gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 175) τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (175)

Links

Ανεμόμυλοι

Οκτώ συντηρημένοι ανεμόμυλοι

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Απολιθωμένα δάση

Αρχαία αγάλματα

Κούρος

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ (Χωριό) ΝΑΞΟΣ
Ημιτελής υπερφυσικού μεγέθους.

Ο Λέων της Κέας

ΙΟΥΛΙΣ (Κωμόπολη) ΚΕΑ
Κολοσσιαίο μονολιθικό λιοντάρι στα Α της πόλης.

Αρχαιολογικά

Αρχαία ορυχεία

ΠΡΑΣΣΑ (Οικισμός) ΚΙΜΩΛΟΣ
ΒΑ του χωριού, στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού.

Αρχιτεκτονική

ΛΕΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Leros architecture its a blend of 4 deferent styles, the typical style of Dodecanesewhich has a lot of similarities with the architectural style of the Cyclades islands, smallwhite houses with blue painted doors and windows. The neoclassic style with the dominant color of okra and finally the remaining Italian buildings from the times of the Italian occupation which most are in Laki and mostly good remain as a living museum of Mussolini's architecture.The last decade the modern lerians build there houses with respect to the traditional local style.

Βιότοποι

Βουνά

Το βουνό Πάπας

ΗΡΑΚΛΕΙΑ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα όλων των νησιών που βρίσκονται τριγύρω από την Ηρακλειά. Από το σημείο αυτό μπορείς κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη πουλιών.

Βυζαντινές εκκλησίες

Ναός Επισκοπής Θήρας

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ (Χωριό) ΘΗΡΑ
Τηλέφωνο: +30 22860 31451

Βυζαντινοί οικισμοί

Ο οχυρωμένος οικισμός Γαλατιανής

ΑΡΓΙΝΩΝΤΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Γύρω από τη βουνοκορφή της Γαλατιανής (υψ. 589 μ.), που υψώνεται στα ΒΔ του παράλιου οικισμού των Αργινωντών, σώζονται τ' απομεινάρια ενός οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού. Αυτός καλύπτει μεγάλη έκταση, από το σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Γαλατιανής, μέχρι και τη γειτονική ΒΔ κορυφή.
  Ισχυρό τείχος πάχους 1,60 - 2 μ., κτισμένο από αργολιθοδομή και συνδετικό ασβεστοκονίαμα, περιβάλλει τον οικισμό από τη νότια και δυτική πλευρά, τις μόνες από τις οποίες είναι δυνατή η πρόσβαση. Από τη βόρεια και την ανατολική πλευρά ο χώρος προστατεύεται από ψηλούς γκρεμούς. Στα ΝΑ του τείχους υπάρχει διαμόρφωση πύλης.
  Τα σπίτια του οικισμού σώζονται σε κατάσταση θεμελίων. Καλύτερα διατηρείται η μία από τις δύο μεγάλες κτιστές καμαροσκεπείς υδατοδεξαμενές του. Σε όλη την περιοχή υπάρχει πληθώρα επιφανειακής κεραμικής, άβαφης με λεπτές εγχάρακτες γραμμές και λίγα δείγματα εφυάλωσης.
  Ο οχυρωμένος οικισμός της Γαλατιανής ιδρύθηκε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, εξαιτίας των θαλάσσιων επιδρομών των Αράβων, οι οποίοι λεηλατούν τις παράλιες περιοχές του Αιγαίου αυτήν την εποχή. Είναι δηλαδή σύγχρονος με τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Τέλενδο και με το φρούριο του Καστελλιού, με τα οποία και έχει οπτική επαφή, λόγω της θέσης του. Η ζωή του οικισμού της Γαλατιανής συνεχίζεται μέχρι τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, όπως δείχνει η λιγοστή εφυαλωμένη κεραμική από το χώρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Δάση

Φυσικό δάσος Κυπαρισσίου Εμπωνας

ΕΜΠΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ

Διάφορα

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη

ΚΩΣ (Αρχαία πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Ονομάστηκε έτσι επειδή πιστεύεται πως εκεί δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του Ιατρική. Επίσης, θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης.

Παλιό βενετσιάνικο λιμάνι

ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
Το παλιό βενετσιάνικο λιμάνι χρονολογείται από το 1823. Οι δέστρες είναι κολώνες από αρχαία ερείπια ναού του Ποσειδώνα. Η παραλία προσφέρεται για κολύμπι.

Ηφαιστειακοί κρατήρες

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (Χωριό) ΝΙΣΥΡΟΣ

Θρησκευτικά μνημεία

Βασιλική Αγίας Αναστασίας

ΑΡΚΑΣΑ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Βυζαντινό ναϋδριο Ταξιάρχη Μιχαήλ

ΒΑΘΥΣ (Χωριό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Nαός μονόχωρος, καμαροσκέπαστος που η πρώτη του οικοδομική φάση τοποθετείται πριν από το 12ο αιώνα, καταλαμβάνοντας το νότιο κλίτος βασιλικής, η οποία σώζεται σε αρκετό ύψος. Διατηρείται τοιχογραφικός διάκοσμος στο ιερό και στο ανατολικό μισό της καμάρας του, οι οποίες χρονολογούνται στις αρχές, στα τέλη του 13ου, στα μέσα και στα τέλη του 14ου αιώνα. Xαρακτηριστική είναι η υψηλή ποιότητα της διακόσμησης, αντιπροσωπεύοντας τους ποικίλους τρόπους της εποχής.
  Tον Iούλιο του 1992 ανασκάφθηκε το νότιο κλίτος και μέρος του κεντρικού κλίτους, βρέθηκαν δε τμήμα του στυλοβάτη, πλακόστρωση και ψηφιδωτό δάπεδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Παλαιοχριστιανική βασιλική Ταξιάρχη Μιχαήλ

Στο βόρειο τμήμα του αρχαίου οχυρού του Έμπολα ανεγέρθηκε κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (6ος μ.Χ. αιώνας.) μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, με οικοδομικό υλικό τους δόμους του οχυρού. Η βασιλική, η οποία απολήγει στ' ανατολικά σε πεντάπλευρη αψίδα, διαθέτει νάρθηκα στα δυτικά και από ένα ισομήκες πρόσκτισμα στα βόρεια και νότια. Το μήκος της είναι 21,60 μ. μήκος, χωρίς την αψίδα, επί 13,60 πλάτος. Η αψίδα διαθέτει εσωτερικά κτιστό σύνθρονο, για να κάθεται ο κλήρος. Ο νάρθηκας, ο οποίος έχει κτιστά θρανία στο δυτικό και νότιο τοίχο, ήταν διώροφος. Η κτιστή κλίμακα ανόδου βρισκόταν στο μέσο του δυτικού τοίχου. Ο ναός διαθέτει τρεις εξωτερικές εισόδους, στο νότιο τοίχο του κυρίως ναού, στο βόρειό του και στο βόρειο του νάρθηκα. Μέσω των δύο βόρειων γινόταν η επικοινωνία με το βόρειο πρόσκτισμα. Αυτό είναι μεταγενέστερο της βασιλικής όπως δείχνει η ύπαρξη ορθογώνιων παραθύρων στον βόρειο τοίχο της τελευταίας και η αμελέστερη τοιχοδομία του προσκτίσματος. Το νότιο πρόσκτισμα απολήγει στ' ανατολικά σε παρεκκλήσιο με αψίδα. Τα πλάγια κλίτη της βασιλικής ήταν καμαροσκεπή, ενώ το κεντρικό ξυλόστεγο. Το δάπεδο του κεντρικού κλίτους καλύπτεται από πολύχρωμο ψηφιδωτό, το οποίο περιλαμβάνει διακόσμηση με γεωμετρικά σχέδια, πλοχμούς, μαιάνδρους, κισσόφυλλα, ρόδια, φιάλες και διάφορα άλλα. Το δάπεδο του νότιου κλίτους είναι πλακόστρωτο, ενώ του βόρειου πελεκημένος φυσικός βράχος. Η βάση του φράγματος του πρεσβυτερίου (χαμηλού τέμπλου) αποτελείται από μαρμάρινα μέλη με τρίγλυφα και μετόπες, από κάποιον Ελληνιστικό τάφο "Μακεδονικού" τύπου. Ομοίως και η Αγία Τράπεζα αποτελείτο από την μαρμάρινη πόρτα του ίδιου ταφικού μνημείου. Σε κάποια μεταγενέστερη φάση, μετά την ερείπωση της βασιλικής, καλύφθηκε ένα μεγάλο τμήμα του χώρου του Ιερού Βήματος με χοντρό τοίχο αμελούς τοιχοδομίας, μετατρέποντας την αψίδα σε παρεκκλήσιο. Παράλληλα το εσωτερικό του ναού χρησίμευσε ως τόπος ταφής νεκρών, όπως έδειξε η ανακάλυψη τάφων στον κυρίως ναό και στο νάρθηκα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Ναός Αρτεμης & Βασιλική Ευαγγελίστριας

ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Στην περιοχή της ενορίας Ευαγγελίστριας Πόθιας και σε κοντινή απόσταση προς τα ΒΔ του ομώνυμου ενοριακού ναού, στη θέση Σχολή του Μαύρου διατηρούνται τ' απομεινάρια από το ανατολικό τμήμα μίας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής (εξ. διαστ. 27 x 18 μ. περίπου). Το ορατό τμήμα της περιλαμβάνει την επτάπλευρη αψίδα και τον ανατολικό τοίχο, καθώς και τμήμα του βόρειου. Η τοιχοδομία αποτελείται από μεγάλου μεγέθους ορθογωνιασμένους λίθους, οι οποίοι προέρχονται από το ναό της Αρτεμης, που προϋπήρχε εκεί.
  Κατά τη διάρκεια διάνοιξης των θεμελίων της Σχολής του Μαύρου στη δεκαετία του 1890, ήλθαν στο φως ένα μαρμάρινο ανάγλυφο, με την παράσταση της Θεάς Αρτεμης με ελάφι και διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη από ναό ιωνικού ρυθμού. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τους Χριστιανούς και στη θέση του ανεγέρθηκε κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα η παλαιοχριστιανική βασιλική.
  Σήμερα πάνω ακριβώς από την πολυγωνική αψίδα, υπάρχει το νεότερο παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού. Κατά τη διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης της παλιάς Σχολής, πριν από τρεις περίπου δεκαετίες εντοπίσθηκαν ψηφιδωτά στο χώρο του εσωτερικού της βασιλικής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Ερείπια Αγίας Φωτεινής

ΚΑΡΠΑΘΟΣ (Κωμόπολη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Παλαιοχριστιανικός ναός

ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ (Χωριό) ΚΩΣ
Με ψηφιδωτά.

