρωϊκού πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, πρωτομάρτυρα της Ελληνικής Επανάστασης, και Αγίου της εκκλησίας, του οποίου το ιερό λείψανο βρίσκεται στον καθεδρικό Ναό της Αθήνας και το οποίο μετέφερε από τον Βόσπορο στην Οδησσό ο Κεφαλλονίτης Μ. Σκλάβος, ανασύροντάς το από την θάλασσα του Βοσπόρου, που είχαν καταποντίσει Εβραίοι και Τούρκοι τον Απρίλιο του 1822.

Καθεδρικοί ναοί

Ναός Παναγίας στα Λινοβρόχια

ΙΘΑΚΗ (Λιμάνι) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Μοναστήρια

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Θεμάτων

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26740 61292
  Σε ένα καταπράσινο οροπέδιο έξω από την Αγία Ευφημία λειτουργεί μέχρι σήμερα το μοναστήρι της Θεοτόκου των Θεμάτων.
  Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και είχε τεράστια περιουσία. Ο επισκέπτης εδώ θαυμάζει, επίσης, την απαράμιλλη θέα από το μοναδικό πουρναρόδασος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Παλιό Μοναστήρι

ΛΕΠΕΔΑ (Οικισμός) ΛΗΞΟΥΡΙ
Στα Λέπεδα μπορεί κανείς να θαυμάσει το παλιό Μοναστήρι, όπου μόνασε ο διανοητής Ανθιμος Κουρούκλης, ο οποίος αγιοποιήθηκε πρόσφατα.

Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κορονιωτίσσης-Δακρυροούσης, βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από το Ληξούρι. Λειτουργεί ξενώνας για 30 άτομα.

Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ (Μοναστήρι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 86385
  Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
  Ο Αγιος, προστάτης του νησιού, έζησε και δίδαξε εδώ από το 1560 ως τον θάνατό του το 1579 αφήνοντας πίσω του θαυμαστά δείγματα της ασκητικής ζωής του.
  Το ιερό σκήνωμα του Αγίου, ο οποίος τιμάται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, φυλάσσεται στην εκκλησία της Μονής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών

ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ (Μοναστήρι) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31247
  Η Μονή Καθαρών βρίσκεται σε υψόμετρο 566 μ., 6 χλμ. έξω από το ομώνυμο χωριό. Δύο εκδοχές υπάρχουν για το χτίσιμο στην περιοχή της εκκλησίας και του μοναστηριού της Παναγίας. Η πρώτη υποστηρίζει ότι καλλιεργητές πήγαν στην περιοχή για να κάψουν "κάθαρα", δηλ. άγρια χόρτα και αγκάθια και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας.Ετσι αποφάσισαν να κτίσουν εκεί μία εκκλησία. Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ίδρυση του μοναστηριού με τους οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Οποια και να είναι η αληθινή εκδοχή, το γεγονός είναι ότι η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε το 1696 και το μοναστήρι που χτίστηκε λίγο αργότερα λειτούργησε αδιάκοπα ως την περασμένη δεκαετία.
   Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός, που όμως όλο τον χρόνο φροντίζει την Μονή και προσφέρει φιλοξενία στους επισκέπτες της περιοχής. Η εικόνα της Παναγίας, που πιθανώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του μοναστηριού, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι, επίσης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η Παναγία η Καθαριώτισσα που είναι και πολιούχος του νησιού τιμάται με λαμπρότητα στις 8 και στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του Πάσχα.

