gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 2128) τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΛΛΑΔΑ Χώρα ΕΥΡΩΠΗ" .


Εορτές & πανηγύρια (2128)

Ανάμεικτα

Γιορτή μεταναστών

ΑΓΓΙΤΗΣ (Οικισμός) ΔΡΑΜΑ
Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου

Τοπική γιορτή

ΑΝΘΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
3/11
Επέτειος εγκαινίων εκκλησίας

Γιορτή ριγανάδας

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τον Ιούλιο

ΛΑΠΠΑΙΟΙ (Δήμος) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Οι βοσκοί γιορτάζουν την "κούρα" στο τέλος της άνοιξης. Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου κατεβάζουν τα πρόβατά τους στην εκκλησία για αγιασμό και τα αρμέγουν, μοιράζοντας το γάλα στους παρευρισκομένους (Καρωτή-Επισκοπή). Μετά τον τρύγο ακολουθούν τα "καζανέματα" για να βγει η ρακή.
  Όλες οι θρησκευτικές γιορτές είναι "ζωντανές" και ξεχωρίζει η σημαντική γιορτή της Παναγίας (8 Σεπτεμβρίου) στα Μυριοκοκέφαλα που γίνεται μεγάλο προσκύνημα.
  Όλες αυτές οι γιορτές είναι ευκαιρία για φαγοπότι και γλέντι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λαππαίων.

Πρωτομαγιά

ΜΕΛΙΣΣΩΝΑΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Γιορτή των μελισσοκόμων

ΠΕΡΤΟΥΛΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Τον Ιούνιο γίνεται η γιορτή των μελισσοκόμων στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Γιορτή Μεταναστών

ΠΕΤΡΟΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου

Γιορτές, διασκέδαση

ΣΗΤΕΙΑ (Επαρχία) ΛΑΣΙΘΙ
  Εκμεταλλευτείτε την παραμονή σας στην Σητεία για να ανακαλύψετε τις απλές, τυπικές, συμπεριφορές ενός υπέροχου λαού.
  Ικανότατοι ριμαδόροι και εκπληκτικοί μουσικοί οι Σητειακοί, από την φύση τους γλεντζέδες και μερακλήδες, θα σου προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε κάθε περίπτωση γλεντιού και γιορτής. Το ημερολόγιο είναι γεμάτο από γιορτές Αγίων, ευκαιρίες στα χωριά για τα τοπικά πανηγύρια. Αυτές οι τοπικές γιορτές υπακούουν στους ρυθμούς της φύσης και του κύκλους των εποχών, και πολλές φορές είναι συνέχει πανάρχαιων εορτών, συνδεδεμένων με την λατρεία θεοτήτων. Σ’ αυτά τα πανηγύρια ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει απολαμβάνοντας την ικανότητα των χορευτών οι οποίοι υπακούουν με μοναδική δεξιότητα στους άλλοτε ζωηρούς και ξέφρενους και άλλοτε ήρεμους ρυθμούς του βιολιού, της λύρας και του λαούτου, των παραδοσιακών οργάνων της περιοχής. Κατά τον Οκτώβριο η διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού ποτού της τσικουδιάς γίνεται ευκαιρία για μοναδικές στιγμές διασκέδασης και γλεντιού.
  Οι παραδοσιακές μορφές διασκέδασης, εμπλουτισμένες με σύγχρονες, βρίσκουν την κορύφωσή τους κατά τους αισθησιακούς ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, που πραγματοποιούνται γιορτές όπως τα Κορνάρεια, η Γιορτή Σουλτανίνας κ.α. Στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, σε συμπαθητικά κλαμπ και μπαρ, θα απολαύσετε σύγχρονη Ελληνική και ξένη μουσική και θα χορέψετε στους ρυθμούς που επιβάλλει ο έναστρος ουρανός και η αλμύρα της θάλασσας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.

Καλλιστεία Ιπποειδών

ΦΗΡΑ (ΣΚΑΛΑ ΘΗΡΑΣ) (Λιμάνι) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  Κάθε χρόνο στον Ορμο Φηρών γίνεται διαγωνισμός καλλιστείων Ιπποειδών υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας. Την εκδήλωση εποπτεύει η Φιλοζωική Εταιρία Ελλάδος και συμμετέχουν αντιπροσωπείες από Φιλοζωικές Εταιρίες από τη Γαλλία, Γερμανία κ.α.
  Σκοπός της εκδήλωσης είναι η δημιουργία κέντρου περίθαλψης ζώων στη Θηρασία και Θήρα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Θήρας.

Links

ΑΣΤΡΟΣ (Λιμάνι) ΑΡΚΑΔΙΑ
Στο Παράλιο Αστρος με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται η Βάπτιση στις 6 Ιανουαρίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25/3. Ξεχωριστές εκδηλώσεις είναι η ημέρα της Ψαριάς ή Τράτας, και η Ναυτική Εβδομάδα που γίνεται εκ περιτροπής με το Λεωνίδιο.

ΒΑΛΤΕΤΣΙ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ

ΓΟΡΤΥΣ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ

Γαστρονομικές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις

ΝΑΟΥΣΑ (Πόλη) ΗΜΑΘΙΑ
(Following URL information in Greek only)

Γιορτή Δέσπολου

ΤΟΥΡΛΩΤΗ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Γιορτάζεται τα τελευταία 4 χρόνια στην κεντρική πλατεία του χωριού Τουρλωτή τον Ιούνιο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τις ημέρες του Πάσχα, οι κάτοικοι της Φολέγανδρου ασπρίζουν τα σπίτια τους. Το έθιμο θέλει τη περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, να διαρκεί τρεις ημέρες, η οποία μαζί με την πομπή των πιστών, μπαίνει σε όλα τα σπίτια του νησιού, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα.

Αποκριάτικες

Το καρναβάλι της Αγίας Αννας

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Μακροχρόνια και πλούσια είναι η παράδοση του Αγιαννιώτικου Καρναβαλιού. Το Καρναβάλι της Αγίας Αννας είναι πολύ ιδιόμορφο, αισχρό και τραχύ, έχει Βακχική προέλευση και ανάγεται στις μυστηριακές εξάρσεις των Αρχαίων Ελλήνων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Καρναβάλι

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Χωριό) ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟ
18/2/2001
Στην έδρα του Δήμου Αγία Βαρβάρα διοργανώνεται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς καρναβάλι στον κεντρικό δρόμο του δήμου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Στον Αγιο Γιώργη την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου λέμε: "Ανοιξε το Τριώδιο". Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν οι Απόκριες που κρατούν τρεις εβδομάδες. Η διασκέδαση των κατοίκων του χωριού γίνεται με τα προγονικά όργανα, την τσαμπούνα και το τουμπί. Ο παραδοσιακός χορός του χωριού ονομάζεται Δετός: Πιάνονται άνδρες και γυναίκες ένα γύρο με τα χέρια δεμένα και χορεύουν με καθορισμένα βήματα αργά και συγχρονισμένα στο ρυθμό του τραγουδιού. Τραγουδεί ο καλός τραγουδιστής ένα δίστιχο και το επαναλαμβάνουν οι άλλοι. Από το Τυρινό Σάββατο μέχρι την Καθαρή Δευτέρα το χωριό βρίσκεται σε μια συνεχή αποκριάτικη διέγερση με κρασοποσίες, χορούς και ευλευθεροστομίες βακχικών ενθουσιασμών. Το χωριό διασκεδάζει σύσσωμο. Αρκετές κοπέλες ντύνονται με παραδοσιακές ενδυμασίες που έχει ο Μορφωτικός Σύλλογος.
  Τόπος συγκέντρωσης είναι η πλατεία του Μπου που σήμερα ονομάζεται Πλατεία Αποδήμων Αγιοργούσων.
  Εκτός από το Δετό χορεύουν και το Χασάπικο, χορό για άνδρες, ζωηρό και ενθουσιώδη. Όταν μαζευτούν οι κοπέλες στην πλατεία χορεύουν ζευγάρια-ζευγάρια το Συρτό. Ο Συρτός του τουμπιού είναι σε γρήγορο ρυθμό και χορεύετε έντονα και ζωηρά.
  Αλλά ο πραγματικός Αγιοργούσικος χορός είναι ο Τρεχάτος. Μετά το Δετό χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες πέντε έως έξι μαζί, πιασμένοι άνδρες και γυναίκες και χορεύουν πραγματικά ένα χορό όνομα και πράγμα γεμάτο ζωντάνια και λεβεντιά.
  Την Τυρινή Κυριακή το μεσημέρι βγαίνει η Μόστρα. Οι καρκαλούσοι πιασμένοι χέρι με χέρι με πρώτο τον Αγά περνούν μέσα από το χωριό και καταλήγουν στην πλατεία.
  Την τελευταία ημέρα της διασκέδασης, την Καθαρή Δευτέρα βγαίνει ο Νεκρός: Τέσσερις άνδρες μεταμφιεσμένοι σηκώνουν κάποιον άλλο ο οποίος προσποιείται τον πεθαμένο. Ένας κατάλληλος παίζει τον ρόλο του παπά και εκφωνεί σε είδος παρωδίας κείμενα σεξουαλικού περιεχομένου. Όλα αυτά, τα δρώμενα της κηδείας, η αναπαράσταση του Ζευγολάτη με τα βόδια, την Τυρινή Κυριακή, γίνονται σύμφωνα με την παράδοση, για την αύξηση της καρποφορίας και την καλή σοδειά του γεωργού.
  Οι Εκδηλώσεις των Απόκρεων στον Αγιο Γιώργη παίρνει τέλος μόλις κτυπά η καμπάνα της Εκκλησίας για τον Εσπερινό.
  Οι διασκεδάσεις σταματούν αυτόματα, γιατί οι Απόκριες έχουν τελειώσει και αρχίζει η Αγία Σαρακοστή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καμποχώρων


Μπέης, Καθαρή Δευτέρα

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

'Ηθη και 'Εθιμα Αποκριάς

ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Πόλη) ΗΛΕΙΑ

Ανοίγει το Τριώδιο αρχίζουν οι Αποκριές. Τι είναι το Τριώδιο;
Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι και του Μ. Σαββάτου. Με την εμφάνιση και το βαθμιαίο καταρτισμό του σαρανταήμερου της νηστείας προ του Πάσχα, ακολούθησε και η ανάγκη της δημιουργίας σχετικής ασματικής ποίησης και της συλλογής της σε ένα βιβλίο. Έτσι, δημιουργήθηκε το εκκλησιαστικό βιβλίο Τριώδιο, το οποίο αρχικά περιείχε τρεις ωδές. Περιλαμβάνει ιερά ποιήματα από τον 5ο ως τον 15ο αιώνα. Το πρώτο έντυπο του Τριωδίου εξεδόθη στην ελληνική γλώσσα το 1522 μ.Χ.

  Αποκριά

Αποκριά, ετυμολογικά, σημαίνει μακριά από το κρέας (εκκλησιαστικά). Είναι η περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου, ψυχικής και σωματικής, για να βιώσει το Θείο Πάθος και την ανάσταση του Σωτήρα Χριστού. Περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες πριν από την Μεγάλη Σαρακοστή, που μας ανοίγει το Τριώδιο. Η περίοδος αυτή προσδιορίζεται από τις Κυριακές του "Τελώνου και Φαρισαίου", του "Ασώτου", των "Απόκρεω" και της "Τυρινής". Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα.
Αποκριά (λαογραφικά). Η περίοδος αυτή συνδυάζεται με το έθιμο του "Καρνάβαλου", που είναι η θεότητα της Αποκριάς. Είναι έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας, του "μασκαρέματος". Για την προέλευσή του υπάρχουν πολλές εκδοχές: Από τα Σατουρνάλια ή τα Λουπερκάλια των Ρωμαίων. Ίσως και από τη μεταφορά των Καλανδών, πάλι των Ρωμαίων, από την αρχή του έτους στην αρχή της Ανοιξης. Αλλά, είναι πιθανόν, και από τη συγχώνευση εθίμων, που υφίστανται από την αρχαιότητα και έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης. Από όπου, όμως, κι αν προέρχονται, το βέβαιο είναι ότι γιορτάζονταν και βιώνονταν δυναμικά από το λαό μας. Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της πατρίδας μας γιορτάζονταν οι Αποκριές με τον ίδιο τρόπο, με μικρές διαφορές ή παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή.

