gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 99 τίτλοι με αναζήτηση: Χαρακτηριστικά του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΛΛΑΔΑ Χώρα ΕΥΡΩΠΗ" .


Χαρακτηριστικά του τόπου (99)

Ανάμεικτα

Κλίμα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ
  Ο νομός Ηρακλείου με τις 300 ημέρες ηλιοφάνειας διαθέτει ένα από τα πλέον υγιεινά κλίματα της Ευρώπης.
  Το εύκρατο μεσογειακό κλίμα επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού, αλλά τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζονται χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις είναι υψηλές στα ορεινά και στις βόρειες περιοχές. Επικρατέστεροι άνεμοι είναι οι βορειοδυτικοί, ενώ το καλοκαίρι το "μελτέμι", ένας βόρειος άνεμος εξασφαλίζει ικανοποιητική δροσιά και ιδανικές συνθήκες για τους φίλους του Surfing. Συχνά το καλοκαίρι φυσάει ο "Λίβας" ένας καυτός νότιος άνεμος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Μύθος & Φύση

  Ίσως σε κανένα άλλο μέρος της Γης η Φύση και ο Μύθος, δεν συνταίριαξαν τόσο όσο στην Κρήτη.
  Στον Μινωικό Πολιτισμό και στην λατρευτική του σχέση με την φύση οφείλεται η απαρχή των Μύθων της αρχαίας Ελλάδας και των θρύλων που επιζούν ακόμα και σήμερα στις παραδόσεις των χωριών του νομού Ηρακλείου.
  Εδώ είναι που οι δυνάμεις και εκφράσεις της φύσης αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ενσαρκώνονται σε ιδιότητες μυθικών προσώπων. Εδώ στο ιερό βουνό της Ίδης αναγεννιέται κάθε άνοιξη ο μέγιστος των θεών ο Δίας. Στο ίδιο αυτό βουνό, στα μικρότερα Γιούχτα και Αστερούσια και στις αναρίθμητες μικρές κοιλάδες και λόφους που δημιουργούνται από την πλούσια γεωμορφολογία του τόπου, αναπτύσσεται μια αξιόλογου πλούτου και σημασίας χλωρίδα και πανίδα που ευνοείται και από τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
  Εξαιρετικού ενδιαφέροντος οικοσυστήματα αναπτύσσονται στους μεγάλους ορεινούς όγκους του νομού, πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα.
  Στο οικολογικό πάρκο του Γιούχτα υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αρπακτικών του ευρωπαϊκού χώρου. Πάνω από 2100 αυτοφυή φυτά από οποία περίπου 300 είναι ενδημικά δημιουργούν ένα τέτοιο φυσικό πλούτο που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του τόπου κατά την αρχαιότητα σαν την "Γη των Μακάρων".
  Ειδικά την άνοιξη όλος ο νομός Ηρακλείου είναι ένας απέραντος πανέμορφος κήπος που προετοιμάζει να πλουτίσει το καλοκαίρι με μια ατμόσφαιρα διάχυτη από υπέροχα αρώματα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που τα ονόματα και οι ιδιότητές τους βρίσκουν τις ρίζες τους στην θεοποίηση της φύσης και την στενή σύνδεση των κρητικών θρύλων με τις γονιμοποιητικές της δυνάμεις.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Παράδοση & Σύγχρονος Λαϊκός Πολιτισμός

