gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 120) τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ Σύμπλεγμα νήσων ΕΛΛΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (120)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η Αγία Ευφημία, στο ανατολικό μέρος του νησιού, είναι ιδιαίτερα γραφικό χωριό με πλούσια βλάστηση. Υπάρχει κι εδώ λιμάνι όπου φθάνουν πλοία από την απέναντι στερεολλαδίτικη ακτή. Είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και προσφέρει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Δούλων

ΑΓΙΟΙ ΔΟΥΛΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 94255
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τους δούλους που εργάζονταν στα κτήματα των εκκλησιών κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι Αγιοι Δούλοι αναφέρονται σε πολλά ιστορικά κείμενα.
  Ο Ανδρέας Μάρμορας, στην ιστορία της Κέρκυρας, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως το χωριό των Αγίων Δούλων συνέβαλε οικονομικά στην ανέγερση της Μονής του Παντοκράτορα το 1347.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΑΓΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ (Οικισμός) ΚΕΡΚΥΡΑ
Σχετικά νέος οικισμός σε μαγευτική τοποθεσία με γαλανά νερά και χρυσή άμμο, δίκαια μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Από δω μπορεί κανείς να επισκεφθεί το γραφικό χωριό Σιναράδες και το Αερόστατο που πήρε το όνομά του από ένα καφενείο που φαινόταν σαν να είναι κρεμασμένο κυριολεκτικά από τον ουρανό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ηλία

ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 39225
Φαξ: +30 26450 39225
Πάνω από το Σύβρο βρίσκεται το χωριό Αγιος Ηλίας, χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο. Είναι το δεύτερο, πιο ορεινό χωριό του νησιού μετά την Εγκλουβή. Κι εδώ η βλάστηση λόγω ύψους είναι ελάχιστη. Παλιό καταφύγιο των κατοίκων από τις συχνές πειρατικές επιδρομές, αλλά και καλοκαιρινό κατάλυμα για τα κοπάδια της περιοχής. Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Νυδρί προς τη Βασιλική ο επισκέπτης συναντά το Μαραντοχώρι, ένα κεφαλοχώρι με παράδοση.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Δρόμος από το τέλος περίπου του χωριού της Λεύκης στο δρόμο προς το Βαθύ, οδηγεί στο μικρό οικισμό Αγιος Ιωάννης που τα σπίτια του είναι κτισμένα πάνω από μια όμορφη ακρογιαλιά και στην εξαιρετική παραλία του Ασπρου Γιαλού. Μονοπάτια ιδανικά για περιπατητές φτάνουν σε μικρές απόμακρες αμμουδιές όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ανενόχλητος την ηρεμία και τη θάλασσα. Στο τέλος του χωριού υπάρχει ένα πολύ γέρικο ελαιόδεντρο με 18 περίπου μέτρα περίμετρο, που οι ντόπιοι αποκαλούν "ελιά του Οδυσσέα".

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ματθαίου

ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 75142
Γραφικό μεγάλο χωριό με παλιά και νέα κτήρια. Πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην Μονή του Παντοκράτορα, στην κορυφή του λόφου. Στην κορφή του λόφου και η Τρύπα του Πελάου, μια σπηλιά που λένε ότι επικοινωνεί με τη θάλασσα. Στην εύφορη περιοχή του Γαρδικίου βρίσκεται άλλο ένα ενετικό κάστρο, δίδυμο του Αγγελόκαστρου. Ανήκε κι αυτό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οκτάγωνο, με πύργους σε κάθε γωνία. Όπως συνέβαινε και σε άλλα σημεία της Ελλάδας υπολείμματα από αρχαίους ναούς ενσωματώθηκαν στα τείχη του κάστρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικήτα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 97469
Φαξ: +30 26450 97465
  Δώδεκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, εφαπτόμενο στη θάλασσα, δεσπόζει το παραδοσιακό ψαροχώρι Αγιος Νικήτας. Σπίτια παραδοσιακά, σε αμφιθεατρική διάταξη γύρω από τη θάλασσα, μέσα στην καταπράσινη φύση, δίνουν το δικό τους παρόν στο πέρασμα του χρόνου. Πολύ ήσυχο, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και τις αχνές βουνοκορφές των Ηπειρωτικών βουνών, τραβάει σαν μαγνήτης τον επισκέπτη καλώντας τον να ζήσει αγνά, νοσταλγικά, φυσικά. Οι πεντακάθαρες παραλίες από τη Λαγκάδα μέχρι το χωριό, το φρέσκο ψάρι αλλά και η πατροπαράδοτη Λευκαδίτικη φιλοξενία, θα σας μεταφέρουν σ’ ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και θα σας συναρπάσουν. Δυτικά του οικισμού υπάρχει η παρθένα αμμουδιά του Μύλου που θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγράφων

ΑΓΡΑΦΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31100
  Ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Προμαχίδι (Πολιούχος Αγιος του χωριού) βρίσκεται σε έναν παραδεισένιο τόπο που την άνοιξη στολίζει η παπαρούνα, βόρεια της Κοινότητας των Ξανθάτων.
  Το χωριό Προμαχίδι πρέπει να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της βόρειας Κέρκυρας, ο χρόνος όμως εξάλειψε στο μεγαλύτερό της μέρος αυτή την εικόνα. Μόνο και μόνο από τα ερείπια του ναού, μπορούμε να καταλάβουμε το μεγάλο μέγεθος του χωριού.
  Το Προμαχίδι καταστράφηκε μαζί με πολλά άλλα χωριά από την επιδρομή των Γενουατών γύρω στα έτη 1399-1403. Οι κάτοικοί του μετοίκησαν σε άλλη περιοχή και δημιούργησαν το χωριό των Αγραφών. Στο νέο πλέον χωριό τους έκτισαν και πάλι το ναό του Αγίου Νικολάου που άφησαν στο Προμαχίδι κατεστραμμένο.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΙΘΑΚΗ
  Σκαρφαλωμένο στις παρυφές του βουνού, πάνω από το Βαθύ, πανέμορφο γραφικό χωριό, με έντονα αποτυπωμένη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα ερείπια των σπιτιών και στις εκκλησίες με αξιόλογες Βυζαντινές τοιχογραφίες στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιοχώρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιθάκης


Δημοτικό Διαμέρισμα Αθανίου

ΑΘΑΝΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 33146
Ορεινό γραφικό χωριό, πάνω από την παραλία Γιαλός. Ακολουθώντας την προς νότο διαδρομή, μέσα από ένα τραχύ, αλλά εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο κατά μήκος της βραχώδους νότιας ακτής, μπορεί κανείς να φτάσει στις θαυμάσιες παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Η διαδρομή καταλήγει στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στο Ακρωτήριο της Λευκάτας. Εδώ δίπλα βρέθηκαν ίχνη αρχαίου ναού του Απόλλωνα Λευκάτα. Από δω, σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Μένανδρο, η ποιήτρια Σαπφώ από τη Λέσβο, έπεσε στα βράχια όταν ο Φαέθων δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Μπροστά μας απλώνεται το Ιόνιο πέλαγος. Το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό.

Εθνικός Δρυμός Αίνου

ΑΙΝΟΣ (Βουνό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, έχει έκταση 28.620 στρ. και αποτελείται από τον κύριο ορεινό όγκο του Αίνου και το βουνό Ρούδι. Σχηματίζει αμιγείς συστάδες και φιλοξενεί ένα από τα αποκλειστικά ενδημικά φυτά του νησιού, την poa Cephalonica.
  Αποτελεί μια ζώνη εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο το νησί. Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Εχει χαρακτηριστεί έτσι με το Β.Δ. 776/1962, λόγω της ύπαρξης του ενδημικού είδους ελάτης ''Abies Kefallonica'' που υπάρχει μόνο στον νότιο Ελλαδικό χώρο και κυρίως στο νησί. Το μοναδικό είδος της ελάτης καλύπτει τα 19.730 στρ. του Δρυμού.
  Επίσης σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ο.Κ. έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης, λόγω της ύπαρξης σχισμών ασβεστολιθικών βράχων σε υψόμετρο 1000 - 15000 μέτρων καθώς και λόγω ύπαρξης μεγάλης ποικιλίας ορχιδέων και λόγω ύπαρξης σάρων.
  Ηδη το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., εκτιμώντας την τεράστια σημασία του Δρυμού στην αειφορία του περιβάλλοντος, στην βιώσιμη ανάπτυξη και γενικότερα στην αναβάθμιση του νησιού, έχει προχωρήσει στην σύνταξη συγκεκριμένου προγράμματος ανάδειξης και προστασίας του, ενώ από την 25/01/99 έχει υπογράψει με τον Δήμο Αργοστολίου και την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς, προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών αξιοποίησης και ανάδειξης του Αίνου. Στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού και της ρύθμισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, αναμένεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τροποποίηση και επέκταση του πυρήνα του Δρυμού κατά 315 στρέμματα και για καθορισμό οριογραμμής περιφερειακής ζώνης, που θα περικλείει συνολική έκταση 47.230 στρεμμάτων.
  Ο δρυμός του Αίνου συνδέεται με ευρήματα που αφορούν τα αρχαία χρόνια και καταμαρτυρούν την ύπαρξη του και την εκμετάλλευση του από το ανθρώπινο στοιχείο.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση από την Νότια πλευρά του Αίνου γίνεται μόνο από την περιοχή των Αργινίων και οδικώς έως τους πρόποδες του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων


Δημοτικό Διαμέρισμα Αναφωνήτριας

ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 31109, 31211
  Μεσόγειο χωριό με 211 κατοίκους, 30 χλμ ΒΔ από τη Ζάκυνθο.
  Το όνομά του το πήρε από το αξιόλογο μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας, που βρίσκεται στην περιοχή του. Εδώ μόνασε ο Αγιος Διονύσιος κι έκρυψε από τα καταδιωκτικά αποσπάσματα το δολοφόνο του αδελφού του.
  Ύστερα από την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους (1453) φεύγοντας από εκεί ένα πλοίο εμπορικό, ναυάγησε στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου.
  Λίγες μέρες αργότερα, οι κάτοικοι της περιοχής του μεταγενέστερου Προσμοναρίου (Πλεμοναρίου) βρήκαν ανάμεσα σε σκίνους και βράχια μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Οι χωρικοί έχτισαν ένα ξωκλήσι για να τοποθετήσουν την εικόνα.
  Το κοινοβιακό μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας χτίστηκε σε άγνωστη έως τώρα χρονολογία από ηγεμονίδα ορθόδοξη, σύζυγο του δυνάστη Λεονάρδου Γ Τόκκου, που έγινε μοναχή με το όνομα Μερόπη. Πρώτος ηγούμενος του μοναστηριού της Παναγίας της Αναφωνήτριας ήταν ο Ματθαίος, Ιερομόναχος ο Παλαιολόγος, αδελφός του αρχηγού των «στρατιωτών» Θεόδωρου και πιθανότατα συγγενείς της αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου. Όπως είναι γνωστό, το μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας είχε περιέλθει στην κυριότητα της Βενετίας, η οποία και το παραχωρούσε σε εξέχοντα πρόσωπα ιερωμένων και μη. Οι εκάστοτε ηγούμενοι, αρχιεπίσκοποι και άνδρες ικανής παιδείας, είχαν την υποχρέωση από τα έσοδα του μοναστηριού, να λειτουργούν στην εκκλησία της Παναγίας και να φροντίζουν για όλες τις επισκευές των κτιρίων. Ηγούμενος της Αναφωνήτριας διετέλεσε και ο αρχιεπίσκοπος Αιγίνης και Πόρου Διονύσιος Σιγούρος, μετέπειτα Αγιος και προστάτης Ζακύνθου.
  Το καθολικό του μοναστηριού η σημερινή τρίκλιτη βασιλική, που είναι αντιγραφή του παλαιότερου κτιρίου, με ελάχιστες (αναγεννητικές) καινοτομίες στολίστηκε ολόκληρη εσωτερικά με αξιόλογες τοιχογραφίες.
  Πάνω από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας υπάρχει τετραγωνική πέτρα, με χαραγμένη λατινική επιγραφή. Η επιγραφή βρισκόταν ανέκαθεν σε ένα κελί του παλιού μοναστηριού, μαζί με ένα πέτρινο ανάγλυφο οικόσημο του Βενερού στρατηγού. Όταν έγινε, μετασεισμικά, η στερέωση της εκκλησίας τοποθετήθηκε η επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο της Αναφωνήτριας, ενώ αριστερά της, στον τοίχο της πρόσοψης, εντοίχισαν το οικόσημο του Φραγκίσκου Μοροζίνη. Ο επιβλητικός και ορθογώνιος πύργος του μοναστηριού της Παναγίας Αναφωνήτριας, με τις έξι ζεματίστρες του κορμού του χτίστηκε στο 1669.
  Εδώ βρίσκονται ακόμα:
•Το Πόρτο Βρώμη καθώς και
•Δύο θαυμάσιες σπηλιές με φαντασμαγορία χρωμάτων.

ΑΝΤΙΠΑΞΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το μοναδικό λιμάνι με ομαλή ακτή στους Αντίπαξους είναι η Αγραπιδιά. Εδώ δεν προσεγγίζουν μεγάλα πλοία γιατί το λιμάνι είναι ρηχό. Αμπελώνες πλαισιώνουν το μοναδικό χωριό, την Αγραπιδιά. Στις όμορφες παραλίες του νησιού φτάνει κανείς με ταχύπλοα που πηγαινοέρχονται κάθε μέρα απ' τους Παξούς, μεταφέροντας παραθεριστές. Μικρά ταβερνάκια προσφέρουν φαγητό και ξεκούραση ύστερα από μια μέρα στη θάλασσα. Στην παραλία του Καλορόη ρέει γλυκό νερό. Οι Αντίπαξοι προσφέρονται για ήσυχες διακοπές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Δημοτικό Διαμέρισμα Αντιπερνών

ΑΝΤΙΠΕΡΝΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31273
  Στα νοτιοδυτικά των Καρουσάδων βρίσκεται το χωριό Αντιπερνοί. Ο Ομηρος αναφέρεται σε αυτό με το όνομα Αντιπερναία που σημαίνει “περνώ απέναντι”, δηλαδή απέναντι από το φρούριο της πόλης των Φαιάκων στο λόφο των σημερινών Αγραφών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ (Παραλία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ξεκινώντας από την πόλη της Σάμης με προορισμό τον κόλπο της Αντίσαμου, συναντάμε μια σειρά από γραφικούς κολπίσκους, όπως ο Πάλιουρας, προσβάσιμους είτε με βάρκα είτε μέσω κάποιου μονοπατιού.
Η μεγάλη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη όταν περάσει το σημείο Διχάλια και αρχίσει να κατηφορίζει προς την μεγάλη παραλία της Αντίσαμου, ένα τοπίο σε όλες τις αποχρώσεις του μπλέ, του πράσινου και του άσπρου.
Από εκεί ψηλά, η θέα της σμαραγδένιας παραλίας προκαλεί δέος ακόμα και αν πρόκειται για την πολλοστή φορά που κάποιος έχει αντικρύσει το τοπίο αυτό.
Τα τυρκουάζ νερά του Ιονίου συναντούν τα κάτασπρα βότσαλα που με τη σειρά τους σβήνουν εκεί που ξεκινάει το καταπράσινο φόντο της βουνοπλαγιάς.
Η Αντίσαμος είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Κεφαλλονιά και το Ιόνιο γενικότερα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι παραγωγοί της ταινίας "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι" την επέλεξαν ως φόντο για την ταινία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2010 από το website του Δήμου Σάμης .

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανω Βολιμών

ΑΝΩ ΒΟΛΙΜΕΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 31499, 31214
  Σε μικρή απόσταση από την έδρα του Δήμου, είναι το Δ.Δ Ανω Βολιμών με 500 κατοίκους. Τα βασικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι :
1. Ο Αγιος Δημήτριος. Εκκλησία σωζόμενη το 1780. Επισκευάστηκε το 1838 και κατεδαφίστηκε ύστερα από τους σεισμούς του 1953. Στο σημερινό μεγάλο κτίριο της εκκλησίας, που ορθώνεται τσιμεντένια σε άλλη θέση τοποθετήθηκαν οι ωραίες εικόνες, της παλιάς, μαζί με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της.
2. Η Ανάληψη. Εκκλησία και καμπαναριό σωζόμενα στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα κτίρια έμειναν, ευτυχώς όρθια από τους σεισμούς του 1953.
3. Ο Μύλος των Φραγκογιαννέων,
4. Το "Μικρό Νησί" και ο "Μακρύς Γυαλός".

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγής

ΑΝΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 33509
  Σε υψόμετρο 550 μ. στο βουνό Νήριτο και σε απόσταση 15 χλμ από το Βαθύ, βρίσκεται το "ψηλότερο" χωριό του νησιού. Με ελάχιστους σήμερα κατοίκους, θύμα και αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης, παρατάσσει τα όμορφα κτίσματά του για να πιστοποιήσει ότι κάποτε υπήρξε ζωντανό.
  Με έντονα στοιχεία της Ενετοκρατικής περιόδου στη γενικότερη συμπεριφορά του χώρου , "παρουσιάζει" την Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας κτισμένη τον 12ο αιώνα η οποία σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο. Οι θαυμάσιες αγιογραφίες της, συντηρημένες από τον κ. Κουτσουρή από την ευγενική προσφορά του συμπατριώτη μας κ. Γράτσου, μεταφέρουν την αξία της τέχνης δια μέσου των αιώνων. Πανέμορφο έργο και το καμπαναριό της που στέκει στον προαύλιο χώρο από το 1682. Στις 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας γίνεται εκεί παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με επιτυχία.
  Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του παλαιού οικισμού με πυκνή δόμηση και αμυντική αρχιτεκτονική διάταξη. Από εδώ η θέα είναι θαυμάσια και ο επισκέπτης μπορεί να δει και τα σωζόμενα ερείπια του οικισμού, με τις παλιές φυλακές. Έως το 1912 η Ανωγή ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Νηριτίων στον οποίο ανήκε και το Κιόνι.
  Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι "μενίρ", που αποτελούν αξιοθέατο και παρουσιάζουν τις ιδιοτροπίες της φύσης και φαίνονται σαν κάποιο αόρατο χέρι να τους τοποθέτησε στη θέση τους.
  Η ανάβαση στην Ανωγή από το νότο ή από το Βορρά είναι μοναδική με θέα προς την Β-ΒΑ πλευρά του νησιού και τα νησάκια προς τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Αίσθηση προκαλεί κατά τους χειμερινούς μήνες, δίνοντας την εντύπωση χωριού, χαμένου μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη.
  Σε απόσταση 3 χλμ προς τα Ν-ΝΔ βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών , κτισμένο τον 17ο αιώνα το οποίο είναι σημείο πνευματικής και ευλαβικής αναφοράς για τους Απανταχού της γης Ιθακήσιους. Η Παναγία η Καθαριώτισσα είναι η Προστάτιδα του νησιού και γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Δύο εκδοχές δίνουν την ερμηνεία για την προέλευση της ονομασίας του Μοναστηρίου. Σύμφωνα με την πρώτη το όνομα Παναγία των Καθαρών προέρχεται από την λέξη "κάθαρα", η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος.
  Επειδή λοιπόν η ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε μέσα στα καιγόμενα κάθαρα την ονόμασαν "Καθαριώτισσα". Σύμφωνα δε με την άλλη επικρατούσα εκδοχή το Μοναστήρι κατασκευάστηκε από Χριστιανούς οπαδούς της αίρεσης των Καθαρών. Καθαροί ήταν μία αιρετική παραφυάδα των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Είναι το μοναδικό σε λειτουργία μοναστήρι του νησιού και διαθέτει φιλόξενους χώρους. Πρώτες γραπτές μαρτυρίες έχουμε το 1696, όπου το μοναστήρι ανακαινίζεται από τον ηγούμενο Θεοφάνη Αλευρά (1696-1713). Σήμερα στο Μοναστήρι μένει ένας ντόπιος μοναχός που αγωνίζεται να το συντηρήσει γιατί το μοναστήρι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια και έπαθε μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1953. Παλιά εικόνα του Χριστού βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο Βαθύ. Η θέα από το επιβλητικό καμπαναριό του προς το Νότιο τμήμα του νησιού και το Βαθύ είναι συγκλονιστική.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αργοστολίου

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Πρωτεύουσα του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι το Αργοστόλι από το 1757. Εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, με ωραία νεοκλασικά κτίρια, μια σύγχρονη πόλη με αξιόλογη ιστορική και πνευματική παράδοση. Αμφιθεατρικά κτισμένο με όμορφη θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, ατενίζει τον ελατοσκέπαστο Αίνο. Αξιόλογο το Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά ευρήματα, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας με μια υπέροχη συλλογή Βυζαντινών Εικόνων, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου ξετυλίγεται μέσα από τα πλούσια εκθέματα όλη η πορεία της ιστορίας του νησιού και το ιστορικό θέατρο "Κέφαλος". Αξίζει μια βόλτα στο Λιθόστρωτο με τα εμπορικά, παλιά και νέα, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πλατεία Καμπάνας, στην κεντρική πλατεία με το άγαλμα του ευεργέτη Π. Βαλλιάνου, στο μνημείο των Ριζοσπαστών, σύμβολο ελευθερίας και στην παραλία με τους φοίνικες στρωμένη με βότσαλο ή στο λόφο "Φαραώ" με την πανοραμική θέα της πόλης. Στην άκρη της χερσονήσου της Λάσης βρίσκεται ο Φάρος των Αγ. Θεοδώρων, κυκλικός σε δωρικό ρυθμό, με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, οι Καταβόθρες και στην κορυφή του λόφου το μνημείο των Ιταλών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασου

ΑΣΣΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η Ασσος είναι μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός με έντονη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.   Το χωρίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο της Ασσου και διαθέτει μια όμορφη παραλία. Συναντάμε στα δρομάκια του χωριού πολύ όμορφα κτίσματα, στολισμένα με αυλές γεμάτες λουλούδια και έχουμε την αίσθηση ότι βλέπουμε την Κεφαλλονιά όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια.
  Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, ενοικαζόμενα δωμάτια, και άλλα καταστήματα, τα περισσότερα συγκεντρωμένα γύρω από την κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και τις πικροδάφνες που είναι κανονικά δέντρα!
  Το στολίδι της περιοχής είναι φυσικά το πανέμορφο κάστρο της Ασσου από το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική θέα του Ιονίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αυλιωτών

ΑΥΛΙΩΤΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 95445
  Νοτιοδυτικά των Περουλάδων, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού της Κέρκυρας, βρίσκεται το χωριό των Αυλιωτών. Είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό, με τη μοναδική παραλία του Αγίου Στεφάνου 3χλμ. μακριά.
  Οπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, το χωριό των Αυλιωτών δημιουργήθηκε στο τέλος της παλαιολιθικής περιόδου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ (Δήμος) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Ο Δήμος Αχιλλείων αποτελείται από 14 χωριά που βρίσκονται στο κέντρο του νησιού. Είναι ο πιο κοντινός στο Δήμο Κερκυραίων Δήμος και ο άμεσος επόμενος σε πληθυσμό που ανέρχεται στους 10.000 κατοίκους.
  Το όνομά του το πήρε από το φημισμένο Ανάκτορο του Αχιλλείου που δεσπόζει σ’ ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού Γαστούρι 9 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Το Γαστούρι έγινε γνωστό σ’ όλο τον κόσμο στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν η Ελισάβετ, Αυτοκράτειρα της Αυστρίας (1837-1898), έχτισε το Ανάκτορο του Αχιλλείου εκεί. Η Αυτοκράτειρα, που ήταν γνωστή ως Σίσσυ, είχε ενθουσιαστεί με το νησί κατά τη διάρκεια ενός αριθμού επισκέψεών της, και είχε ευχηθεί να φτιάξει ένα σπίτι εκεί. Το παραμυθένιο Ανάκτορο του Αχιλλείου, χτισμένο ανάμεσα στο 1889 και 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ραφαέλο Καρίτο, ήταν το αποτέλεσμα.
  Η Σίσσυ είχε σαγηνευτεί από την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα θαύμαζε τον Αχιλλέα, το όνομα του οποίου αφιέρωσε στο παλάτι της. Το άγαλμα του Αχιλλέως Θνήσκοντος στους κήπους, όπως και πολλά αγάλματα που απεικονίζουν θεούς και ήρωες από την ελληνική μυθολογία κοσμούν το Ανάκτορο.
  Αλλά η Σίσσυ είχε μόνο μερικά χρόνια να χαρεί το δημιούργημά της, αφού δολοφονήθηκε στην Γένοβα το 1898 και το Ανάκτορο παρέμεινε άδειο μέχρι το 1907, όταν αγοράστηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο τον ΙΙ της Γερμανίας.
  Σήμερα το Ανάκτορο του Αχιλλείου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο νησί της Κέρκυρας και μια επίσκεψη σ’ αυτό είναι πράγματι μια αληθινά αξέχαστη εμπειρία.
  Εκτός από το Γαστούρι ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει και άλλα χωριά του Δήμου, όπως οι Βαρυπατάδες, οι Καλαφατιώνες ή οι Κουραμάδες περπατώντας στα στενά δρομάκια τους με τα γραφικά σπίτια και να θαυμάσει τα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία που συχνά ανάγονται στη Βυζαντινή περίοδο, στα περισσότερα απ’ αυτά.
  Υπάρχει, επίσης, η προοπτική να αναπτυχθεί και ο περιβαλλοντικός και περιπατητικός τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αχιλλείων, καθώς πολλά χωριά, όπως οι Αγιοι Δέκα, ο Σταυρός, ο Ανω και Κάτω Γαρούνας, είναι χτισμένα στις πλαγιές βουνών ή λόφων και αφήνουν άφωνο τον περιπατητή, τόσο από την διαδρομή, όσο και από τη θέα που θα απολαύσει φτάνοντας στην κορυφή.
  Τέλος ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα σε όμορφες παραλίες, όπως του Αι-Γόρδη, των Μπενιτσών και του Περάματος, να απολαύσει την κερκυραϊκή κουζίνα και το φρέσκο ψάρι στις παραθαλάσσιες ταβέρνες και να διασκεδάσει το βράδυ στα μπαρ και τις ντισκοτέκ στις πιο κοσμικές περιοχές του Δήμου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ομοσπονδίας Διαμερισμάτων-Δωματίων Κέρκυρας.

