ΡΟΔΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ - Greek Travel Pages

ΡΟΔΟΣ, Πόλη, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/RhodesTown
Φωτο: © lornet / Shutterstock

Παρουσίαση

Στη διάρκεια μιας από τις σημαντικότερες περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα στη δίνη των Σταυροφοριών, ιδρύεται ένα θρησκευτικό-στρατιωτικό τάγμα ιπποτών που έμελλε να μετατρέψει τη Ρόδο σ’ ένα από τα ακμαιότερα κέντρα της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Το απόρθητο φρούριο των Φράγκων ιπποτών, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα αρχιτεκτονικού συνόλου, που καθρεφτίζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο μια πολυτάραχη ιστορία φωτεινών επιτευγμάτων, στοιχειωμένων όμως από την ανασφάλεια και το φόβο επιδρομών και έξωθεν απειλών.

Το Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, οι περίφημοι Ιωαννίτες Ιππότες, κυριάρχησαν στα Δωδεκάνησα από το 1309 έως το 1522, διάστημα που είναι γνωστό ως Ιπποτοκρατία. Πρώτο και κύριο μέλημά τους, η πρωτεύουσα της Ρόδου και έδρα τους μεταμορφώνεται σε μια οχυρωμένη πόλη ικανή να αντέξει τις σκληρότερες πολιορκίες, όπως αυτή του 1480 από το σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, τον πορθητή της Κωνσταντινούπολης. Με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το μεγάλο νοσοκομείο του Τάγματος (σημ. Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου) και την Οδό των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σωζόμενα αστικά σύνολα της γοτθικής περιόδου. Παράλληλα, στην Κάτω Πόλη, τα δυτικότροπα μεσαιωνικά μνημεία συνυπάρχουν με τις προγενέστερές τους βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και τα μεταγενέστερά τους οθωμανικά τζαμιά, δημόσια λουτρά και άλλα κτίρια της Τουρκοκρατίας. Αυτό το χαρμάνι δυτικών και ανατολικών επιδράσεων, ζυμωμένο με την ντόπια παράδοση που ουδέποτε διέρρηξε τους δεσμούς της με το βυζαντινό και το απώτερο αρχαίο παρελθόν της, καθιστούν την παλιά πόλη της Ρόδου ένα μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών.

Η μεσαιωνική πόλη περικλείεται από ένα τείχος με συνολικό μήκος 4 χλμ., που ακολουθεί την πορεία του βυζαντινού τείχους, πάνω στο οποίο και θεμελιώθηκε. Ένα δεύτερο, εσωτερικό αυτή τη φορά τείχος, χωρίζει την πόλη στα δύο, προσδίδοντάς της τυπική μορφή δυτικοευρωπαϊκού αστικού κέντρου της εποχής: στο βόρειο τμήμα βρισκόταν η άνω πόλη ή Collachium, όπου διέμεναν τα μέλη του τάγματος και όπου στεγάζονταν οι διοικητικές λειτουργίες, ενώ το νότιο τμήμα ή burgus αποτελούσε τον πυρήνα της κατοίκησης, καθώς και το εμπορικό και οικονομικό εν γένει κέντρο της πόλης, που ο πληθυσμός της στα 1522 ανερχόταν σε 5.000 κατοίκους.

Όσο κι αν ήταν ισχυρά, όμως, τα τείχη της Ρόδου δεν άντεξαν στο πυροβολικό των Οθωμανών. Από τα τελευταία αναχώματα της σταυροφορικής Δύσης, η Ρόδος έπεσε τελικά στα χέρια του Σουλεϊμάν Β΄ στις αρχές του 1523, μετά από εξάμηνη πολιορκία. Την Τουρκοκρατία ακολούθησε η Ιταλοκρατία έως το 1947, οπότε η Ρόδος και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Φωτο: © lornet / Shutterstock

ΡΟΔΟΣ συλλογή φωτογραφιών

Εμφανίζονται 10 από συνολικά 15 φωτογραφίες που βρέθηκαν για ΡΟΔΟΣ. Δείτε τις όλες.

Βρείτε στην περιοχή ΡΟΔΟΣ

pin
4
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
133
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, UNESCO - Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Μαρίνα, Πρωτεύουσα νησιού, Εδρα δήμου, Πρωτεύουσα νομού, Πρωτεύουσα επαρχίας, Ελικοδρόμηση δυνατή, Εδρα Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχαία ονομασία
Ταχ. Κωδικός 85100
Τηλ. +30 22410
Υψόμετρο 26 μέτρα
Γ. Μήκος 28o 13' 57.22" E
Γ. Πλάτος 36o 26' 37.75" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 42400
1981 41425
Ευρίσκεται στον ίδιο χώρο με:
Ευρίσκεται στα:
Βόρεια (Β) παράλια του νησιού: ΡΟΔΟΣ Νησί, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
Αποστάσεις:
16 Χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά (ΝΔ) από το αεροδρόμιο: ΡΟΔΟΣ Αεροδρόμιο, ΡΟΔΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
142 Ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά (ΒΔ) ΒΑΘΥ Λιμάνι, ΣΑΜΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
170 Ναυτικά μίλια Βορειοβορειοδυτικά (ΒΒΔ) ΧΙΟΣ Πόλη, ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ , ΕΛΛΑΔΑ
210 Ναυτικά μίλια Βορειοβορειοδυτικά (ΒΒΔ) ΜΥΤΙΛΗΝΗ Πόλη, ΛΕΣΒΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
328 Ναυτικά μίλια Βορειοβορειοδυτικά (ΒΒΔ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Πόλη, ΕΒΡΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
342 Ναυτικά μίλια Βορειοβορειοδυτικά (ΒΒΔ) ΚΑΒΑΛΑ Πόλη, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
164 Ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά (ΝΔ) ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πόλη, ΚΡΗΤΗ , ΕΛΛΑΔΑ
195 Ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά (ΝΔ) ΡΕΘΥΜΝΟΝ Πόλη, ΚΡΗΤΗ , ΕΛΛΑΔΑ
216 Ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά (ΝΔ) ΧΑΝΙΑ Πόλη, ΚΡΗΤΗ , ΕΛΛΑΔΑ
26 Ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά (ΒΔ) ΣΥΜΗ Κωμόπολη, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
250 Ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά (ΒΔ) ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πόλη, ΑΤΤΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
384 Ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά (ΒΔ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πόλη, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις