gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 40 τίτλοι με αναζήτηση: Πολιτιστικά γεγονότα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Πολιτιστικά γεγονότα (40)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις-εορτές

Παλλήνια, Ιούλιος

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Φεστιβάλ Αμφίπολης

ΑΜΦΙΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
  Μία από τις καθιερωμένες Πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις Πολιτισμού, είναι το Φεστιβάλ της Αμφίπολης, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύοντας έτσι τα ιστορικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος.
  Tο Φεστιβάλ Αμφίπολης γίνεται στο αρχαιολογικό πάρκο της Αμφίπολης, όπου με την αμέριστη συμπαράσταση της Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης, οργανώνονται πολυποίκιλες δραστηριότητες.
  Το Φεστιβάλ, έχει κάθε χρόνο ιδιαίτερο μουσικό και θεατρικό ενδιαφέρον συναγωνιζόμενο σε περιεχόμενο το Φεστιβάλ των Φιλίππων, και μετατρέποντας τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, σε χώρο συνάντησης τουριστών και τοπικού κοινού, από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία.
  Θεατρικές παραστάσεις από τα μεγαλύτερα κρατικά και ιδιωτικά θέατρα, αρχαίο θέατρο με τους μεγαλύτερους Έλληνες πρωταγωνιστές, αλλά και συναυλίες και μουσικά αφιερώματα στους κορυφαίους μας συνθέτες, συνθέτουν το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Αμφίπολης, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί μεταξύ των εκδηλώσεων πολισμού στο νομό Σερρών.
Υπεύθυνοι κειμένων: Αριάδνη Παπαφωτίου - Γιάννης Στράτης - Μαρία Βίτσιου - Γιώργος Βογιατζής

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ροδολίβους


Πολιτιστικός Αύγουστος

ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ

Ο γάμος

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Έχει καθιερωθεί να γίνεται αναπαράσταση του γάμου τα Θεοφάνια. Σ’ αυτή συμμετέχει όλο το χωριό, ακόμη και παπάς και οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα ρωμαϊκά χρόνια. Το χαρακτηριστικό που δεν συναντάται σε άλλους χωριάτικους γάμους είναι το «μπαριάκι». Ο πατέρας της νύφης ύψωνε σε πολύ ψηλό κοντάρι στην αυλή του ένα μαντήλι, το οποίο έπρεπε να κατεβάσουν οι φίλοι του γαμπρού για να πάρουν τη νύφη. Ο γάμος στο Βερτίσκο άρχιζε με το πλύσιμο της προίκας. Στη συνέχεια πιάνονται τα προζύμια και φουρνίζονται τα ψωμιά και τα «κλίκια». Οι κοπέλες τραγουδούν και χορεύουν στην αυλή της νύφης κρατώντας το κουλούρι (κλίκι), με το κόκκινο λουλούδι στο κέντρο του, δείγμα γονιμότητας και αγάπης. Το Σάββατο η νύφη δείχνει τα προικιά της. Φωνακλούδες διαλαλούν την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα της προίκας. Σαββατόβραδο γλέντι προς τιμήν της νύφης. Η οικογένεια, οι συγγενείς φίλοι και γείτονες θα ξεφαντώσουν με εύθυμα τραγούδια, φαγητό και κρασί. Την Κυριακή, τραγουδώντας ξυρίζουν και ντύνουν τον γαμπρό. Στολίζουν τη νύφη τραγουδώντας τραγούδια για το χωρισμό από τη μάνα, για την ομορφιά και τα κάλλη της. Ο γαμπρός με τη συνοδεία φίλων, του κουμπάρου και οργάνων σχηματίζουν πομπή που χορεύοντας κατευθύνεται στο σπίτι της νύφης. Η νύφη αποχαιρετά την οικογένεια της, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν τραγούδια αποχαιρετισμού. Φορτώνονται τα προικιά στα άλογα, και όλοι μαζί πηγαίνουν χορεύοντας για την εκκλησία. Η πεθερά μετά το μυστήριο υποδέχεται τη νύφη στο σπίτι με σταυροφιλήματα, σπάσιμο του ροδιού και ευχές. Γλέντι, το βράδυ γίνεται τρικούβερτο προς τιμήν του νέου ζευγαριού. Καλεσμένοι όλοι οι Βερτισκιώτες και τα γύρω χωριά.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
Θεοτόκια: Επταήμερες πολιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Θέρμης Δρώμενα

ΘΕΡΜΗ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Τα Θέρμης Δρώμενα αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου Θέρμης. Πρόκειται για ένα θεσμό που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά την πόλη της Θέρμης μέσα από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο φυσικό της κέντρο την πλατεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, στο φράγμα της Θέρμης - έναν τόπο εξαίρετης φυσικής ομορφιάς και στα υπόλοιπα διαμερίσματα του Δήμου μας ( Ν.Ραιδεστός, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι).
  Με ελεύθερη είσοδο για τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις και συμβολικό για τις υπόλοιπες προσπαθούμε να κάνουμε πράξη την άποψή μας για τον κοινωνικό χαρακτήρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης


Δημήτρια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φεστιβάλ Κασσάνδρας

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1/6/2002

ΚΡΗΜΝΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
26/7/2002
Δεκαήμερο θρησκευτικών πολιτιστικών, αθλητικών εκδηλώσεων.