  Ήθη και Έθιμα της Αποκριάς στον τόπο μας
Ανοίγει το Τριώδιο. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, με το άνοιγμα του Τριωδίου, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα χοιροσφάγια. Γι' αυτό η εβδομάδα αυτή ονομαζόταν και σφαγαριά.

  Χοιροσφαγία
Στα παλιά εκείνα χρόνια, κάθε σπίτι έτρεφε για ένα χρόνο το γουρουνόπουλό του. Ένα καλό γουρούνι για "χοιροσφαγή" έφτανε τα 100 με 150 κιλά. Όλο το χρόνο ταϊζόταν με καλαμπόκι, πίτουρα κουρκούτι, σγόρτσα (άγρια αχλάδια) βελανίδια και αποφάγια του σπιτιού (παμφάγο). Το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν την περίοδο των Απόκρεω, την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, την σφαγαριά. Ήταν γιορτή για όλο το χωριό. Οι κάτοικοι σχημάτιζαν φιλικές συντροφιές και έσφαζαν "χαλάγαν" με τη σειρά τα χοιρινά τους.
Πρώτη μέρα
Ένα επιδέξιος σφαγέας έσφαζε το γουρούνι. Η σφαγή γινόταν με μαχαίρι ή με όπλο (δίκανο). Μετά το σφάξιμο του βάζαν ένα λεμόνι στο στόμα, το λιβάνιζαν και το σκέπαζαν για φύγει το κακό σπυρί - αν είχε επάνω του. Ο σφάχτης πηδούσε τρεις και τρεις φορές και στη συνέχεια από μία η οικογένεια. Το κεφάλι θα το κρεμούσαν για το καλό του σπιτιού. Αλλού, πάλι, χάραζαν έναν σταυρό στο στήθος και πάνω στις σχισμές τοποθετούσαν αναμμένα κάρβουνα και λιβάνι. Τα μικρά χοιρινά τα έκαναν μαδητά, τα μεγάλα τα έγδερναν, εκτός από την κοιλιά. Ο πρώτος μεζές στα κάρβουνα ήταν ο "καρούτσαφλος" (ο λάρυγγας, το καρύδι, δηλ. του χοιρινού), συνοδευόμενος από κρασί, μπομποτοκουλούρα και "χρόνια πολλά", αλλά και "ο θεός να σχωρέσει τις ψυχές" των νεκρών. Ιδιαίτερα τον πρόσφεραν στον σφαγέα. Από 'δω, ίσως, βγήκε και η παροιμιακή φράση "θα σου φάω τον καρούτσαφλο ή το λαρύγγι". Αλλού, σαν πρώτο μεζέ χρησιμοποιούσαν το κομμάτι το κρέας που ψήθηκε στον σταυρό με τα κάρβουνα και το λιβάνι. Οι γυναίκες ετοίμαζαν και το συκώτι του γουρουνιού με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, έναν πολύ νόστιμο μεζέ για την περίσταση. Τα παιδιά έβαζαν ένα κόκκινο σταυρό από το αίμα του γουρουνιού, για να μην τα τρώνε τα κουνούπια το καλοκαίρι, έπαιρναν τη "φούσκα" (κύστη), την έτριβαν στη στάχτη, τη φούσκωναν, έριχναν σπυριά από αραποσίτι κι έπαιζαν. Οι μεγάλοι τη χρησιμοποιούσαν για καπνοσακούλα. Απ' το αίμα τα κουνούπια θα φοβούνταν και δεν θα τα τσιμπούσαν. Τη "χολή" του ασήμαδου μαύρου γουρουνιού τη βάζαν για φυλαχτάρι στα ζώα ή πότιζαν τις γκαστρωμένες φοράδες για να μην απορρίξουν. Την "πυτιά" την κομμάτιαζαν. Ρίχναν ξύδι, λάδι, σκόρδο, αλάτι, ούζο και την ξέραιναν στον ήλιο. Την κρεμούσαν μέσα σε σακούλι στην καπνιά του παραγωνιού και τη ρίχναν στο τυρί για να πήξει.
Δεύτερη μέρα
Οματιά
Τη δεύτερη μέρα ετοίμαζαν την "οματιά" (αιματιά (;)). Έπαιρναν τα χοντρά έντερα, μήκους 60 έως 80 εκ., και τα έπλεναν καλά. Τα γέμιζαν με μισοστουμπισμένο και μισοβρασμένο σιτάρι, σταφίδες, πορτοκαλόφλουδες, μυρωδικά και μπαχαρικά. Τα έβαζαν σε "τεψιά" με λίπος από τη μαδημένη κοιλιά "σγόρτσα" και την έψηναν στο φούρνο. Ήταν νόστιμη. Τρώγονταν ζεστή ή κρύα. Από την ψημένη "οματιά" έστελναν και στις οικογένειες που δεν είχαν ή δεν έσφαξαν το δικό τους χοιρινό.
Πηχτή ή ποδομούτσουνα
Μια επιπλέον γαστρονομική απόλαυση της "σφαγαριά", τα ποδομούτσουνα, που κάναν την πηχτή. Καθάριζαν καλά πόδια και κεφάλι. Τα κομμάτιαζαν, τα έβραζαν, τα ξεκοκκάλιαζαν, εκτός των ποδιών, τα κομμάτιαζαν σε "μπουκιές", τα ξανάβραζαν με στουμπισμένο σκόρδο και ξύδι "σκορδοστούμπι", αλάτι και πιπέρι. Έτσι, ετοιμαζόταν η πηχτή που έπηζε σαν κρύωνε (μέσα σε πιάτο ή σε λαγήνα για αργότερα) και κοβόταν με το μαχαίρι...ήταν νοστιμότατη, με άρωμα σκόρδου και νοστιμιά ξυδιού...
Τα λουκάνικα
Τα ψιλά έντερα, πλυμένα και γυρισμένα, σε μήκος ενός περίπου μέτρου, τα "ξεθέρμιζαν", τα φούσκωναν, τα έδεναν στις άκρες και τα κρεμούσαν σε ένα οριζόντιο καλάμι για να ξεραθούν. Με αυτά φτιάχνανε τα λουκάνικα. Γέμιζαν τα έντερα με κρέας β' κατηγορίας, κομμένο και λιανισμένο πάνω σε κρεατοκόφτη. Έριχναν ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κοπανισμένα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλα, πιπέρι μαύρο), λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά, πορτοκαλόφλουδα, αλάτι και ό,τι άλλο αρωματικό. Όλα αυτά τα μισοέβραζαν και, πριν βάλουν με χωνί τη γέμιση, ζεματούσαν τα λουκάνικα για να καθαρίσουν και να μαλακώσουν. Γεμισμένα και τρυπημένα τα βουτούσαν σε ζεστό νερό για φύγει ο αέρας, που τυχόν θα έμενε... Ύστερα τα κρεμούσαν, κατά προτίμηση μέσα στο τζάκι, για να στεγνώσουν γρηγορότερα... Γίνονταν πικάντικα. Τρώγονταν ψητά ή έμπαιναν στο παστό που ετοιμαζόταν την Τσικνοπέμπτη.
Το "ξεφόρτιασμα"
Τη δεύτερη μέρα μετά το γδάρσιμο "ξεφόρτιαζαν" το σφαχτό, δηλ. αφαιρούσαν το στρώμα λίπους που είχε στη ράχη του, με λωρίδες "φέρτσες", από πάνω προς τα κάτω, καθώς ήταν κρεμασμένο από τα πισινά του πόδια. Το λίπος το κομμάτιαζαν, το έβαζαν στο νερό, που το άλλαζαν δυο φορές, για να γίνει "άσπρη αλοιφή", το αλάτιζαν και το άφηναν για "να το πιάσει το αλάτι". Το ξύγκι, "το πλαστήρι", το έβαζαν χωριστά. Με το "ξεφόρτιασμα" κομμάτιαζαν το κρέας, διάλεγαν το καλό για το "παστό", το αλάτιζαν, έριχναν ρίγανη και το άφηναν μερικές μέρες "να το πιάσει το αλάτι".

  Τσικνοπέφτη φτιάχναν το παστό
"Τσικνοπέφτη" ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το "παστό". Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια. Αυτή ήταν η "γουρναλοιφή". Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα). Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά. Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι "τσιγαρίδες" που νοστιμίζαν τα φαγητά (με χόρτα, αυγά, όσπρια). Σε "λεβέτι" έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη "τσικνιστούν", γιατί θα χάλαγε όλο το "παστό". Μετά το βράσιμο, καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε "λαγήνες" (δοχεία πήλινα) και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ' αυτό φίλευαν και τους ξένους. Ονομαστό φαγητό από "παστό" ήταν οι "καγιανάδες" - οι "αλιμοκαγιανάδες", με κρεμύδι κι αυγά. Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών-λογιών, κρασί, τραγούδι. Κι "έχει ο Θεός", αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα. Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. Και "μεγάλη νάναι η χάρη Του". Στην υγειά μας, λοιπόν, με "καράτζαφλο", με συκώτι με ψιλό κρεμύδι, με "οματιές" και κρασί... και πειράγματα... Η μάνα Γη μας τρέφει καλά... καιρός χαράς, καιρός να ξεχαστούμε...τώρα...κι αυτή την εβδομάδα, την εβδομάδα της "απολυτής", της "προφωνήσιμης" ή "προφωνής".

  Αποκριές Μεταμφιέσεις-Δρώμενα
Εκτός από τα συμπόσια, τις διασκεδάσεις, τα χοιρσφάγια, την θύμηση των νεκρών, κύριο χαρακτηριστικό των Απόκρεω είναι οι μεταμφιέσεις, οι προσωπιδοφορίες, για τον τόπο μας οι "μουτσούνες", σπάνια με μάσκα, περισσότερο με μακιγιάζ, και μουντζούρα από τον πάτο του "λεβετιού". Αυτά συνδυάζονται με αθυροστομίες, με θεατρικού διαλόγους, παρουσίαση διαφόρων δρώμενων. Αναβίωναν προλήψεις και δεισιδαιμονίες, ακουγόταν άσεμνα τραγούδια, γινόταν εικονικές δίκες. Οι Χριστιανοί ανταλλαζαν επισκέψεις, έβρισκαν την ευκαιρία της επικοινωνίας , και διασκέδαζαν. Μεταμφιέζονταν σε "μπούλες", οι άντρες ντύνονταν γυναίκες και οι γυναίκες άντρες, έφτιαχναν τις συντροφιές τους και γύριζαν σ' όλο το χωριό, από σπίτι σε σπίτι. Αναπαρίσταναν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, γιατρούς με τα γιατροσόφια τους, γέρους και γριές, με μπαστούνια και κουδούνια, αρκουδιάρηδες με κρεμασμένες κουδούνες στη μέση του, για να γίνεται θόρυβος κ.ά. Τους δέχονταν, τους κερνούσαν, αντάλλαζαν αστεία και προσπαθούσαν με εύθυμο τρόπο να τους κάνουν να φανερώσουν το πρόσωπό τους, την ταυτότητά τους. Από νωρίς, τα βράδια μαζεύονταν στις γειτονιές, στα ξέφωτα, στις πλατείες, όπου άναβαν φωτιές. Εκεί, "μπούλες" και μη, μικροί και μεγάλοι, χοροπηδώντας γύρω στις φωτιές, τραγουδούσαν εύθυμα έλεγαν πιπεράτα αστεία, αναπαρίσταναν φάσεις γενετήσιες (έγκυες γυναίκες κ.τ.λ). Τα παιδιά, που έπρεπε να κοιμηθούν νωρίς, τους χάλαγαν κάπως το γλέντι.