Ναός Παναγίας, 10ος-11ος αιώνας

ΠΑΝΑΓΙΑ (Οικισμός) ΣΕΡΙΦΟΣ
  Η σημαντικότερη βυζαντινή εκκλησία της Σερίφου είναι η Παναγία που χτίστηκε γύρω στο 950 με 1000 και βρίσκεται στο χωριό Παναγιά, 4 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας. Δυστυχώς ελάχιστα δείγματα σώζονται από τις αξιόλογες τοιχογραφίες της.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σεριφίων.

Παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου Β.Α. της Παροικιάς, δίπλα στο δρόμο Παροικιάς - Νάουσας συναντάμε την παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών. Εδώ υπήρχε βυζαντινός ναός του 525 - 550 μ.Χ. στα ερείπια του οποίου κτίστηκαν αργότερα (17ο αι.) τρεις άλλες εκκλησίες. Πολλά από τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για τον πρωτοχριστιανικό αυτό ναό (τρίκλιτη βασιλική) προέρχονταν από τα ερείπια αρχαίων ναών και οικοδομημάτων.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Νικολάου

ΣΚΑΛΙΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Στα νότια του σημερινού οικισμού των Σκαλιών και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
  Από αυτήν διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι τοίχοι του ανατολικού τμήματός της. Το δυτικό τμήμα της δε σώζεται, έτσι δεν γνωρίζουμε το ακριβές μήκος της. Το εξωτερικό πλάτος της βασιλικής είναι 16,50 μ. ενώ το ορατό μήκος της 16,70, χωρίς την αψίδα του Ιερού Βήματος.
  Στα βόρεια της αψίδας υπάρχει προσκολλημένο ορθογώνιο διαμέρισμα, το οποίο επικοινωνεί με τον υπόλοιπο ναό μέσω θύρας, διαθέτει όμως και εξωτερική είσοδο. Αυτό διέθετε και όροφο, όπως μαρτυρούν οι δοκοθήκες του μεσοπατώματος.
  Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ανεγέρθηκε στο χώρο του Ιερού Βήματος το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ στα νεότερα χρόνια ο υπόλοιπος εσωτερικός χώρος της βασιλικής χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο. Από τα αρχιτεκτονικά της μέλη σώζεται μόνο ένας μαρμάρινος αμφικιονίσκος παραθύρου, ξαναχρησιμοποιημένος ως υπέρθυρο του βυζαντινού ναϋδρίου.
  Η βασιλική παρουσιάζει ομοιότητες με τη βασιλική της Αναστάσεως στη Ρίνα του Βαθύ Καλύμνου. Και οι δύο διαθέτουν ορθογώνιο διαμέρισμα (Πρόθεση) βόρεια της αψίδας και χρονολογούνται στον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Ναός Χριστού της Ιερουσαλήμ

ΧΩΡΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Κωμόπολη) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Η ονομασία "Χριστός της Ιερουσαλήμ" οφείλεται σε τοπική παράδοση της Καλύμνου, ότι το ναό έκτισε είτε η Αγία Ελένη είτε ο Αρκάδιος, κατά την επιστροφή τους από την Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική (εξ. διαστάσεις 7,50 μ. αποκαλυφθέν μήκος επί 13,50 πλάτος), κτισμένη με αρχαίο οικοδομικό υλικό από τον Ιωνικό ναό του Δηλίου Απόλλωνα, επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων, κομμάτια από το αρχαίο θέτρο κ.ά.
  Για τη στήριξη της αμφικλινούς ξύλινης στέγης χρησιμοποιήθηκαν οι μονολιθικοί Ιωνικού ρυθμού κίονες του αρχαίου ναού, ενώ στην κατασκευή του σύνθρονου στο εσωτερικό της αψίδας του Ιερού Βήματος καθίσματα από το αρχαίο θέατρο.
  Το κεντρικό κλίτος της βασιλικής είναι καλυμμένο από μεγάλες μαρμάρινες πλάκες, ενώ τα πλαϊνά με ψηφιδωτά δαπέδου. Αυτό του νότιου κλίτους, το οποίο έχει αποκαλυφθεί, περιλαμβάνει πολύχρωμη παράσταση με πέντε ζώα (δύο μοσχάρια, ένα λιοντάρι, έναν πάνθηρα κι έναν σκύλο), μέσα σε φυσικό περιβάλλον, αποτελούμενο από δέντρα ποτάμι, κισσόφυλλα και λευκό φόντο. Η ομοιότητά τους με ανάλογα ψηφιδωτά βασιλικών της Κω, δείχνει ότι μάλλον, αποτελούν έργα ενός τοπικού Κωακού εργαστηρίου.
  Ο "Χριστός της Ιερουσαλήμ" οικοδομήθηκε κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα, καταστράφηκε στα μέσα του 6ου αιώνα από τον φοβερό σεισμό του 554 μ.Χ. και επισκευάσθηκε στη συνέχεια. Στη δεύτερη οικοδομική φάση χρονολογούνται και τα ψηφιδωτά του. Ο ναός εγκαταλείπεται οριστικά κατά τον 7ο αιώνα, εξαιτίας των θαλάσσιων επιδρομών των Αράβων.
  Κατά τα μεταγενέστερα χρόνια το άνοιγμα της σωζόμενης αψίδας του Ιερού Βήματος κλείνεται με τοίχο και χρησιμοποιείται ως παρεκκλήσιο. Ο τοίχος αυτός γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια των Ιταλικών ανασκαφών του 1937.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Ναός Αγίας Σοφίας ή Ευαγγελίστρια

  Τα ερείπια του παλαιοχριστιανικού αυτού ναού βρίσκονται σε απόσταση 50 μ. περίπου ΝΑ του "Χριστού της Ιερουσαλήμ". Οι ονομασίες του οφεόλονται στην τοπική προφορική παράδοση. Και αυτός ο ναός, όπως κι ο προηγούμενος, παρά το γεγονός ότι ανασκάφτηκε από τον Ch. Newton στα 1854 - 55 κι από τον M. Segre το 1937, δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.
  Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων μνημείο (εξ. μήκος 21,40 μ.), ορθογώνιας κάτοψης με τρεις κόγχες, ανατολική, βόρεια και νότια. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των τρίκογχων ναών. Αυτός κτίστηκε στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα, καταστράφηκε στα μέσα του 6ου αι. από τον σεισμό του 554 μ.Χ. και επισκευάσθηκε στη συνέχεια. Κατά τη δεύτερη οικοδομική του φάση η βόρεια κόγχη μίκρυνε και μετατοπίσθηκε προς τα νότια, ενώ στ' ανατολικά της νότιας κόγχης προστέθηκε ένα ορθογώνιο διαμέρισμα.
  Στο εσωτερικό του ναού, στο νάρθηκα και τον κυρίως ναό, υπάρχουν πολύχρωμα ψηφιδωτά δαπέδου, τα οποία χρονολογούνται στη δεύτερη φάση. Συγκεκριμένα στο νάρθηκα υπάρχουν πλαίσια με ζώα, τα οποία περιστοιχίζονται από μικρότερα πλαίσια με ψάρια και συμπλεκόμενους τροχούς με σταυρό στο κέντρο. Μπροστά από τη ΝΔ θύρα απεικονίζεται υπερφυσικό ζώο με δαγκάνες κάβουρα στα μπροστινά πόδια, ουρά ιππόκαμπου και κεφάλι μοσχαριού.
  Στον κυρίως ναό και ειδικά στο χώρο του νότιου κλίτους, υπάρχουν ορθογώνια πλαίσια, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορα ζώα, όπως λιοντάρι, καμήλα, λεοπάρδαλη, σκύλο, ελάφι κ.ά., δίπλα σε δέντρα. Και τα ψηφιδωτά αυτού του ναού πιθανότατα είναι έργο ενός τοπικού εργαστηρίου της Κω.
  Στο εσωτερικό του ναού σώζονται επίσης και οκτώ ορθογώνιες κτιστές βάσεις των πεσσών, που στήριζαν τη στέγη.
  Η Αγία Σοφία ή Ευαγγελίστρια εγκαταλείπεται οριστικά τον 7ο αιώνα, όπως ο "Χριστός της Ιερουσαλήμ". Πολύ αργότερα, κατά την Υστεροβυζαντινή περίοδο, ανεγείρεται μπροστά από την αψίδα του Ιερού Βήματος το ερειπωμένο σήμερα παρεκκλήσιο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Μπρούτζι

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΡΟΣ

Κάστρο Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Παραλία) ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Venetian Castle

ΑΜΟΡΓΟΣ (Χωριό) ΑΜΟΡΓΟΣ
Venetian Castle - Hora the capital of Amorgos, is a small town hidden behind the mountains, At its south-eastern edge the hill is crowded with the old wind mills. The "Kastro" -castle rock rises out of the village, as a guardian of Hora, over the years since the Venetian occupancy. The historic rock with a height of 210 feet wedges for more than fifteen centuries the church of Kera Leousa (our Lady of mercy), the oldest one in Chora, A narrow stone staircase in the rock, leads to the small St. George Church from which the entrance to the fortress with its preserved low gate is. Around the rock's base, spread the old stone buildings and forty churches of very interesting architecture.