  Το Ηράκλειο και οι ανεπτυγμένες περιοχές του ζουν στους ρυθμούς μιας σύγχρονης κοσμοπολίτικης ζωής.
  Δίπλα σ’ αυτήν την καθημερινή πραγματικότητα συνυπάρχουν δημιουργικά όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της λαϊκής κρητικής παράδοσης.
  Τα υλικά και πνευματικά εκείνα στοιχεία τα ήθη και έθιμα, οι αρχαίες συνήθειες, που κάνουν τη ντόπια λαϊκή παράδοση με την ευρωστία της να αναδεικνύεται σε μια ανεξάντλητη σύγχρονη πολιτιστική οντότητα. Εκφράσεις αυτού του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, συνέχεια της μακρόχρονης πλούσιας λαϊκής κρητικής παράδοσης είναι οι αναρίθμητες γιορτές και πανηγύρια στις οποίες επιβιώνουν πανάρχαια στοιχεία και συμπεριφορές. Σ’ αυτές αναδεικνύεται ο πλούτος της μουσικής και της λαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης του τόπου.
  Είναι η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή σε παραδοσιακούς τομείς δημιουργίας όπως η ξυλογλυπτική, η υαλουργία, η υφαντουργία, η μεταλλοτεχνία, η χρυσοχοϊα όπου επιβιώνει η φρεσκάδα και η επινοητικότητα που κληροδότησε ο Μινωικός Πολιτισμός.
  Είναι η ανεπανάληπτη τεχνική ικανότητα των αγγειοπλαστών του Θραψανού που δημιουργούν στα ίχνη της μεγάλης κεραμικής παράδοσης των Μινωιτών. Είναι οι εξαιρετικής ομορφιάς βυζαντινές εικόνες των εργαστηρίων αγιογραφίας του Ηρακλείου που συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της Κρητικής Σχολής.
  Είναι πάνω απ’ όλα οι απλές καθημερινές απολαύσεις και συνήθειες στις οποίες επιβιώνουν τα χαρακτηριστικά και ρυθμοί ζωής που απόλαυσαν και ύμνησαν οι τυχεροί ταξιδιώτες της αιώνιας κρητικής γης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Φιλοξενία & Διατροφή

  Μόλις ο επισκέπτης έρθει σ’ επαφή με τους ανθρώπους του τόπου μας θα καταλάβει ότι δεν προσφέρει μόνο την ιστορία του, τη φύση, τον ήλιο και τη θάλασσά του. προσφέρει κυρίως μια αίσθηση ελευθερίας και ρυθμών ζωής πανάρχαιων και απολαυστικών, συνδυασμένα με την απλόχερη προσφορά του Κρητικού που στο πέρασμα των χρόνων έμαθε να τιμά τον επισκέπτη του με τη φιλοξενία που γι’ αυτόν δεν είναι απλά μια συμπεριφορά συνήθειας, αλλά προσφοράς. Σ’ αυτά τα πλαίσια της ιερής προσφοράς της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν και ο πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κρητικών με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για την κρητική κουζίνα που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και την διατροφική της αξία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Φύση

ΛΑΠΠΑΙΟΙ (Δήμος) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η φύση πρέπει να είχε πολύ μεγάλα "κέφια" όταν έφτιαχνε τοπία όπως τις πηγές της Αργυρούπολης, την απέραντη αμμώδη παραλία της Επισκοπής, την περιοχή των Πέντε Παρθένων, τα φαράγγια, τα δάση και τα βουνά της περιοχής.
  Συνεχείς είναι οι εναλλαγές των τοπίων της. Ξεκινώντας από τη θάλασσα και το ήμερο και εύφορο τοπίο του κάμπου καθώς ανεβαίνει κανείς ψηλά και νότια φτάνει στους ορεινούς όγκους, που η φύση έχει δώσει τέτοιες φόρμες ώστε με λίγη φαντασία, δίνουν την εντύπωση ενός γίγαντα ή μιας ανθρώπινης χορευτικής φιγούρας.
  Εδώ η ομορφιά είναι άγρια και η θέα μαγευτική. Όμως στην απλόχερα προικισμένη από τη φύση περιοχή του δήμου Λαππαίων μπορεί να ικανοποιηθούν και τα πιο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
  - Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τα μπάνια του στην πεντακάθαρη, βραβευμένη με το χρυσό αστερία της ΕΟΚ, παραλία της Επισκοπής.
  - Να επισκεφτεί τις πηγές της Αργυρούπολης και την περιοχή των 5 Παρθένων και να απολαύσει φανταστικής ομορφιάς τοπία.
  - Να επισκεφτεί την μοναδικής ομορφιάς λίμνη του Κουρνά και το σπήλαιο της περιοχής που ανακαλύφθηκε το 1961.
  - Να περπατήσει στα όμορφα φαράγγια του Πετρέ, του Κάτω Πόρου, του Βιλανδρέδου και της Ασή Γωνιάς.
  - Οι λάτρεις της άγριας φύσης να περπατήσουν το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μέσα από δύο διαδρομές εκπληκτικής ομορφιάς, η μία από τις οποίες διασχίζει το μαγευτικό δάσος της "Κουμαριάς" στις Αλώνες.
  Πλούσια είναι και η πανίδα και χλωρίδα της περιοχής του Δήμου Λαππαίων. Στη θάλασσα της Επισκοπής μπορεί να συναντήσει τη χελώνα Caretta-Caretta. Στην πεδινή και ορεινή ζώνη λαγούς, νυφίτσες, ασβούς, σκαντζόχοιρους, γεράκια κ.α. Στην πλούσια χλωρίδα της εκτός από τα διάφορα θαμνοειδή θα συναντήσει κυκλάμινα, τουλίπες, βιολέτες και δεκάδες άλλα αγριολούλουδα, καθώς και όλα σχεδόν τα αρωματικά φυτά της Κρήτης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί ν’ απευθυνθεί κανείς στο κέντρο περιβαλλοντικής αγωγής "Φάλκονας" που λειτουργεί στο χωριό Καρωτή.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λαππαίων.