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λιθότοπο. Γιορτή ψαριού (που ξεπέρασε κάθε προσδοκία). Καθιέρωση ετήσιας παραλίμνιας συναυλίας. Rock φεστιβάλ (τέλη Αυγούστου).

Ιούλιος-Αύγουστος

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Αριστοτέλεια

ΝΑΟΥΣΑ (Πόλη) ΗΜΑΘΙΑ
Διοργανώνονται Ιούλιο-Αύγουστο από το Δήμο Νάουσας στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο στο πάρκο της πόλης.

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
1/6/2002
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Πύργου Παλαιολόγου (παράλληλα με το Φεστιβάλ Σίβηρης). Εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, συναυλίες, θέατρο, χορευτικά συγκροτήματα. Στο χώρο του ξεν. Συγκροτήματος

Πολιτιστικός Αύγουστος

ΝΕΟΣ ΣΚΟΠΟΣ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
29/8
  Με αφορμή την γιορτή του ξωκλησιού του Αη Γιάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου στον Νέο Σκοπό έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια μία εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν πλέον θεσμό για το Δήμο Στρυμόνα. Πρόκειται για ένα μεγάλο φεστιβάλ γεμάτο θεάματα, γλέντι και φυσικά επαφή με την παράδοση που προέρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από άλλους λαούς.
  Με διοργάνωση των Πολιτιστικών συλλόγων και φυσικά την αμέριστη στήριξη του Δήμου και της ΔΕΠΟΚΑ τις μέρες αυτές στον Νέο Σκοπό παρουσιάζονται μοναδικές χορευτικές παραστάσεις από συγκροτήματα της Ελλάδας και του κόσμου, θεατρικές παραστάσεις από το Θεατρικό τμήμα του συλλόγου Νέου Σκοπού αλλά και από φιλοξενούμενα θέατρα, γίνονται συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α. διοργανώνονται διαγωνισμοί σκακιού, αθλητικοί αγώνες, διαλέξεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Μία από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων του Αυγούστου ήταν το καλοκαίρι του 2003 που γιορτάστηκαν τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του Νέου Σκοπού. Με τη συγκέντρωση ενός πλούσιου υλικού, από φωτογραφίες και μαρτυρίες έγινε μια σπουδαία ιστορική αναδρομή στην πορεία του χωριού ανά τα χρόνια. Ήταν μία δουλειά, από τον Πολιτιστικό σύλλογο, ανεκτίμητης αξίας από την οποία έμεινε ένα αξιόλογο υλικό που μαρτυρά την ιστορία του τόπου για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Στρυμώνα


Παλλήνια

ΠΑΛΙΟΥΡΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
12/8/2002 - 14/8/2002

Παλλήνια

ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Παλλήνια, Ιούλιος

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πολιτιστικός Σεπτέμβριος

ΡΟΔΟΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ

Φεστιβάλ Σάνης, Ιούλιος-Σεπτέμβριος

ΣΑΝΗ (Οικισμός) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

ΕΙΡΗΝΗ

ΣΤΡΑΤΩΝΙ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1/8
Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα.

Κουπιώτικα

ΦΑΝΟΣ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
3ήμερη πολιτιστική εκδήλωση

Παλλήνια, Ιούλιος

ΧΑΝΙΩΤΗΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κολυμβητικός Διάπλους Τορωναίου

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
21/7/2002
Καλλιθέα - Νικήτη

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Δεκέμβριος

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συναυλίες των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Μουδανιών. Παράσταση από το Παιδικό Θεατρικό εργαστήρι του Π.Σ. "Ο ΦΑΡΟΣ"

Αύγουστος

Θεατρική παράσταση από την εφηβική θεατρική ομάδα του Π.Σ. "Ο ΦΑΡΟΣ"