Ενετικό κάστρο Ανάφης

ΑΝΑΦΗ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Το χωριό είναι κτισμένο επάνω στα ερείπια του κάστρου.

Venetian Castle

ΑΝΔΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
It was built in 1207 and all the building work lasted for 26 years. You can see it just at the end of the peninsula of Hora - Andros town opposite the square of "the Unknown sailor".The little island on which the imposing Venetian castle is built , is connected by Hora with a little stony arch. The castle used to be a fort to protect Hora in the past. However , its greater part was destroyed during the second world war.

Βενετσιάνικο Κάστρο

ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ (Κωμόπολη) ΚΩΣ
4χλμ ΝΑ.

Το Κάστρο

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Μερικά νησιά των Κυκλάδων αντιμετώπιζαν πάντα πρόβλημα ασφάλειας δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η πειρατεία, άλλοτε σε ύφεση και άλλοτε σε έξαρση, υποχρέωνε τους κατοίκους σε συνεχή άμυνα, κάτω από όλα τα καθεστώτα και συνεχώς από το Μεσαίωνα έως και μετά την Ελληνική Επανάσταση. Ηταν φυσικό λοιπόν να πάρει η αρχιτεκτονική χαρακτήρα αμυντικό. Οι οικισμοί χτίζονταν σε φυσικές οχυρές θέσεις ή γύρω από κάποιο κάστρο, ή ολόκληρος ο οικισμός στριμωχνόταν μέσα στο στενό χώρο οχυρού περιβόλου. Βασικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξαν οι Βενετοί και οι Γενουάτες που κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια για την αμυντική θωράκιση των κτήσεών τους στο δεύτερο μισό του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα.
  Στην Αντίπαρο όμως ο οικισμός αντιπροσωπεύει μια τελείως ιδιαίτερη πολεοδομική πρόταση. Το κάστρο της Αντιπάρου που έχτισε ο άρχοντας Λορεντάνο είναι ο ίδιος ο οικισμός. Μια ενιαία, αυτόνομη οικιστική μονάδα. Το όλο συγκρότημα ήταν διαταγμένο γύρω από τετράγωνη αυλή, στο κέντρο της οποίας υψωνόταν κεντρικός πύργος. Από τον πύργο αυτόν σώζεται η βάση. Την περίμετρο αποτελούσαν 24 διώροφες κατοικίες με συνεχόμενο ψηλό εξωτερικό τοίχο πάχους τριών μέτρων, χωρίς μπαλκόνια ή μεγάλα παράθυρα να στολίζουν την πρόσοψή του. Η πρόσβαση στα σπίτια με τα μαρμάρινα θυρώματα γινόταν από την εσωτερική αυλή, ενώ υπήρχε μόνο μία έξοδος, στα νότια, την οποία έκλεινε γοτθικού ρυθμού πύλη που σώζεται μέχρι σήμερα. Αργότερα κτίστηκαν γύρω από τον κεντρικό αυτό πυρήνα 24 διώροφες κατοικίες και η νέα αυτή συνοικία ονομάστηκε Ξώπυργο. Δυστυχώς, το κάστρο δεν σώζεται, όμως οι κατοικίες που χτίστηκαν στη θέση του διατηρούν το σχέδιό του. Μέσα σ' αυτό το περίκλειστο χώρο το μάτι πάει στη μαρμάρινη πλάκα πάνω από μια πόρτα με το οικόσημο των Λορεντάνο ή στην άλλη, με τη χρονολογία 1611.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Αντιπάρου.

Βυζαντινό κάστρο

ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ

Παλαιόκαστρο

ΑΡΚΑΣΑ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Asklipios Castle

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
  Above the village of Asklipios, after a 15 minute walk, visitors will find the ruins of a medieval Crusader castle. After an impressive entrance, there is little to see inside the castle except for good views over the countryside but care needs to be taken for uncovered wells. As the story goes, there was at one time a tunnel from one of the houses to the castle so that villagers could secretly gain refuge from raiding pirates.

This text is cited Oct 2002 from the Rodos Hotels Association URL below.


Το Βενετσιάνικο Κάστρο

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Το Βενετσιάνικο Κάστρο με τις δύο κατάλευκες εκκλησίες στέκει αγέρωχο στην κορυφή της χερσονήσου, σηματοδοτώντας την αρχή της εξέλιξης του οικισμού.
  Όταν οι αιώνες ξεχείλισαν, άρχισαν να κατρακυλούν έξω από τα τείχη στις πλαγιές του λόφου μέχρι το λιμάνι του Πέρα Γιαλού, συνθέτοντας με μικρά κατάλευκα κτίσματα ένα μωσαϊκό της ιστορίας του νησιού. Η εικόνα της Χώρας με το λευκό σώμα και τη γαλάζια καρδιά, αφήνει άφωνο τον επισκέπτη με την ομορφιά και την αρμονία της.
  Το Κάστρο καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτωμα στην κορυφή του λόφου.
  Ένα πυκνοκτισμένο σύνολο σπιτιών συνέθεταν το μεσαιωνικό οικισμό. Σήμερα σώζονται λίγα σπίτια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων αποτελούν και τα τείχη του Κάστρου. Μόνο στη νότια πλευρά υπάρχει ένας ισχυρός πολεμικός πύργος που είναι γνωστός με το όνομα "Σεράϊ".
  Πάνω στο Κάστρο, ανάμεσα στις σκόρπιες κολώνες και τις πελεκητές πέτρες, είναι κτισμένες δύο όμορφες εκκλησίες: Η Παναγία του Κάστρου και ο Αγιος Γεώργιος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αστυπάλαιας (1999).

Ενετικό κάστρο

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (Χωριό) ΝΙΣΥΡΟΣ

Κάστρο Εξωμβούργου

ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ (Δήμος) ΤΗΝΟΣ
Επιβλητικός γρανιτένιος όγκος ύψους περίπου 640 μ. Είναι ο τόπος που επέλεξαν οι Βενετοί το 1207 για να χτίσουν το Κάστρο τους αφού η τοποθεσία είναι η στρατηγικότερη στο νησί. Έχτισαν δύο πελώρια τείχη. Στο ψηλότερο σημείο του βρίσκεται ο υπερμεγεθής μαρμάρινος σταυρός που στήθηκε το 1901, έπεσε από τους δυνατούς ανέμους το 1915 και αναστηλώθηκε το 1931.

Το κάστρο στο Λιβάδι

ΗΡΑΚΛΕΙΑ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Εκεί υπάρχουν τα ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου (323 π.Χ. - 316 π.Χ.). Επίσης εκεί βρέθηκαν ερείπια από το Ναό του Δία και από το Ναό της Θεάς της Τύχης. Μέχρι το 1930 υπήρχε εκεί ένας οικισμός.

Κάστρο Φράγκικο

ΙΟΥΛΙΣ (Κωμόπολη) ΚΕΑ
Χτισμένο πάνω σε λόφο στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Ιουλίδας. Το τείχος της αρχαίας πόλης σώζεται σε καλή κατάσταση να περιτριγυρίζει το λόφο.