ΒΑΛΑΝΕΙΟ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Το γραφικό Βαλανιό βρίσκεται δυτικά της κοινότητας Κυπριανάδες. Το όνομά του το πήρε από το Βαλάνιο, το οποίο σημαίνει δημόσιο λουτρό. Στα ανατολικά, λίγο πιο πάνω από το χωριό, υπάρχει μια πηγή που ονομάζεται “γιάτρικη βρύση” (οι ιαματικές της ιδιότητες είναι άγνωστες) και πεντακόσια μέτρα πιο κάτω υπήρχε το χωριό Κάστρο (η ονομασία του οφείλεται στους βράχους που το περιέβαλαν και δημιουργούσαν ένα φυσικό κάστρο) όπου η φρουρά είχε στημένα πυροβολεία. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα Αγύρω επισκέπτετο το κάστρο και από κει κατέβαινε και έκανε τα λουτρά της στη “γιάτρικη βρύση” όπου υπήρχαν κατασκευασμένα λουτρά.
  Οι κάτοικοι του Βαλανιού είναι πιστοί στις παραδόσεις τους και ιδιαίτερα φιλόμουσοι.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Βασιλικής

ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Η Βασιλική αποτελεί το κέντρο της νοτίου Λευκάδας.
  Ένα πανέμορφο, κλασικό, ελληνικό ψαροχώρι, στην άκρη του ομώνυμου κόλπου είναι πρόθυμο να σας φιλοξενήσει. Αμμουδιές τεράστιες, πεντακάθαρες, θάλασσες πιο βαθιές ή πιο ρηχές ικανοποιούν τις επιθυμίες όλων. Η περιοχή της Πόντης έχει αξιολογηθεί ως μια από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για windsurfing εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών της συνθηκών.
  Στεφανωμένη από κατάφυτες πλαγιές, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη εκτός από την υπέροχη αίσθηση της φύσης και την απόλαυση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως της ιππασίας και της ποδηλασίας. Ferry-boats εκτελούν συνεχή δρομολόγια προς και από Πόρτο Κατσίκι, Αγιοφίλι, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
  Η περιοχή έχει τη δική της νυχτερινή ζωή, που δεν υστερεί σε τίποτα από τη νυχτερινή ζωή της πόλης της Λευκάδας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

ΒΑΤΣΑ (Παραλία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου της Παλικής κοντά στο ακρωτήριο Βραχηνάρι βρίσκεται ο μικρός λιμενίσκος των «Βάτσων». Αναφέρεται από τους ιστορικούς ότι ήταν πέρασμα ανεφοδιασμού πλοιαρίων που ταξίδευαν προς τη Σικελία και την Ιταλική Χερσόνησο. Στο κύριο μέρος του λιμενίσκου υπάρχουν ερείπια Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου, όπως ο Ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος κοντά σε ναό του Ποσειδώνα. Στην περιοχή εκεί έχουν βρεθεί ψηφιδωτά με παραστάσεις δελφινιών και τρίαινες που πιστοποιούν τη λατρεία των ντόπιων και περαστικών στον Ποσειδώνα. Σήμερα ο λιμενίσκος, με το ποτάμι (που διατηρεί αρκετό νερό), είναι ορμητήριο των ψαράδων της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Παλικής


Δημοτικό Διαμέρισμα Βελονάδων

ΒΕΛΟΝΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Το χωριό των Βελονάδων βρίσκεται στην πεδινή βορειοδυτική Κέρκυρα και η σύνθεσή του τοποθετείται στο τέλος της παλαιολιθικής περιόδου.
  Οι Βελονάδες, όπως και τα γύρω χωριά, Νύμφες, Μαγουλάδες και άλλα, που δεν διέθεταν πέτρα, κτίστηκε αρχικά με σπλίνθρα, που ήταν ένα μείγμα άργιλου και χόρτου.
  Οι Βελονάδες είναι μια κοινότητα που άνθισε και ανθεί η ζωή και ο πολιτισμός. Ο επισκέπτης θαυμάζει τους καταπράσινους από ελαιόδεντρα λόφους, και πιο κάτω την απεραντοσύνη της γαλάζιας θάλασσας που απλώνεται στον ορίζοντα. Τα τοπία είναι ειδυλλιακά και τα χαμηλά σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΒΙΔΟ (Νησάκι) ΚΕΡΚΥΡΑ
Το νησάκι Βίδο, απέναντι από την πόλη, σε απόσταση 1500 μέτρων από το παλαιό λιμάνι, απότελεί ένα μικρό φυσικό παράδεισο, μια όαση αναλλοίωτης περιβαλλοντικής ισορροπίας. Η φυσική ομορφιά του νησιού προστατεύεται με την μέριμνα του Δήμου μας και έχει προταθεί για την μετατροπή του νησιού σε οικολογικό πάρκο και κέντρο περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης. Στο Βίδο λειτουργούν εστιατόριο και αναψυκτήρια , γραφείο υποδοχή, πληροφόρησης , εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρέιο καθώς και οργανωμένη παραλία. Επίσης στο νησί λειτουργεί και διεθνές κατασκηνωτικό κέντρο που φιλοξενεί παιδιά σχολικής ηλικίας όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον, λειτουργεί χώρος εκπαίδευσης των προσκόπων και των ναυτοπροσκώπων στην φυσική ζωή. Από τον Οκτώβριο του 1993 έχει εγκατασταθεί στο Βίδο Κερκυραϊκό Κέντρο Περίθαλψης Πτηνών και άγριων ζώων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βλυχού

ΒΛΥΧΟ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 95282
  Στην ανατολική πλευρά του νησιού 20 χλμ. περίπου από την πόλη της Λευκάδας ο επισκέπτης συναντά το γραφικό όρμο του Βλυχού.
  Στην μια πλευρά του κόλπου είναι χτισμένο το Βλυχό ένα χωριό όμορφο, παραδοσιακό στριμωγμένο ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα. Αντίκρυ στο Βλυχό βρίσκεται ο οικισμός Γένι, περιοχή ξακουστή για την ομορφιά της, με πλούσια βλάστηση και πανέμορφη θέα. Η παραλία του χωριού είναι κατάλληλη για τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση σκαφών.
  Επίσης στο Βλυχό υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και οργανωμένη πίστα για τηλεκατευθυνόμενα. Στη δαντελωτή ακρογιαλιά της Δεσίμης απολαύστε το μπάνιο σας και όλα τα θαλάσσια σπορ. Στο Γένι θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα, όπου θα φάτε φρέσκο ψάρι και θα δοκιμάσετε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Πρόκληση για κάθε επισκέπτη είναι ο πρωινός περίπατος στον οικισμό Γένι μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Σε όλη τη διαδρομή η βλάστηση είναι πυκνή και η θέα του κόλπου του Βλυχού και της οροσειράς Σταυρωτά είναι εντυπωσιακή. Στο τέλος του δρόμου ένα πλακόστρωτο δρομάκι οδηγεί στο ξωκλήσι. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε τον τάφο του αρχαιολόγου Δέρπφελντ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Βολίμων

ΒΟΛΙΜΕΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  Είναι η έδρα του Δήμου με 750 κατοίκους.
  Το "Χωρίον της Βολίμας" γράφει ο Ζακύνθιος συμβολαιογράφος και κωδικογράφος Αλέξανδρος Ραφτόπουλος σε τοπικά συμβόλαιά του των χρόνων 1515 και 1519, που υπήρχαν άλλοτε στο κατεστραμμένο Αρχειοφυλακείο Ζακύνθου. Επίσης στην ιδιόχειρη επιστολή του Αναστάση Θεοδόση (5 του Οκτώβρη 1515), αναφέρεται η λέξη Βολίμα. Έτσι και για τους τρείς οικισμούς, που συνορεύουν μεταξύ τους, έχει επικρατήσει από παλιότερα για τον καθένα η ονομασία Κάτου, Μεσινό και Απάνου Χωριό. Η ονομασία τούτη αναφέρεται σε τοπικά έγγραφα του 1485. Η προέλευση όμως της λέξης εξακολουθεί έως τώρα να είναι άγνωστη.
  Ο πολιτισμός των χωριών αυτών, που παλεύουν ανέκαθεν ολομόναχα και αβοήθητα καλλιεργώντας τα κατσάβραχα, εκφράζεται από λαμπρά μνημεία χριστιανικής τέχνης. Επίσης η γενικότερη αρχιτεκτονική των χωριών αυτών παρουσιάζει από τα παλιότερα χρόνια ενδιαφέρον. Οι εκκλησίες, τα καμπαναριά και τα σπίτια των τριών χωριών, όπως ήταν άλλοτε και πριν από τους σεισμούς του 1953, προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς επίσης και οι ωραίοι εφτά ανεμόμυλοι.
  Ο επισκέπτης μπορεί να δεί:
1. Τις πανέμορφες γαλάζιες σπηλιές μεταξύ λιμανιού Αγ. Νικολάου και Ακρωτηρίου Σκιναρίου.
2. Τον φάρο στο Ακρωτήρι Σκιναρίου, και
3. Τις Εκκλησίες του Μεσινού Χωριού που είναι και η πρωτεύουσα του Δήμου Ελατίων: Αγία Παρασκευή, Αγιο Θεοδόσιο. Τον Αγιο Σπυρίδωνα στο κάτω χωριό Βολιμών καθώς και τη Μονή Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά.
  Επιπλέον στην περιοχή υπάρχει η μοναδική λιμενική εγκατάσταση του Δήμου, ο λιμενίσκος του Αγίου Νικολάου Βολινών με συγκοινωνιακή σύνδεση με την Κεφαλλονιά (πεσάδα). Επίσης λειτουργούν πλοιάρια περιηγητικού τουρισμού. Τέλος ο επιβάτης βρίσκει στις Βολίμες:
1. Τυροκομεία και οικοτεχνίες παραγωγής ντόπιου τυριού γνωστού με την επωνυμία «Ζακυνθινό λαδοτύρι».
2. Οικοτεχνίες παραγωγής κρασιού.
3. Οικοτεχνίες παραγωγής μελιού.
4. Οικοτεχνίες παραγωγής χειροποίητων δαντελών και κιλιμιών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαστουρίου

ΓΑΣΤΟΥΡΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Μέσα σε ένα όμορφο τοπίο βρίσκεται το χωριό Γαστούρι, χτισμένο στις πλαγιές ενός καταπράσινου λόφου. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το Αχίλλειο χτισμένο για την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, την περίφημη Σίσυ, στα 1890-1891, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Καπίτα. Η Αυτοκράτειρα είχε μεγάλη αδυναμία στον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα γι' αυτό και ονόμασε έτσι το ανάκτορό της. Το νεοκλασικό κτήριο περιβάλλεται απο υπέροχους κήπους. Στο πίσω μέρος δεσπόζει το άγαλμα του «Θνήσκοντος Αχιλλέα», φιλοτεχνημένο απο τον γερμανό γλύπτη Χέρτερ. Στον κάτω όροφο του ανακτόρου φυλάσσονται ορισμένα από τα προσωπικά είδη της Ελισάβετ. Μετά τη δολοφονία της, το Αχίλλειο το αγόρασε ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β' της Γερμανίας.

ΔΑΣΣΙΑ (Οικισμός) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή η Δασιά με μεγάλα ξενοδοχεία και πολλές επιλογές για τον επισκέπτη: γαλανά νερά και καθαρές ακτές, ελιές που φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας. Αξιοθέατο για τον επισκέπτη αποτελεί η γοτθικού ρυθμού βίλα Μιμπέλι.

ΕΛΕΙΟ - ΠΡΟΝΟΙ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Δήμος Ελειού - Πρόννων καταλαμβάνει την νοτιοανατολική πλευρά από το πανέμορφο και καταπράσινο νησί της Κεφαλονιάς. Το νησί των αντιθέσεων και της απαράμιλλης ομορφιάς που καταφέρνει να κερδίσει κάθε επισκέπτη. Οι ακτές της Κεφαλονιάς άλλοτε σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους κόλπους με υπέροχα απάνεμα ακρογιάλια, ιδανικά για κολύμπι και για ψάρεμα και άλλοτε απότομους γκρεμούς όπου τα άγρια βράχια συναντούν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
  Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς είναι η μοναδική ποικιλία μαύρου ελάτου, η "κεφαλληνιακή ελάτη", που συναντιέται σε καθαρή μορφή μόνο στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Αίνο. Από τον εθνικό δρυμό του Αίνου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα που ξανοίγεται στα μάτια του μέσα από τα βαθυπράσινα δέντρα του βουνού. Στην περιοχή κατοικούν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών και τα μοναδικά άγρια άλογα κοντά στο χωριό Αργίνια που ανήκει στο Δήμο μας.
  Από την παλαιολιθική εποχή, (ίσως από το 40.000 π.χ.) εντοπίζεται ανθρώπινη παρουσία στην Κεφαλονιά. Κατά τους αρχαίους χρόνους το νησί ήταν χωρισμένο σε τέσσερις αυτόνομες περιοχές που αποτελούσαν την "Κεφαλληνιακή Τετράπολη", την Σάμη, την Κράνη, τους Πρόννους και την Πάλλη. Με δημοκρατικό πολίτευμα οι τέσσερις πόλεις στήριξαν τους Ελληνες στους Περσικούς πολέμους και στη συνέχεια διαμόρφωσαν πολλές και διαφορετικές συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής διαθέτοντας αξιόμαχο ναυτικό δυναμικό. Οι Πρόννοι καταλάμβαναν την νοτιότερη πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, ο Πόρος ήταν το λιμάνι των Πρόννων.
  Ο Δήμος Ελειού - Πρόννων έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντικό πολιτιστικό παρόν. Παρουσιάζονται εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τοπικών και καλούμενων καλλιτεχνικών σχημάτων. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες οργανώνονται τοπικά πανηγύρια. Μεταξύ των τοπικών χορών είναι ο Μπάλος και ο Διβαράτικος. Επίσης χορεύονται οι "Καντρίλιες".
  Για όσους αγαπούν την άθληση υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορίας σε πολλές περιοχές μέσα σε στενά, όμορφα δασικά μονοπάτια. Επίσης οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ μπορούν να κάνουν ιστιοπλοΐα και καταδύσεις.
  Οι παραλίες Αράγια, Αγίας Βαρβάρας και Σκάλας έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια και εφέτος με την διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας για την Ευρώπη". Η περιοχή διακρίνεται για τη σημαντική τουριστική υποδομή και τις σύγχρονες επιχειρήσεις που, μαζί με τη φιλόξενη συμπεριφορά των κατοίκων κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών αξέχαστη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων


Δημοτικό Διαμέρισμα Εξω Χώρας

ΕΞΩ ΧΩΡΑ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 31215, 44899
  Ο ορεινός οικισμός της Εξωχώρας ή Οξωχώρας είναι γνωστός από τα πρώτα χρόνια του 16ου αιώνα που είναι σήμερα πυκνοκτισμένος και διατηρεί πολλά προσεισμικά οικοδομήματα.
  Η Εξωχώρα έχει υπάρξει μία από τις πλουσιότερες περιοχές της ορεινής ζώνης του Νησιού.
  Αξιοθαύμαστο μνημείο της είναι η εκκλησία - μνημείο του Αγίου Νικολάου. Ο χρόνος της ίδρυσης της εκκλησίας αυτής που αψήφησε σεισμούς τριών αιώνων εξακολουθώντας να μένει όρθια και ασάλευτη, αναγράφεται στο πανέμορφο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της που είναι σημαντικό έργο του Νικόλα Βιδάλε . Τα έργα τέχνης της εκκλησίας αυτής αποτελούν αληθινή κληρονομιά και παρακαταθήκη του μεγάλου ιστορικού και καλλιτεχνικού παρελθόντος του Νησιού. Δίπλα στην ευρύχωρη και πανύψηλη αυτή εκκλησία σώζεται και το «μονό» χαριτωμένο καμπαναριό της. Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στο δρόμο, μπροστά σε μία πλατεία, που έχει στη μέση ένα γέρικο πλάτανο. Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα του Νησιού.
  Αλλα αξιοθέατα είναι:
•Το Μικρό Κάστρο στην κορυφή του λόφου Αλύρας και
•Τα παλιά πηγάδια.

Δημοτικό Διαμέρισμα Εξωγής

ΕΞΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 51100
  Είναι το τρίτο ορεινό χωριό της Ιθάκης σε απόσταση 21 χλμ από το Βαθύ, κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. στο βουνό Νήϊο, από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Η Εξωγή από το Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης επειδή είχε καλή παρατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές.
  Στις αρχές του 19ου αιώνα οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν προς τους οικισμούς του Σταυρού και Πλατρειθιά και αργότερα το κύμα της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωσή του πληθυσμού. Μέχρι το 1912 ανήκε στον Δήμο Πολυκτορίου.
  Το χωριό είναι γραφικό με όμορφα παλαιά και νέα κτίσματα με εντυπωσιακή θέα προς την Ανατολή, από όπου φαίνονται ο Πλατρειθιάς, οι Φρίκες και στο βάθος οι ακτές της Στερεάς Ελλάδας και τα νησιά Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Αρκούδι, Ατοκος κ.λπ. Κοντά στον οικισμό βλέπουμε τις τεχνικές Πυραμίδες.
  Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου από τον οικισμό, ΝΔ και ψηλότερα στο βουνό, είναι κτισμένο το παλιό μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Εορτάζει την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στον περίβολό του υπάρχει ο τάφος του εθνομάρτυρα Ιακώβου Μαυροκεφάλου γνωστού ως Παπά-Γιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Ιουλίου 1944 στη Βόνιτσα της Αιτ/νίας. Ήταν ο τελευταίος ανακαινιστής της Μονής και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ρόμβου Αιτ/νίας στην οποία μόνασε από το 1919 μέχρι το τέλος του. Διακαής πόθος του ήταν να αποσυρθεί στα Περναράκια μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά δεν πρόλαβε.
  Η θέα από εκεί με καλές καιρικές συνθήκες είναι επιβλητική και συναρπαστική σε όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς. Είναι ένα από τα σημεία στο νησί που πρέπει να δει ο επισκέπτης. Ν.Α. της Εξωγής βρίσκεται η Μελάνυθρος πηγή, περιοχή και τοποθεσία όπως αναφέρεται στις Ομηρικές γραφές και πήρε το όνομά της από το μελανό χρώμα του νερού της. Εντός των ορίων του Δ.Δ. Εξωγής και λίγα μέτρα προς Β από την Μελάνυθρο πηγή βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου ή της Σχολής Ομήρου. Την περιοχή αυτή πολλοί μελετητές της Οδύσσειας ταυτίζουν με το ανάκτορο του Βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Σήμερα εκεί πραγματοποιεί ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  Στις 17 Ιουλίου εορτάζει η εκκλησία της Εξωγής Αγία Μαρίνα και το βράδυ γίνεται ωραίο πανηγύρι στην όμορφη πλατεία του χωριού.

Κοινότητα Ερεικούσσης

ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 71703
Η Ερεικούσσα είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια Νησιά στο νομό Κερκύρας. Είναι ένα ολοστρόγγυλο νησί με διάμετρο 2χλμ., περίπου.

Είναι κατάφυτο από ελιές και κυπαρίσσια. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η ελαιουργία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Μεροβίγλι με υψόμετρο 120μ. Όπου μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει στην τοποθεσία Ανεμόλυλος που διαθέτει πολύ όμορφη θέα. Η μορφολογία του εδάφους μοιάζει με αυτή της απέναντι ακτής του Σιδαριού. Η νότια παραλία, όπου βρίσκεται ο οικισμός Πόρτο, είναι μια τεράστια ρηχή αμμουδιά που έλκει πολύ κόσμο από την Κέρκυρα. Ένα μονοπάτι οδηγεί βόρεια ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και καταλήγει στην παραλία Πραγγίνη.

Μια καλή παραλία με ρηχά νερά είναι το Μπρακίνι που βρίσκεται στην ανατολική ακτή καθώς και το παλαιό λιμάνι Φύκι στη δυτική ακτή.

Η ονομασία του νησιού μάλλον οφείλεται στο θάμνο ρείκι που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο νησί. Το ρείκι έχει ροζ μοβ χρώμα, ανθίζει τον Οκτώβριο και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά.

ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ (Χωριό) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η Ερεικούσσα είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια Νησιά στο νομό Κερκύρας. Είναι ένα ολοστρόγγυλο νησί με διάμετρο 2χλμ., περίπου.

Είναι κατάφυτο από ελιές και κυπαρίσσια. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η ελαιουργία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Μεροβίγλι με υψόμετρο 120μ. Όπου μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει στην τοποθεσία Ανεμόλυλος που διαθέτει πολύ όμορφη θέα. Η μορφολογία του εδάφους μοιάζει με αυτή της απέναντι ακτής σου Σιδαριού. Η νότια παραλία, όπου βρίσκεται ο οικισμός Πόρτο, είναι μια τεράστια ρηχή αμμουδιά που έλκει πολύ κόσμο από την Κέρκυρα. Ένα μονοπάτι οδηγεί βόρεια ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και καταλήγει στην παραλία Πραγγίνη.

Μια καλή παραλία με ρηχά νερά είναι το Μπρακίνι που βρίσκεται στην ανατολική ακτή καθώς και το παλαιό λιμάνι Φύκι στη δυτική ακτή.

Η ονομασία του νησιού μάλλον οφείλεται στο θάμνο ρείκι που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο νησί. Το ρείκι έχει ροζ μοβ χρώμα, ανθίζει τον Οκτώβριο και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά.

ΕΡΙΣΟΣ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Δήμος Ερίσου καλύπτει το βόρειο μέρος του νησιού και είναι γνωστός για την ιδιαίτερη ομορφιά του. Το οδικό δίκτυο ενώνει όλα τα χωριά περνώντας από ειδυλλιακά σημεία και καταλήγοντας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού. Περνώντας από τα απόκρημνα δρομάκια, απολαμβάνετε τη θέα ονειρικών μικρών όρμων σε βάθος πολλών μέτρων. Στο ταξίδι σας αυτό έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το φημισμένο χωριό της Ασου, παλιά πρωτεύουσα το 1593 και κεντρικό λιμάνι της περιοχής ,με το γνωστό ενετικό φρούριο του 16ου αιώνα και τις παλιές αγροτικές φυλακές που λειτουργούσαν μέχρι το 1953.
  Συνεχίζοντας τον δρόμο προς το Φισκάρδο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων απ' το χωριό Δεφαρανάτα βρίσκεται η Μονή της Θεοτόκου , η επονομαζόμενη του Παλαιοχέρσου, του έτους 1600, όπου εορτάζει τις 8 Σεπτεμβρίου. Η εφέστια εικόνα της Παναγίας ονομάζεται η "Πλατυτέρα των Ουρανών".
  Στην πορεία έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε πανέμορφα μικρά χωριά όπου σε πολλά από αυτά δεσπόζει η προσεισμική αρχιτεκτονική του νησιού λόγω του ότι πολλά από τα κτίσματα δεν καταστράφηκαν από τον εγκέλαδο το 1953. Το Φισκάρδο, ένα παλιό ψαροχώρι του οποίου τα σπίτια έμειναν ανέπαφα από το σεισμό του 53, σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Διάσημο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για το κοσμοπολίτικο λιμάνι του. Πατρίδα του Νίκου Καββαδία ποιητή της θάλασσας. Η ονομασία του Φισκάρδου προέρχεται από τον Σταυροφόρο Robert Guiscard. Το Φισκάρδο περιστοιχίζεται από πανέμορφα χωριά τα οποία καταλήγουν σε γυαλιστερές ακρογιαλιές καθώς και το πανέμορφο Φώκη και Ευρετή με τους υπέροχους κυπαρισσώνες. Τα ανατολικά χωριά του Δήμου στέκουν μέσα στο χρόνο μάρτυρες της εξέλιξης ατενίζοντας την Ιθάκη και φέρνοντας στο νού Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ερίσου


ΕΡΜΟΝΕΣ (Οικισμός) ΚΕΡΚΥΡΑ
Ακρογιαλιά με απόκρημνα βράχια και παγωμένα νερά. Λέγεται πως εδώ είναι το σημείο που ήρθε η Ναυσικά με τις φίλες της να πλύνουν τα ρούχα στο τρεχούμενο νερό της πηγής και συναντήθηκε με τον Οδυσσέα. Στην περιοχή βρίσκεται το «Corfu Golf». Εδώ μπορεί ακόμη να συναντήσει κανείς ίχνη από τη Νεολιθική εποχή.

Ζάκυνθος

ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο και το τρίτο σε έκταση και πληθυσμό νησί των Ιονίων Νήσων. Η έκταση του νησιού είναι 406 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του 35.000 κάτοικοι. Βρίσκεται 8,5 ναυτικά μίλια νότια της Κεφαλλονιάς, 9.5 μίλια δυτικά της Πελοποννήσου και 300 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, της Αθήνας. Η γεωγραφική της θέση επιτρέπει στον ταξιδιώτη να επισκεφθεί εύκολα και τα άλλα νησιά του Ιονίου ή ακόμα να ταξιδέψει έως την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου όπου βρίσκεται μεταξύ των άλλων η αρχαία πόλη της Ολυμπίας, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επιπλέον είναι εύκολη, λόγω και της άμεσης συγκοινωνιακής σύνδεσής της, η επικοινωνία με τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Νησί γεμάτο αντιθέσεις η Ζάκυνθος, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινή, με χαμηλά πευκόφυτα βουνά και εύφορους κάμπους. Στα βόρεια, ανατολικά και νότια αμέτρητες είναι οι γραφικές παραλίες της, ενώ στα δυτικά, στις επιβλητικές βραχώδεις ακτές της, σχηματίζονται πολλές θαλάσσιες σπηλιές όπως η θαυμάσια Γαλάζια Σπηλιά στα βορειοδυτικά του νησιού. Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές και μεγάλη ηλιοφάνεια. Σε αυτό προφανώς οφείλει και την ανέκαθεν πλούσια βλάστησή της, γεγονός που δικαιολογεί και τους χαρακτηρισμούς της "υλήεσσα" και "Άνθος της Ανατολής" (Fior di Levante) από τον Όμηρο και τους Βενετούς αντίστοιχα .Είναι ένα νησί με πλούσια αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, εσπεριδοειδών και σταφίδας, με ανεπτυγμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, και με πλούσια ιστορική παράδοση, καθώς το νησί υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Ζακύνθου


ΘΙΝΑΛΙΟ (Δήμος) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Στην πανέμορφη Κέρκυρα, ξεχωριστή θέση κατέχει στο βόρειο τμήμα της ο Δήμος Θιναλίων, μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά θάλασσα και βουνό. Η Αχαράβη, η Ρόδα, το Καλαμάκι, ο Αγιος Σπυρίδωνας και ο Αλμυρός, παραλίες τιμημένες για την καθαριότητα και την ομορφιά τους με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρουν ξεχωριστές θαλασσινές απολαύσεις, παρέχοντάς σας τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολυσύχναστων ή απόμερων και ήσυχων ακτών.
  Το οργιώδες πράσινο, οι απέραντοι ελαιώνες, ο βιότοπος της λίμνης Αντινιότη με τα σπάνια είδη φυτών και πουλιών, είναι σίγουρο ότι θα σας γοητεύσουν, ενώ από τον Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την υπέροχη θέα. Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα ιστορικά μέρη, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, θα σας παρασύρουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι πίσω στα χρόνια, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί η παλιά Περίθεια, το Βενετσιάνικο Χωριό του 13ου αιώνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ομοσπονδίας Διαμερισμάτων-Δωματίων Κέρκυρας.

ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Βρίσκεται βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, στην οποία ανήκει διοικητικά και χωρίζεται μ’ ένα στενό δίαυλο πλάτους 3,5 χλμ. Είναι το μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων (103 τ.χλμ.), αλλά πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο σαν νησί σύμβολο της νοσταλγίας και της αγάπης για την "Πατρίδα", όπου βασίλευε ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Η Ιθάκη ένα νησί με παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και ακλόνητη την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Σπάνια η ομορφιά της, χαρακτηριστική η αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης καθώς και η αλλεπάλληλη εναλλαγή του τοπίου. Πρωτεύουσά της η Ιθάκη (Βαθύ), μια γραφική μικρή πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του. Μία λωρίδα γης πλάτους 620 μ. στον Αετό συνδέει τις δύο χερσονήσους του νησιού. Συγκλονιστική η θέα όλου του νησιού και του λιμανιού απ’ την ανεμοδαρμένη Μονή της Παναγίας των Καθαρών με την εξαίρετη εικόνα του Ελκόμενου Χριστού και το επιβλητικό καμπαναριό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

ΙΘΑΚΗ (Κωμόπολη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη, στον κόλπο του Μώλου, σε έναν κλειστό όρμο που μοιάζει με λίμνη. Τα σπίτια, που ξαναχτίστηκαν μετά τους σεισμούς του 1953, ακολούθησαν την παλιά παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα γαλάζια νερά του κόλπου και το μικρό καταπράσινο νησάκι Λαζαρέττο στη μέση του λιμανιού, προδιαθέτουν ευχάριστα τον επισκέπτη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καβαλλουρίου

ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31179
  Νοτιοανατολικά των Καρουσάδων βρίσκεται το γραφικό χωριό Καβαλούρι. Η ονομασία του οικισμού προήλθε από τον ευγενή Καβαλούριο, ο οποίος ήταν μεγάλος γαιοκτήμονας στην περιοχή.
  Εκεί υπάρχει ένα αρχοντικό που κτίστηκε το 1540 και ανήκε αρχικά στην οικογένεια Χαλικιόπουλου όπως βεβαιώνει το οικόσημο στο πορτόνι του κήπου. Στη συνέχεια το αρχοντικό πουλήθηκε στον Κερκυραίο ακουαρελίστα Αγγελο Γιαλλινά, αγαπημένο ζωγράφο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΚΑΛΑΜΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Ο Κάλαμος δεν είναι συνηθισμένο νησί. Είναι μια ψηλή οροσειρά που πλέει στη θάλασσα, κατάφυτη από πανύψηλα πυκνά πεύκα στη βόρεια πλευρά της. Αυτά τα πεύκα δείχνουν να είναι μια ειδική ράτσα ακόμα και για τον πιο αδαή επισκέπτη. Έτσι σκαρφαλωμένα, όπως είναι και στα πιο απόκρημνα σημεία, ξεφυτρώνοντας μέσα από τα βράχια και φτάνοντας ως την άκρη της θάλασσας, φαίνεται να αποδεικνύουν πεισματάρικα την κυριαρχία τους στην περιοχή. Έτσι εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά και από μακριά ο Κάλαμος με το ασυνήθιστο, άγριο τοπίο του.
  Ο Κάλαμος έχει έκταση 20τ.χλμ. και μεγαλύτερο ύψος στο βουνό 200 μέτρα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 580. Το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται από συγγενείς και φίλους που φιλοξενούνται στο νησί.
  Κέντρο του νησιού είναι το λιμάνι του Καλάμου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του. Εκεί δένουν και πολλά σκάφη που ταξιδεύουν στο Ιόνιο για να επισκεφτούν το νησί, να απολαύσουν θαλασσινά πιάτα στην παραλιακή ταβέρνα ή να προφυλαχτούν από κακοκαιρία. Έργα που γίνονται για τη διαπλάτυνση του λιμανιού θα αυξήσουν τις δυνατότητες φιλοξενίας σκαφών και θα διευκολύνουν τις θαλάσσιες μεταφορές που είναι και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα καΐκι εκτελεί τέσσερα-πέντε δρομολόγια τους καλοκαιρινούς μήνες από και προς το Μύτικα μεταφέροντας επιβάτες και κάθε είδους εμπορεύματα για τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων του νησιού.
  Το νησί έχει λιτό αγροτικό χαρακτήρα. Τα σπίτια στον Κάλαμο, σκαρφαλωμένα ψηλά πάνω από το λιμάνι, είναι λιθόκτιστα τα περισσότερα με κεραμοσκεπές, χτισμένα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας ανάμεσά τους μικρά φιδωτά σοκάκια. Ο δρόμος που συνδέει το λιμάνι με το χωριό είναι πολύ ανηφορικός και γεμάτος στροφές. Τα λίγα αυτοκίνητα που υπάρχουν, κυρίως για μεταφορές κινούνται με πολλή προσοχή στα στενά δρομάκια. Ένας νέος δρόμος που ξεκινάει από το Κάλαμο ανεβαίνει ψηλά και περνάει μέσα από το εκπληκτικό πευκοδάσος για να καταλήξει στον άλλο μικρό οικισμό του νησιού, την Επισκοπή.
  Εκεί, λίγα σπίτια, αφημένα στη φθορά του χρόνου, που χρησιμεύουν σαν εξοχικά στη διάρκεια του καλοκαιριού φαίνεται να έλκουν τους ιδιοκτήτες τους κάθε χρόνο στην Επισκοπή. Ο χρόνος λες και έχει σταματήσει εδώ και 50 χρόνια. Ένα μικρό καινούργιο λιμανάκι φιλοξενεί τις βάρκες των κατοίκων, απαραίτητο μέσο μεταφοράς και επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Από την Επισκοπή απέχει μόλις δέκα λεπτά ο Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας...
  Στην άλλη άκρη του νησιού είναι και το Πόρτο Λεόνε, ένας μικρός γραφικός όρμος που ονομάστηκε έτσι από Ενετούς που χαρτογράφησαν την περιοχή. Εκεί κοντά βρίσκεται κι ένα παλιό γεφύρι κατασκευασμένο εδώ και αιώνες.
  Το δάσος με τα πεύκα είναι από τα σπανιότερα. Αντίστοιχο υπάρχει σύμφωνα με μαρτυρίες μόνο στις Σποράδες του Αιγαίου. Είναι ένα δάσος πυκνό, δυνατό, ζωντανό, καταπράσινο, φιλόξενο για πολλά είδη πουλιών. Ο δρόμος από τον Κάλαμο προς την Επισκοπή κατεβαίνει και στην πολύ μικρή παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί ακριβώς μπροστά στο κύμα βρίσκεται ένα όμορφο ιδιωτικό εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Αγιο Δονάτο, έναν άγιο που συναντάται κυρίως στο Ιόνιο. Είναι φτιαγμένο από πέτρα και έχει στέγη με κεραμίδια. Προς το παρόν στέκει μοναχικό με μόνη συντροφιά του την πυκνή βλάστηση γύρω του. Χρειάζεται όμως σύντομα φροντίδα για να διατηρηθεί και στη συνέχεια.
  Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στο νησί, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη έχει σχεδόν καταστραφεί. Σώζεται όμως μια πλάκα με επιγραφή που αναφέρει τη χρονολογία (1648) που πιθανολογείται να κτίστηκε. Αλλες εκκλησίες είναι η εκκλησία του Αγίου Μηνά, η εκκλησιά της Επισκοπής, του Αγίου Γεωργίου στο κοιμητήριο.
  Το νησί καλλιεργούνταν από παλιά. Στο κέντρο και προς τα νότια το βουνό χαμηλώνει και κάνει πιο εύκολη την καλλιέργεια της γης. Παλιά υπήρχαν και αμπελώνες, σήμερα όμως σώζονται μόνο οι πεζούλες που χρησιμοποιούσαν για να κρατήσουν το χώμα στη θέση του. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ελιές, αλλά και τρεις ανεμόμυλοι στην Αγριαπιδιά, που συγκέντρωναν όλη τη συγκομιδή.
  Ο Κάλαμος έχει μικρές κυρίως βοτσαλωτές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και με πρόσβαση συνήθως από τη θάλασσα. Κοντά στο λιμάνι είναι η Μυρτιά και το Ασπρογυάλι, νοτιότερα η Αγριαπιδιά, οι Πεύκοι και το Κεφάλι κι από τη δυτική του πλευρά είναι ο Κέδρος, το Αλεξάκη, οι Κήποι, ο Τράχηλος. Το νησί έχει και ενδιαφέροντα σπήλαια.
  Ο δρόμος από τον Κάλαμο προς την Επισκοπή δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα το τοπίο. Είναι ιδανικός για όσους αγαπούν την πεζοπορία στην όμορφη φύση.
  Το νησί διαθέτει λίγα πολιτιστικά μνημεία. Έχει όμως μια φύση εντελώς ξεχωριστή και μια ατμόσφαιρα που μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες περασμένες εποχές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Δημοτικό Διαμέρισμα Καρουσάδων

ΚΑΡΟΥΣΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31311
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τους πρόσφυγες που ήλθαν στο νησί από την ελληνική πόλη Καρούσα στον Εύξεινο Πόντο, η οποία καταστράφηκε. Οι Καρούσιοι ήρθαν στην Κέρκυρα με πρόσφυγες από άλλες περιοχές του Πόντου γύρω στο 20π.Χ. Κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία οι Καρουσάδες ήταν μεγάλο διοικητικό κέντρο και αναπτύχθηκε οικονομικά.
  Ο επισκέπτης των Καρουσάδων θαμπώνεται από το χρυσοπράσινο χρώμα των ελαιοδέντρων και από τα άσπρα καλαίσθητα σπίτια δεξιά κι αριστερά του δρόμου που διασχίζει το χωριό. Εδώ εγκαταστάθηκε το 1453 η οικογένεια Θεοτόκη, μια μεγάλη οικογένεια με έντονη παρουσία στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας. Το αρχοντικό τους που χτίστηκε το 1500 διατηρείται μέχρι σήμερα.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυάς

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Ορεινό λευκαδίτικο χωριό, με παράδοση στα κεντήματα, τα οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς στο μουσείο λαϊκής τέχνης. Αν επισκεφθεί το χωριό στις 11 Αυγούστου θα παρακολουθήσει αναπαράσταση του Λευκαδίτικου γάμου. Στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους, μπορεί να θαυμάσει κανείς αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Η μονή βρίσκεται στη διαδρομή προς Νικιάνα.

ΚΑΣΣΙΩΠΗ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Κωμόπολη χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη. Η Κασσιόπη ήκμασε κατά την ρωμαϊκή εποχή εξ'αιτίας κυρίως της γεωγραφικής της θέσης πάνω στο θαλάσσιο πέρασμα. Κατά τους αρχαίους χρόνους υπήρχε ιερό του Δία, στην ίδια θέση που τώρα στέκεται η Παναγία η Κασσιοπίτισα, χτισμένη τον 16ο αιώνα. Πάνω στο λόφο βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου της πόλης, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Πολλοί μικροί δρόμοι οδηγούν από το λιμάνι στις παραλίες του χωριού. Το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσει ο επισκέπτης όλη τη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


ΚΑΣΤΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Ο Καστός, ένα χαμηλό μακρόστενο νησάκι, κατάφυτο από ελιές, προσφέρει καθημερινά ασφαλές αγκυροβόλιο σε δεκάδες σκάφη που διαπλέουν το Ιόνιο πέλαγος και είναι μοναδικός ψαρότοπος. Έχει μόλις πενήντα μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι μαζί με συγγενείς και φίλους μαζεύονται γύρω στους πεντακόσιους. Ο Καστός έχει μεγαλύτερο πλάτος 900 μέτρα και έκταση γύρω στα 6 τ.χλμ. Αποτελείται από χαμηλούς λόφους που ο ψηλότερος δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα. Η δυτική του ακτή είναι απόκρημνη ενώ η ανατολική του πλευρά έχει πολλές μικρές παραλίες με πρόσβαση και από την ξηρά και από τη θάλασσα. Είναι τα Αμπελάκια, το Φύκι στα νότια, το Βάλι, η Κοιλάδα ο Aγιος Αιμιλιανός, η Λίμνη, το Καμίνι, το Βρισίδι...
  Οι δρόμοι είναι λιγοστοί στο νησί, γι' αυτό και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις είναι πολύ μικρές και γίνονται με τα πόδια και βέβαια με βάρκα. Κάθε κάτοικος του νησιού έχει τη δική του βάρκα, ή μικρό ταχύπλοο. Το Σαρακήνικο, ο δυτικός φυσικός όρμος του νησιού απέκτησε μικρό μώλο, που δίνει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ακόμα και σε κακοκαιρία για να μην αποκλείεται το νησί από τους ισχυρούς νοτιάδες...
  Στη θέση Καλικερίμη διατηρείται ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές. Είναι ψηλές με φαρδύ κορμό και μεγάλες ρίζες που δείχνουν ότι πρέπει να είναι εκατοντάδων ετών. Λίγο πιο βόρεια από το λιμάνι του Καστού, στον Aγιο Αιμιλιανό, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, η Φωκότρυπα, με 30 μέτρα περίπου βάθος και λίγη αμμουδιά στο εσωτερικό της. Από το όνομά της συμπεραίνουμε ότι στην περιοχή έβρισκαν καταφύγιο φώκιες.
  Τα μονοπάτια του νησιού περπατιούνται πολύ ευχάριστα γιατί γενικά είναι βατά και ίσια. Η θέα από το μονοπάτι της κορυφογραμμής που πηγαίνει προς τα βόρεια είναι εξαιρετική. Επίσης ο μικρός δρόμος που ανοίχτηκε τελευταία, προσφέρει μια ευχάριστη βόλτα ανάμεσα από το καταπράσινο τοπίο που χαρίζει ηρεμία και γαλήνη. Στην τοποθεσία Βίγλα από διάφορα λείψανα που σώζονται ακόμα πιθανολογείται η σχέση του νησιού από την αρχαία εποχή με το Μεγανήσι και τον Κάλαμο (Τάφιοι νήσοι).
  Ο Καστός συνδέεται με καΐκι με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάθε μέρα έχει λίγα δρομολόγια από και προς την απέναντι ακτή του Μύτικα, που αποτελεί την κεντρική αγορά του νησιού. Το καΐκι αυτό είναι ο αποκλειστικός σύνδεσμος επικοινωνίας του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.
  Το νησί έχει φανατικούς οπαδούς που έρχονται κάθε καλοκαίρι να ζήσουν λίγες μέρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς σε μια ατμόσφαιρα διαφορετική, σε ένα περιβάλλον αμόλυντο και γαλήνιο ακόμα, σαν να βρίσκονται στην άκρη της γης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


ΚΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το χωριό του Καστού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι του. Τα σπίτια, τα πιο πολλά κλειστά είναι χτισμένα πολύ αραιά σε μεγάλα οικόπεδα δίνοντας την εικόνα της άνεσης και της ελευθερίας, τριγυρισμένα από ελιές. Είναι όλα δίπατα πέτρινα ή λιθόκτιστα με κόκκινες κεραμοσκεπές και χρωματιστά ξύλινα παραθυρόφυλλα. Πολλά απ' αυτά έχουν ξύλινα μπαλκόνια και μεγάλες μπαλκονόπορτες. Είναι μια εικόνα που αποπνέει μια ηρεμία περασμένων εποχών, ώστε δίκαια να αναφέρει κάποιος ταξιδιώτης ότι θυμίζει την Ελλάδα του'60. Το χωριό διαθέτει λίγα εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά πιάτα, από φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες του νησιού. Ο Καστός υδροδοτήθηκε από έργα που έγιναν πρόσφατα και έκαναν τη ζωή των κατοίκων πιο εύκολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Δημοτικό Διαμέρισμα Κατασταρίου

ΚΑΤΑΣΤΑΡΙ (Κωμόπολη) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Το Καταστάρι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ζακύνθου και φημίζεται για τους φιλόξενους κατοίκους του. Μια ιδιορρυθμία δίνει μια άλλη νότα στο Καταστάρι: το χωριό διακόπτεται απότομα από έναν ερημικό δρόμο και κατόπιν συνεχίζεται χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο των Αλυκών. Το ελαφρύ αεράκι που φυσάει συχνά στην περιοχή κάνει και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού δροσερές και ευχάριστες. Ο επισκέπτης πρέπει να περάσει και από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, στην οποία οι κάτοικοι μετά τους σεισμούς του 1953 μάζεψαν ό,τι είχε απομείνει από τις γκρεμισμένες εκκλησίες της περιοχής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατωχωρίου

ΚΑΤΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 95238
Τρία χιλιόμετρα πιο πέρα (από το Σπαρτοχώρι) βρίσκεται το Κατωμέρι. Μικρά, λιτά, καθαρά σπιτάκια, κι εδώ δίνουν το στίγμα της αγροτικής ζωής των κατοίκων του. Γεωργοί και ψαράδες όσοι έμειναν, δεινοί καραβοκύρηδες, καπεταναίοι όσοι έφευγαν. Η κύρια καλλιέργεια είναι και εδώ οι ελιές και τα αμπέλια. Μεγάλοι ελαιώνες με τεράστια δέντρα, όπως ο ελαιώνας Μησοή, σε οροπέδια και σε πλαγιές με ξερολιθιές για να κρατούν καλά το χώμα γεμίζουν το τοπίο παντού. Γι' αυτό κι ο τόπος είχε και αρκετά ελαιοτριβεία, ιδιωτικά και συναιτεριστικά. Ελάχιστα σώζονται σήμερα, υπάρχει όμως ένα μηχανικό, που λειτουργεί κανονικά. Είναι το ελαιοτριβείο Ζαβιτσάνου στον οικισμό Σπαρτοχωρίου. Πρόσφατα ο δήμος Μεγανησίου ανέλαβε να αποκαταστήσει το ιππήλατο ελαιοτριβείο Πανούτσου στο Βαθύ για να λειτουργήσει ως βιοτεχνικό μουσείο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κερίου

ΚΕΡΙ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 43701, 43324
  Όμορφο χωριό το Κερί. Γνωστή από το θρύλο που τη συνοδεύει η εκκλησία του, η Παναγία του Κεριού. Λέγεται ότι κάποτε η Παναγία έκρυψε μέσα σε πυκνή ομίχλη την Ζάκυνθο για να τη σώσει από τις επιδρομές των πειρατών.
  Αξίζει να πάει ο επισκέπτης στο φάρο του ακρωτηρίου για να δει τις δυο Μυζήθρες: δυο μεγάλους βράχους που υψώνονται πάνω από τα νερά. Από το 2007, κοντά στον φάρο Κερίου, βρίσκεται η μεγαλύτερη ελληνική σημαία του κόσμου, όπου την ίδια χρονολογία εντάχθηκε στο ρεκόρ Guinness.
  O οικισμός του Κερίου είναι παραδοσιακός με πλούσιο πολιτισμό, λαϊκό θέατρο και ομιλίες (είδος μεσαιωνικού θεάτρου).
  Από το λιμανάκι της λίμνης Κερίου ξεκινούν βάρκες που οδηγούν τους επισκέπτες στις σπηλιές Κερίου και στο Μαραθονήσι όπου ωοτοκεί η θαλάσσια χελώνα.
  Βατά περιπατητικά μονοπάτια είναι διαθέσιμα για τους λάτρεις της πεζοπορίας δίνοντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν το τοπίο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κερκυραίων

ΚΕΡΚΥΡΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, προσδιόρισε από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο ρόλο που επρόκειτο να διαδραματίσει το νησί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα, στο δρόμο των καραβιών και των μετακινήσεων, υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων από όλους τους κατά καιρούς κυρίαρχους, πρωταγωνιστώντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης. Στο πέρασμα των αιώνων, η πόλη της Κέρκυρας διατηρήθηκε ζωντανή. Η εικόνα της σήμερα ουσιαστικά αποτελεί μία χαρτογράφηση της ιστορίας των διαφορετικών φάσεων της ανάπτυξής της και της δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών, που εναλλακτικά αυτή φιλοξένησε. Σήμερα, η παλιά πόλη της Κέρκυρας αποτελεί το «ιστορικό κέντρο» μιας ευρύτερης πόλης που αντιπροσωπεύει και σήμερα ό,τι αντιπροσώπευε πάντα στην ιστορία της. Μία πόλη στο σταυροδρόμι της Ανατολής και Δύσης, του Βορρά και του Νότου, που εξακολουθεί να αναμειγνύει πολιτισμούς, να συνθέτει έναν ιδιαίτερο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με έντονο ευρωπαϊκό συμβολισμό.

Η αρχαία πόλη

Η αρχαία παραθαλάσσια πόλη, που ίδρυσαν Κορίνθιοι άποικοι τον 8ο αι. π.Χ.στη χερσόνησο του Κανονιού, αναπτύχθηκε ανάμεσα σε δύο φυσικά λιμάνια και σύντομα αναδείχτηκε σε σημαντική ναυτική και εμπορική δύναμη. Στην ίδια θέση διατηρήθηκε η πόλη κατά τους κλασσικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Η χερσόνησος του Κανονιού, που είναι σήμερα προάστιο της σημερινής πόλης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης πόλης πάνω από αρχαία. Οι ανασκαφές φανέρωσαν ότι μια ολόκληρη πόλη κοιμόταν κάτω από τη γη.

Η μεσαιωνική πόλη

Στα μέσα του 6ου μ.Χ αιώνα και έχοντας πλέον αλλάξει παντελώς οι συνθήκες ανάπτυξης των πόλεων, το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας μεταφέρεται σε γειτονική και φυσικά οχυρή θέση, στο σημερινό Παλαιό Φρούριο, με την χαρακτηριστική μορφολογία των δύο επιβλητικών βράχων, στοιχείο που προσδιόρισε την ονομασία της νέας πόλης. Με την ονομασία "Κορυφώ", "Κορφοί", που στη Δύση επικράτησε ως "Corfu", αναπτύχθηκε η μεσαιωνική πόλη, ακολουθώντας τις τύχες και τις αγωνίες του Βυζαντινού κράτους ανά τους αιώνες. Ο μεσαιωνικός οικισμός δεν διέφερε από τις τυπικές οχυρωμένες μικρές πόλεις της εποχής, με τα χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία των λεπτών τειχών, με επάλξεις που διακόπτονται από ψηλούς τετραγωνικούς και κυκλικούς πύργους. Παράλληλα με την οχυρωμένη μεσαιωνική πόλη, από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, διαμορφώθηκε στην αμέσως εκτός των τειχών περιοχή ένας μικρός, αλλά διαρκώς αναπτυσσόμενος οικισμός, το «ξωπόλι» (borgo).

Η ενετική Κέρκυρα

Οι τέσσερις αιώνες (1386-1797) κατά τους οποίους η Κέρκυρα στη συνέχεια διοικήθηκε από την Βενετία, αποδέχοντάς την ως "άρχοντα-προστάτη", προσδιόρισαν κατά κύριο λόγο την ιδιαιτερότητα των χαρακτηριστικών του νησιού, εφ΄ όσον σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές, αυτό δεν γνώρισε ποτέ τον Οθωμανικό ζυγό. Η μεγάλη σημασία που απέδιδαν οι Βενετοί στη γεωγραφική θέση της Κέρκυρας για την ανάπτυξη του εμπορίου, είχε σαν αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός σημαντικού μεγέθους εξελισσόμενου προγράμματος οχυρωματικών έργων, που θα την εξασφάλιζε από τις τουρκικές κυρίως επιθέσεις. Τα οχυρωματικά έργα της πόλης υλοποιήθηκαν σε 4 κατασκευαστικές φάσεις και καθόρισαν την ανάπτυξη και δομή της πόλης, αυτήν που διατηρείται ουσιαστικά αναλλοίωτη έως σήμερα. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, στην εντός των τειχών πόλη έχει ήδη εξαντληθεί κάθε δυνατή εκμετάλλευση του εδάφους.

Τα δύο Φρούρια (Παλαιό & Νέο) της Κέρκυρας είναι σημαντικότατα μνημεία στρατιωτικής αρχιτεκτονικής, που περικλείουν όλες τις βασικές εξελίξεις της αμυντικής τέχνης από τον 15ο έως τον 19ο αι. Είναι έργα κορυφαίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών της εποχής, από τα τελειότερα συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην Μεσόγειο, αποδεικνύοντας την μοναδικότητά τους κατά την ίδια την αμυντική τους χρήση. Είναι γνωστό ότι το οχυρωματικό έργο της Κέρκυρας άντεξε πέντε Οθωμανικές πολιορκίες και δεν κυριεύτηκε ποτέ. Για περισσότερο από 120 χρόνια (1669-1797) η Κέρκυρα παραμένει η πρωτεύουσα της Βενετικής Δημοκρατίας στην Ανατολή, ως τελευταίο ευρωπαϊκό προπύργιο, μαζί με την Βιέννη, απέναντι στις οθωμανικές επεκτάσεις του 17ου και 18ου αιώνα.