  Παιχνίδια Αποκριάτικα
Κατά τη διάρκεια των Απόκρεω, οργανώνονταν και διάφορα παιγνίδια με νικητές και νικημένους, μεταμφιεσμένους και μη. Ο Βαλμάς, παιζόταν στα χωριά της Πηνείας, από δυο ομάδες δεμένους σε σχοινί. Τραβούσε η κάθε ομάδα το σχοινί. Νικήτρια ήταν η ομάδα που έσυρε στο δικό της μέρος την αντίπαλη ομάδα. Το ξεχωριστό στο παιχνίδι ήταν ότι πριν και μετά το παιχνίδι έκαναν αστείο διάλογο, σαν θεατρικό. Η ρίψη του λίθου ήταν αγώνισμα. Σ' αυτό προσπαθούσαν να χτυπήσουν το στόχο τους ρίχνοντας τις πέτρες, οι σομάδες. Στην Αμαλιάδα, την παλιά, πέρα απ' τις φωτιές, ξεκινούσαν για τον πατροπαράδοτο πετροπόλεμο στην Σοχιά, πιο πολύ κατά το μέρος του Γηπέδου. Γαϊδουροδρομίες οργανώνονταν από ομάδες για να βγάλουν τον νικητή γάϊδαρο, μέσα στην οχλαγωγή και τα πειράγματα και τις αστείες διονυσιακού τύπου μεταμφιέσεις. Τα αλευρώματα (που έχουν την προέλευσή τους στο Γαλαξίδι) και τα γιαουρτώματα (εβδομάδα της Τυρινής), τα μουντζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας ήταν μερικές άλλες συνήθειες που διασκέδαζαν και προξενούσαν πολύ γέλιο.

  Αποκριάτικα Λαϊκά Δρώμενα
Κατά τη διάρκεια των Απόκρεω "ελάμβαναν χώραν" και διάφορα λαϊκά δρώμενα. Από τη αρχή του Τριωδίου ξεκίναγε από του Καλίτσα το Παραδοσιακό γαϊδουράκι, μεταμφιεσμένος άνθρωπος, με τους Γενιτσάρους δεξιά και αριστερά για να διαλαλήσει την αρχή του Τριωδίου. Σε πολλά χωριά πέρναγε ο Καρνάβαλος από τους δρόμους του χωριού, με τη συνοδεία του με μουσικές και πειράγματα. Ένα από τα βασικά θέματα τις Αποκριάς ήταν η Αναπαράσταση του Γάμου. Γίνονταν εικονικοί γάμοι ανάμεσα στα χωριά και οι γαμήλιες πομπές ξεκινούσαν από το ένα για να πάνε στο άλλο. Ο γαμπρός με το άλογο, κι από κοντά ο κουμπάρος και γύρω οι συμπέθεροι. Συναντιόνταν με την πομπή της νύφης και γινόταν τρικούβερτο γλέντι... με όλα τα συνακόλουθα... Ο επικεφαλής της πομπής, ο σταχτιάρης, κράταγε σακκούλι με στάχτη, για να ρίχνει σ' αυτούς που ήθελαν να παρεμποδίσουν την πομπή, να παρεμποδίσουν το γάμο. Έτσι, παρέμεινε η παροιμιακή φράση "Μας έριξε στάχτη στα μάτια". Επίσης, δεν έλειπαν και οι εικονικές δίκες με βάση τα προικοσύμφωνα ή το σεντόνι της πρώτης νύχτας του γάμου, όπου ο πατέρας της νύφης δεν εκτέλεσε τις υποχρεώσεις του, το δικαστήριο αποφάσιζε να του την επιστρέψει πίσω. Διακωμωδούσαν υποθέσεις, που τους βασάνιζαν στην καθημερινότητά τους, έπεφτε πολύ γέλιο. Το γαϊτανάκι, ήταν γνωστό και στην περιοχή μας. Ένα ψηλό ξύλο, με δεμένες πολύχρωμες κορδέλες. Κάθε κορδέλα και χορευτής με την παραδοσιακή του στολή. Και ρυθμοί χορευτικοί να οδηγούν τα βήματα γύρω από τα γαϊτανάκι. Λέγεται ότι το γαϊτανάκι έγινε γνωστό στην περιοχή μας από τους Αρκάδες (Σπάθαρη και Βυζίκι, που το χόρευαν με συνοδεία πίπιζας και ταμπούρλου) που εγκαταστάθηκαν στην Ηλεία. Η τελευταία εβδομάδα των Αποκρεών είχε σχέσεις με την εμφάνιση του Διαβόλου. Μασκαράδες διάβολοι, κακομούτσουνοι με σχισμένα σκούρα ρούχα ή προβιές και γουρουνοδέρματα, ουρές και κέρατα, με δρεπάνια, τζουγκράνες κι άλλα εργαλεία διέσχιζαν τους δρόμους και καμώνονταν ότι παίρνουν τις ψυχές. Ίσως έχει σχέση με τα Ψυχο-Σάββατα, με τις μέρες των νεκρών τους. Παραλλαγή του εθίμου αυτού είναι ο "Σκατουλιάρης" των χωριών του κάμπου. Τον σκατουλιάρη τον περίμεναν, προπάντων τα απιδιά για να τρέξουν ξωπίσω του, να τον κυνηγήσουν, με μεγάλη ανυπομονησία… Σκατουλιάρης ντυνόταν ένας νέος του χωριού με προβιές, κέρατα και ουρά, καθώς και μουντζουρωμένο πρόσωπο. Έτρεχε στο δρόμο και πείραζε όσους συναντούσε. Σε μερικούς καβαλούσε στο σβέρκο, όπως λέγεται ότι κάνει ο διάβολος. Οι παροιμιακές φράσεις "τον έχει διχάλα", "ακόμα δεν το ξεκαβαλήκεψε", έχουν την αφετηρία τους σ' αυτή την δοξασία. Τον "κακό άγγελο" με το σταυρό και το λιβανωτό, που έκαιγε πιπεριές κόκκινες, κρεμίδια και σκόρδα, στα χέρια θα διώξει ο "παπάς", άλλος μεταμφιεσμένος. Ο Σκατουλιάρης στην δύναμή του όπου φύγει-φύγει, με αστείες κινήσεις και κάποιο αγχώδικο σταμάτημα, για θυσία στο Βάκχο με κρασί σε πήλινο κανάτι... Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε πολλά χωριά της περιοχής μας με πολλές παραλλαγές. Πολλά από αυτά γίνονται και την Καθαρά Δευτέρα. Κυρίως, έθιμο των χωριών του Κάμπου είναι το Γκοτσαριό ή Τσετιά ή Γενίτσαροι, που έδινε και το χρώμα των Αποκριών, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Τυρινής, όπου οι τσετιές των χωριών κατάφταναν στα Λεχαινά "εν πομπή" για τον τελικό διαγωνισμό, σε ένα πραγματικό μεγαλειώδες λαϊκό Πανηγύρι. Η προετοιμασία της Γκοτσαριάς ξεκινούσε ένα μήνα πριν τις Αποκριές. Η τσετιά, στα παλιά καλά χρόνια, κατέφτανε και στην Αμαλιάδα γιατί: "Είναι μεγάλο το μέρος και καταλαβαίνει κι όλας ο κόσμος", όπως έλεγαν. Η αρχή της Γκοτσιαριάς ανάγεται στα Διονυσιακά μυστήρια και φτάνει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που συνδυαζόταν με την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στα χωριά διαμέσου των προεστών, για το ξεκίνημα της Επανάστασης του '21, που ήταν κρυμμένα σε πορτοκάλια-σύμβολα. Παράταξη Τσετιάς: Στη μέση στεκόταν ο Γενιτσάρης, ως αρχηγός με το "κηλούμι" (σκήπτρο) στα χέρια, κι ένα μαντήλι "καλαματιανό" δεμένο στην άκρη του. Δεξιά και αριστερά, οι Πρωτόγκοτσοι (υπασπιστές) και πίσω τους οι Γκότσηδες με μασάκια ή χαρμιά στα χέρια (μουσικό θόρυβο). Φορούσαν φουστανέλες, σελάχι στη μέση, φέσι με κόκκινη φούντα, μεϊντανογέλεκο, τσαρούχια με κόκκινες φούντες. Μπλέκονταν ανάμεσά τους δυο Μπούλες (άντρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα) με πορτοκάλι στο χέρι και χόρευαν ασταμάτητα. Την παρέα συμπλήρωνε ο γέρος με τη γριά. Ο γέρος ντυμένος με κάπα, κουδούνα δεμένη στη μέση, και μπαρμπούτα (μάσκα). Κουβαλούσε το τράστο γεμάτο με στάχτη, για εκείνους που μπλέκονταν στο χορό και τον εμπόδιζαν... δηλ., τα παιδιά, ενώ στηριζόταν σε γκλίτσα. Η γριά ντυμένη με γκιούρντα, τσεμπέρα και τη ρόκα της με λίγα μαλλιά. Δεξιά κι αριστερά, οι ταμίες με το πανέρι τους. Όργανα έπαιζαν οι γύφτοι. Ένα νταούλι και τρεις καραμούζες. Η τσετιά χόρευε το Τουμπουλίστικο. Σε γρήγορο ρυθμό "Με τα μάτια μου την είδα...", και σε αργό ρυθμό "Μαλάμω"'. Ο χορός περιελάμβανε πηδήματα δεξιά κι αριστερά με στροφή στο τέλος του στίχου δεξιά, που γι' αυτήν έδινε το σύνθημα ο Γενίτσαρης. Το ξεκίνημα της Τσετιάς γινόταν από την Πλατεία του χωριού. Χορεύοντας γύριζαν όλα τα σπίτια του χωριού. Αντάλλαζαν επισκέψεις με τα γύρω χωριά, ή διοργάνωναν συναντήσεις οι Γκοτσαριές, όπου γινόταν και η ανταλλαγή των πορτοκαλιών με τα μηνύματα. Αντιλαλούσε ο τόπος όλος από τις μουσικές και τους ρυθμούς γεμάτους με επιφωνήματα... λογιών λογιών. Και τον χόρευαν όλοι όπου κι αν βρίσκονταν, και τα παιδιά από κοντά μπολιάζονταν έτσι με την παράδοση. Η τελική συνάντηση των Τσεπιών του Κάμπου ήταν στα Λεχαινά την Τυρινή στο αποκορύφωμα της Αποκριάς. Αλλά και την Καθαρά Δευτέρα, σε πολλές περιοχές εξακολουθούν να λειτουργούν τα δρώμενα που έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης, τις γενετικές λειτουργίες της, αλλά και με τον καθαρμό της ψυχής και του σώματος. Στα γύρω χωριά, και ιδιαίτερα στα χωριά του Κάμπου, την ημέρα αυτή γινόταν η αναπαράσταση του γάμου στην Πλατεία του χωριού με παπά να διαβάζει τις ανομολόγητες ευχές, και στάχτη αντί για ρύζι να πέφτει στα μάτια όλων - κατάλοιπο των Βυζαντινών διαπομπεύσεων. Εκεί στην πλατεία, "τη λάκκα", γινόταν το όργωμα και η σπορά από το υνί κάποιου νιου γεωργού με το σακάκι ανάποδα φορεμένο, προφανώς για να μη αναγνωρίζεται από τα κακά πνεύματα. Αντί για σπόρους έριχνε στάχτη στα χωράφια. Το αλέτρι το έσυραν δυο νέοι μεταμφιεσμένοι του χωριού. Οι ευχές που ακουγόταν ήταν Διονυσιακού χαρακτήρα. Αλλά και ο θάνατος περιλαμβανόταν στα δρώμενα της Κ.Δ. με αναπαράσταση της κηδείας. Ο νεκρός τοποθετούνταν σε "κορίτο" και περιφερόταν στο χωριό. Όσοι τον συναντούσαν, διακωμωδώντας την κατάσταση, ρωτούσαν την αιτία του θανάτου κι έπαιρναν πιπεράτες απαντήσεις από τους τεθλιμένους συγγενείς. Η γλώσσα δεν είχε φραγμούς τις ώρες εκείνες... Μόνο που οι κοπέλες σκύβαν το κεφάλι από ντροπή. Το "κορίτο" τοποθετούνταν στην πλατεία δίπλα στη φωτιά, γύρω μαινόταν ο χορός, "χορός της φωτιάς(;)". Τελικά, γινόταν και η Ανάσταση του νεκρού με όλα τα σχετικά επακόλουθα, που ήταν πειράγματα, τραγούδι και οινοποσία για την ήττα του θανάτου... Ο Γάμος και ο Θάνατος συνυπάρχουν στα έθιμα της Αποκριάς. Οι ζωντανοί και οι πεθαμένοι μαζί, αφού και γι' αυτούς ετοιμάζονται τα "σπερνά". Έθιμα που μας θυμίζουν και τις αρχαίες Ελληνικές παραδόσεις μας. Τότε, που οι ψυχές των αποθαμένων "απολύονται" απ' τον Αδη κάποιες μέρες της Ανοιξης για νάρθουν να συγκατοικήσουν με τους ζωντανούς. Έθιμα που μας λένε ότι τίποτα δεν χάνεται σ' αυτό τον κόσμο και μέσα στον δικό του χρόνο.