Το Πέρα Κάστρο ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς

ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Στο μέσο του δρόμου, που οδηγεί από την Πόθια στη Χώρα, στις νότιες παρυφές της πλαγιάς, που ορίζει προς Νότον την κοιλάδα, υψώνει τον όγκο του το λεγόμενο Πέραν Κάστρο ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς. Αυτό δεσπόζει στη γύρω περιοχή, καθώς είναι κτισμένο πάνω σ' έναν υπερυψωμένο πετρώδη λόφο.
  Ο χώρος του λόφου προσέλκυσε από πολύ νωρίς, λόγω της φυσικής του διαμόρφωσης, το ενδιαφέρον των κατοίκων του νησιού. Έτσι έχει διαπιστωθεί η ανθρώπινη παρουσία εδώ κατά την Νεολιθική (εικ. 1), την Μυκηναϊκή, την Ελληνιστική και τη Βυζαντινή Περίοδο. Κατά τους ελληνιστικούς μάλιστα χρόνους πιθανότατα υπήρχε στον λόφο ναός με αγάλματα των Διοσκούρων, όπως δείχνει η επιγραφή του 2ου π.Χ. αιώνα, που βρίσκεται εντοιχισμένη στα δεξιά της εισόδου του ναϋδρίου της Παναγιάς της Χρυσοχεριάς εντός του κάστρου (από την προσωνυμία της Παναγίας προέρχεται και η ονομασία Κάστρο της Χρυσοχεριάς).
  Στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας και μετά τις ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις των Τούρκων στα νησιά, ο Μεγάλος Μάγιστρος Jean Bonpart de Lastic (1437 - 1454) αναθέτει στον διοικητή των νησιών Κω, Καλύμνου, Λέρου και Νισύρου, Ιππότη Fantino Quirini (1433 - 1453) να φροντίσει για την οχύρωση των νησιών της δικαιοδοσίας του. Ο F. Quirini όμως αποφασίζει, ειδικά για την Κάλυμνο, να υποχρεώσει τους κατοίκους να του χτίσουν προσωπικό κάστρο-κατοικία, αν και ήδη υπήρχε το παλαιό Κάστρο της Χώρας, το οποίο θα μπορούσε να επισκευάσει. Οι Καλύμνιοι αντιδρούν και ο Quirini τους παραπέμπει σε δίκη Ρόδο στα 1445. Η απόφαση του δικαστηρίου τελικά δικαιώνει τον τελευταίο.
  Το διπλό μαρμάρινο οικόσημο του Quirini και του Μ. Μαγίστρου J. B. de Lastic, στ' αριστερά της πετρόχτιστης σκάλας της ανατολικής εισόδου του κάστρου, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της ταυτότητας του πρώτου διοικητή του. Στην ίδια πλευρά βρίσκονται επίσης εντοιχισμένα και άλλα δύο οικόσημα Ιπποτών διοικητών των τεσσάρων νησιών, του Adimaro Dupuy (1464 -1466) και του Giacomo de la Geltru (1466 και 1479). Τα δύο τελευταία οικόσημα τοποθετήθηκαν εξαιτίας των επιδιορθώσεων, που έγιναν στο ανατολικό τείχος. Το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, με το περιμετρικό του τείχος, τους δύο κυκλικούς πύργους στα νότια, τις δύο εισόδους του, νότια και ανατολική και το νότιο προτείχισμά του, διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση, ειδικά μετά τις πρόσφατες εργασίες στερέωσης και συμπλήρωσης των τειχών του. Στο εσωτερικό του είναι ορατά λίγα μόνο λείψανα από τα οικοδομήματα, που υπήρχαν σ' αυτό, μία ορυκτή και κτιστή αποθήκη τροφών (σιρός), δύο εκκλησάκια, το νεότερο του Αγίου Γεωργίου και το παλαιότερο της Παναγίας, το οποίο προϋπήρχε του κάστρου και γι' αυτό περιελήφθη στο ανατολικό τείχος, ένας λιθόστρωτος διάδρομος και μερικά νεότερα κτίσματα.
Σε απόσταση 60 περίπου μέτρων ΒΑ του κάστρου σώζονται τρεις πετρόχτιστοι ανεμόμυλοι, τα θεμέλια από έναν τέταρτο και μία ορυκτή και κτιστή αποθήκη σιτηρών (σιρός). Οι ανεμόμυλοι αυτοί αποτελούσαν προσωπική περιουσία του Ιππότη διοικητή και του απέφεραν τα έσοδα από το άλεσμα των δημητριακών.
  Το Κάστρο της Χρυσοχεριάς εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη του 15ου αιώνα, εξαιτίας των συνεχών καταστροφικών επιδρομών των Τούρκων, οι οποίοι λεηλατούν και ρημάζουν τα νησιά αυτή την εποχή. Αυτό δείχνει και η απουσία μεταγενέστερων του J. de la Geltru οικοσήμων Ιπποτών διοικητών των τεσσάρων νησιών. Ειδικότερα μάλιστα η εκ νέου κατασκευή του Μεγάλου Κάστρου της Χώρας, το οποίο ήταν έτοιμο στα 1495, οδηγεί τόσο τους κατοίκους της Καλύμνου, όσο και τους Ιππότες του νησιού στο ν' αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο και μόνιμη κατοικία σ' αυτό, ενώ δεν γίνεται πουθενά πλέον λόγος για το μικρό Κάστρο της Χρυσοχεριάς, το οποίο και είχε ήδη ερημωθεί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Eρείπια μικρού κάστρου

ΚΟΣΚΙΝΟΥ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ

Πάνω Κάστρο ή Κάστρο Φανερωμένης

ΚΟΧΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Ορμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους. Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδι η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Ετσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο απο τα αξιοθέατα της περιοχής: "της γριάς το κάστρο" και την όμορφη παραλία "της γριάς το πήδημα". Σήμερα στο κάστρο, όπου φτάνει κανείς απο ένα μονοπάτι που ξεκινά απο το Κοχύλου, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Ομως πάνω απ' ολα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κορθίου


Το κάστρο της Κρεμαστής

ΚΡΕΜΑΣΤΗ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ

Κάστρο Κρητηνίας

ΚΡΗΤΗΝΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ

Κάστρο Nερατζιάς - Προσωρινά κλειστό

ΚΩΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Bρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Kω, σε χώρο που στην αρχαιότητα ήταν νησί και συνδεόταν με την ξηρά μέσω γέφυρας, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα (γέφυρα οδού Φοινίκων). Aποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό. O εσωτερικός έχει τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες, από τους οποίους ο NA έχει ενσωματωθεί στο τείχος του εξωτερικού περιβόλου. O εξωτερικός περιβάλλει τον πρώτο, είναι μεγαλύτερος, με ογκώδεις προμαχώνες στις τέσσερις γωνίες, επάλξεις και κανονιοθυρίδες. Oι δύο περίβολοι χωρίζονται με πλατιά τάφρο και επικοινωνούν με επικλινή γέφυρα.
  Tο κάστρο έχει κτισθεί από ντόπιους λίθους καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση (κίονες,επιγραφές, επιστύλια,βάσεις κ.λ.π.), προερχόμενα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Eπίσης στην ανωδομή του είναι εντοιχισμένα πολλά ιπποτικά οικόσημα.
  Πάνω από την κεντρική πύλη υπάρχει ελληνιστική ζωφόρος με προσωπεία και γιρλάντες. Στην οροφή των εισόδων (κεντρική πύλη, πύλη Carmadino) έχουν τοποθετηθεί εγκάρσια κίονες από γρανίτη, προερχόμενοι πιθανότατα από την παλαιοχριστιανική βασιλική του Λιμένος.
  Aπό περιγραφές των περιηγητών γνωρίζουμε ότι ο εσωτερικός περίβολος πρέπει να κτίστηκε πριν τα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι επιθέσεις του σουλτάνου Bαγιαζίτ I΄ γίνονται εντονότερες. Πάντως το παλαιότερο χρονολογημένο σωζόμενο κτίσμα του κάστρου είναι ο κυκλικός πύργος αμέσως αριστερά μετά την επικλινή γέφυρα που συνδέει τους δύο περιβόλους και φέρει τα οικόσημα των M. Mαγίστρων De Lastic (1437-1454) και De Milly (1454-1461). O εξωτερικός περίβολος είναι μεταγενέστερος, άρχισε να κτίζεται από τον M.M. D'Aubusson γύρω στα 1495, συνεχίστηκε από τον D'Amboise και ολοκληρώθηκε από τον Del Carretto στα 1514.
  Mεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβόλου στην βόρεια πλευρά, βρισκόταν ιπποτικό κτίσμα (αποθήκη) που αναστηλώθηκε κατά την Iταλοκρατία και χρησιμοποιείται σήμερα ως Mουσείο των αρχιτεκτονικών μελών της Kω. Aποτελεί έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και επιπλέον χρησιμοποιείται ως πρόχειρη έκθεση βωμών, γλυπτών και επιγραφών.

Το κείμενο, που παρατίθεται, προέρχεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού

Το Κάστρο

ΛΕΙΨΟΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
ΝΑ του χωριού, κοντά στην Παναγιά του Χάρου, με λείψανα αρχαίας ακρόπολης.

Κάστρο της Ωριάς

ΛΟΥΤΡΑ (Οικισμός) ΚΥΘΝΟΣ
  Το Κάστρο της Ωριάς ήταν η πρωτεύουσα του νησιού στα Βυζαντινά χρόνια και επί Λατινοκρατίας. Ωστόσο, οι έρευνες των τελευταίων ετών πιστοποίησαν ότι η θέση ήταν ήδη κατοικημένη από τον 10ο αιώνα π.Χ. και ίσως ακόμα παλαιότερα. Σύμφωνα με την παράδοση το κάστρο χρησίμευε κάποτε ως ορμητήριο πειρατών: μια αλυσίδα που έφτανε ως την Κέα έκλεινε το πέρασμα στα πλοία που έπλεαν στα στενά ανάμεσα στα δυο νησιά. Σώζονται η πύλη, τα τείχη, καθώς και πλήθος από σπίτια, θολοσκεπείς, και υπόγειες δεξαμενές και εκκλησίες.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Συλλόγου Τουριστικών Επαγγελμάτων Κύθνου.

Ο λόφος του Κεφάλου

ΜΑΡΠΗΣΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.) στην κορυφή. Η ανάβαση από την Μάρπησσα στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (περίπου μισή ώρα) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες που προσφέρει η Πάρος. Λίγο πριν φθάσουμε στην κορυφή, συναντάμε κατάσπαρτες πέτρες, υπολείμματα του ενετικού κάστρου και της κατεστραμμένης πολιτείας του Κεφάλου. Εδώ παίχτηκε το 1537 η τελευταία σκηνή της ενετοκρατίας στην Πάρο, όταν ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέλαβε και κατέστρεψε το κάστρο που προάσπιζαν οι Ενετοί του Σομμαρίπα. Ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου συναντάμε ίχνη από δεκάδες κατεστραμμένα εκκλησάκια. Φτάνοντας στην κορυφή, μπορούμε να θαυμάσουμε το μοναστήρι με τις παλαιές εικόνες και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την μαγευτική θέα προς την ανατολική πλευρά της Πάρου. Η μονή είναι ανοιχτή μόνο τις πρωινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


Κάστρο Μισαριάς

ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ (Χωριό) ΤΗΛΟΣ
Μεσαιωνικό κάστρο.

