gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 45 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαίες πηγές  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Επαρχία ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Αρχαίες πηγές (45)

Perseus Encyclopedia

Αθήναιον

ΑΘΗΝΑΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Τοποθεσία που βρισκόταν κοντά στο Αφροδίσιον και την Ασέα (Παυσ. 8,44,2).

Αμιλος

ΑΜΙΛΟΣ (Αρχαία πόλη) ΛΕΒΙΔΙ
Ο Παυσανίας επισκέφτηκε μόνο κάποια τοποθεσία μ' αυτό το όνομα, άκουσε όμως πως παλιά υπήρχε εκεί και πόλη (Παυσ. 8,13,5).

Ασέα

ΑΣΕΑ (Αρχαία πόλη) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοι εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Τον καιρό του Παυσανία δεν υπήρχαν παρά μόνο ερείπια της πόλης (Παυσ. 8,44,3). Ορισμένοι ταυτίζουν την Ασέα με την Ιασαία, μάλλον όμως επρόκειτο για δύο διαφορετικές πόλεις (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 291, σημ. 6).

Αφείδαντες

ΑΦΕΙΔΑΝΤΕΣ (Αρχαία πόλη) ΤΕΓΕΑ
Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Δίπαια

ΔΙΠΑΙΑ (Αρχαία πόλη) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3).

Ελισσών

ΕΛΙΣΣΩΝ (Αρχαία πόλη) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους συνοίκισαν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Μετά το συνοικισμό δεν ερήμωσε, αλλά εξακολούθησε να υπάρχει ως κώμη υπαγόμενη στη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,7). Στην Ελισσώνα είχε τις πηγές του και ο ομώνυμος ποταμός (Παυσ. 8,30,1).

Ευταία

ΕΥΤΑΙΑ (Αρχαία πόλη) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοι εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3).

Εχευήθεις

ΕΧΕΥΗΘΕΙΣ (Αρχαίος δήμος) ΚΟΡΥΘΙΟ
Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Ιασος

ΙΑΣΟΣ (Αρχαία πόλη) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
Πόλη στα σύνορα της Λακωνίας. Την κατέλαβε ο σπαρτιάτης στρατηγός Μεναλκίδας (Παυσ. 7,13,7).

Ιασαία

Μια από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοι εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Ορισμένοι ταυτίζουν την Ιασαία με την Ασέα, αλλά μάλλον επρόκειτο για δύο διαφορετικές πόλεις (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 291, σημ. 6).

Καφυαί

ΚΑΦΥΑΙ (Αρχαία πόλη) ΛΕΒΙΔΙ
Πόλη της Αρκαδίας χτισμένη στην άκρη πεδιάδας (Παυσ. 8,23,3).

Κονδυλέα

ΚΟΝΔΥΛΕΑ (Αρχαία τοποθεσία) ΛΕΒΙΔΙ
Τοποθεσία στην Αρκαδία σε πολύ μικρή απόσταση από τις Καφυές (Παυσ. 8,23,6).

Κορυθείς

ΚΟΡΥΘΕΙΣ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΥΘΙΟ
Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Λυκόα

ΛΥΚΟΑ (Αρχαία πόλη) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Ηταν μια από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,4). Ο Παυσανίας είδε την πόλη ερειπωμένη (Παυσ. 8,36,7).

Ορος Μαίναλον

ΜΑΙΝΑΛΟΝ (Βουνό) ΛΕΒΙΔΙ
Το Μαίναλο θεωρούνταν ιδιαίτερα ιερό όρος του Πάνα και όσοι ζούσαν εκεί έλεγαν oτι τον άκουγαν να παίζει τη σύριγγα (Παυσ. 8,36,8).

Οστρακίνα

ΜΑΙΝΑΛΟΝ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΑΡΚΑΔΙΑ
Βουνό (η κορυφή του Μαινάλου Αγιος Ηλείας 1980μ,. Β του χωριού). Σε μια σπηλιά του βουνού έζησε ο Αλκιμέδων (Παυσ. 8,12,2).

Μαίναλος

ΜΑΙΝΑΛΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν η πιο ονομαστή από τις παλιές πόλεις της Αρκαδίας (Παυσ. 8,3,4). Την εποχή του δεν υπήρχαν παρά μόνο ερείπια της πόλης (Παυσ. 8,36,8).