ΝΕΟ ΡΥΣΙΟ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γιορτή Σταφυλιού
  Η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του Νέου Ρυσίου είναι η Γιορτή του Σταφυλιού. Διοργανώνεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, από το Δήμο, κάτω από την αιγίδα της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Γεωργίας. Ξεκίνησε το 1983, σαν μια προσπάθεια προβολής της καλλιέργειας του αμπελιού, του σταφυλιού και των παραγώγων του.
  Σήμερα πλαισιώνεται και από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, γίνεται έκθεση ποικιλιών σταφυλιού και των παραγώγων τους. Στη συνέχεια, βραβεύονται από το Δήμο οι τρεις καλύτεροι παραγωγοί και οι τρεις καλύτερες παρουσιάσεις παραγώγων σταφυλιού.
Παραδοσιακοί χοροί
  Τα τμήματα λειτουργούν από το 1997 με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παράδοσης. Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα και διατίθεται πλούσια συλλογή παραδοσιακών φορεσιών. Το 1999 δημιουργήθηκε το τμήμα ενηλίκων που δίνει την ευκαιρία σε άντρες και γυναίκες να ασχοληθούν με την ελληνική παράδοση σε επίπεδο εκμάθησης χορών από όλη την Ελλάδα και με τη λαογραφία.
Τμήμα Γυναικών
Ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό την ενημέρωση και τη δραστηριοποίηση σε ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα στο πολυδιάστατο της λειτουργίας της ως σύγχρονου ανθρώπου, συζύγου και μητέρας.
Δανειστική Βιβλιοθήκη
Διαθέτει περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων, προσιτούς σε όλους. Στο χώρο της βιβλιοθήκης γίνονται παράλληλα μαθήματα χειροτεχνίας και κατασκευών για παιδιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης


Κολυμβητικός Διάπλους Τορωναίου

ΝΙΚΗΤΗ (Κωμόπολη) ΣΙΘΩΝΙΑ
21/7/2002
Καλλιθέα - Νικήτη

Χριστοφόρια

ΠΥΛΑΙΑ (Προάστιο της Θεσσαλονίκης) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
7/5 - 8/5
Η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου τιμά την μνήμη του αγίου της, την παραμονή της επίσημης γιορτής του στις 8 Μαϊου. Προς τιμήν του αγίου ο Δήμος Πυλαίας οργανώνει διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ονομασία "Χριστοφόρια" στην περιοχή Μαλακοπής.

Πυλαιώτικα

19/7 - 23/7
Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία τιμά την μνήμη του αγίου της, την παραμονή της επίσημης γιορτής του στις 19 Ιουλίου. Προς τιμήν του αγίου που αποτελεί και επίσημο σύμβολο του Δήμου Πυλαίας, άλλωστε απεικονίζεται και στο έμβλημα του, ο Δήμος οργανώνει πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Πυλαίας τα γνωστά "Πυλαιώτικα".

Σελίδες επίσημες

Εκδηλώσεις

ΔΙΟΝ (Δήμος) ΠΙΕΡΙΑ

Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Ολύμπου

ΔΙΟΝ (Δήμος) ΠΙΕΡΙΑ

Εαρινό Φεστιβάλ

ΕΔΕΣΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
  Κάθε χρόνο γίνεται η υποδοχή της άνοιξης κάτω από τους ήχους των χρωμάτων της μουσικής.
  Το Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής έχει καταξιωθεί ως μία απο τις κορυφαίες μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου στην Εδεσσα.
  Μαγευτικές εκπλήξεις σας περιμένουν στην Εδεσσα... την πόλη των νερών, την πόλη της τέχνης και του πολιτισμού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Εδεσσας


Παρά Θιν Αλός

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (Προάστιο της Θεσσαλονίκης) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η φράση του Oμήρου, που σημαίνει "δίπλα θάλασσα, στην αμμουδιά " δίνει το στίγμα των εκδηλώσεων που εδώ και 10 χρόνια διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς. Στη μοναδική περιοχή εντός του Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης που υπάρχει αμμουδιά, στην παραλία της Αρετσούς, δίπλα στην θάλασσα, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν καταξιωθεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αφιερώσει διθυραμβικές κριτικές. Οι πρώτες εκδηλώσεις "Παρά θιν' αλός" διοργανώθηκαν το 1991 και ήρθαν σαν εξέλιξη των "Συναντήσεων Θεσσαλονικέων Συνθετών" που συμπλήρωναν τότε εννέα χρόνια ζωής. Από την πρώτη διοργάνωση, η φιλοσοφία του Δήμου ήταν οι εκδηλώσεις αυτές να αγκαλιάσουν διάφορες μορφές τέχνης (μουσική, χορός, εκθέσεις, κινηματογράφος, διαλέξεις, κ.λ.π.) εστιάζοντας σε έναν θεματικό κύκλο κάθε φορά.

Οικολογικό φεστιβάλ (τον Ιούλιο)

ΚΕΡΚΙΝΗ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ

Οίνος και πολιτισμός

ΝΑΟΥΣΑ (Πόλη) ΗΜΑΘΙΑ
Σύνδεση παραγωγής με την παράδοση, της γνώση με τον κοινωνικό βίο και την αναπαράσταση του τρύγου.

Διεθνές Φεστιβάλ του ΠΥΡΣΟΥ και του CIOF

Πραγματοποιείται αρχές Ιουλίου, με τη συμμετοχή πλήθους χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο.

Φεστιβάλ της Θάλασσας

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 26189

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