Λευκάδα... ένας οικολογικός παράδεισος

ΛΕΥΚΑΔΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται με το καταπράσινο μεγαλείο αυτής της γωνιάς της Ευρώπης. Οι ορεινές περιοχές καλύπτονται από πευκοδάση, ενώ στις πιο πεδινές κυριαρχούν η ελιά και τα εσπεριδοειδή. Τα βουνά αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζει και αναπτύσσεται πλήθος φυτών, πτηνών και θηλαστικών.
  Τα υπόγεια νερά αποτελούν το φυσικό πλούτο αυτής της γης και τη μεταμορφώνουν σ’ ένα παραδείσιο τοπίο όπου τα ελληνικά αγριολούλουδα σκορπίζουν άρωμα και χρώμα.
  Στους δρόμους των νερών για τη θάλασσα του Ιονίου σχηματίζονται μικρές λίμνες όπως αυτή του Μαραντοχωρίου αλλά και καταρράκτες όπως αυτοί του Νυδριού (Δημοσάρι). Σε όλο το νησί φύονται είδη όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η μέντα, το κατακόκκινο "παιώνιο" (στην περιοχή της Εγκλουβής) καθώς και τα κρινάκια της Εύας Σικελιανού, λουλούδια της άμμου (Arnaria Leukadia: αμμόφιλο είδος που φύεται μόνον στη Λευκάδα - εξ ου και η επιστημονική του ονομασία).
  Τα αβαθή θαλάσσια νερά που περιβάλλουν την πόλη της Λευκάδας δημιουργούν λιμνοθάλασσες και αλυκές, σημαντικότατους υδροβιότοπους χλωρίδας και πανίδας.
  Η περιοχή της λιμνοθάλασσας των Στενών έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 ως προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας παρουσιάζει ενδιαφέρον ως μεταναστευτικός σταθμός πουλιών, χαρακτηρισμένος από της συνθήκη Ramsar υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας.
  Οι αλυκές του νησιού εξάλλου βραβεύτηκαν πρόσφατα από την UNESCO και κηρύχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικό βιομηχανικό μνημείο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λευκάδας.

Αναφορές αρχαίων συγγραφέων

ΡΟΔΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Rhodes is a diamond shaped island, and it measures 78 km in length and 30 km in width, making it the fourth largest island in Greece, preceded only by Crete, Euboea, and Lesbos. It is part of the volcanic island arc that extends from the Peloponnese through Crete and Karpathos to Asia Minor. Rhodes is only 20 km from the mainland of Asia Minor. The rock-rose is so plentiful and exuberant that Rhodes is often called the "Island of Roses."

This extract is cited Oct 2002 from Perseus Project URL bellow, which contains interesting hyperlinks


Αξιόλογες οικιστικές περιοχές

ΚΕΦΑΛΑΡΙ (Συνοικία) ΚΗΦΙΣΙΑ
Βρίσκεται μεταξύ Ανω Κηφισιάς, Κοκκιναρά και Πολιτείας.

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Ο επισκέπτης της περιοχής έχει την ευκαιρία να δει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς της ζωή της ύστερης οθωμανικής κατοχής. Βέβαια, πολλά παραδοσιακά κτίρια καταστράφηκαν, στην παλιά Ξάνθη όμως, όπως και στην Γενισέα, Σταυρούπολη, Εχίνο, Κιμμέρια, Αβδηρα, Χρύσα, στα χωριά των Πομάκων και της περιοχής Σταυρούπολης, έχουμε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά αγροτικά και κτηνοτροφικά σπίτια. Το χαγιάτι, η πέτρα, το κεραμίδι, οι καπνοδόχοι, είναι κοινά χαρακτηριστικά όλων των τύπων κατοικιών. Η επαφή με τη Δύση έδωσε τα νεοκλασικά αρχοντικά που μπορούμε να θαυμάσουμε κυρίως στον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Ξάνθης.
  Η Ξάνθη με τις παλιές εκκλησίες, τις πλατείες, τα χάνια, τις καπναποθήκες δείχνει τον πολιτισμό του προηγούμενου αιώνα.
(κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (1999, 2001).