Η Κέρκυρα του 19ου αι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρηση των Ενετών (1797) επαναλήφτηκε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της Κέρκυρας ένα σενάριο επάλληλων διεκδικήσεων και αντίστοιχων εναλλαγών στην εξουσία των κυρίαρχων δυνάμεων της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης: Δημοκρατικοί Γάλλοι (1797-1799), Ρωσοτουρκική κατοχή και Επτάνησος Πολιτεία (1799-1807), Αυτοκρατορικοί Γάλλοι (1807-1814). Η πτώση του Ναπολέοντα (1814) ήταν η αιτία που οδήγησε στην εύκολη απομάκρυνση των Γαλλικών στρατευμάτων και την ανακήρυξη, με την συνθήκη των Παρισίων (1815), των «Ενωμένων κρατών των Ιονίων νήσων» σαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, κάτω από την άμεση και αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας. Κατά τον 19ο αιώνα, οι μετασχηματισμοί του αστικού τοπίου προκύπτουν κυρίως από τις επεμβάσεις των Αγγλων (1814-1864) στο αμυντικό σύστημα, που αφορούσαν σποραδικές κατεδαφίσεις τειχών και οχυρώσεων και καθαιρέσεις αρκετών προσκτισμάτων στους σημαντικούς δρόμους και ελεύθερους χώρους. Ο πολεοδομικός ιστός όμως παραμένει ανέπαφος και παραπέμπει (μέχρι σήμερα) στη μακρινή μεσαιωνική τάξη πραγμάτων. Το αστικό τοπίο καθορίστηκε κυρίως από την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα της περιόδου αυτής, έτσι ώστε η γενική αίσθηση του τρισδιάστατου χώρου της Παλιάς Πόλης σήμερα αποπνέει μεταγενέστερες της μεσαιωνικής εποχές εκφράζοντας, ανάλογα με το αρχιτεκτονικό ύφος των οικοδομών που κυριαρχούν, ένα λιτό μανιερισμό με στοιχεία αναγεννησιακά και μπαρόκ ή έναν κλασικισμό με νεοπαλλαδιανά και νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

Από το 1830 περίπου, μια σειρά Ελλήνων τεχνικών παίρνει στα χέρια της και την επίσημη αρχιτεκτονική. Ο αρχιτέκτονας που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα είναι ο Κερκυραίος αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης (1800-1879). Όλα τα μεγάλα, με κοινωνική σκοπιμότητα, κτίρια της πόλης, που δείχνουν και την ιδιαίτερη πολιτιστική ακμή του τόπου τον 19ο αιώνα, είναι δεμένα με το όνομα του προικισμένου Κερκυραίου αρχιτέκτονα. Σε αυτόν οφείλονται τα νεοκλασικού χαρακτήρα κτίρια της Ιονικής Τράπεζας (σημ. Μουσείο Χαρτονομισμάτων), της Ιονίου Βουλής και το Χρηματιστήριο, αλλά και πολλές σημαντικές ή και απλούστερες κατοικίες και κυρίως το μέγαρο της οικογένειας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια. Με τη μαρμάρινή του πρόσοψη, με τις κομψές κορινθιακές παραστάδες, θεωρείται από τα ωραιότερα μνημεία της νεότερης Ελλάδας.

Ναοδομία

Η αποκοπή από τη Βυζαντινή παράδοση από τον 13ο αιώνα, τα 100 χρόνια της Ανδηγαυικής κατάκτησης και στη συνέχεια η επαφή με τη Βενετία για τέσσερις αιώνες, έδωσαν τον ρόλο του πρωταγωνιστή στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του νησιού στις ξένες επιδράσεις και τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης, ιδιαίτερα στην τέχνη της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ο τύπος που επικράτησε στην κερκυραϊκή (αλλά και γενικότερα την επτανησιακή) ναοδομία, ήταν της μονόκλιτης ξυλόστεγης και σπάνια της τρίκλιτης βασιλικής. Οι περισσότερες από τις εκκλησίες που διατηρούνται σήμερα χτίστηκαν κατά τον 16ο και 17ο αιώνα και ακολουθούν τα αναγεννησιακά και μανιεριστικά κυρίως πρότυπα. Στα μνημεία αυτά ο τύπος της μονόκλιτης βασιλικής εμφανίζεται αρκετές φορές με την ιδιοτυπία ενός περιμετρικού διαδρόμου σε σχήμα Π ("εξωνάρθηκα"). Οι κερκυραϊκοί ναοί συνδυάζονται επίσης πάντοτε με την κατοικία του ιερέα, που μπορεί να είναι ενωμένη με τον κύριο όγκο τους ή να είναι ανεξάρτητο μονόροφο ή διόροφο πρόσκτισμα. Οι εκκλησίες συνοδεύονται από ψηλά κωδωνοστάσια πυργοειδή ή μορφής διάτρητου τοιχώματος με ελικωτά πτερύγια.

Ενώ οι όψεις τους είναι απέριττες, το εσωτερικό των εκκλησιών, όπως διαμορφώνεται κυρίως μετά τον 17ο αιώνα, είναι πλούσια διακοσμημένο και ιδιαίτερα υποβλητικό. Οι εκκλησίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ιδιόκτητες ή ανήκαν σε αδελφότητα οικογενειών ή συντεχνιών, ενώ λίγες ανήκαν στο δημόσιο. Επαγγελματικές συσσωματώσεις και πλούσιοι κάτοικοι έκαναν να εξαρτάται η τιμή και η αξιοπρέπειά τους από την αξία της διακόσμησης των ναών τους. Οι πολλές παραγγελίες εικόνων έκαναν την πόλη να γίνει ένα πραγματικό κέντρο υποδοχής καλλιτεχνών του μεταβυζαντινού χώρου (Πελοπόννησος, Κρήτη), οι οποίοι κατά τις οδηγίες που δέχονταν από τους εντολείς τους έπρεπε να συνδυάζουν τα βυζαντινά στοιχεία με αυτά της ιταλικής ευλάβειας. Η ώσμωση πολιτισμών και ευαισθησιών των δύο κόσμων έδωσε θαυμάσια δείγματα στην αγιογραφία, με αποτέλεσμα στην Κέρκυρα σήμερα να φυλάσσονται μοναδικές συλλογές εικόνων μεταβυζαντινής τέχνης και η ιστορία της τέχνης να αποκτήσει μια ξεχωριστή σχολή, αυτήν της Επτανησιακής τέχνης, που ξεπέρασε σύντομα τα σύνορα του νησιού για να απλωθεί, τον 18ο αιώνα στη Νότιο Ιταλία (Μπάρι, Λέτσε) αλλά και στη Βενετία, το Τριέστε και σε πολλές δαλματικές πόλεις.

Αρχιτεκτονική

Η πυκνή και πολυώροφη δόμηση της Παληάς Πόλης όπως και η μορφολογία των κτηρίων που αφομοιώνει χαρακτηριστικά διαχρονικής πολιτιστικής διεργασίας σε πλήρη αρμονία και συνέχεια, συνθέτουν μία μοναδική ενότητα με διεθνή αξία και με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των καλών τεχνών. Τα κτίρια της Ενετικής περιόδου, είτε πρόκειται για δημόσια κτήρια και εκκλησίες, είτε για αρχοντικές κατοικίες, αποτελούν σήμερα ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, που ενώ αναπτύχθηκε σε ελληνικό χώρο είχε άμεση εξάρτηση από τα ξένα σύγχρονά της πρότυπα, αντιπροσωπεύοντας την ελληνική συμμετοχή στα κινήματα του δυτικού πνεύματος (Αναγέννησης, Μπαρόκ). Παράλληλα, η Κέρκυρα όντας από τους λίγους χώρους του ελληνισμού στους οποίους ο πολιτισμός εξελίχθηκε ομαλά και δεν διακόπηκε βίαια, αποτελεί μοναδικό διατηρημένο παράδειγμα ομαλής μετάβασης στον νεοκλασικισμό, που, όπως και στη Δύση, ακολούθησε ως φυσική συνέχεια των προηγούμενων μορφών, δένοντας με αυτές με μοναδική ομοιογένεια.

Τα κτίρια του 19ου αιώνα, με εκφραστική λιτότητα και ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή, μαρτυρούν, λόγω της πρωιμότητάς τους, για τις διαφορές που υπήρξαν κάποτε μεταξύ του νησιού από τη μία πλευρά και οποιασδήποτε περιοχής των Βαλκανίων από την άλλη, χωρών δηλαδή και λαών που σχεδόν στο σύνολό τους αποτελούσαν την ίδια εποχή τις ευρωπαϊκές επαρχίες μιας κατά τα άλλα μεγάλης αυτοκρατορίας, όπως αυτής των Τούρκων σουλτάνων. Εκτός από το μορφολογικό ενδιαφέρον της, η Κέρκυρα είναι σημαντική και για την μελέτη της εξέλιξης της αστικής πολυκατοικίας, αφού είναι η πρώτη ελληνική πόλη στην οποία εμφανίζεται ο θεσμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.


Κείμενο (απόσπασμα): Μαίρη Μητροπία, "Παλιά Πόλη της Κέρκυρας : ένας μικρός οδηγός ανάγνωσης της πόλης"

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, 737 τ. χλμ., στην έξοδο του Πατραϊκού Κόλπου, ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα, από την αρχαιότητα ακόμη, υπήρξε ο πρώτος σταθμός για τη Σικελία και την Ιταλία και πρόκληση για να γνωρίσει κανείς το βασίλειο του μυθικού Οδυσσέα κι ολόκληρο το Ιόνιο. Ένα νησί που σε μαγνητίζει, καθώς το πλησιάζεις από το πέλαγος, αντικρίζοντας τον Αίνο, που αναδύεται από τη θάλασσα και υψώνεται σαν μια πυραμίδα, με τη μοναδική στον κόσμο μαύρη ελάτη. Το νησί περιβάλλεται από ατέλειωτους κόλπους και δαντελωτά ακρογιάλια, βαθυγάλαζη και πεντακάθαρη θάλασσα.
  Είναι ένα νησί γεμάτο μυστήρια, αντιθέσεις και ξαφνιάσματα... που προέρχονται από τη γεωλογική του δομή αλλά και από την ιδιόρρυθμη φύση των κατοίκων του. Γιατί οι Κεφαλονίτες είναι άνθρωποι πολυταξιδεμένοι, πανέξυπνοι, δραστήριοι και δυναμικοί. Συνδυάζουν ευγένεια και τραχύτητα, χάρη και πικάντικο χιούμορ. Είναι φιλόξενοι κι όταν κερδίσεις τη συμπάθειά τους, τότε νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
  Πρωτεύουσα του νησιού το Αργοστόλι, μια σύγχρονη πόλη, αλλά συγχρόνως με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Από τα σπουδαιότερα γεωλογικά φαινόμενα είναι τα σπήλαια, της Μελισσάνης, ένα θέαμα ασύλληπτης ομορφιάς με τ’ αγριοπερίστερα να ορμούν από τα βάθη, μόλις ο ήλιος εισχωρεί από το ανοιχτό στόμιο και αντανακλά στα ήρεμα νερά της λίμνης, της Δρογκαράτης με τους κόκκινους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Το πιο παράξενο είναι οι Καταβόθρες του Αργοστολίου, στο Ακρωτήριο Αγ. Θεόδωροι, όπου μεγάλες ποσότητες θαλάσσιου νερού, κινούνται προς την ξηρά και χάνονται σε ασβεστολιθικό πέτρωμα για να ξαναεμφανισθούν ύστερα από υπόγεια διαδρομή 17 χλμ. μακριά στη Σάμη, στη θέση Καραβόμυλος και στη λίμνη Μελίσσανη. Αμέτρητα ποικιλόχρωμα λουλούδια κι οπωροφόρα δένδρα πλημμυρίζουν και ευωδιάζουν το νησί, ένας αληθινός παράδεισος, που συμπληρώνεται από διάφορα είδη πουλιών, πάπιας, ερωδιών και κύκνων που συνήθως φιλοξενούν ο κόλπος του Λιβαδιού στο Ληξούρι και η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου στο Αργοστόλι. Στα νότια της Παλικής βρίσκεται η Κουνόπετρα, βράχος μέσα στη θάλασσα που κινείται ρυθμικά. Οι νότιες παραλίες του νησιού φιλοξενούν τη περίφημη χελώνα Καρέττα-Καρέττα και οι βόρειες βραχώδεις ακτές - στις σπηλιές που είναι άφθονες, τη μεσογειακή φώκια Monachus-Monachus.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

ΚΙΟΝΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Το λατρεμένο από ντόπιους και ξένους χωριό και λιμάνι, ασυναγώνιστης καλλονής σε ομορφιά και γραφικότητα. Κτισμένο αμφιθεατρικά ξεκινά ψηλά από τη "Ράχη" και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα με μια σειρά σπιτιών στην άκρη της θάλασσας που εισχωρεί σε αρκετό βάθος φτιάχνοντας το κλειστό και ευρύχωρο λιμανάκι του Κιονιού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιονίου

ΚΙΟΝΙ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31766
  Είναι από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς στο Ιόνιο, σε απόσταση 23 χλμ από το Βαθύ. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν την ανάγκη πρόσβασης στην θάλασσα. Χωμένος στο πράσινο διατηρεί τη γνησιότητα της αρχιτεκτονικής περασμένων αιώνων και προβάλει μια γραφικότητα μεγαλοπρεπή.
  Στο τέλος του οδοιπορικού που ξεκινάει από το Βαθύ προς τη Βόρεια Ιθάκη εκτυλίσσεται η αξέχαστη φυσική ομορφιά του Κιονιού. Εκπληκτικοί, αξιοζήλευτοι συνδυασμοί του πράσινου με το βαθύ μπλε της θάλασσας και την αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Από την τοποθεσία Ράχη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην γραφική παραλία του Μαυρωνά και μικρά μονοπάτια που οδηγούν στην παραλία Πλακούτσες.
  Στην περιοχή Μαυρωνά λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του προπερασμένου αιώνα το μοναστήρι του Αη Νικόλα το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς. Διασώθηκε μόνο η εκκλησία της μονής, στο ιερό της οποίας σώζεται αρχαίο κιονόκρανο. Στην ίδια περιοχή, στα μέσα του 17ου αιώνα έγινε σκληρή μάχη μεταξύ των κατοίκων και πειρατών, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Κοντά στον Μαυρωνά είχαν λειτουργήσει επί Αγγλοκρατίας φυλακές.
  Στην κορυφή της Ράχης βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο.
  Στην περιοχή Λότζα εικάζεται ότι υπάρχουν ερείπια του σπιτιού του Καραϊσκάκη πριν την επανάσταση του 1821. Στην τοποθεσία Ψηγάδι, στην είσοδο του κόλπου δεσπόζουν τρεις μισό-ερειπωμένοι μύλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Τουριστικό θέρετρο της περιοχής εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες με σύγχρονα δωμάτια και ξενοδοχεία προσφέροντας εξαιρετική περιποίηση. Στα εστιατόρια και καφέ της παραλίας τα βράδια είναι ρομαντικά και όμορφα και το φαγητό υπέροχο. Ιδανική περιοχή για περιπάτους προς τον Αργαλειό και τη Ράχη αλλά και η παραλιακή διαδρομή μέχρι τις Φρίκες πάνω από τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Μικρές βάρκες που νοικιάζονται δίνουν την δυνατότητα για απόδραση σε ερημικές ακτές με πεντακάθαρη θάλασσα για κολύμπι.
  Στις 24 Ιουνίου, στην γιορτή του Αη Γιάννη γίνεται πανηγύρι με μεγάλη συμμετοχή. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Αη Λια που βρίσκεται στον ομώνυμο κάβο σε 1 μίλι απόσταση. Το βράδυ το γλέντι στην παραλία του Κιονιού είναι ολονύχτιο και το κέφι και ο χορός κορυφώνονται. Το Κιόνι απέχει 23 χλμ περίπου από το Βαθύ και συνδέεται καθημερινά με λεωφορείο.