  Τυρινή
Μετά την Κρεατινή εβδομάδα, εβδομάδα της απολυτής, ακολουθεί η Τυρινή Εβδομάδα, με έμφαση γιορτασμού την Τυρινή Κυριακή. Την εβδομάδα αυτή εξαφανίζονταν από το σπίτι όλα τα κρεατικά. Το Παστό ήταν στις λαγήνες του και κανείς δεν αρτευόταν. Οι τσομπάδηδες μοίραζαν γάλα στους χωριανούς τους για να φτιάξουν τις γαλόπιτες τις ξιπόλυτες, τις μακαρονόπιτες και τυρόπιτες, να πήξουνε τις γιαούρτες. Οι νοικοκυρές ετοίμασαν τα γαλακτερά φαγητά και γλυκίσματα αυτά για να κεράσουν τις μπούλες και τους φίλους . Τα ψάρια επιτρέπονταν στο σιτηρέσιό τους. Το Σάββατο της Τυρινής οι γυναίκες φτιάχναν τα ψυχούδια. Μικρά στρογγυλά ψωμάκια με τη σφραγίδα στη μέση, σαν πρόσφορο. Την ημέρα αυτή μαζεύονται και τα παιδιά στο νεκροταφείο. Κάθονται καταγής. Παίρνουν από ένα ψυχούδι και λένε: "Είδαμε δεν είδαμε. Θεός συγχωρήσει τα, τους περσινούς , τους φετεινούς και τους απολησμονημένους". "Νουνό προς νουνό, θεός συγχωρέσει". "Κυράκα μας προς κυράκα μας θεός συγχωρέσει". Οι γυναίκες, μαζί με τα ψυχούδια, έχουν ένα σίδερο του σιδερώματος με αναμμένα κάρβουνα, για να ρίξουν μαζί με λιβάνι, επάνω στο μνήμα. Στις ψυχές, προτού φύγουν θα αφήσουν μια μπουκιά ψυχούδι μουσκεμένο στο κρασί. Έμφαση σε όλα δίνοταν την Κυριακή της Τυρινής. Το πρωί ήταν ο καθιερωμένος εκκλησιασμό. Το μεσημέρι το τραπέζι περιλάμβανε, πρώτα, το "τυροζούμι", (αραιή άρμη για τους Χαβαραίους), "βακαλάο", πλακί ή ψητόστη "μπουγάνα" με σκορδαλιά. Ο βακαλάος τότε ήταν - το φαί των φτωχών - και ψάρι φρέσκο - που να φτάσει τότε στα ορεινά της Ηλείας. Συνοδευόταν από γαλόπιτα την ξιπόλυτη, γιατί δεν είχε φύλλο. Το βράδυ ετοίμαζαν μακαρόνια με μπόλικη μυζήθρα και με χοιρινό λίπος που συνοδευόταν από τηγανητό βακαλάο και το κρασί στο τραπέζι. Το πρώτο μακαρόνι τα κορίτσια το έβαζαν, χωρίς να το δει κανείς , κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν. Έτρωγαν και τη γαλόπιτα ανάμεσα σε όλα με τις ευχές "Καλή Σαρακοστή", αλλά και στις ψυχές των πεθαμένων. Το γλέντι τέλειωνε με το ψήσιμο των αυγών στη θράκα ή μάλλον στη χόβολη , ένα για τον καθένα του σπιτιού, αλλά και για κάθε ζωντανό. Μερικά ίδρωναν και άλλα έσπαγαν. Σε κάθε τόπο ερμήνευαν το γεγονός διαφορετικά. Το ιδρωμένο ήταν του Τεμπέλη και αυτού που έσκαγε ήταν οι "οχτροί του που σκάσανε από το κακό τους". Όσο πιο πολύ θόρυβο έκανε και διαλυόταν τόσο πιο τυχερός ήταν. Το ιδρωμένο είναι του δυνατού ενώ το σκασμένο είναι του τεμπέλη. Αυτού που έσκασε το αυγό λέγαν ότι θα παντρευτεί σε μέρη μακρινά. Οι κοπέλες έψηναν το αυγό τους και έβγαιναν έξω κοιτώντας τον ουρανό σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αν το αστέρι τους μετακινιόταν τότε θα ξενιτεύονταν, αν όχι θα έμεναν για να παντρευτούν εδώ, στον τόπο τους. Τα τσόφλια τα πετούσαν στην φωτιά. Καθώς έσκαγαν έλεγαν:"έτσι να σκάσουν και οι εχθροί μας". Κρέμαγαν το δεμένο αυγό από το νταβάνι, ο πατέρας το κουνούσε στα ανοιχτά στόματα των παιδιών για να το πιάσουνε. Ήταν ο τυχερός αυτός που το έπιανε. Κάπου από το αυγό της Κυριακής της Τυρινής τρώγαν μόνο το μισό. Το άλλα το πετούσαν για να το ολοκληρώσουν την Ανάσταση τρώγοντας το άλλο μισό. Δείγμα του κύκλου της Σαρακοστής. Με τα αυγά τελείωναν οι Αποκριές και με αυγά άρχιζε το Πάσχα. Εκείνο το βράδυ διώχναν και τους ψύλλους από το σπίτι τους. Έβγαιναν έξω φωνάζοντας τους γείτονες. Αν ο γείτονας ξεχνούσε το έθιμο κι έβγαινε έξω του έλεγαν: "Εμείς τους ξεχειμωνιάσαμε, εσείς να τους ξεκαλοκαιριάσετε". Το κοινό τραπέζι μεταξύ όλων των συγγενών και φίλων γινόταν αυτό το βράδυ της τελευταίας Αποκριάς. Πρώτος ο παππούς καμάρωνε τη γενιά του, έκανε το σταυρό του, ευχόταν "Καλή Σαρακοστή" και "του χρόνου" μαζί με ορμήνιες "Ομόνια και γεροσύνη", "γεροσύνη να' χουμε εμείς και τα ζά μας" (Χάβαρι). Επιβεβαιωνόταν το δέσιμο μέσα και από την διαδικασία του "συχώριου". Τα αποφάγια του σπιτιού πήγαιναν στα τρία σημεία του χωραφιού ή τα θα τα έδεναν οι γυναίκες σε τρεις κόμπους, μέσα στα πατσαβούρια, ενώ έλεγαν "Δένω την αλπού, τα φίδια, τις νυφίτσες, όλα τα σούρμενα και τα πετούμενα". Θα τα τοποθετούσε στη ρίζα των βάτων ένα αρσενικό παιδί.

  Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Γιορτάζεται στην εξοχή με νηστίσιμα, που "δεν κόβουν λίξα", όπως λέγαν στο Χάβαρι, και κρασί, γι’ αυτό και γυρίζουν μεθυσμένοι. Συνεχίζεται η ευθυμία με τραγούδια και διασκεδάσεις. Κάθε τόπος, πέραν των κοινών εθίμων, έχει και τα δικά του ξεχωριστά έθιμα. Τα κοινά έθιμα είναι το άζυμο ψωμί, δηλαδή η λαγάνα, και τα λογιών νηστίσιμα φαγώσιμα (μαρουλάκια, κρεμύδια και σκόρδα, ταραμάς, ελιές, φασολάδες λευκές, βοβριά, κ.α.). Στον τόπο μας, τα βρασμένα κουκιά ήταν σήμα κατατεθέν της ημέρας. Οι νοικοκυρές ζύμωναν ψωμί "λιζό", την μπουγάτσα. Πάμε να χαλάσουμε τα Κούλουμα , λέγαν οι Καρδαμαίοι. Η προετοιμασία εκεί αρχίζει από τους μπακάληδες που πουλούν βρασμένα κουκιά με ρίγανη και όλα τα νηστίσιμα. Τόση ήταν η κίνηση στον καρδαμά τότε, που οι έμποροι και οι καταστηματάρχες ζήτησαν να καθιερωθεί η ημέρα αυτή ως αργία και ημέρα πανηγυριού. Ο Πρόεδρος συγκαλεί Κοινοτικό Συμβούλιο. Στις 28-2-1954 καθορίζεται η αργία και το πανηγύρι, με όλα τα σχετικά καταστήματα να εξυπηρετούν τους πανηγυριστές και δημιουργεί αγροτική παρέλαση, με ανθοστολισμένα "άρματα" και μεταμφιεσμένους. Οι Αγραπιδοχωρήτες που εγκαταστάθηκαν στην Ηλεία φτιάχναν και τα αλμυροκούλουρα. Οι κοπέλες, αν με το μακαρόνι της Τυρινής δεν έβλεπαν στον ύπνο τους ποιον θα πάρουν για άνδρα, τότε την Καθαρά Δευτέρα έτρωγαν αλμυροκούλουρα και δεν έπιναν καθόλου νερό για να πάει ο μέλλον σύζυγός τους στο όνειρό τους, να τους δώσει νερό να ξεδιψάσουν. Έλεγαν: "Τρώνε την αλμυροκουλούρα για να δούνε ποιον θα πάρουνε". Το έθιμο αυτό υπάρχει σε πολλές περιοχές. Αλλού, την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας οι γυναίκες έβγαζαν βορβούς. Πρόσεχαν ο πρώτος να είναι ο μεγαλύτερος, που τον τοποθετούσαν με τα φύλλα του το πρωί της Κ. Δ. στην πόρτα του σπιτιού. Το βράδυ, τον έβγαζαν στη μαλάθα του ψωμιού μέχρι το Πάσχα, για να είναι φτούρια το ψωμί του σπιτιού. Την ημέρα αυτή ήταν συνήθεια να μαζεύονται οι περισσότεροι σε συγκεκριμένους τόπους, για να γιορτάζουν τα "Κούλουμα". Οι Σαβαλαίοι πήγαιναν σε τόπο γεμάτο από Σπέντζες, στην Σπετζολουλουδιά. Οι Αμαλιαδαίοι διάλεγαν την Φραγκαβίλα. Στην περιοχή μας λάμβαναν χώρα και κάποια δρώμενα. Το κάψιμο του Καρνάβαλου, ο γάμος και η κηδεία, οι γαϊδουροδρομίες και άλλα παιχνίδια, που τα συνόδευαν μουντζουρώματα και αλευρώματα κ.ά. Το πέταγμα του "χαρταετού" του αστεριού στα ψηλώματα ήταν ανάμεσα στα έθιμα. Τους "χαρταετούς" τους κατασκεύαζαν μόνοι τους με καλάμια και χαρτί. Ήθελε μαστοριά στο ζύγισμα. Αν δεν τα κατάφερνες να τα ζυγιάσεις χαρταετό ψηλά δεν έβλεπες. Με την Καθαρο-Δευτέρα ξεκινούσε η Μεγάλη Σαρακοστή. Οι πρώτες τρεις μέρες επέβαλαν αυστηρή νηστεία. Όχι μόνο δεν έτρωγαν λάδι οι νηστικοί, μόνο νερό έπιναν. Το βράδυ ίσως λίγες σταφίδες να ξεγελάσουν την σφοδρή πείνα τους. Έτσι θεωρούσαν τον εαυτό τους άξιο της θείας Κοινωνίας με την λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, την Τετάρτη που ακολουθούσε. Αξιοι για τη θεία Κοινωνία, αλλά και το αντάλλαγμα της σοβαρό. Κι αυτό φόβιζε προπάντων τις γριές. Έτσι δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν την Τυρινή (Τουρνή) με τα καλούδια της. Η κατάσταση αυτή γέννησε την παροιμία: "'Οσο συλλογάται η γριά το Τρίμερο, μαύρη Τουρνή (Τυρινή) την πάει".