Αξιόλογοι παραθεριστικοί τόποι

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Ανεπτυγμένος χειμερινός & θερινός τουρισμός.

ΕΥΡΕΙΑΚΗ (Λιμάνι) ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Επίνειο του Παλαιόκηπου είναι η παραλία της Ευρειακής, όπου οι κάτοικοι έχουν κτίσει τα εξοχικά τους σπίτια για τα καλοκαιρινά μπάνια.

Αξιόλογοι σερφότοποι

Δασικές περιοχές με βοσκοτόπια

ΑΕΤΙΑ (Οικισμός) ΓΡΕΒΕΝΑ
Θερινή διαμονή κτηνοτρόφων.

ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Θερινή διαμονή κτηνοτρόφων.

Διάφορα

ΑΕΤΟΡΑΧΗ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
Αρχαία ιαματική πηγή, κοντά στο χωριό.

Ο ζωντανός θησαυρός της Κεφαλονίτικης φύσης

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Δύο υγρότοποι, η λιμνοθάλασσα του Κούταβου και ο βάλτος Λιβάδι, αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό στο μεταναστευτικό ταξίδι πολλών πουλιών. Εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης βαλτοχελώνες και άλλα είδη ερπετών.
  Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus εμφανίζεται κυρίως στις άφθονες σπηλιές που υπάρχουν στο βόρειο άκρο του νησιού.
  Η θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta προτιμά κυρίως τις αμμουδερές παραλίες στα Ποταμάκια της Σκάλας καθώς και τις παραλίες του Ξι και του Μέγα Λάκκου στην Παλλική. Εκεί γεννά τ’ αυγά της, τη νύχτα, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο και σκάβοντας ένα λάκκο τα κρύβει στην αμμουδιά. Τ’ αυγά επωάζονται μόνα τους στην ζεστή άμμο και περίπου 55 μέρες αργότερα τα μικρά χελωνάκια σπάνε το κέλυφος και κατευθύνονται όλα μαζί προς την θάλασσα για ν’ αρχίσουν την μεγάλη περιπέτεια της ζωής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Αρχιτεκτονική

  Η λαϊκή αρχιτεκτονική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κεφαλονιά. Έχει δεχτεί επίδραση από δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα και διατηρεί μεταλλαγμένα και εξελιγμένα πολλά στοιχεία που συναντάμε στην Στερεά Ελλάδα.
  Τα κεφαλονίτικα παραδοσιακά σπίτια είναι συνήθως διώροφα, με πέτρινη εξωτερική σκάλα, άνετους κύριους και βοηθητικούς χώρους και ιδιαίτερη φροντίδα στην διακόσμηση.
  Λίγα είναι σήμερα τα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καθώς τα περισσότερα σπίτια καταστράφηκαν στους σεισμούς του 1953.
  Ωστόσο, αυτά που υπάρχουν είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών και αποπνέουν την αρχοντιά των κατοίκων και την μαστοριά των τεχνιτών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Ο πλούτος και η διαχρονικότητα διασώζεται σε πολλούς τομείς,στη γλώσσα, στα ήθη, στα έθιμα, στους χορούς, στα τραγούδια και στις ενδυμασίες. Βέβαια, κοντά στους εντόπιους υπάρχουν και διασώζονται στον εικοστό αιώνα, αρμενικοί (αξιόλογη αρμενική κοινότητα), ποντιακοί, μικρασιάτικοι, ανατολικοθρακιώτικοι, βορειοθρακιώτικοι σκοποί. Και επιπλέον, ηπειρώτικοι, μακεδονικοί, θεσσαλικοί, πελοποννησιακοί, κρητικοί, κυπριακοί, που αρμονικά αναπτύσσονται στο χώρο της Ξάνθης. Να προσθέσουμε και τον ποικίλο πολιτισμό των Μουσουλμάνων για να σχηματίσουμε το πολιτιστικό πανόραμα της περιοχής.
(κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης.

ΣΚΑΝΤΖΟΥΡΑ (Νησάκι) ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Βραχώδες νησί με ελιές και πουρνάρια.