Μαιρά

ΜΑΙΡΑ (Αρχαία κωμόπολη) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Κώμη της Αρκαδίας που ο Παυσανίας τη βρήκε ερειπωμένη (Παυσ. 8,12,7).

Μανθυρέα

ΜΑΝΘΥΡΕΑ (Αρχαία πόλη) ΤΕΓΕΑ
Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Πτόλις

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Πτόλις λεγόταν η τοποθεσία όπου ήταν χτισμένη η πρώτη πόλη της Μαντίνειας, ερείπια της οποίας υπήρχαν πάνω σε λόφο κοντά στη νεώτερη πόλη (Παυσ. 8.8.4, 8.12.7).

Μαντίνεια

Πόλη της Αρκαδίας που ίδρυσε ο Μαντινεύς και αργότερα μετά από χρησμό τη μετέφερε η Αντινόη. Πήρε μέρος στο συνοικισμό της Μεγαλόπολης. Με το πέρασμα των χρόνων έπεσε στα χέρια διάφορων κατακτητών και για μία περίοδο λεγόταν Αντιγόνεια.

Νάσοι

ΝΑΣΟΙ (Αρχαία κωμόπολη) ΛΕΒΙΔΙ
Τοποθεσία στην Αρκαδία (Παυσ. 8,23,2). Συνήθως το όνομα Νάσοι το είχαν κοιλάδες ή πεδιάδες με πολλά ρέματα, γιατί τα κομμάτια γης ανάμεσα στα ποτάμια μπορούσε κανείς να τα πει νησιά (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 277, σημ.3).

Νεστάνη

ΝΕΣΤΑΝΗ (Αρχαία ακρόπολη) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Κώμη της Αρκαδίας (Παυσ. 8,7,4), έρημη την εποχή του Παυσανία (Παυσ. 8,8,1).

Οιάται

ΟΙΑΤΑΙ (Αρχαία πόλη) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Ορέσθειον

ΟΡΕΣΘΕΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Την πόλη Ορεσθάσιον είχε ιδρύσει ο Ορεσθεύς, γιος του Λυκάονα και αργότερα μετονομάστηκε Ορέσθειον από το γιο του Αγαμέμνονα Ορέστη (Παυσ. 8,3,2).

Ορεσθάσιον

Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Την εποχή του Παυσανία υπήρχαν μόνο λίγα ερείπια της πόλης (Παυσ. 8,44,2).

Ορχομενός

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ (Αρχαία πόλη) ΛΕΒΙΔΙ
Πόλη της Αρκαδίας στην οποία, την εποχή της ακμής της, ανήκαν τρεις από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη: η Θεισόα, το Μεθύδριον και η Τεύθις (Παυσ. 8,27,4).

Ορχομένιοι

Πήγαν στον Τρωικό πόλεμο με τέσσερεις αρχηγούς και τριάντα πλοία (Απολ. 5,3,11).

Χώρα Παλίσκιος

ΠΑΛΙΣΚΙΟΣ (Αρχαία τοποθεσία) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Αναφέρεται από τον Παυσανία ως χώρα που βρισκόταν σε απόσταση 30 σταδίων από το Ναό της Δήμητρας του Ελους, ο οποίος με τη σειρά του απείχε 5 στάδια από τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,36,7).

Παλλάντιον

ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΙΠΟΛΗ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους συνοίκισαν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Μετά το συνοικισμό της Μεγαλόπολης εξακολούθησε να υπάρχει ως πόλη και όχι ως κώμη υπαγόμενη στη Μεγαλόπολη, όπως κάποιες από τις άλλες πόλεις που είχαν πάρει μέρος στο συνοικισμό (Παυσ. 8,27,7).

Παρθένιον όρος

ΠΑΡΘΕΝΙΟΝ (Βουνό) ΚΟΡΥΘΙΟ
Βουνό στο οποίο είχε εγκαταλείψει ο Αλεος τον Τήλεφο όταν ήταν μωρό για να πεθάνει και τον μεγάλωσε μια ελαφίνα. Εκεί επίσης ο Αθηναίος Φιλιππίδης είδε σε όραμα τον Πάνα (Παυσ. 8,54,6-7).