Βυζαντινό κάστρο της Τήλου

The castle, which has a triangular ground plan, was built on the place of a hellenistic citadel, to the north of Megalo Chorio.
In the interior, one sees ancient and medieval ruins, cisterns and the Taxiarches church, with 14th - 15th century frescoes, built obviously over the ruins of an ancient temple.

This text is cited Mar 2003 from the Hellenic Ministry of Culture URL below.


Παλαιόκαστρο

ΜΕΓΙΣΤΗ (Χωριό) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Βυζαντινό κάστρο 2 χλμ Δ.

Το κάστρο της Μονολίθου

ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Κτίστηκε από τον Μάγιστρο Ντωμπυσόν το 1476.

Κάστρο Χώρας Νάξου

ΝΑΞΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 22850 22725, 24150
Φαξ: +30 22850 22725
  Περιφερής πύργος που προστατεύει το κάστρο του Σανούδου στη Χώρα της Νάξου. Το τείχος που περιβάλλει το κάστρο παρουσιάζεται πεντάγωνο και κλείνει με τρεις πύλες. Κοντά στη βορειοδυτική πύλη βρίσκεται ο πύργος του Γλέζου (Κρίσπι) και εκτείνεται, κατά ένα τμήμα, επί της δυτικής και βόρειας πλευράς του Κάστρου. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και είναι ο μοναδικός πύργος στη Νάξο, ο οποίος έχει προσαρτημένο και ένα κυκλικό πύργο.
  Το 1207 εγκαθιδρύθηκε η φραγκική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο ενετός Μάρκος Β' Σανούδος ίδρυσε το κάστρο της Χώρας Νάξου με περιμετρικούς πύργους, ένας από τους οποίους είναι ο σωζόμενος πύργος του Γλέζου (Κρίσπι). Πάνω από την κύρια είσοδο του πύργου, υπάρχει το οικόσημο του Ιωσήφ Barozzi. Επίσης, στο υπέρθυρο της εσωτερικής θύρας του πύργου υπάρχει το οικόσημο των Crispi.
  Ο πύργος ανήκει σήμερα, μετά από δωρεά του κ. Πέτρου Γλέζου, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και προορίζεται για μουσείο. ΄Οταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα αποτελέσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο των Κυκλάδων.
  Κατά τα έτη 1968-1969 έγιναν εργασίες αναστήλωσης στον πύργο του Γλέζου. Το 1968 ο πύργος στερεώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά και ενισχύθηκε η τοιχοποιία του. Το 1995 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης του πύργου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο.

Κάστρο Χώρας Νάξου και Πύργος Γλέζου (Κρίσπι)

Ενετικό κάστρο Νάουσσας

ΝΑΟΥΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Το θαλασσοδαρμένο βενετσιάνικο Κάστρο (μισοβυθισμένο σήμερα) που κλείνει από βορρά το λιμάνι της Νάουσας, είναι έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα (15ος αιώνας) και αποτελεί ένα ιδιότυπο οχυρωματικό έργο.

Κάστρο Σπηλιανής

ΝΙΣΥΡΟΣ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Κάστρο Λεπίδων

ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΛΕΡΟΣ

Ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο

ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ (Κάστρο) ΙΟΣ
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από την παραλία της Αγίας Θεοδότης, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος στο Παλαιόκαστρο. Εκεί θα δείτε τον περίβολο βυζαντινού φρουρίου, ύψους 2,5 μέτρων και χτισμένη πάνω στο φρούριο την εκκλησία της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας.

Κάστρο

ΠΑΛΑΙΟ ΠΥΛΙ (Οικισμός) ΚΩΣ
  Στο ερειπωμένο σήμερα «Παλαιό Πυλί» που βρίσκεται σε μια βουνοκορφή στα νοτιανατολικά του χωριού σε ένα υπέροχο άγριο φυσικό τοπίο, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί ένα μεσαιωνικό οικισμό που διαθέτει απρόσιτο κάστρο, η είσοδος του οποίου είχε σχηματισθεί από τοξωτό θόλο και διακοσμητικές κόγχες, μέσα στο οποίο υπάρχουν τρία εξωκλήσια ο Αγ. Αντώνιος, οι Ταξιάρχες και η Παναγία η Υπαπαντή με παλιές τοιχογραφίες, που αποτελούσαν παλιά την Μονή των Καστριανών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

The Panteliou Castle

ΠΑΝΤΕΛΙ (Συνοικία) ΛΕΡΟΣ
  The Castle is surrounded by three precincts: the interior one is the oldest, built with material, taken by byzantine buildings.
  Its shape is polygonal and bears the blazons of Querini (1453) and the Grand Master De Lastic (1437 - 1454). Inside the castle, there are the chapels of St. George with the blazon of the Grand Master D' Amboise (1503 - 1512) and of the Holly Trinity. The castle' s precinct bears also D' Amboise' s blazon with the date 1509.
  There are also other ruins inside the castle, as well as the church of the Virgin, built in the place of a byzantine church, during the ottoman occupation.

This text is cited Sept 2003 from the Hellenic Ministry of Culture URL below.


Φρούριο που κτίστηκε από τον Μάγιστρο Βιλνέβ

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ

Ο λόφος του μεσαιωνικού Κάστρου

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ο λόφος του μεσαιωνικού Κάστρου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτείας από την εποχή της πρώτης εγκατάστασης (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι σήμερα. Το Κάστρο έκτισε ο ενετός δούκας της Νάξου Σανούδος (13ο αιώνα) με αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ιερών. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι στο Κάστρο βρίσκονται εντοιχισμένα τα μέλη από τρεις αρχαϊκούς και δύο ναούς κλασικής εποχής της αρχαίας πόλης. Από αυτούς σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (6ου π.Χ. αιώνα) στην κορυφή του λόφου. Δίπλα στα θεμέλια του ναού αποκαλύφθηκε τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού. Στη βόλτα μας στο Κάστρο θα συναντήσουμε μικρά εκκλησάκια, πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Αννα, ο Αγιος Μάρκος, ο Αγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.

Κάστρο στη Χώρα Σερίφου

ΣΕΡΙΦΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΙΦΟΣ
  This defensive settlement is built on a hill by the Seriphos port. In the 15th century this was the see of the Venitian rulers of the island and specifically of the Picchieli.
  This defensive settlement still preserves its medieval fortification. Although Seriphos was ruled by three Venitian families, the Giustigniani, the Ghizi and the Picchieli, this is the only remnant of them that still exists.

This text is cited Sept 2003 from the Hellenic Ministry of Culture URL below.


Βυζαντινό κάστρο

ΣΩΚΑΣΤΡΟ (Νησάκι βραχώδες) ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Κάστρο της Χάλκης

ΧΑΛΚΗ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Το Κάστρο της Χάλκης κουβαλάει στις πλάτες του ιστορία δυσχιλιετή και πλέον. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι για να φτάσεις στην μικρή είσοδο του άστρου συναντάς σκόρπια μάρμαρα αρχαία και θεμέλια ναών, αλλά και τοίχους αναλειματικούς Ελληνιστικής / Κλασικής περιόδου, Εκκλησιές βυζαντινές, δεξαμενές μεγάλες και μικρές, Βυζαντινές και Αρχαίες Ελληνικές. Ενα μονοπάτι γεμάτο ιστορία. Το Βορειοανατολικό μέρος του Κάστρου με την μεγαλιθική εσώθυρά του, αγναντεύει το γαλανό του Aιγαίου και τις βραχονησίδες, και ιδίως εκείνη της Αλιμνιάς, όπου παλαιότερα, με το Κάστρο της, επικοινωνούσαν με σήματα για να αναγγείλουν κίνδυνο από πειρατικές επιδρομές. Σήμερα όλα τα κτίσματα που υπήρχαν μέσα στο Κάστρο έχουν γίνει σωρός από πέτρες. Ενας πύργος με την κάμαρά του μισοστέκει, το περίοπτο Βασιλικό Δώμα, οι Βυζαντινές δεξαμενές, και η Βυζαντινή Εκκλησιά του Αγίου Νικολάου όπου οι κάτοικοι του Ιμπορειού κατέστρεψαν.

Φαρακλό

ΧΑΡΑΚΙ (Οικισμός) ΡΟΔΟΣ
Πάνω από τον όρμο δεσπόζουν τα ερείπια του απόρθητου μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού το οποίο ήταν ένα από τα ισχυρότερα του νησιού.