Η Πνύκα

ΣΟΥΦΛΙ (Κωμόπολη) ΕΒΡΟΣ
Είναι το χαρακτηριστικότερο σημείο της δημόσιας ζωής του Σουφλίου. 'Eνας εξώστης στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας, δημόσιο βήμα των ομιλητών προς τον λαό της κωμόπολης. Κατασκευάστηκε από τον προοδευτικό δήμαρχο και πρωτοπόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης Νεόφυτο Παπαναστασίου και φέρει την επιγραφή
ΠΝΥΞ ΣΟΥΦΛΙΟΥ, 1930, ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΥΕΙΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ;
Από τον εξώστη αυτό, έχουν μιλήσει όλοι οι διακεκριμένοι 'Eλληνες πολιτικοί, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μέχρι τους νεότερους.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Εθνικοί δρυμοί

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (από το 1974)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ (Λίμνη) ΦΛΩΡΙΝΑ

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (από το 1974)

ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ (Λίμνη) ΦΛΩΡΙΝΑ

Εξαίρετες τοποθεσίες

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ωραία δασώδης περιοχή. Δυστυχώς ο οικισμός εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του.

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΙΘΑΚΗ
Κατάφυτες πλαγιές, εξαιρετική θέα και στην κορυφή του αρχαία τείχη των Αλαλκομενών.

ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Με πολλά νερά και δάση και πολλά αηδόνια, απ' όπου και το όνομα

Δυο ποτάμια - Γουμένισσας

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
  Πολύ κοντά στην πόλη της Γουμένισσας πηγαίνοντας προς το χωριό Κάρπη, υπάρχει ένας χώρος κατάφυτος από πλατάνια και δρύες. Τα δυο ρέματα που διαπερνούν την περιοχή με σχηματισμούς μικρών καταρρακτών δίνουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά στο τοπίο, η οποία συμβάλλει στη μεγάλη προέλευση επισκεπτών. Τα έργα αναψυχής απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον προσφέρουν στον επισκέπτη ξεκούραση, θέα, περιπάτους στις μεγάλες γέφυρες από κορμούς δέντρων, γνωριμία με την ποικίλη και σπάνια πανίδα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Κιλκίς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κιλκίς


ΜΕΛΙΔΑ (Οικισμός) ΑΝΔΡΟΣ
Εντονη φύση με άφθονα νερά.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (Δήμος) ΛΑΣΙΘΙ
Εύφορη καταπράσινη περιοχή με όμορφα χωριά ξακουστή για τους 7.000 ανεμόμυλους

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ (Οικισμός) ΒΟΙΑ
Αφθονα τρεχούμενα νερά με πολλούς νερόμυλους και πράσινο.

Στενά Καλαμά

ΡΑΒΕΝΗ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Πανέμορφη διαδρομή από τη Ραβενή μέχρι τη γέφυρα της Μπολιάνας και τις Πέντε εκκλησιές.

Η θέση του αρχαίου τόπου δεν έχει εντοπιστεί

ΔΑΤΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΑΒΑΛΑ
Μερικοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η αρχαία Δάτος ήταν στις Ελευθερές , οι κάτοικοι της λεγόταν Δατηνοί. Ήταν λαός θρακικός όπως όλοι οι κάτοικοι της Θράκης και της Μακεδονίας μέχρι τον Αξιό ποταμό. Από την Δάτο αυτή, έφυγαν οι Δατηνοί κάτοικοί της βορειότερα , ίσως διωγμένοι από τους Πέρσες και έκτισαν άλλο χωριό με το όνομα Δάτο.

Ισος

ΙΣΟΣ (Αρχαία πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Από τους αρχαίους ιστορικούς χρόνους δεν είχε αναγνωριστεί η θέση της πόλης, η οποία βρισκόταν κοντά στην Ανθηδόνα.

ΝΙΣΑ (Αρχαία πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Από τους αρχαίους ιστορικούς χρόνους δεν είχε αναγνωριστεί η θέση της πόλης.

ΥΛΗ (Αρχαία πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Από τους αρχαίους ιστορικούς χρόνους δεν είχε αναγνωριστεί η θέση της πόλης.

Η θέση του αρχαίου τόπου πιθανολογείται

ΑΙΓΑΙ (Αρχαία πόλη) ΑΧΑΪΑ
Νεότεροι ερευνητές τοποθετούν την πόλη κοντά στη σημερινή Ακράτα. Οι συντεταγμένες δίνονται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

ΑΙΓΙΝΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κοντά στο χωριό Νέα Κατσούφλιανη, λείψανα αρχαίου οικισμού με τείχη και πύργο. Ανατολικά της θέσης ανασκάφηκαν τάφοι σε λάκκους και πιθάρια.