Περαιθείς

ΠΕΡΑΙΘΕΟΙ (Αρχαία κωμόπολη) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοι εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Την εποχή του Παυσανία η πόλη ήταν ερειπωμένη (Παυσ. 8,36,7).

Πετροσάκα

ΠΕΤΡΟΣΑΚΑ (Αρχαία κωμόπολη) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Την παραδίδει ως τοποθεσία, όριο των Μαντινέων και Μεγαλοπολιτών (Παυσ. 8,12,4) . Ο Στέφ. Βυζάντιος αναφέρει οικισμό με κατοίκους τους Πετροσακαίους (Εκδοτ. Αθηνών, Παυσανία Περιήγησις, Τομ. 4, σελ 218).

Πωταχίδαι

ΠΩΤΑΧΙΔΕΣ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΥΘΙΟ
Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Σουμητία ή Σουμάτειον ή Σουμάτεια

ΣΟΥΜΗΤΙΑ (Αρχαία πόλη) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μία από τις πόλεις που οι κάτοικοί της εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,3). Βρισκόταν στα νότια του όρους Μαίναλον και την εποχή του Παυσανία ήταν ερειπωμένη (Παυσ. 8,36,8).

Σύμβολα

ΣΥΜΒΟΛΑ (Αρχαία κωμόπολη) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
Τοποθεσία στην κοιλάδα του Αλφειού, όπου συναντούνταν τα νερά πολλών μικρών πηγών (Παυσ. 8,54,1).

Τεγέα

ΤΕΓΕΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Πόλη της Αρκαδίας που σχηματίστηκε με την ένωση εννέα αγροτικών κοινοτήτων (Παυσ. 8,45,1).

Φάλανθος

ΦΑΛΑΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Η πόλη βρισκόταν πάνω στο όρος Φάλανθος. Τον καιρό του Παυσανία δεν υπήρχαν παρά μόνο ερείπιά της (Παυσ. 8,35,9).

Φυλάκη

ΦΥΛΑΚΗ (Αρχαία πόλη) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
Τοποθεσία στην Αρκαδία. Εκεί είχε τις πηγές του ο Αλφειός (Παυσ. 8,54,1).

Φυλακείς

Μία από τις εννέα αγροτικές κοινότητες στις οποίες ήταν μοιρασμένοι οι Τεγεάτες πριν δημιουργηθεί η πόλη της Τεγέας (Παυσ. 8,45,1).

Perseus Project

Asylum

ΤΕΓΕΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ

Θουκυδίδης

Tegea during the Peloponnesean war

At this juncture arrived word from their friends in Tegea that unless they speedily appeared, Tegea would go over from them to the Argives and their allies, if it had not gone over already. Upon this news a force marched out from Lacedaemon, of the Spartans and Helots and all their people, and that instantly and upon a scale never before witnessed. Advancing to Orestheum in Maenalia, they directed the Arcadians in their league to follow close after them to Tegea, and going on themselves as far as Orestheum, from thence sent back the sixth part of the Spartans, consisting of the oldest and youngest men, to guard their homes, and with the rest of their army arrived at Tegea; where their Arcadian allies soon after joined them.

Ξενοφών

Εύταια

ΕΥΤΑΙΑ (Αρχαία πόλη) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
Η Εύταια βρισκόταν πολύ κοντά στα σύνορα Αρκαδίας-Λακωνίας και ήταν πόλη "όμορος τη Λακωνική". Ηταν η πρώτη πόλη που κατέλαβε ο Αγησίλαος όταν μπήκε στην Αρκαδία και από αυτή πάλι μπήκε αργότερα στη Λακωνική (Ξεν. 6.5.12, 6.5.21).

Στράβων

Ασέα

ΑΣΕΑ (Αρχαία πόλη) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Ο Στράβων παραθέτει την Ασέα ως κώμη της Μεγαλόπολης στην οποία έχουν τις πηγές τους ο Αλφειός και ο Ευρώτας (Στρ. 8,3,12).

Ορχομενός

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ (Αρχαία πόλη) ΛΕΒΙΔΙ
Ο Στράβων αναφέρει ότι μόνο ίχνη της πόλης υπήρχαν τον καιρό του (8,8,2).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