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αμαλιάδος


Καθαρά Δευτέρα

ΑΜΒΡΟΣΙΑ (Κωμόπολη) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Γίνεται στην Αμβροσία σε συνεργασία με τον "Σύλλογο Γυναικών Αμβροσίας" την Καθαρή Δευτέρα. Την εκδήλωση συνοδεύουν παραδοσιακή μουσική, χορός, πλούσια παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά και κρασί.

Μπέης

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
25/2/2001

«Σταυρός»

ΑΝΑΡΡΑΧΗ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ
Xώρος συνάθροισης και αναψυχής την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας.

Κούλουμα, Καθαρή Δευτέρα

ΑΠΤΕΡΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα με αποκορύφωμα τα "κούλουμα¨ της καθαρής Δευτέρας στο Κάστρο της Απτέρας.

Αποκριές

ΑΡΚΑΔΙΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Η Αποκριά = από+κρέας σημαίνει αποχή από το κρέας. Διαρκεί 3 εβδομάδες. Η 1η εβδομάδα παλαιότερα αναγγελλόταν με τυμπανοκρουσίες και πυροβολισμούς (στην Πάτρα, υπάρχει ο "ντελάλης" που αναγγέλλει την έλευση της Αποκριάς). Η 2η εβδομάδα, η "Κρεατινή" - τρώμε μόνο κρέας (βέβαια, στις μέρες μας, όλες οι βδομάδες είναι... "κρεατινές"!). Σε αυτή τη βδομάδα ανήκει και η Τσικνομέμπτη, μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού)και οικογενειακής συγκέντρωσης, διασκέδασης. 3η εβδομάδα: "Τυρινή". Κρεατοφαγία τέλος! Τρώμε κυρίως τυρί, αβγά και μακαρόνια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος φτιάχνουν το τυροζούμι, ένα ζωμό από άγρια χόρτα και τυριά.
  Στην Αρκαδία συνοδεύεται από ένα διασκεδαστικό έθιμο: την Κυριακή της Τυρινής μαζεύονται όλοι οι συγγενείς στο σπίτι του γεροντότερου. Aφού καθήσουν στο τραπέζι και κάνουν προσευχή, το... σηκώνουν όλοι μαζί με τα δάχτυλα πάνω-κάτω τρείς φορές και λένε "αγιοζούμι, τυροζούμι - όποιος πιεί και δε γελάσει - ψύλλος δε θα τον δαγκάσει". Και πίνουν χωρίς να γελούν. Ύστερα όμως τρώνε γελώντας με την ψυχή τους... Οι ανύπαντροι παίρνουν κρυφά ένα μακαρόνι, το βάζουν στο μαξιλάρι τους και όποιον/α ονειρευτούν, αυτή/όν θα παντρευτούν! Όταν τελειώσουν το φαγητό, σηκώνουν πάλι το τραπέζι με τα δάχτυλα και ο γεροντότερος ρωτά:
-"Φάγατε?"
-"Φάγαμε!"
-"Ήπιατε?"
-"Ήπιαμε!"
-"Χορτάσατε?"
-"Χορτάσαμε!"
-"Πάντα χαρούμενοι νά’στε..." (σσ.εάν κάποιος δε... χόρτασε?)
  Μερικοί από τους κατοίκους της Αρκαδίας (ιδίως οι γεροντότεροι) γνωρίζουν και κρατούν αυτά τα έθιμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Καρναβάλι

ΑΡΜΕΝΟΙ (Χωριό) ΑΡΜΕΝΟΙ

Μπέης, Κυριακή της Απόκρεω

ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
18/2/2001

Μπέης

ΑΣΠΡΟΝΕΡΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Καθαρή Δευτέρα & Καρναβάλι

ΑΦΑΝΤΟΥ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ

Βλάχικος Γάμος

ΑΧΛΑΔΕΡΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Το Σάββατο της τελευταίας Αποκριάς.

Καρναβάλι

ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
Το Καρναβάλι Βατολάκκου ξεκίνησε το 1994 και κάθε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κοινού και των φορέων της γύρω περιοχής.

Πολιτιστική Εκδήλωση Γαβαλοχωρίου, Φεβρουάριος

ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΒΑΜΟΣ
Αποκριάτικος χορός του συλλόγου, όπου τα έσοδα διατίθενται σε χορό και δώρα στα παιδάκια των μελών του συλλόγου.

Καθαρά Δευτέρα

ΓΑΛΑΝΗ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
18/3/2002
Την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ στους οικισμούς Γαλάνης, Ολβίου, Μαγγάνων και Ερασμίου, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους και επίσης, μοιράζεται βαρελίσιο κρασί. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς θρακιώτικους, ποντιακούς και σαρακατσάνικους χορούς. Διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.

Αλευρομουτζουρώματα

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (Κωμόπολη) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Ένα από τα ξακουστά έθιμα της περιοχής είναι τα αλευρομουτζουρώματα. Κάθε χρόνο την Καταθαρά Δευτέρα αναβιώνουν δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση στα Κούλουμα!
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο έχει τις ρίξες του στη βυζαντινή εποχή, όταν οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Άλλοι το συνδέουν με την ακμή της ναυτικής παράδοσης στο Γαλαξίδι το 1840, όταν ο ναυτικοί που ταξίδευαν στη Σικελία υιοθέτησαν τα έθιμα της γειτονικής χώρας.
Η γιορτή ξεκινάει λίγο μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Τα δρομάκια και το λιμάνι μετατρέπονται σε "εμπόλεμη ζώνη"! Οι ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες, ντυμένοι με παλιά ρούχα και έχοντας τα πρόσωπα τους βαμμένα με κάρβουνο, λουλάκι ή βερνίκι παπουτσιών και ξεκινά η μάχη με το φούμο και το χρωματιστό αλεύρι!

ΓΟΡΓΟΒΙΤΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Διοργανώνονται εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Απόκρεων

Ανακατωσάρια & Μανιταρογλέντι

ΓΡΕΒΕΝΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Τα «Ανακατωσάρια» αποτελούν το μεγάλο γλέντι που διοργανώνει η πόλη των Γρεβενών, κάθε χρόνο τις απόκριες. Μπάντες με πνευστά και κρουστά κατακλύζουν κάθε γωνιά της πόλης με ορμητήριο και κατάληξη την κεντρική πλατεία. Για τρία μερόνυχτα η πόλη πλημμυρίζει με ήχους από τον Μπρέγκοβιτς, μαύρα πλατύγυρα καπέλα, φούμο στο πρόσωπο, βεγγαλικά, φανούς, φωτιές σε βαρέλια, κέφι, χαρά και πολλές εκπλήξεις. Οι καρναβαλιστές οπλίζονται με πολλή φανατσία και προετοιμάζονται για το ξέφρενο αυτό γλέντι δέκα μήνες το χρόνο. Η διοργάνωση ανήκει στον δραστήριο Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Γρεβενών υπό την αιγίδα του Δήμου, της Νομαρχίας και άλλων τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων διοργανώνεται επίσης και το περίφημο «Μανιταρογλέντι». Μανιταρόφιλοι, μοτοσικλετιστές, απόδημοι Γρεβενιώτες, λαϊκοί οργανοπαίχτες από το Βελιγράδι κατακλύζουν την πόλη με μανιταρόπιτες μανιταρόσουπες και πολλές άλλες μανιταρολιχουδιές, υπό τους χάλκινους ήχους παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Δυτικής Μακεδονίας. Οι Μανιταρόφιλοι αποτελούν έναν τοπικό σύλλογο της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος συμμετέχει στις σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποκριάτικες παρελάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και το river party στο Νεστόριο της Καστοριάς, με σκοπό να μυήσουν τους παρευρισκόμενους στο θαυμαστό κόσμο των μανιταριών και τη μαγεία της φύσης. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν την ετήσια γιορτή Μανιταριού σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Χασίων


ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
Την τρίτη Κυριακή της αποκριάς, ο Δήμος διοργανώνει τοπικό καρναβάλι με τίτλο «Το κάψιμο του Μακαρονά».

Κιοπέκ Μπέης

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ (Πόλη) ΕΒΡΟΣ
Η αναβίωση του εθίμου του Κιοπέκ - Μπέη την τελευταία Δευτέρα πριν από τις Απόκριες, ενός καθαρά Διονυσιακού δρωμένου το οποίο κατά την Τουρκοκρατία πήρε την τελική του μορφή και στο Διδυμότειχο πρόσθεσε και τον αστικό στον αρχικό, αγροτικό του χαρακτήρα. Παράλληλα η αναβίωση του εθίμου σε κάποια από τα χωριά της περιοχής επαναφέρει τον αρχικό, αγροτικό και πιο βίαιο, Διονυσιακό χαρακτήρα του δρωμένου.

Μπέης

ΔΟΞΑ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Μπέης, Καθαρή Δευτέρα

ΕΛΑΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Μπέης

ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
25/2/2001

«Κιτέντας»

ΕΜΠΟΡΙΟ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Χώρος αναψυχής την ημέρα της Καθαρή Δευτέρας.

Απόκριες

Στα Δ.Δ. Εμπορίου και Αναρράχης το βράδυ των Αποκριών σε κάθε γειτονιά του χωριού, ανάβονται φωτιές με κέθαρα (θάμνοι). Από το προηγούμενο βράδυ, κάθε γειτονιά, ξενυχτάει φυλάσσοντας τα κέθαρα χορεύοντας και τραγουδώντας, πίνοντας και τρώγοντας. Ο κόσμος συμμετέχει χορεύοντας γύρω από την φωτιά και τραγουδώντας τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια (αθυρόστομα). Η συμμετοχή του κόσμου και σε αυτή την εκδήλωση είναι μεγάλη.

Καθαρά Δευτέρα

ΕΡΑΣΜΙΟ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
18/3/2002
Την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ στους οικισμούς Γαλάνης, Ολβίου, Μαγγάνων και Ερασμίου, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους και επίσης, μοιράζεται βαρελίσιο κρασί. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς θρακιώτικους, ποντιακούς και σαρακατσάνικους χορούς. Διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.