Ιστριος

ΙΣΤΡΟΣ (Αρχαία πόλη) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Η Ιστριος είναι ένα από τα παλιά χωριά της Ρόδου. Πιθανότατα πήρε το όνομα της από την αρχαία Ίστρο που οι αρχαιολόγοι τοποθετούν στην περιοχή.

ΚΟΝΘΥΛΗ (Αρχαίος δήμος) ΠΑΙΑΝΙΑ
Στα Μεσόγεια, κοντά στην Παιανία.

Πολυγύρα

ΤΕΓΥΡΑ (Αρχαία πόλη) ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Κατά μια άποψη στην τοποθεσία αυτή, που βρίσκεται 5 χλμ βόρεια του Ορχομενού, πρέπει ν΄αναγνωριστεί η αρχαία πόλη Τεγύρα ή Τέγυρα ή Τεγύραι. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι στην πόλη αυτή υπήρχε ναός και μαντείο του Απόλλωνα, καθώς και δύο πηγές, οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα (Εκδ. Αθηνών, τόμος 5, σελ. 244, σημ. 1).

Ιδιαίτερα συγκριτικά με άλλους τόπους

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας (297 χλμ.)

ΑΛΙΑΚΜΩΝ (Ποταμός) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μέλος των Κοινοτήτων των Ελλήνων

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ (Κοινότητα) ΛΑΡΙΣΑ
Στις Κοινότητες των Ελλήνων, Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου, ανήκουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Μακρινίτσα Πηλίου, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας

ΒΟΡΑΣ (Βουνό) ΠΕΛΛΑ

ΚΕΧΡΙΕΣ (Χωριό) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Κατοικείται συνεχώς από τους αρχαίους χρόνους.

ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ (Βουνό) ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Το πιο επιβλητικό βουνό του νησιού.

Λέσβος

ΛΕΣΒΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Το νησί του Αιγαίου Πελάγους με τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη.

Μέλος των Κοινοτήτων των Ελλήνων

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ (Δημοτική ενότητα) ΒΟΛΟΣ
Στις Κοινότητες των Ελλήνων, Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου, ανήκουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Μακρινίτσα Πηλίου, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Metsovo is the hydrological heart of Greece

ΜΕΤΣΟΒΟ (Επαρχία) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Μέλος των Κοινοτήτων των Ελλήνων

ΝΥΜΦΑΙΟ (Κοινότητα) ΦΛΩΡΙΝΑ
Στις Κοινότητες των Ελλήνων, Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου, ανήκουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Μακρινίτσα Πηλίου, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Μέλος των Κοινοτήτων των Ελλήνων

ΟΙΑ (Κοινότητα) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Στις Κοινότητες των Ελλήνων, Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου, ανήκουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Μακρινίτσα Πηλίου, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Μέλος των Κοινοτήτων των Ελλήνων

ΠΑΝΟΡΜΟΣ (Κοινότητα) ΤΗΝΟΣ
Στις Κοινότητες των Ελλήνων, Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου, ανήκουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Μακρινίτσα Πηλίου, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Μέλος των Κοινοτήτων των Ελλήνων

ΠΑΠΙΓΚΟ (Δημοτική ενότητα) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Στις Κοινότητες των Ελλήνων, Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου, ανήκουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Μακρινίτσα Πηλίου, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Η πιο παλιά και αγαπημένη πόλη της Θεσπρωτίας

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Ο τρίτος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας.

ΠΗΝΕΙΟΣ (Ποταμός) ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Περιστεριώνες

ΤΗΝΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι οι περιστεριώνες.
  Πρόκειται για πανέμορφα κτίρια, δείγματα λαϊκής μαστοριάς, έμπνευσης και δημιουργίας, Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ο σχιστόλιθος. Σ' αυτό οι λαϊκοί τεχνίτες συνδυάζουν αρμονικά διάφορα σχήματα, κυρίως γεωμετρικά, και δημιουργούν κατασκευές που θυμίζουν περισσότερο "κεντήματα".
  Είναι χτισμένοι σε πλαγιές ή ρεματιές. Το κάτω πάτωμα χρησιμοποιείται ως αποθήκη γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και εργαλείων. Το επάνω πάτωμα χρησιμοποιείται ως κατοικία των περιστεριών.
  Στην Τήνο διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση περίπου 1.000 περιστεριώνες, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσία τους στην κοιλάδα του Ταραμπάδου. Οι περισσότεροι κτίστηκαν στη διάρκεια της Βενετοκρατίας 18ο αι. μ.Χ. και 19ο αι. μ.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Καρστικοί σχηματισμοί

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Παραδείγματα είναι οι Καταβόθρες Αργοστολίου και το σπήλαιο Μελισσάνης.