Το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας

ΧΩΡΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Κωμόπολη) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Πάνω στην ευρεία κορυφή ενός απότομου ορεινού όγκου, στις νότιες υπώρειες του βουνού Προφήτης Ηλίας, ορθώνεται το Κάστρο της Χώρας ή Μεγάλο Κάστρο, σε υψόμετρο 255 μ. περίπου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα ισχυρά τείχη του αγκαλιάζουν περιμετρικά το χώρο του υψώματος, περικλείοντας στο εσωτερικό τους έκταση 28.570 τ.μ.
  Η πρόσβαση στο Κάστρο είναι δυνατή μόνο από τη νότια πλευρά του λόφου όπου η κλίση του είναι ομαλότερη. Σ' αυτή την πλευρά έχει κατασκευαστεί και η μοναδική πύλη εισόδου της καστροπολιτείας. Η πύλη, η οποία είναι υπερυψωμένη του εδάφους, ήταν αρχικά κινητή και ανεβοκατέβαινε, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων του Κάστρου. Αυτό δείχνει η ύπαρξη μίας οπής στο υπέρθυρο, απ' όπου περνούσε η αλυσίδα του βαρούλκου, που την ανεβοκατέβαζε. Εκτός όμως από την κινητή υπήρχε εσωτερικά και δίφυλλη θύρα (σήμερα ανακατασκευασμένη), η οποία ασφάλιζε με συρόμενο μάνταλο.
  Η μορφή του Κάστρου της Χώρας, όπως διασώζεται ανήκει στην εποχή της Ιπποτοκρατίας και συγκεκριμένα στα τέλη του 15ου αιώνα. Οι πρώτες όμως οχυρώσεις στο χώρο χρονολογούνται κατά τον 11ο αιώνα. Μετά τον φοβερό σεισμό του 1492 οι Ιππότες αποφασίζουν την επισκευή του Κάστρου και την επέκταση των οχυρώσεων. Ήδη μάλιστα στα 1495 το Νέο Κάστρο, όπως τ' ονομάζουν οι πηγές, είναι έτοιμο. Οι κάτοικοί του μάλιστα ορίζεται να πληρώνουν ετήσιο ενοίκιο μία όρνιθα και δύο άσπρα ροδίτικα νομίσματα για κάθε σπίτι, που θα φτιάχνουν. Η ανθρώπινη δραστηριότητα στο χώρο όμως, σύμφωνα με διάφορα επιφανειακά ευρήματα, χρονολογείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Από εδώ επίσης προέρχονται και ευρήματα Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων.
  Τα ισχυρά τείχη, τα οποία φτάνουν μέχρι 1,50 μ. πάχος σε ορισμένα σημεία, είναι κτισμένα από αδροδουλεμένους λίθους και ισχυρό συνδετικό ασβεστοκονίαμα. Πίσω από τις επάλξεις, που έχουν σχήμα διπλής χελιδονοουράς, υπάρχει κτιστός περιμετρικός διάδρομος που επιτρέπει την κυκλοφορία των υπερασπιστών πάνω στα τείχη.
  Στο μέσο του ανατολικού τείχους υψώνεται ένα συγκρότημα πύργων για κανόνια. Στη νότια πλευρά του είναι εντοιχισμένα δύο οικόσημα του 1519, από τα οποία το άνω ανήκει στον Fabrizio Carretto, ενώ το κάτω σε κάποιον Καστελλάνο (Ιππότη-Διοικητή) του Κάστρου. Οικόσημα είχαν τοποθετηθεί και στις δύο μεγάλες υδατοδεξαμενές, από τα οποία διατηρείται επί τόπου μόνο ένα, του 1514 στη μία. Κανόνι υπήρχε και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΝΑ γωνίας του οχυρωματικού περιβόλου.
  Ο πυκνοδομημένος οικισμός του Κάστρου υπολογίζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει γύρω στους 1200 - 1500 κατοίκους. Τα σπίτια είναι κυρίως μικρών διαστάσεων, κτισμένα το καθένα σ’ επαφή με τα γειτονικά του και μερικά κολλητά στο τείχος. Πολλά έχουν δικές τους στέρνες, για τη συλλογή του βρόχινου νερού.
  Σε απόσταση 15 μ. από την πύλη, εσωτερικά, σώζεται η πέτρινη γούρνα ελαιοτριβείου και τμήμα του πέτρινου κυλίνδρου σύνθλιψης του ελαιοκάρπου, των αρχών του 16ου αιώνα.
  Μέσα στο Κάστρο διατηρούνται σε καλή κατάσταση 10 μικρά εκκλησάκια:
•Κοίμηση της Θεοτόκου (14ος αιώνας το α΄ στρώμα, αρχές 16ου το β΄)
•Αγιος Νικόλαος (αρχές του 16ου αιώνα)
•Πρόδρομος (14ος - 15ος αιώνας και ανακαίνιση αρχές 16ου αιώνα)
•Αγιος Γεώργιος - Αγία ΄Αννα (αρχές 16ου αιώνα)
•Ανάληψη (αρχές 16ου αιώνα)
•Αγία Παρασκευή (αρχές 16ου αιώνα)
•Σταυρός (αρχές 16ου αιώνα)
•Μεταμόρφωση (αρχές 16ου αιώνα)
•Αγιος Νικήτας (αρχές 16ου αιώνα)
•Αγιος Γεώργιος (αρχές 16ου αιώνα)
  Τα περισσότερα απ' αυτά φέρουν τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι αγιογράφοι τους κινούνται στα πλαίσια της Βυζαντινής παράδοσης, όπως αυτή εξελίσσεται ετούτη την εποχή στα πλαίσια του Δωδεκανησιακού χώρου. Το ίδιο εργαστήριο εργάσθηκε επίσης και στην αγιογράφηση της Παναγίας της Κυράς στο Αργος (β΄ στρώμα), της Μεταμορφώσεως στις ανατολικές παρυφές του Κάστρου της Χρυσοχεριάς και του Αγίου Θεοδώρου στον Βαθύ.
  Η κατοίκηση στο χώρο του Μεγάλου Κάστρου συνεχίζεται και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας (1513 - 1912). Με την πάροδο όμως του χρόνου και τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού, οι κάτοικοι αρχίζουν από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά να βγαίνουν απ' αυτό και να χτίζουν σπίτια στην περιοχή της Χώρας, μια και η πειρατεία είχε σχεδόν εκλείψει από τον αιγαιακό χώρο. Ως πηγή μάλιστα έτοιμου οικοδομικού υλικού χρησίμεψαν και τα σπίτια του νότιου τμήματος του Κάστρου, που γι' αυτό το λόγο είναι εντελώς κατεστραμμένα. Η κατοίκηση βέβαια του Κάστρου δε σταματά απότομα, αλλά συνεχίζεται μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Κρήνες

Η Βρύση

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΚΑΣΟΣ

Κτίρια

Η "Κέλλα" της Εκκλησίας

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Πρόκειται για την παλαιά αποθήκη της εκκλησίας στο χωριό Ασκληπειό Ρόδου. Είναι ένα ισόγειο, λιθόκτιστο κτίσμα μονόχωρο, κτισμένο με τον τοπικό παραδοσιακό τρόπο. Το πάτωμα είναι χωμάτινο και το κτίσμα γενικότερα διακρίνεται για την λιτότητα και τον κυβόσχημο όγκο του. Κτίσθηκε το 1879 και ήταν η αποθήκη της εκκλησίας όπου φύλαγαν κυρίως λάδι μέσα σε μεγάλα πήλινα πιθάρια, πολλά από τα οποία σώζονται ακόμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Τα Αστυπαλίτικα Παραδοσιακά σπίτια

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Τα Αστυπαλίτικα Παραδοσιακά σπίτια μοιάζουν με τα κυκλαδίτικα.
  Εξάλλου σ’ ολόκληρο το νησί το κυκλαδίτικο χρώμα μοιάζει να κυριαρχεί του δωδεκανησιακού.
  Το πιο ενδιαφέρον μέρος του σπιτιού, εκτός από το τζάκι και τις εσοχές στους τοίχους, είναι το ξύλινο πατάρι στο βάθος, διακοσμημένο με δαντελωτά ξυλόγλυπτα το οποίο χρησιμοποιείται για κρεβάτι. Έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί ανεβαίνει από τη σκάλα που δημιουργούν τρεις κασέλες η μια πάνω στην άλλη. Πλάι στο κρεβάτι τρεις ή τέσσερις σειρές σκαλιστά ράφια φτιάχνουν τη "κριτζόλα" όπου τοποθετούνται τα πιο όμορφα γυαλικά της νοικοκυράς. Ο ξύλινος διάκοσμος του κρεβατιού, της "κριτζόλας", των κουφωμάτων και των ταβανιών, είναι δείγματα της εξαίρετης ξυλογλυπτικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Αστυπάλαια. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα αυτής της τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο ταβάνι ενός σπιτιού μέσα στο Κάστρο, το μοναδικό που έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αστυπάλαιας (1999).

Νεοκλασσικά Αρχοντικά

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Η Ποσειδωνία είχε επιλεγεί από τους πλουσίους της εποχής σαν τόπος εξοχής. Έτσι χτίστηκαν τα πολλά Νεοκλασσικά Αρχοντικά, τα οποία διασώζονται και μπορεί να επισκεφθεί ο επισκέπτης. Πολλές βίλες και επιβλητικές πυργοειδείς επαύλεις, ξύλινες βεράντες, εξωτερικές σκάλες και κήποι γεμάτοι με δέντρα χαρακτηρίζουν αυτή την "αριστοκρατική" εξοχή της Σύρου.

Τα Αρχοντικά

  Η ζωή κι η όψη της Ποσειδωνίας συνδέθηκε με την άνθηση της Ερμούπολης και επηρεάστηκε απ' αυτήν. Η πόλη ξεπετάχθηκε μέσα από τις φλόγες της ελληνικής επανάστασης, όταν οι Χιώτες αναζήτησαν (μετά τη σφαγή στη Χίο το 1822) μια νέα πατρίδα ήσυχη και φιλόξενη. Έτσι φθάνουν στην ανέγγιχτη από τη φρίκη του πολέμου Σύρο. Θ' ακολουθήσουν οι Ψαριανοί, οι Κρήτες, οι Κασιώτες, οι Μικρασιάτες κ.α. Η Ερμούπολη σε 11 μόνο χρόνια καθίσταται όχι μόνο εμπορικό κα βιομηχανικό κέντρο, αλλά και κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού. Ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Ερμούπολη φτιάχνεται γύρω στα 1855. Μετά το 1880, κάποιοι καραβοκύρηδες, καπνοβιομήχανοι, βαμβακέμποροι, έμποροι ξυλείας, κυρίως Χιώτες από την Ερμούπολη, θα' ρθουν στην Ντελλαγκράτσια να γαληνέψουν και να ονειρευτούν στην ηρεμία του τοπίου, αλλά και να κυνηγήσουν οι περισσότεροι, μιας κι εκείνες τις εποχές το κυνήγι ήταν άφθονο στους γύρω λόφους.
  Τα αρχοντικά, λαμπρά και περίτεχνα, ξεπαραβγαίνουν σε ομορφιά και πολυτέλεια. Διώροφα και τριώροφα φεγγοβολούν στο φως της ασετυλίνης που φωτίζει τα ίδια αλλά και το γύρω δρόμο με φανάρια. Αρκετά επηρεασμένα απ' το νεοκλασικό στοιχείο, άλλα, αρχιτεκτονικές συνθέσεις όπου παντρεύονται διάφορα στοιχεία αγγλικής, γαλλικής και ιταλικής τεχνοτροπίας. Η πέτρα τους άλλοτε παρμένη από το ίδιο το κτήμα, άλλοτε πάλι πωρόλιθος που έρχεται από αλλού ή μαλτεζόπετρα που φτάνει με πλοίο κατευθείαν από τη Μάλτα στο χωριό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Ποσειδωνίας


Ξενοδοχειακό Συγκρότημα " Ελαφος και Ελαφίνα "

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (Οικισμός) ΡΟΔΟΣ
Tο ξενοδοχειακό συγκρότημα "'Ελαφος και Ελαφίνα" βρίσκεται στο όρος Προφήτης Ηλίας. Βρίσκεται δίπλα από το βυζαντινό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Το "Έλαφος" είναι ένα τριόροφο κτήριο με υπόγειο και το "Ελαφίνα" ένα διόροφο κτήριο με υπόγειο Eίναι κτισμένα από τους Ιταλούς με μικτό σύστημα της λιθοδομής και του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, με έντονα κεκλιμένες ξύλινες στέγες, καλυμμένες με ειδικά κυματοειδή φύλα, ξύλινα κουφώματα και ξύλινες βεράντες.
Tο 1929 κτίσθηκε από τους Ιταλούς το ξενοδοχείο της Ελάφου (Albergo del Cervo). Το 1930 γίνεται ισόγεια προσθήκη (εστιατόριο) με μεγάλη βεράντα από πάνω, κατασκευάζεται ένα γήπεδο τέννις, και μία πίστα χορού. Αργότερα γίνεται και προσθήκη ορόφου καταργώντας την βεράντα. Το 1932 κατασκευάζεται δίπλα νέα πτέρυγα που ονομάζεται "Ελαφίνα". 'Ετσι το ξενοδοχειακό συγκρότημα γίνεται γνωστό σαν "'Ελαφος και Ελαφίνα", ονομασία που οφείλει σε ένα είδος ελαφιού που ζει στα δάση αυτά. Σήμερα το συγκρότημα είναι εγκαταλελειμμένο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Palace of the Grand Master

ΡΟΔΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Τηλέφωνο: +30 22410 36710, 30668
Φαξ: +30 22410 30668
  Το Δημοτικό Θέατρο Ρόδου ιδρύθηκε το 1985 και το 1990 πήρε τη μορφή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Νταλιάνη. Στόχος του είναι να βοηθήσει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής των Δωδεκανήσων, φέρνοντας τη θεατρική τέχνη πιο κοντά στον κόσμο. Κάθε χρόνο παρουσιάζει τρεις έως τέσσερις παραγωγές και οργανώνει θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιοδεύει με τα έργα του στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ενώ έχει δώσει παραστάσεις και σε άλλες ελληνικές πόλεις.
   Μόνιμη στέγη του είναι το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, που οικοδομήθηκε το 1937 από άγνωστο αρχιτέκτονα και διέθετε την κατάλληλη υποδομή για την παρουσίαση θεατρικών και λυρικών έργων. Το 1993, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αξιοποίησε τον εγκαταλελειμμένο χώρο του φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου και τον διαμόρφωσε σε αίθουσα κατάλληλη να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις και άλλες πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο φουαγιέ παρουσιάζονται οι παραστάσεις της Νέας Σκηνής

Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου

Τηλέφωνο: +30 22413 60530
Φαξ: +30 22413 60547

Αστική Σχολή Ρόδου

Tο κτήριο της Αστικής Σχολής Ρόδου είναι λιτό και τετράγωνο στην κατασκευή του, λιθόκτιστο με κεραμοσκεπή στέγη. Διακοσμητικές ταινίες διατρέχουν ολόγυρα το κτήριο στα σημεία κάτω από τη στέγη και ανάμεσα σε ισόγειο και όροφο. Μεγάλη περιφραγμένη αυλή, υπάρχει εμπρός και πίσω από το κτήριο. Στην πίσω αυλή σώζεται ο χαρακτηριστικός μαρασιώτικος πυλιώνας και δίπλα του υπάρχει μιά παλαιά μαρμάρινη βρύση.
Tο κτήριο κτίσθηκε το 1874 και είναι ένα από τα πρώτα οργανωμένα χριστιανικά σχολεία της Ρόδου. Η Αστική Σχολή Ρόδου είναι συνέχεια του "Αλληλοδιδακτικού Σχολείου" που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Ρόδου Παΐσιος. Το σημερινό κτήριο ανοικοδομήθηκε σε παλαιότερο κτήριο του μεγάλου κοινοτικού οικοπέδου που έφτανε έως το σημερινό Βενετόκλειο. Το παλαιότερο κτήριο κτίσθηκε το 1765.
Σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Σχολείο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ξενοδοχείο των Ρόδων

Το Ξενοδοχείο των Ρόδων έχει κτισθεί την εποχή της Ιταλοκρατίας στη Ρόδο. 'Εχει αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον γιατί ο όγκος του διασπάται σε μικρότερους δίνοντας ποικιλία και κίνηση στη σύνθεση. Οι λιτές του γραμμές, τα τοξωτά ανοίγματα και ο κήπος του έχουν δεθεί αδιάσπαστα με την εικόνα της πόλης.
Το Ξενοδοχείο των Ρόδων έχει δύο αρχιτεκτονικές φάσεις:
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν σχεδιάσθηκε, κτίσθηκε σε μορφή ανατολίτικου εκλεκτικισμού από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Michele Petracco.
Με την επιβολή του φασισμού στην Ιταλία (1936) η κυρίαρχη αρχιτεκτονική ιδεολογία (Πιατσεντίνι) επηρεάζει τη μορφή του κτηρίου. Εξαφανίζονται τα ανατολίτικα στοιχεία (τόξα, θόλοι, αψίδες κ.τ.λ.) και το κτήριο παίρνει την σημερινή του μορφή.
Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ταχυδρομείο

Tο Ιταλικό κτήριο του Ταχυδρομείου της Ρόδου βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας. Μορφολογικά αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακού εκλεκτισμού και κανναβικής τεχνολογίας. Η πρόσοψή του χαρακτηρίζεται από πλήθος μορφολογικών στοιχείων, κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο. 'Εχει επιβλητική κεντρική είσοδο και συμμετρικά ανοίγματα. Κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια της Ιταλοκρατίας, γύρω στο 1926, από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto και στέγαζε τα Ιταλικά Ταχυδρομεία (Palazzo delle Poste). Σήμερα στεγάζονται σ'αυτό τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Καζούλειο Παρθεναγωγείο

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο λιθόκτιστο με κεραμοσκεπή στέγη. Η κάτοψη του ισογείου είναι σε σχήμα Π και μόνο στο κέντρο είναι διόροφο. Στο ισόγειο βρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτηρίου, μέσα σε μια εσοχή που ορίζεται από δύο μεγάλους πεσσούς δεξιά και δύο αριστερά και δύο κίονες στη μέση. Tο παραπάνω κτήριο κτίσθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα μετά από δωρεά του Παύλου Καζούλη, στο μεγάλο κοινοτικό οικόπεδο. Αργότερα, το 1930, ο Μιχάλης Καζούλης, ανηψιός του Παύλου, πρόσθεσε με δαπάνη του τον πρώτο όροφο που στεγάστηκε το "Ανώτερο Καζούλειο". Σήμερα το κτήριο στεγάζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης

  Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε το 1391-92, επί μεγάλου μαγίστρου Heredia, από τον Ιταλό Domenico d'Allemagna, αμιράλη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Ο ιδρυτής ήταν επιφανής προσωπικότητα που διέθετε ισχυρά οικονομικά μέσα. Στο ιδρυτικό συμβόλαιο του Ξενώνα το 1391 αναγράφεται ότι ιδρύθηκε «στο βούργο της Ρόδου, κοντά στα τείχη στην πύλη που οδηγούσε στο μώλο» και ήδη το 1465 ονομαζόταν «πύλη της Αγίας Αικατερίνης». Η θέση του κτιρίου ήταν περίοπτη, αφού προβάλλεται στον άξονα της εμπορικής «πλατείας», όπου τοποθετήθηκαν και τα οικόσημα του 1516. Ο Ξενώνας, που προοριζόταν μόνο για διακεκριμένους επισκέπτες της Ρόδου, χρησιμοποιείται ήδη από το 1394-95, οπότε περιγράφεται από τον ταξιδιώτη Niccole de Martoni ως «ωραίος και λαμπρός, [με] πολλά και όμορφα δωμάτια με πολλά και καλά κρεβάτια».
   Το κτίριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά την πολιορκία του 1480 και το σεισμό του 1481. Η ανοικοδόμησή του περατώθηκε από τον Costanzo Operti το 1516, την εποχή του μεγάλου μαγίστρου Fabrizio del Carretto, όπως μαρτυρούν τα οικόσημα που σώζονται εντοιχισμένα στη δυτική όψη του. Κατά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1944, κατέρρευσε το ανατολικό τμήμα του Ξενώνα μαζί με πολλά άλλα οικοδομήματα στην καρδιά της Εβραϊκής συνοικίας. Τα χρονια που ακολούθησαν τις καταστροφές του πολέμου, το σωζομενο μέρος του κτιρίου ορθωνόταν ταλαιπωρημένο σε μια ερημωμένη γειτονιά. Αποροι καταληψίες, μετανάστες από τα γύρω νησιά, το κατοίκησαν σε υποβαθμισμένες συνθήκες μέχρι το 1986.
   Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης ήταν ένα απο τα 20 ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου - διαχείρισης ΤΑΠΑ, που εντάχθηκαν, λόγω της οριακής κατάστασης διατήρησής τους, στο αναστηλωτικό πρόγραμμα του Γραφείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που ιδρύθηκε το 1985. Η αποκατάστασή του, όπως εξελίχθηκε τα επόμενα δέκα χρόνια, υπήρξε διαδικασία πολυσύνθετη, που περιέλαβε:
α) Την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της μεταστέγασης 16 οικογενειών απο τους χώρους του Ξενώνα (1986-1993). β) Την αρχαιολογική έρευνα του κτιρίου (1987-1993).
γ) Τη διενέργεια των απαραίτητων σωστικών επεμβάσεων, παράλληλα με τη διερεύνηση και εξυγίανση-αποκατάσταση των ιπποτικών τμημάτων του κτιρίου ( 1986-1991).
δ) Την ολοκλήρωση των οριστικών στερεωτικών επεμβάσεων και της αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του σωζόμενου τμήματος του Ξενώνα (1992-1995).
ε) Συντήρηση μεσαιωνικών και παραδοσιακών στοιχείων απο ειδικούς. στ) Τη συμπλήρωση-αποκατάσταση του βομβαρδισμένου τμήματος του μνημείου (1995- ).
ζ) Την ένταξη του αναστηλωμένου Ξενώνα «Κέντρου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» στους περιβάλλοντές του αρχαιολογικούς χώρους, με σκοπο την ανάπλαση της περιοχής και τη μετατροπή της σε πόλο έλξης για τον επισκέπτη της μεσαιωνικής πολης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Βενετόκλειο Γυμνάσιο

Πρόκειται για νεοκλασικό ισόγειο κτήριο με ημιϋπόγειο, λιθόκτιστο με κεραμοσκεπή στέγη. Στο κέντρο της πρόσοψης έξι μεγάλοι κίονες σχηματίζουν μια εσοχή όπου και βρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτηρίου. Μια μεγάλη σκάλα οδηγεί σε αυτήν την εσοχή και την κεντρική είσοδο. Η διάταξη του κτηρίου γίνεται σε σχήμα σταυρού. Πλήθος μορφολογικών στοιχείων ζωγραφίζουν τις όψεις: διακοσμητικές ταινίες, γωνιακές παραστάδες, πεσσοί εντοιχισμένοι στην τοιχοποιΐα κ.τ.λ. Tο Βενετόκλειο Γυμνάσιο κτίσθηκε το 1910, ύστερα από δωρεά του Βενετοκλή, στο μεγάλο κοινοτικό οικόπεδο που έφθανε ως την Αστική Σχολή και το Καζούλειο Παρθεναγωγείο. Σήμερα λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλεως της Ρόδου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ζαχαροπλαστείο "Ακταίον"

Tο "Ακταίον" κτίσθηκε στην πρώτη περίοδο της Ιταλοκρατίας, είναι διόροφο κτίριο με μικρό δώμα και στοά με σταυροθόλια οξυκόρυφα προς την παραλιακή λεωφόρο. Τις προσόψεις χαρακτηρίζει το τυπικό ισόδομο της περιοχής. Η κάτοψη του κτηρίου διακρίνεται για τη λειτουργικότητα και τη δυναμική της οργάνωση, ενώ αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εσωτερικά. Ενώ στην αρχική του φάση (1925) το κτήριο ήταν κατάφορτο από διακοσμήσεις με ανατολίζοντα και γοτθίζοντα στοιχεία, ύστερα από το 1936, επί κυβερνήσεως De Vecchi, αφαιρέθηκαν οι σοβάδες και κάθε άλλο διακοσμητικό στοιχείο, ώστε η πρόσοψη να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα δεδομένα της τότε επίσημης κρατικής αρχιτεκτονικής της Ιταλίας (φασιστικό στυλ). Λεγόταν "Circolo Italia" και ήταν μέρος συγκέντρωσης για τους Ιταλούς αξιωματικούς. Σήμερα λειτουργεί ως αναψυκτήριο - ζαχαροπλαστείο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αμαράντειος Σχολή

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίσμα, ισόγειο με ημιϋπόγειο, λιθόκτιστο με κεραμοσκεπή στέγη. Στο κέντρο της πρόσοψης μια μεγάλη εσοχή, σαν ανοικτός διάδρομος, ορίζεται από τέσσερις κίονες. Στην εσοχή αυτή διαμορφώνεται η κεντρική είσοδος του κτηρίου. Τα μορφολογικά στοιχεία των όψεων είναι: διακοσμητικές ταινίες, πεσσοί εντοιχισμένοι στην τοιχοποιΐα που περιβάλλουν τα παράθυρα κ.ά. Είναι κατασκευασμένο το 1911 μετά από δωρεά των Γ. και Δ. Αμάραντου. Σήμερα στεγάζεται σε αυτό Δημοτικό Σχολείο της πόλεως της Ρόδου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Πρώτο Νοσοκομείο Ερμούπολης

ΣΥΡΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 79133
  Κτήριο ογκώδες μνημειακού χαρακτήρα. Απλή αρχιτεκτονική με ενδιαφέρουσα κατασκευή. Μαρμαρόκτιστα με αρμούς σαρδελωτούς. Μαρμάρινες ταινίες χωρίζουν τους ορόφους και κοιλόκυρτο κυμάτιο τονίζει την βάση του κτηρίου. Το τελικό γείσο είναι μαρμάρινο και το στηθαίο του δώματος κτιστό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολυκατοικία διότι υπήρχαν διαφορετικές είσοδοι.
  Κτήριο μορφολογικά και ιστορικά αξιόλογο. Οπως φαίνεται από τις επιγραφές, εκεί έζησε ο Χ. Α. Κριαράς, διέμεινε ο βασιλιάς ΄Οθων και προσέφυγε νήπιο ο Ε. Βενιζέλος. Από το 1935 μέχρι το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Γυμνάσιο θηλέων.
  Εχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης ως το όριο της ιδιοκτησίας του (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/989/16681/10.8.87, ΦΕΚ 475/Β/3.9.87). Σήμερα κατοικείται ένα μέρος του κτηρίου και το υπόλοιπο είναι κενό.

Κληροδότημα Κουτσοδόντη-Πρώτο Νοσοκομείο

Δημοτικό Γυμνάσιο

  Στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης που ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1833. Μαζί με το Γυμνάσιο του Ναυπλίου είναι τα από πρώτα οικοδομήματα που χτίστηκαν γι΄ αυτόν ειδικά το σκοπό. Είναι διώροφο κτίριο με κτιστές παραστάδες και επίκρανα που κοσμούν το κεντρικό τμήμα του πρώτου ορόφου. Χτίστηκε με σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Χερλάχερ και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 13 Νοεμβρίου 1834. Πρώτος γυμνασιάρχης ήταν ο Νεόφυτος Βάμβας όπως μας θυμίζει και η επιγραφή που υπάρχει στην είσοδό του. Οι αίθουσες είναι άνετες με ψηλά ταβάνια. Στην κεντρική αίθουσα του πρώτου ορόφου μια μεγάλη τοιχογραφία παριστάνει τον Παρθενώνα. Στο Γυμνάσιο αυτό εκτός από τους Συριανούς φοίτησαν και μαθητές από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κρήτη...
  Επιφανείς μαθητές του Γυμνασίου ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Κλων και ο Κυπάρισσος Στέφανος και άλλοι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Αρχοντικό Βελισσαροπούλου

Τηλέφωνο: +30 210 3253059, 3243289
Φαξ: +30 210 3232547
  Αρχοντικό με βαρύ εξωτερικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο και ενδιαφέρουσα εσωτερική διακόσμηση. Μαρμαρόκτιστο με λαξευτή ισόδομη λιθοδομή και αέτωμα στον άξονα του τρίτου ορόφου. Χαρακτηριστικά είναι τα καλοδουλεμένα τοξωτά ανοίγματα των καταστημάτων στο ισόγειο και ο εξαιρετικής τέχνης διάκοσμος στους ορόφους (μπαλκονοποδιές, φουρούσια, γείσα παραθύρων με γεισίποδες). Είναι έργο του Συριανού αρχιτέκτονα Τ. Βλυσίδη.
  Μετά από πρόσφατη επισκευή έχουν καταστραφεί οι τοιχογραφίες (κυρίως του κλιμακοστασίου).
  ΄Εχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης με ζώνη προστασίας ως τα όρια της ιδιοκτησίας του. Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/989/16681/10.8.87, ΦΕΚ 475/Β/ 3.9.87.

Αρχοντικό Βελισσαροπούλου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