Μονή Καθαρών

  Η Ιερά Μονή των Καθαρών, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από την θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696.
  Η ιστορία όμως της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος Δενδρινός στη β' έκδοση του βιβλίου "Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης". Το όνομα "Καθαρά" προέρχεται από τη λέξη "κάθαρα", που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».
  Η σωζόμενη μέχρι σήμερα παράδοση λέει ότι βοσκοί Ηπειρώτες καταδιωκόμενοι από τους Τουρκαλβανούς άφησαν τον τόπο τους και κατέφυγαν στην Ιθάκη όπου εγκαταστάθηκαν στο όρος Νήριτον στη θέση "Μαζός" 400μ περίπου, απέναντι από το σημερινό μοναστήρι. Μέσα στα λίγα υπάρχοντά τους, ανακάλυψαν ότι έλειπε η θαυματουργή εικόνα που απεικόνιζε το Γεννέσιο της Θεοτόκου.
  Κάποια νύχτα, βλέπουν εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Μοναστηριού, ένα εκτυφλωτικό φως. Παρ' όλες τις έρευνες στο σημείο εκείνο δεν βρήκαν τίποτε. Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβανόταν για αρκετές νύχτες, οπότε σκέφτηκαν να κόψουν και να κάψουν τους θάμνους και τα ξερόκλαδα για να καθαρίσει ο τόπος ώστε να δουν τι συμβαίνει. Όταν έσβησε η φωτιά διέκριναν μία εικόνα χωρίς να είναι καμένη. Έτσι αναγνώρισαν όλοι την εικόνα του Γεννεσίου της Θεοτόκου, που είχαν στην Ήπειρο. Στο σημείο εκείνο έκτισαν μια μικρή εκκλησία για να βάλουν μέσα την θαυματουργή εικόνα.
  Αλλη εκδοχή για την ονομασία είναι ότι ιδρύθηκε από οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Κατά τον αρχαιολόγο-συγγραφέα W. GELL στο βιβλίο του «Η γεωγραφία και οι αρχαιότητες της Ιθάκης » λέει ότι η περιοχή ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα.
  Αλλη άποψη περί του ονόματος προέρχεται από την συγγραφέα κ. Ρίτα Τσιντήλη-Βλησμά όπου λέει ότι στο σημείο που είναι κτισμένη η εκκλησία των Καθαρών, υπήρχε πριν κάποιος ειδωλολατρικός ναός μάλλον της θεάς Αθηνάς. Μια από τις πολλές προσωνυμίες της Θεάς ήταν και "Καθαρά"’ Λίγο πιο πέρα από το Μοναστήρι, υψώνεται το καμπαναριό όπου στο ισόγειο είναι το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κατά τους χρόνους της κατοχής και κυρίως από τους σεισμούς του 1953 το καμπαναριό γκρεμίστηκε, όπου και ξαναχτίστηκε. Η θέα που αντικρίζει κανείς από τη θέση που βρίσκεται το Καμπαναριό, είναι μοναδική. Φαίνεται το νότιο τμήμα του νησιού μας, μέρος του ανατολικού τμήματος της Κεφαλονιάς, στο βάθος αριστερά οι Εχινάδες νήσοι, τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, μακριά στο βάθος με καλή ορατότητα τις ακτές της Πελοποννήσου, και δεξιά την Ζάκυνθο. Η εικόνα της Παναγίας αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και παριστά την γέννηση της εοτόκου. Στις αρχές του 1993 εγκαθίσταται στο Μοναστήρι ο Ιθακήσιος μοναχός Θεοδόσιος, ο κατά κόσμον Ηλίας Βλησμάς ο οποίος προέρχεται από την Ιερά Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους και προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χάρη της Παναγίας. Η Καθαριώτισσα είναι προστάτης και πολιούχος του νησιού μας, που γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Βιβλιογραφία: "Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης" (β' έκδοση) του πατέρα Θεοδόσιου Δενδρινού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών

Ένας μικρός δρόμος βγαίνει από τον Πόρο με βορειοδυτική κατεύθυνση και αφού περνά 3 χλμ, δίπλα στη μαγευτική παραλία, ανηφορίζει στο βουνό ´Ατρος και καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας της ´Ατρου , στην κορυφή ενός εντυπωσιακού τριγωνικού λόφου, ύψους 500 μ. Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς. Η θέα από τη μονή εντυπωσιάζει κυρίως κατά την ανατολή του ηλίου.

Μονή Κηπουραίων

ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ (Μοναστήρι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 91354
  Σε απόσταση 15 km από το Ληξούρι βρίσκεται η παλαιότατη Μονή των Κηπουραίων. Η ονομασία της οφείλεται στους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι πατέρες για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Η Μονή είναι χτισμένη σε ορθόστητο βράχο πάνω στη θάλασσα. Το 1759 κτίζεται η εκκλησία της Μονής από τον Παξινό Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο και αφιερώνεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύντομα αναπτύσσεται ανδρικό κοινόβιο. Το 1915 Γαλλικό καταδρομικό βομβαρδίζει τη Μονή καθώς μέσα στην ομίχλη, βλέποντας τη καπνοδόχο να καπνίζει την περνούν για εχθρικό πλοίο. Οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 πλήττουν ακόμα περισσότερο τη Μονή. Το 1964 ανοικοδομείται μόνο το καθολικό, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια οικοδομούνται τη δεκαετία του '90, με προσωπική εργασία του μοναδικού μοναχού που εγκαταβιώνει σήμερα στη Μονή.
  Στη Μονή μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και τις κάρες των Οσίων κτητόρων της Μονής Χρύσανθου, Κωνσταντίνου και Ευφροσύνου και άλλα κειμήλια όπως και να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής.
  Επίσης το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον αυλόγυρο της Μονής στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Το μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει αρμονικά το απάτητο βουνό με την απάτητη θάλασσα θυμίζει πολύ τα Καρούλια του Αγίου Ορους και σε συνάρτηση με τους πνευματικούς θησαυρούς της αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Αγιος Ανδρέας

ΠΕΡΑΤΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Με Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Ιδρύθηκε το 1602 από την οικογένεια Βαλσαμάκη.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσίων

ΠΛΑΤΙΕΣ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 31217
Το μοναστήρι της Παναγίας των Σισίων καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1953. Στη θέση του παλιού Μοναστηριού σήμερα βρίσκεται μια μικρή εκκλησία. Η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκε από τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Το 16ο αιώνα αναφέρεται σαν ορθόδοξο μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία τη Σισία. Το πολυτιμότερο κειμήλιο της μονής είναι η εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου που σήμερα φυλάσσεται στο Κοργιαλένειο Μουσείο.

Ιερά Μονή Σισσίων με μακραίωνη ιστορία. Ιδρύθηκε από τον Φραγκίσκο της Ασίζης (όπου προήλθε και το τοπωνύμιο Σίσσια). Στην Μονή βρίσκονται αξιόλογες φορητές εικόνες του Τσαγκαρόλα, Κώδικες, καθώς και η λατρευτή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου (εκτιμάται ότι είναι έργο του Ρίτζιου το έτος 1450). Κατά την παράδοση, η ανωτέρω εικόνα λιτανεύτικε από τους Κεφαλλονίτες, Βενετούς και Ισπανούς γύρω από το φρούριο του Αγίου Γεωργίου το έτος 1492, πριν από την απελευθέρωση του Φρουρίου και της Κεφαλονιάς από τους Τούρκους. Η απόβαση έγινε στην παραλία του Αγίου Θωμά Καραβάδου στην τοποθεσία "Αραπιδές".

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Αγριλίων

ΦΙΣΚΑΡΔΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26740 22089
Μονή του 18ου αιώνα, χτισμένη κοντά στη Σάμη, σε ένα λόφο κατάφυτο από αγριλιές, αντικρύζει την Ιθάκη και τον Κόλπο της Σάμης. Η Μονή Αγριλίων είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και σε αυτήν δίδαξε ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Σελίδες επίσημες

Μονές της περιοχής

ΕΛΕΙΟ - ΠΡΟΝΟΙ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Υ. Θ. 'Aτρου. Είναι η μόνη εν λειτουργία μονή που η αρχή της χάνεται στα Βυζαντινά χρόνια. Πολλές πληροφορίες γι' αυτήν έχουν περισωθεί στο κτηματολόγιο των μονών της Κεφαλονιάς γνωστό ως "Πρακτικόν του 1264". Πρόσφατο βιβλίο σχετικό με τη μονή, του καθηγητή κ. Γ. Πεντόγαλου φωτίζει την μακρόχρονη παρουσία της ως λατρευτικού κέντρου της περιοχής.
  Υ. Θ. Πηγής. Σημαντική μονή από τα χρόνια της Βενετοκρατίας μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. Ερειπώθηκε από τους σεισμούς του 1953. Σώζεται εκεί μικρός ναΐσκος και σε ικανοποιητική κατάσταση τα ερείπια των κελιών της μονής.
  'Aγιος Νικόλας στου Χαλικιόπουλου. Κάτω ακριβώς από το Παλιόκαστρο Βορινά αριστερά από το δρόμο που οδηγεί από 'Αγ. Γεώργιο προς Ασπρογέρακα σώζονται τα ερείπια του ναού και των κελιών. Είχε ιδρυθεί ως μονή στα τέλη του 16ου αιώνα και είχε καταργηθεί ενωρίς γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα. Ο ναός σωζόταν μέχρι τους σεισμούς του 1953. Υπάρχουν αρκετά ερείπια.
  Ανάληψη Σκάλας. Μονή που είχε ιδρυθεί στα χρόνια της Βενετοκρατίας και ως μετόχι άλλοτε της μονής Υ. Θ. Πηγής και άλλοτε της Υ. Θ. Σισίων, ήταν σε λειτουργία μέχρι τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει ανοικοδομηθεί ο ναός και ελάχιστα ίχνη σώζονται από τις κατασκευές παλαιοτέρων χρόνων.
  'Aγιοι Ανάργυροι-Πάστρα. Βέβαιες μαρτυρίες για την παρουσία της πάνω στο δρόμο που οδηγούσε από Ελειό, Κατελειό στους Κορονούς και το Αράκλι. Αναφέρεται μέχρι αργά παρουσία γυναικός μοναχής εκεί.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