Καναρβάλι

ΖΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Τηλέφωνο: +30 28940 31331
Γίνεται παρέλαση αρμάτων με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Στο τέλος του καρναβαλιού προσφέρονται δωρεάν ποτά και αναψυκτικά.

ΖΥΦΙΑΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Μέρες κεφιού ήταν για το Ζυφιά οι μέρες της Απόκριας. Από την αρχή του τριωδίου ως και την καθαρή Δευτέρα γλεντούσαν στους δρόμους οι κάτοικοι με γκάιντες και τουμπιά Την Τυρινή Κυριακή "κατέβαινε" η "Μόστρα", παλιό παραδοσιακό καρναβάλι και την καθαρή Δευτέρα, στο κορύφωμα του γλεντιού, όσοι βρίσκονταν στην βρύση ήταν υποχρεωμένοι να πιουν από το νερό της γούρνας. Διαφορετικά ο "μαϊμάρης", ο αρχηγός της γιορτής τους "φιλοδωρούσε" με αρκετές καμιτσίκες.

Μπέης, Καθαρή Δευτέρα

ΚΑΒΥΛΗ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
26/2/2001

Εορτή Αποκριάς, Καθαρά Δευτέρα

ΚΑΪΝΑ (Χωριό) ΒΑΜΟΣ
Αφιλοκερδώς προσφορά των κατοίκων, λίγοι μεζέδες και κρασί.

Καλόγερος

ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
Την αποκριάτικη περίοδο ο επισκέπτης της Δράμας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη Δευτέρα της Τυρινής στο Καλαμπάκι και στη Μαυρολεύκη ένα από τα πιο σημαντικά ευετηρικά δρώμενα του ελληνικού ιστορικού χώρου, γνωστό με την ονομασία "Καλόγερος" (Καλός Γέρος).Ο "Καλόγερος", που αντιπροσωπεύει το αγαθό πνεύμα της βλάστησης και της καρποφορίας, είναι μεταμφιεσμένος με παλιόρουχα που μιμούνται προβιές και με κουδούνια, από τα οποία ένα έχει φαλλική σημασία. Μαζί με άλλους μεταμφιεσμένους επισκέπτεται, με ορισμένο εθιμικό τυπικό, τα σπίτια του χωριού, όπου οι γυναίκες τον ραίνουν με πολυσπόρια, σύμβολα πλούσιας παραγωγής. Τις επισκέψεις ακολουθούν μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά, καθώς και εικονικός θάνατος και ανάσταση του "Καλόγερου", φάσεις όλες του δρώμενου με εμφανή τον επιδιωκόμενο ευετηρικό σκοπό. Κυκλικός χορός πάνω στην οργωμένη και σπαρμένη γη επιστέφει το δρώμενο, το οποίο πολλοί ερευνητές ανάγουν άμεσα σε διονυσιακές τελετές της αρχαιότητας.

ΚΑΝΔΗΛΑ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
Με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο και με τοπικές εκδηλώσεις και χορούς γιορτάζονται οι αποκριές στην Κανδήλα και στο Αρτεμήσιο.

Κυριακή των Αποκρεών

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Την Κυριακή των Αποκρεών, παίζεται ο «Πανάρατος», λαϊκή, θεατρική παράσταση: ο Πανάρατος που πρωτοπαίχτηκε στο Καρπενήσι στις αρχές του αιώνα μας, αποτέλεσε σημαντικότατο γεγονός για την περιοχή με 40 και πλέον άνδρες «ηθοποιοί». Ο «Πανάρατος», αποτελεί παραλλαγή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτζη και σύμφωνα με την προφορική παράδοση έφερε στο Καρπενήσι ο Ηπειρώτης Παπαγεωργίου που το 1918 έκτιζε την Μητρόπολη του Καρπενησίου, Αγία Τριάδα.
Ο Πανάρατος (αγαπητικός της βασιλοπούλας), γιος του βασιλιά της Θράκης, ανατρέφεται στο παλάτι του βασιλιά (πατέρα) και ερωτεύεται τη βασιλοπούλα, την οποία παντρεύεται κρυφά. Ο βασιλιάς που προορίζει για άλλον την κόρη του, όταν ανακαλύπτει το γεγονός, αποκεφαλίζει τον Πανάρατο. Η βασιλοπούλα αυτοκτονεί, ενώ ο υπασπιστής ή ο Χορός σκοτώνει τον βασιλιά. Ακολουθεί η «ανάσταση» όλων από τον Χάρο. Ο «Πανάρατος» έπιασε στην ηπειρωτική Ελλάδα στις αρχές του αιώνα ως «αγερμικό έθιμο» αφού το θάνατο της φύσης του χειμώνα, ακολουθεί η ανάστασή της την άνοιξη.

This extract is cited August 2003 from the Municipality of Karpenission URL below, which contains images.


Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στο Καρπενήσι

Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου διοργανώνει κάθε χρόνο Αποκριάτικες Εκδηλώσεις με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, πάρτι μασκέ κ.λ.π.

Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται Παραδοσιακό Γλέντι από Χορευτικά Συγκροτήματα που αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου, το γαϊτανάκι, ο σατιρικός, βλάχικος γάμος, ενώ ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Λαϊκής Τέχνης η «Ευρυτανία», μοιράζει σε όλους φασολάδα, λαγάνα και κρασί στην Κεντρική πλατεία της Πόλης.

Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
19/2/2001

Μπουμπούνες

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς αναβιώνουν κατά το σούρουπο οι μεγάλες φωτιές στις μεγάλες πλατείες της πόλης. Πρόκειται για παλαιοχριστιανικό έθιμο που επέζησε μέσα στο χρόνο και έφτασε ως τις μέρες μας.
  Οι μεγαλύτεροι μπουμπούνες είναι της πλατείας Ντουλτσού, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και του παλαιού Νοσοκομείου. Γύρω από την αναμμένη Μπουμπούνα, οι παρευρισκόμενοι πίνουν και γεύονται κεράσματα της μέρας της Αποκριάς, που καταναλώνονται εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Λαϊκές ορχήστρες παίζουν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς και ακολουθεί χορός μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα.
  Στα σπίτια, οι νοικοκυραίοι τηρούν το έθιμο του "Χάσκαρη". Μετά το βραδινό φαγητό διασκεδάζουν όλοι με τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλα τα μέλη της οικογένειας για να "πιάσουν" με το στόμα ολάνοιχτο το βρασμένο αυγό που τους προσφέρεται με τη βοήθεια ενός ξύλινου ραβδιού και μιας κλωστής στην οποία δένεται το αυγό.
  Το νόημα αυτού του εθίμου είναι συμβολικό : Με το αυγό κλείνει το στόμα για την Σαρακοστιανή νηστεία. Με το αυγό ανοίγει ξανά τη νύχτα της Ανάστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καστοριάς


Μπέης

ΚΟΜΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Μπέης

ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
25/2/2001

Καθαρή Δευτέρα

ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
Διοργάνωση εκδρομής σε υπαίθριο χώρο, αναβίωση παλαιών εθίμων όπως κατασκευή και πέταγμα χαρταετού, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων κ.α.

Μπέης

ΚΥΑΝΗ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
25/2/2001

Μπέης

ΛΑΔΗ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Τo Γαιταvάκι

ΛΕΒΑΔΙΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
  Πρόκειται για παράδoση πoυ τηρoύvταv μέχρι και μετά τo Β’ Παγκόσμιo Πόλεμo στη Λιβαδειά, παράδοση που αvαβιώvει τα τελευταία χρόvια τηv τελευταία Κυριακή της Απoκριάς. Η αvαβίωση τoυ εθίμoυ συvάvτησε εξαιρετική υπoδoχή από τov κόσμο της περιοχής, πoυ συμμετέχει με ενθουσιασμό και κέφι τόσο στη διοργάνωση όσο και στηv ίδια τη γιορτή. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριωδίου και κορυφώνονται την Κυριακή της αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων από τις γειτονιές και τα σχολεία της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθεί γλέvτι με λαϊκούς οργανοπαίκτες. Τo Γαιταvάκι οργανώνεται απo τους Φίλους του Καρναβαλιού της Λιβαδειάς με τη συμμετοχή και τηv ενίσχυση του Δήμου. Την καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται παραδοσιακά κούλουμα στο λόφο του Αη-Λιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Απόκριες

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (Χωριό) ΣΟΥΦΛΙ
Απόκριες στη Λευκίμμη με χορό, τραγούδι και ακατμάδες. Μοιράζονται κρέπες με κοτόπουλο, οι λεγόμενοι ακατμάδες.

ΛΙΒΑΔΙ (Κωμόπολη) ΕΛΑΣΣΩΝΑ
   Ο εορτασμός ξεκινά δέκα ημέρες νωρίτερα με την τσικνοπέμπτη. Η παράδοση μας πληροφορεί ότι εκείνη τη βραδιά οι γυναίκες του χωριού ντύνονταν καρναβάλια και άφηναν τα φαγητά τους στη φωτιά με αποτέλεσμα αυτά να καίγονται και να γεμίζει όλο το χωριό με μυρωδιά τσίκνας. Έτσι λοιπόν καθιερώθηκαν οι μεταμφιέσεις από εκείνη την ημέρα. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι μεταμφιέσεις ουδεμία σχέση έχουν με τις σημερινές αλλά στηρίζονταν στην φαντασία του καθενός και φυσικά στα φανταχτερά υφάσματα του μπαούλου του κάθε σπιτιού. Σήμερα η βραδιά της Τσικνοπέμπτης βρίσκει τους Λιβαδιώτες στις ταβέρνες του χωριού ή σε φιλικά σπίτια, μέσα σ' ένα κλίμα ευθυμίας και χαράς.
   Το τριήμερο των Απόκρεων ξεκινά απ' το Σάββατο όπου τα χαράματα οι νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες των φαγητών για το τραπέζι της Κυριακής. Tην Κυριακή το απόγευμα όλοι οι κάτοικοι παρακολουθούν τον κατανυκτικό εσπερινό στο τέλος του οποίου γίνεται και η συγχώρηση. Η λέξη "συχωρεμένα" κυριαρχεί στα χείλη μικρών και μεγάλων ως δείγμα συγγνώμης. Μετά τον εσπερινό όλα τα συγγενικά πρόσωπα περνούν από τους γονείς, τους παππούδες και θείους, φιλούν το χέρι και ζητούν συγχώρεση. Την Κυριακή το βράδυ στις γειτονιές του χωριού ανάβουν μεγάλες φωτιές από κέδρα οι περίφημοι "φανοί". Η συλλογή των κέδρων γίνεται από τα αγόρια της κάθε γειτονιάς περίπου ένα μήνα πριν, με μεγάλο ανταγωνισμό για τον μεγαλύτερο "φανό" αφού υπάρχει ηθική ικανοποίηση αλλά και καταξίωση από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Μετά την λήξη του φανού γίνεται συνεστίαση όλων των μελών της οικογένειας γύρω από το πατρικό σπίτι για το πλούσιο Αποκριάτικο τραπέζι.
  Μετά το φαγητό ακολουθεί το περίφημο "ΧΑΜ-ΧΑΣΚΑ". Ο παππούς δένει σ' ένα ξύλινο πλάστη μια γερή κλωστή και στην άλλη άκρη της κλωστής δένει ένα κομμάτι σκληρό σουσαμένιο χαλβά το οποίο αιωρείται στο στόμα κάθε μέλους της οικογένειας με τη σειρά. Καθένας βέβαια μάταια προσπαθεί να αρπάξει με το στόμα τον χαλβά γιατί ο παππούς το τραβάει με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει τελικά με το στόμα ανοικτό και να γελούν οι υπόλοιποι με την αποτυχία του. Με τραγούδια και χορό συνεχίζεται το γλέντι ως αργά το βράδυ.
  Παλιότερα η Καθαρά Δευτέρα έβρισκε τους άνδρες στις εργασίες τους, ενώ οι γυναίκες άναβαν φωτιά στις αυλές των σπιτιών και έπλεναν τα μαγειρικά σκεύη με κάρβουνο και στάχτη. Με τα χέρια λερωμένα μουντζούρωναν τις γειτόνισσες.
  Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό σύλλογο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων όπως: παρέλαση καρναβαλιών και αρμάτων, τον περίφημο και πανέμορφο χορό "Γαϊτανάκι", δωρεάν καυτή φασολάδα, χαλβά και άφθονο κόκκινο κρασί, όλα αυτά συνοδεύονται με τα Λιβαδιώτικα κλαρίνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λιβαδίου