Κυνηγετική περιοχή

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ελεγχόμενο κυνήγι αγριογούρουνων, ζαρκαδιών, λύκων κ.α.

Ο τόπος κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η ιστορία της πόλης καταγράφεται συνεχώς από τις Ομηρικές Φαρές.

Πύρριχος

ΠΥΡΡΙΧΟΣ (Χωριό) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ
Ο Παυσανίας που επισκέφθηκε την Πύρριχο (σήμερα λέγεται ο Πύρριχος), αναφέρει πηγάδι στην αρχαία αγορά της πόλης, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ο τόπος κατοικείται συνεχώς από το 6000 π.Χ.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Παραδοσιακός οικισμός Πομάκων

ΓΟΝΙΚΟ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Παραδοσιακός οικισμός Πομάκων

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ (Χωριό) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Παραδοσιακός οικισμός Πομάκων

ΜΕΓΑ ΔΕΡΕΙΟ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Παραδοσιακός οικισμός Πομάκων

ΡΟΥΣΣΑ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Παλιά Σαγιάδα

ΣΑΓΙΑΔΑ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Πάνω από την Σαγιάδα βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της θεσπρωτίας, η Παλιά Σαγιάδα, έρημη σήμερα και πνιγμένη στην οργιαστική βλάστηση. Φωτογραφίες από τα "Τσογκαίικα", από τα σημαντικότερα και ομορφότερα αρχοντικά της Παλιάς Σαγιάδας. Χτισμένα στο κεντικότερο σημείο της, απέναντι από το ¨Αλώνι", την κεντική πλατεία του χωριού και τον "Αγιο Γεώργιο". Μπορεί κανείς να επισκευθεί την Παλιά Σαγιάδα από το μονοπάτι αναψυχής, το οποίο ξεκινάει από τη Σαγιάδα και περνάει από το λόφο "Καστρί", όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίου φυλακείου.

Παραδοσιακός οικισμός Πομάκων

ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Παραδοσιακοί οικισμοί χαρακτηρισμένοι

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (Οικισμός) ΣΥΜΗ
Οι οικισμοί Σύμη , Εμπορειός, Πανορμίτης και Πέδιον έχουν κηρυχθεί παραδοσιακοί με το Π.Δ. ΦΕΚ 594Δ/13.11.78

ΘΑΛΑΜΕΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Η Κοινότητα Θαλαμών υφίσταται πρό του έτους 1923 και έχει χαρακτηρισθεί σαν παραδοσιακός οικισμός σύμφωνα με το από 19-10-78 Π.Δ. (ΦΕΚ 594 Δ΄/ 13 .11 .78).

ΚΟΝΤΟΓΕΝΝΑΔΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τα περισσότερα σπίτια 18ου-19ου αιώνα.

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ (Χωριό) ΣΥΜΗ
Οι οικισμοί Σύμη , Εμπορειός, Πανορμίτης και Πέδιον έχουν κηρυχθεί παραδοσιακοί με το Π.Δ. ΦΕΚ 594Δ/13.11.78

ΠΕΔΙ (Οικισμός) ΣΥΜΗ
Οι οικισμοί Σύμη , Εμπορειός, Πανορμίτης και Πέδιον έχουν κηρυχθεί παραδοσιακοί με το Π.Δ. ΦΕΚ 594Δ/13.11.78

Περιοχές με πλούσια βλάστηση

Σεισμογενείς περιοχές

Σέρφινγκ

ΠΑΝΟΡΜΟΥ, ΟΡΜΟΣ (Ορμος) ΜΥΚΟΝΟΣ
Αξιόλογος σερφότοπος λόγω των συνεχών και ισχυρών ΒΑ ανέμων (μελτέμια).

Φυσικά-γεωλογικά φαινόμενα

Φώσφορος

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ (Πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου, στον Όρμο της Αμφιλοχίας, κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες παρουσιάζεται ένα φαινόμενο που είναι μοναδικό στον κόσμο. Η θάλασσα σε ορισμένα σημεία τη μέρα εμφανίζει φαιοπράσινο χρώμα που μοιάζει με τη σκουριά. Και αυτό κάνει πολλούς λαθεμένα να νομίζουν πως είναι βρώμική.
  Τη νύχτα όταν φυσάει και δημιουργούνται κυματισμοί εμφανίζονται οι γαλαζοπράσινες αποχρώσεις που στους επισκέπτες φαντάζουν σαν αναμμένες φλόγες. Αν πάλι ρίξεις ένα αντικείμενο στη θάλασσα, μπορείς να παρατηρήσεις την τροχιά που αυτό διαγράφει βουλιάζοντας.
  Το φαινόμενο, που κατά τους ειδικούς οφείλεται σε υπερσυγκέντρωση ζωοπλαγκτόν, για τους ντόπιους είναι ο γνώριμος «φώσφορος» γιατί πράγματι όταν συμβαίνει, η θάλασσα μοιάζει σαν να φωσφορίζει.
  Αξίζει κανείς να γυρίσει με μια βάρκα τη νύχτα τον όρμο για να δει από κοντά τις κινήσεις και τις ταχύτητες που αναπτύσσουν τα τρομαγμένα ψάρια που τρέχουν να κρυφτούν όταν κάποιος ταράξει την ησυχία τους.
  Ο «φώσφορος» συγκεντρώνεται κυρίως στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας και παρουσιάζει ανεβασμένη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο νερό. Γι’ αυτό οι ντόπιοι που κάνουν τα μπάνια τους στην Αμφιλοχία δυσκολεύονται να κολυμπήσουνε στις ανοιχτές θάλασσες γιατί τις θεωρούν πάρα πολύ κρύες.
  Οι παλιοί Καρβασαριώτες ισχυρίζονται πως η αιτία που κάνει τα ψάρια της Αμφιλοχίας να είναι νοστιμότατα είναι ακριβώς η ύπαρξη του «φωσφόρου».
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αμφιλοχίας (1997, Β Έκδοση).

Καταβόθρες

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το 1963 αποκαλύφθηκε ότι να νερά που χάνονταν κατέληγαν μετά από 14 ημέρες στη λίμνη Μελισάνης, σε απόσταση 17 χλμ.

Πολύ ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που επί αιώνες έμενε ανεξήγητο. Πρόκειται για υπόγεια τούνελ, μέσα στα οποία εισχωρούν τα θαλασσινά νερά στην περιοχή του Αργοστολίου. Εν συνεχεία τα τούνελ περνούν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, διασχίζουν υπόγεια τα βουνά του νησιού, όπου και ανακατεύονται με τα νερά της βροχής και καταλήγουν στη Σάμη, στην ανατολική μεριά του νησιού. Το 1963, αυστριακοί γεωλόγοι βοήθησαν στην κατανόηση του φαινομένου με τη βοήθεια μεγάλης ποσότητας χρωστικής ουσίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Ο βράχος "Κουνόπετρα"

ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ενα από τα περίεργα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο που απέχει λίγα εκατοστά από την ακτή και παλιότερα συνήθως κινιόταν ρυθμικά. Οι έρευνες που έγιναν μέχρι το 1953 ήταν ανεπαρκείς. Όπως γράφει το 1900 ο φυσικομαθηματικός Ε.Τ. Κωνσταντακάτος «η ήρεμη κίνησή του είναι ορατή από την ακτή και οι κινήσεις του είναι 20 ανά λεπτό. Αυτός που πατάει πάνω του νιώθει την παλμική κίνηση του βράχου». Όλα αυτά έπαψαν μετά το σεισμό του 1953, όταν η κίνηση του βράχου σταμάτησε, γιατί οι σεισμοί προκάλεσαν μετατόπιση τμημάτων του βυθού και σταθεροποιήθηκε η βάση του. Τώρα τελευταία όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη κινείται ρυθμικά άλλος βράχος, δίπλα στην Κουνόπετρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Παλικής


Σήμερα είναι ένας μεγάλος βράχος, που εξέχει από τη θάλασσα. Ονομάστηκε Κουνόπετρα γιατί κινούνταν ρυθμικά μέχρι τους σεισμούς του 1953. Αποτελούσε μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Μετά το σεισμό η μετατόπιση των τμημάτων του βυθού σταθεροποίησε τη βάση της Κουνόπετρας, η οποία έπαψε να κινείται.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