Εθιμο του καψίματος των κέδρων

ΛΙΤΟΧΩΡΟ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
  Σειρά έχει την Αποκριά το κάψιμο των κέδρων, έθιμο συνδεδεμένο με τις αρχαίες διονυσιακές τελετές. Οι προετοιμασίες αρχίζουν στα "μπαϊρια", τις μεγάλες γειτονιές. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνουν κέδρα και τα φυλάνε με βάρδιες κάθε νύχτα για να μην τα κλέψουν από άλλη γειτονιά. Την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς μεταμφιεσμένοι πειράζουν στο δρόμο τους περαστικούς και επισκέπτονται σπίτια γνωστών και συγγενών. Την Παρασκευή αυτοσχέδια άρματα περνάνε σον κεντρικό δρόμο. Και το βράδυ της Κυριακής ανάβουν τα κέδρα και γύρω από τις φωτιές ντόπιοι και επισκέπτες γλεντάνε μέχρι το πρωί, τραγουδώντας τα "ασόιαστα", τα σκωπτικά τραγούδια του Λιτόχωρου. Το γλέντι συνεχίζεται στην Καθαρή Δευτέρα στην τοποθεσία Ξηροκάμπι με το πέταγμα του χαρταετού, νηστίσιμους μεζέδες και χορευτικά συγκροτήματα, με οικοδεσπότη τον Δήμο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λιτόχωρου.

Καθαρά Δευτέρα

ΜΑΓΓΑΝΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
18/3/2002
Την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ στους οικισμούς Γαλάνης, Ολβίου, Μαγγάνων και Ερασμίου, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους και επίσης, μοιράζεται βαρελίσιο κρασί. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς θρακιώτικους, ποντιακούς και σαρακατσάνικους χορούς. Διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.

Διαγωνισμός Χαρταετού

ΜΑΓΟΥΛΑ (Κωμόπολη) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς στο Σαϊνοπούλειο Πάρκο.

Μπέης, Καθαρή Δευτέρα

ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Μπέης, Καθαρή Δευτέρα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΞΙΠΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
26/2/2001

Καρναβάλι

ΜΕΛΑΜΠΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Τηλέφωνο: +30 28320 29499, 22888

Καρναβάλι, τρίτη εβδομάδα Αποκριάς

ΜΕΡΩΝΑΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Τηλέφωνο: +30 28330 22001
Παρέλαση Καρναβαλιού και των αποκριάτικων αρμάτων μέσα από το Μέρωνα. Κατάληξη στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγητό.

Μπέης

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Αποκριάτικο Καρναβάλι

ΜΥΣΤΡΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Την Καθαρή Δευτέρα

Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
19/2/2001

Κούλουμα

ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τα τελευταία 9 χρόνια ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος οργανώνει Κούλουμα και Καρναβάλι την Καθαρή Δευτέρα. Εκείνη τη μέρα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατία Δημητριάδη, όπου στήνεται μπουφές. Προσφαίρονται λαγάνες και νηστίσιμα εδέσματα, που ετοιμάζουν πολλές κυρίες-μέλη του Συλλόγου. Το ούζο, το τσίπουρο και η ντόπια ρετσίνα ρέουν άφθονα.
Από το ενημερωικό βιβλιαράκι του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΚΛΗΔΩΝΑΣ 98"

Τα Κούλουμα, Καθαρή Δευτέρα

ΝΕΑ ΚΙΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νέας Κίου

Καθαρά Δευτέρα

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
18/3/2002
"Κούλουμα στην αυλή μας" από το Ναυτικό Όμιλο Μουδανιών με προσφορά θαλασσινών μεζέδων συνοδευμένων με άφθονο τσίπουρο

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΣ (Χωριό) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Κυνήγι κρυμμένου Θησαυρού, παρέλαση καρναβαλιστών.

Τζάρος

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Την τελευταία Κυριακή των Απόκρεων, όπου καίγεται ομοίωμα του βασιλιά Καρνάβαλου (= Τζάρος) δίπλα στο ποτάμι.

Καθαρά Δευτέρα

ΟΛΒΙΟ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
18/3/2002
Την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ στους οικισμούς Γαλάνης, Ολβίου, Μαγγάνων και Ερασμίου, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους και επίσης, μοιράζεται βαρελίσιο κρασί. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς θρακιώτικους, ποντιακούς και σαρακατσάνικους χορούς. Διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.

Παλιαπούλιες

ΟΡΕΣΤΙΔΑ (Δήμος) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Λαμβάνουν χώρα την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, όπου κάθε γειτονιά της πόλης αλλά και των περισσοτέρων οικισμών συμμετέχει με τη δική της παλιαπούλια. Στο έθιμο αυτό παρέες από κάθε γειτονιά μαζεύουν λεπτά ξύλα (τσάκνα), τα στήνουν σε μεγάλους σωρούς και το βράδυ, μετά τις 8, ανάβουν φωτιές, συνοδεία μουσικής, χορού και παραδοσιακών μεζέδων. Οι παλιαπούλιες βραβεύονται από τον Δήμο με χρηματικά έπαθλα.

Μπέης ή Βασιλιάς, Καθαρά Δευτέρα

ΟΡΜΕΝΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τις αποκριές αναβιώνει στο χωριό το ενδιαφέρον έθιμο των Φανών.

ΠΑΛΑΜΑΣ (Κωμόπολη) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την Κυριακή των Απόκρεων γίνεται παρέλαση αρμάτων. Την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό πάρκο "Αστέριο" όπου προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Μπέης, την Κυριακή της Απόκρεω

ΠΑΛΙΟΥΡΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ (Οικισμός) ΑΧΑΪΑ
Δεκαήμερο καρναβαλικών δρώμενων (Κρυμμένος Θησαυρός, διαγωνισμός εφευρετικότητας, χορού, τραγουδιού, παντομίμας, αθλητικών εκδηλώσεων) οι οποίες κορυφώνονται με τη Μεγάλη Παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται από το δήμο τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού, στην παραλία Κάτω Αχαΐας.

Μπέης, την Κυριακή της Απόκρεω

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Μπέης ή Βασιλιάς, Καθαρά Δευτέρα

ΠΕΤΡΩΤΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
26/2

Μπέης

ΠΛΑΤΗ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Μπέης

ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
25/2/2001

Γυναικείο Καρναβάλι

ΠΡΕΒΕΖΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
25/2/2001
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς

Μπέης, Καθαρή Δευτέρα

ΠΡΩΤΟΚΚΛΗΣΙ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
26/2/2001

Μπέης

ΠΤΕΛΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Ο διπλός χορός

ΠΥΡΓΙ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
  Με το άνοιγμα του Τριωδίου άρχιζε μια εξαιρετικά διασκεδαστική και εύθυμη περίοδος για τους Πυργούσους, οι Απόκριες.
  Είχαν, φαίνεται, πλήρη επίγνωση της αρχής ότι το γέλιο μακραίνει τη ζωή και της προσδίδει χρώμα ότι η εύθυμη διάθεση και η ψυχαγωγία ανανεώνουν ψυχικά τον άνθρωπο και του δίνουν κουράγιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσχερειών που δημιουργεί η καθημερινή βιοπάλη.
  Το Τριώδιο άνοιγε με το διπλό. Ο διπλός ήταν χορός που χορευόταν κάθε Κυριακή εκτός από την τελευταία, την Τυρινή, μόλις άρχιζε να σκοτεινιάζει, στις κεντρικές γειτονιές του χωριού, στο Λιβάδι, στην Πατασά και σπανιότερα στου Ξένου. Όταν ήταν πια προχωρημένη η νύχτα, ο διπλός σταματούσε στις γειτονιές και συνεχιζόταν στα σπίτια και πέρα από τα μεσάνυχτα.
  Στην πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, όταν "έπιαναν" διπλό, όλοι οι χορευτές κρατούσαν από ένα αναμμένο κερί, επειδή ο διπλός άρχιζε συνήθως με το πρώτο σκοτάδι.
  Τα παλληκάρια πρόσφεραν στις κοπέλες τα κεριά, τα οποία αγόραζαν από τα παρακείμενα παντοπωλεία. Έχω τη γνώμη ότι η ονομασία του χορού "διπλός" προήλθε κατά παράλειψη του ουσιαστικού "κύκλος" (ο διπλός κύκλος), γιατί πράγματι ο διπλός ήταν κυκλικός χορός και οι χορευτές σχημάτιζαν πλήρη, κλειστό κύκλο, ο οποίος όμως σχηματιζόταν από την ταύτιση δύο κύκλων.
  Γι' αυτό ο διπλός, όσον αφορά τη διάταξη των χορευτών, ήταν σφιχτοδεμένος κύκλος. Δηλαδή ο κάθε χορευτής άπλωνε τα χέρια του και έπιανε προς τα δεξιά του την παλάμη του αριστερού χεριού του δεύτερου στον κύκλο χορευτή και όχι του αμέσως διπλανού του, και προς τα αριστερά του την παλάμη του δεξιού χεριού του δεύτερου πάλι χορευτή. Έτσι κάθε χορευτής είχε μπροστά του, εφαπτόμενα στο σώμα του, δύο πιασμένα χέρια των διπλανών του χορευτών. Εάν τα πιασμένα χέρια που βρίσκονταν προς τα εμπρός και σταυρωτά πάνω από τα χέρια των άλλων χορευτών (αυτό συνέβαινε σε χορευτή παρά χορευτή υψώνονταν και περνούσαν πάνω από τα κεφάλια και προς το πίσω μέρος των χορευτών που είχαν τα χέρια τους κάτω από τα χέρια των διπλανών τους, αυτόματα θα σχηματίζονταν δυο κύκλοι, ο εξωτερικός απ' αυτούς που θα ύψωναν τα χέρια τους και θα κινούνταν λίγο προς τα πίσω, και ο εσωτερικός απ' αυτούς που θα έμεναν ακίνητοι. Έτσι ο κάθε χορευτής θα βρισκόταν ανάμεσα στους δύο χορευτές, των οποίων κρατούσε τα χέρια - του ενός το δεξί και του άλλου το αριστερό.   Γύρω από τον κύκλο του διπλού συγκεντρώνονταν οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες, τα παιδιά και οι νέοι και οι νέες που πενθούσαν, για να απολαύσουν περισσότερο το τραγούδι παρά το χορό. Γιατί ο διπλός ήταν ένας ιδιότυπος χορός, στον οποίο κυρίαρχα στοιχεία ήταν ο λόγος και το αίσθημα, η αρμονία του ποιητικού λόγου και το αισθηματικό βάθος του τραγουδιού που τόνιζε το χορευτικό ρυθμό. Γιατί ο διπλός ποτέ δεν συνοδευόταν από μουσικά όργανα, αλλά μόνο από το τραγούδι των χορευτών. Ο ρυθμός του χορού και το μέλος (ο σκοπός) των τραγουδιών είναι ποικίλα.
  Ο χορευτικός ρυθμός του διπλού είναι τριών ειδών: ο αργός, ο γρήγορος και ο πολύ γρήγορος (ο πεταχτός). Το μέλος του τραγουδιού είναι αντίστοιχα το βαρύ, το χαρούμενο και το πολύ χαρούμενο. Τα τραγούδια ήταν στιγμιαίας έμπνευσης και το περιεχόμενό τους ποικίλο: ρομαντικά, ερωτικά, επαινετικά για τον τόπο και τους παρευρισκομένους, αλλά ενίοτε και σκωπτικά. Το σκώμμα μπορούσε να κλιμακωθεί από το απλό πείραγμα μέχρι και την πιο καυστική σάτιρα, χωρίς όμως παρεξηγήσεις. Δύο χορευτές, αδιάκριτα από φύλο, μπορούσαν να αρχίσουν το λεγόμενο "καρσιλαμά" να πει δηλαδή ένας από τους χορευτές ένα τραγούδι για άλλο χορευτή και να απαντήσει αυτός και να του ανταπαντήσει ο άλλος και να συνεχιστεί ο έμμετρος διάλογος μεταξύ τους επί ώρα πολλή. Οι τραγουδιστές στην προκείμενη περίπτωση έδιναν το μέτρο της ευφυίας τους και της στιχοπλοκικής ικανότητάς τους. Τα τραγούδια είναι συνήθως αυτοτελή τετράστιχα. Ο πρώτος και ο τρίτος στίχος είναι οκτασύλλαβοι και ο δεύτερος και ο τέταρτος επτασύλλαβοι και ομοιοκατάληκτοι.
  Δηλαδή κάθε δίστιχο ισοδυναμεί με ένα δεκαπεντασύλλαβο στίχο του δημοτικού τραγουδιού.
  Ο τραγουδιστής άρχιζε λέγοντας τον πρώτο στίχο του τραγουδιού του και τον επαναλάμβαναν όλοι οι χορευτές. Ο τραγουδιστής ξανάλεγε τον αρχικό στίχο, προσθέτοντας αυτή τη φορά και το δεύτερο.
  Οι χορευτές επαναλάμβαναν μόνο το δεύτερο. Το ίδιο γινόταν και με το επόμενο δίστιχο. Ο ίδιος τραγουδιστής μπορούσε να συνεχίσει, τραγουδώντας χωρίς διακοπή πολλά τετράστιχα. Πολλοί, που είχαν καλή φωνή, αλλά δε διέθεταν το χάρισμα της ποιητικής δημιουργίας και είχαν την επιθυμία να τραγουδήσουν, ζητούσαν από τους διπλανούς χορευτές ή από άλλους, που βρίσκονταν γύρω από τον κύκλο εκτός του χορού και είχαν την ικανότητα της σύνθεσης τραγουδιών, να τους υπαγορεύσουν τετράστιχα, τα οποία τραγουδούσαν...
  Τα τραγούδια που είχε κάθε μια εποχή, ήτανε ρυθμισμένα σε διαφορετικούς ήχους και κάθε ρυθμός είχε μέσα του τη γοητεία, που μεθούσε τον ακροατή και που αυτός, ο γοητευτικός ενθουσιασμός, προκαλούσε σε όλους τον ερεθισμό για τραγούδι. Και πάντοτε το τραγούδι έζωντάνευε και έλάμπρυνε τις συντροφιές στο χωριό, στα χωράφια, παντού σε ατμόσφαιρα φυσική, εκεί που με το κοντάρι τραβούσαν το νερό για τον κήπο, στο αλώνι που η Ψαρή με την Κότσινη σέρνανε τη λουκάνη, για να τρίψουν τα στάχυα φορώντας τα βοστόματα (φίμωτρα για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς καθυστέρηση).
  Και ύστερα από το πολύ χόρτασμα της καρκαλούσας, φθάναμε στην Κυριακή των βολών, όπου το καθιερωμένο φαγητό σε όλα τα σπίτια ήταν το χοιρινό με βόλους φιαγμένους από χοντρό (αλεσμένο σιτάρι).
  Την τελευταίαν Κυριακή μαζευόντουσαν σε ένα σπίτι πολλές οικογένειες, γειτόνοι, συγγενείς και φίλοι από ξέμακρες στενάδες (γειτονιές), και κάθε μια έφερνε μαζί της φαγητά, αυγά, τυριά, μουζύθρες και πηχτή από ψάρια και όλα προσφερόταν στο κοινό φαγοπότι, σε όλους που αποκριώνανε άδελφωμένα.
  Την ημέραν αυτήν, την Τυρινή, από τις πρωινές ώρες, γυροφέρνανε στους δρόμους παιδιά ντυμένα αποκριάτικα, με ρούχα φροντισμένα και με πολλά στολίδια, γιατί η κάθε μάνα τόχε καμάρι της, να ντύσει το παιδί της πιο στολισμένα από τα άλλα παιδιά, όπου και από τις πρώτες απογευματινές ώρες παρουσιαζόταν και τα παλληκάρια φουστανελλοφόρα και λίγο - λίγο σμίγανε στις παρέες τους, που κάθε μια είχε και τη δική της ζυγιά (όργανα).
  Παίρνανε καμμιά βότα την Πατασά σε χασάπικο χορό και η κάθε παρέα κατέληγε στο μαγαζί που θα την φρόντιζε για ποτά. Από την άλλη μεριά οι κοπέλες ντυμένες κι αυτές σε συντροφιές, βγαίνανε σε βόλτα και καταλήγανε κοντά σε ζυγιά, που τις είχαν ειδοποιήσει για τον πρώτο χορό.
Από το βιβλίο "Ενα Κειμήλιο Το Πυργί της Χίου" σελ. 145 που εκδόθηκε το 1992 από τον Σύλλογο Πυργουσών Αττικής "Το Πυργί Χίου".

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του κόμβου: Το Πυργί της Χίου


Καρκαλούσες (καρναβάλια)

  Κάθε βράδυ, σ' όλο το διάστημα της Αποκριάς, εκτός από το βράδυ του Σαββάτου - το βράδυ της Κυριακής χορευόταν ο διπλός - όλοι οι δρόμοι του χωριού έπαιρναν ζωή από τις καρκαλούσες (καρναβάλια) και τα σπίτια των κοπελών που "παράκαμναν", αντηχούσαν από τα τρανταχτά γέλια των παρευρισκομένων.
  Νέοι και ηλικιωμένοι άντρες, που είχαν ταλέντο και διάθεση, σχημάτιζαν ευάριθμους ή και καμιά φορά πολυάριθμους θιάσους.
  Ο κάθε θίασος σχεδίαζε και οργάνωνε κάθε βράδυ την παρουσίαση ενός χωρατού (σκετς), το οποίο έπαιζε σ' όλα τα σπίτια που "παράκαμναν". Αυτά ήταν από πριν γνωστά σ' όλο το χωριό και είχαν ορθάνοιχτες τις πόρτες αμέσως μετά το πρώτο σκοτάδι μέχρι και τα μεσάνυχτα. Κάθε χρόνο μια κοπέλα από κάθε συντροφιά - κάθε κοπέλα είχε τις συντρόφισσές της, όπως και τα παλληκάρια τους συντρόφους τους, που ήταν συνδεδεμένες, όσο ήταν ανύπαντρες, με σταθερή και μόνιμη φιλία και συμμετείχαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις όλες μαζί - άνοιγε το σπίτι της, ύστερα από συμφωνία με τις άλλες, και το διέθετε για τις καρκαλούσες. Εκεί συγκεντρώνονταν όλες οι συντρόφισσες με τους δικούς τους, οι γείτονες, οι συγγενείς και φίλοι και περίμεναν τα "κοπαδάτσα" (θιάσους).
  Ένας από το θίασο σταματούσε μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του σπιτιού, όπου παρακάμνανε, και με αλλοιωμένη, δυνατή και χαρακτηριστική μακρόσυρτη φωνή Φώναζε: "Παρακάμνετε μαρή (π.χ.) Τατσή;". Δηλαδή φώναζε το όνομα της κοπέλας, στην οποία ανήκε το σπίτι, και όχι άλλου μέλους της οικογένειάς της. Και η απάντηση πάνω από το σπίτι: "Ειναί, παρακάμνοεν, ελάτε πάνω", Και ο θίασος ανέβαινε και παρουσίαζε πάντοτε στο καλό σπίτι (σαλόνι) το έργο.
  Η είσοδος στο χώρο παρουσίασης μπορούσε - ανάλογα με τις ανάγκες του έργου - να είναι τμηματική.
  Όλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με ημιδιαφανή λευκά μαντήλια (τουλουπάνια) και μιλούσαν με αλλοιωμένη φωνή, για να μη γνωρίζονται. Όταν έφευγαν, κάποιος στεκόταν στο κεφαλόσκαλο και πρόσφερε στον κάθε άντρα, που ήταν καρκαλούσα, ένα ποτήρι ρακί η κρασί.
  Μετά την αποχώρηση του κάθε θιάσου η συζήτηση όλων, όσοι παρευρίσκονταν στο σπίτι, στρεφόταν γύρω από τη διάγνωση της ταυτότητας του κάθε άντρα που είχε λάβει μέρος στην παρουσίαση του χωρατού, και καθένας έλεγε τη γνώμη του. Τα παιδιά συνήθως, μα και οι μεγάλοι, μετρούσαν τα κοπάδια που επισκέπτονταν το κάθε σπίτι.
  Γιατί γνώριζαν τον αριθμό των κοπαδιών, τα οποία έβγαιναν κάθε βράδυ, και δε διαλύονταν από το σπίτι, αν δεν περνούσαν όλα τα κοπάδια. Κάθε Κυριακή - εκτός από την τελευταία - τις απογευματινές ώρες που κάθονταν οι κοπέλες, ντυμένες με τα γιορτινά τους, στο λιβάδι και στις γειτονιές των κεντρικών δρόμων, έβγαιναν από τα στενά, αιφνιδιαστικά και με μεγάλη ταχύτητα, οι "αχεράδες" - άντρες μεταμφιεσμένοι που κρατούσαν ένα τσουβάλι που περιείχε άχυρα - και σκόρπιζαν xουφτιέs - χουφτιές και με ορμή το φορτίο τους στις κοπέλες. Αυτές, μόλις έβλεπαν τον αχερά, έτρεχαν πανικόβλητες και φωνάζοντας, για να κρυφτούν σε κάποιο παρακείμενο σπίτι ή να απομακρυνθούν. Έτσι οι αχεράδες προκαλούσαν ταραχή και αναστάτωση, αλλά και πολύ γέλιο. Την τελευταία Κυριακή τα χωρατά παρουσιάζονταν στο Λιβάδι. Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας άρχιζε ο χορός στο Λιβάδι και την Πατασά.
  Κάθε μεγάλη παρέα, που την αποτελούσαν πολλές μικρότερες παρέες, είχε τα δικά της μουσικά όργανα και το δικό της χορό σε ιδιαίτερο χώρο. Τις προχωρημένες ώρες, ο χορός συνεχιζόταν στα σπίτια, Μια παρέα παλληκαριών μπορούσε να περάσει με τα όργανα από δύο, τρία ή και περισσότερα σπίτια για χορό, για να προλάβει παρεξηγήσεις. Στην πλατεία και στα σπίτια πήγαιναν πολλοί, μεταμφιεσμένοι, και χόρευαν. Οι Απόκριες έκλειναν με το χορό της Καθαρής Δευτέρας τον διπλό, στους δημόσιους χώρους.
Από το βιβλίο "Ενα Κειμήλιο Το Πυργί της Χίου" σελ. 150 που εκδόθηκε το 1992 από τον Σύλλογο Πυργουσών Αττικής "Το Πυργί Χίου".

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του κόμβου: Το Πυργί της Χίου


Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω

ΡΙΖΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
19/2/2001

Μπέης

25/2/2001

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