ΚΟΥΛΟΥΡΑ (Οικισμός) ΚΕΡΚΥΡΑ
Μικρό ψαράδικο λιμανάκι, που πήρε το όνομά του από το σχήμα του όρμου του. Εδώ σώζονται τα ερείπια βενετσιάνικης κατοικίας, που κάποτε ανήκε στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Σύγχρονο χωριό που ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 με δωρεές της οικογένειας του εφοπλιστή Βεργωτή, στα παραδοσιακά πρότυπα. Νεοκλασικό κτίριο στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Η θέα από τα Κουρκουμελάτα προς το Ιόνιο είναι μαγευτική.

ΛΑΖΑΡΕΤΟ (Νησάκι) ΙΘΑΚΗ
  Τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα -με την ομώνυμη εκκλησία- βρίσκεται στο Βαθύ κοντά στη ΝΔ παραλία του λιμανιού. Χρονολογείται από το 1560 όπου του έγινε κάποια ανακαίνιση. Το διόροφο κτήριο έγινε από τους Aγγλους το 1817 όπου φτιάχτηκε και η προτομή του Αγγλου Αρμοστή τότε sir Thomas Meytland. Παλιά φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο (1836), αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912) και σήμερα μη χρησιμοποιούμενο. Στους προηγούμενους αιώνες σε κάθε λιμάνι υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) στο οποίο έπρεπε να σταματούν τα καράβια που έρχονταν από το εξωτερικό για υγειονομική εξέταση. Σ' αυτό φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές ως ο Γ. Πεταλάς Πέτας ο συνταγματάρχης του αγώνα του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι αντίπαλοι του Βασιλέα Όθωνα και του Γεωργίου του Α.
  Επί της νησίδας επίσης υπάρχει ναΐσκος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που ιδρύθηκε το έτος 1668.
  Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε. Γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν χτισμένο με πέτρες από αρχαία ελληνικά ερείπια, στα οποία μάλιστα διαβάζονταν ολόκληρες επιγραφές. Το σημαντικό αυτό υλικό δεν είχε καταγραφεί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Δημοτικό Διαμέρισμα Λάκκας

ΛΑΚΚΑ (Χωριό) ΠΑΞΟΙ
Το χωριό Λάκκα πήρε το όνομά του από τη φυσική του θέση. Τα σπίτια είναι χτισμένα χαμηλά, κοντά στη θάλασσα. Η θέα από το φάρο είναι μαγευτική. Αξίζει μία επίσκεψη στο Ελληνόσπιτο, ένα ερειπωμένο πια είδος φρουρίου, όπου οι ντόπιοι κατέφευγαν όταν έφταναν στο νησί πειρατές. Ο επισκέπτης αξίζει να σταθεί στην Εκκλησία της Υπαπαντής, που χτίστηκε το 1774. Στο διάκοσμό της μπορεί να διακρίνει αναγεννησιακά στοιχεία. Μπορεί ακόμη να επισκεφθεί τη θαλάσσια σπηλιά της Υπαπαντής, που λέγεται ότι επικοινωνεί με την εκκλησία και το αρχοντικό του Γραμματικού.

ΛΑΚΩΝΕΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Xαρακτηριστικό Kερκυραϊκό χωριό στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου. Aξίζει ένας περίπατος στην Mπέλλα Bίστα για να θαυμάσει ο επισκέπτης τη θέα προς τον όρμο της Παλαιοκαστρίτσας και να ξεκουραστεί σε κάποιο από τα γραφικά καφενεία. Aν σας αρέσει η πεζοπορία υπάρχει απότομο μονοπάτι που οδηγεί στην Παλαιοκαστρίτσα.

ΛΑΣΣΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η πιο τουριστική περιοχή της Κεφαλλονιάς. Περιλαμβάνει ολόκληρο το Βόρειο-Δυτικό τμήμα της χερσονήσου του Αργοστολιού και αποτελείται από πευκώνες, από ειδυλλιακούς χώρους περιπάτου, από ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης κι από σειρά με μικρές παραλίες, άλλοτε αμμώδεις, άλλοτε με βότσαλα, άλλοτε με βράχια.

ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η περιοχή της Λειβαθούς εκτείνεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κολύμπι σε μια από τις γραφικέ παραλίες όπως αυτές του Λουρδά ή της Αβύθου αφού πρώτα περάσει από το χωριό Μεταξάτα για να δει το σπίτι όπου ο Λόρδος Βύρων έμεινε για λίγο το 1824 πριν κατευθυνθεί στο Μεσολόγγι.
  Κάνοντας τον γύρο της Λειβαθούς θα συναντήσετε και τα χωριά Ντομάτα και Καλλιγάτα όπου αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες με τα υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα.
  Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΛΕΠΕΔΑ (Οικισμός) ΛΗΞΟΥΡΙ
Στα νότια το Ληξουριού βρίσκετε η παραλία «Λέπεδα», με την κόκκινη άμμο και ένα σκουρόχρωμο βράχο στη μέση. Μπορείτε να παίξετε βόλεϊ ή να προχωρήσετε με τα πόδια μέχρι τη Μονή - Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής . Στο σπήλαιο ασκήτεψε ο Οσιος Ανθιμος Κουρούκλης . Σήμερα η Μονή - Σπήλαιο έχει εγκαταλειφθεί. Μπορείτε όμως να δείτε την παλιά πύλη και το ερειπωμένο εσωτερικό

ΛΕΥΚΑΔΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η Λευκάδα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων στο Ιόνιο Πέλαγος. Το νησί απέχει από την Ακαρνανία λιγότερο από 100 μέτρα. Συνδέεται με πλωτή γέφυρα με την ξηρά. Ο δίαυλος της Λευκάδας έχει πλάτος 50 μέτρα. Η Λευκάδα με έκταση 302,5 τ.χιλ., είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων κι έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους. Το νησί της Λευκάδας μαζί με τα γύρω νησάκια, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά και Κυθρό, αποτελούν διοικητικά τον Νομό Λευκάδας. Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Λευκάδας. Χωρίζεται σε 6 δήμους και 2 κοινότητες.
  Το κλίμα της Λευκάδας είναι μεσογειακό. Έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα με αυξημένες βροχοπτώσεις και ζεστό καλοκαίρι με δροσερούς ανέμους.
  Το νησί είναι κατά το 70% ορεινό. Έχει ψηλά βουνά με ψηλότερη κορυφή στο κέντρο τα Σταυρωτά (1182 μ.) Η δυτική πλευρά της Λευκάδας είναι απόκρημνη σχηματίζοντας πολλές εκτεταμένες παραλίες με άμμο. Διαθέτει επίσης στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και φαράγγια με πλούσια βλάστηση. Οι ελιές είναι απλωμένες παντού σ' όλο το νησί, ενώ τα κυπαρίσσια ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί δίνοντας μια άλλη ξεχωριστή όψη στο τοπίο. Στην αξιόλογη χλωρίδα του περιλαμβάνονται αρκετά δάση με πεύκα και μερικά με μία ειδική σπάνια ποικιλία δρυός. Μια άλλη ποικιλία πεύκων πανύψηλων και πυκνών που φυτρώνουν έως την άκρη της θάλασσας φύεται στο νησί Κάλαμος.
  Η Λευκάδα έχει αρκετά νερά, τα περισσότερα σε πηγές και άλλα που κατεβαίνουν σαν χείμαρροι από ψηλά σχηματίζοντας μάλιστα και μικρούς καταρράκτες. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας στα βόρεια του νησιού αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο για πολλά είδη πτηνών.
  Το τοπίο συμπληρώνουν τα ανθρώπινα έργα, παλαιά και σύγχρονα. Αγροτικά, όπως οι δεκάδες νερόμυλοι και υδρόμυλοι, τα ελαιοτριβεία, τα αλώνια, τα απλά λιθόκτιστα σπίτια, οι μοναδικές θολωτές πέτρινες καλύβες, που φανερώνουν το γεωργικό χαρακτήρα του νησιού. Οι αλυκές και τα ιχθυοτροφεία δίνουν άλλη μια ξεχωριστή πτυχή της Λευκαδίτικης ζωής. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια στάθηκαν κι εδώ κέντρα στήριξης του ελληνισμού και του χριστιανισμού στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και πρόσφεραν μέσα από τη βυζαντινή παράδοση και από δυτικές επιρροές καλλιτεχνική διέξοδο, δημιουργώντας ξεχωριστά έργα σε εικόνες και τοιχογραφίες. Η ίδια η πόλη της Λευκάδας με το ιστορικό της κέντρο, τα αστικά σπίτια με τα στενά καντούνια, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, όλα αποτελούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Συνδέουν πολύτιμες μνήμες του παρελθόντος και οδηγούν στη Λευκάδα του σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκάδας

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η πόλη της Λευκάδας που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει μεγάλες στιγμές, με την Σαπφώ και το Φάωνα, με τον Απόλλωνα και την Αρτεμη, με τον Τρωικό πόλεμο, τον Οδυσσέα και την ομηρική Ιθάκη, με την ανατολή και τη δύση. Με το πεπρωμένο της.
  Η πόλη που ζει από το Μεσαίωνα και σήμερα είναι μια καταδεκτική σύγχρονη πόλη. Η πόλη που περιβάλλεται από δαντελένιες ακρογιαλιές και πεντακάθαρη θάλασσα, που διαθέτει μουσεία, σημαντικές εκκλησίες, ενδιαφέρουσα αγορά, ξενοδοχεία, πολλά πολιτιστικά σωματεία και μια αξιόλογη πολιτιστική κίνηση και ζωή. Η πόλη που ανέδειξε σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες όπως ο Αρ. Βαλαωρίτης, ο Αγ. Σικελιανός, ο Λευκάδιος Χερν, ο Ν. Σβορώνος κ.ά. Η πόλη που προσφέρει φρέσκο και άφθονο ψάρι με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τις Επτανησιώτικες καντάδες καθώς και το φιλόξενο πνεύμα και τη ζεστασιά των ανθρώπων. Η πόλη με τη νυχτερινή ζωή. Την γεμάτη κίνηση, πόθους και όνειρα. Η πόλη που μπαινοβγαίνει ο επισκέπτης απρόσκοπτα όλο το 24ωρο λόγω της γέφυρας συνεχούς ροής. Η πόλη που ως αφετηρία μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ορεινή Λευκάδα και να ταξιδέψει μέχρι το Μεγανήσι, την Κεφαλονιά και το Θιάκι, λόγω της πυκνής και τακτικής συγκοινωνίας και ενός καλού οδικού δικτύου.
  Η πόλη τέλος είναι γεμάτη αξιοθέατα. Το Μεσαιωνικό Φρούριο, η Γύρα, οι Μύλοι, η πλαζ του Αγίου Ιωάννου, ο γιορταστικός Αύγουστος με τις γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ που προσφέρουν μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (Δήμος) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Ο Δήμος Λευκιμμαίων είναι ένας από τους 13 Δήμους της Κέρκυρας. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, απέχει 40 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και έχει 8.000 κατοίκους. Πρόσφατα, με τον Νόμο Καποδίστρια, ο Δήμος διευρύνθηκε και αποτελείται πλέον από τον τέως Δήμο Λευκιμμαίων και τα Δημοτικά διαμερίσματα Νεοχωρίου και Βιταλάδων.
  Η Λευκίμμη είναι χτισμένη ανάμεσα σε μια εύφορη πεδιάδα με αμπέλια και ελιές. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους παραδοσιακούς οικισμούς της, που είναι κυριολεκτικά πνιγμένοι στο πράσινο. Παλιά αρχοντικά, στενά δρομάκια - καντούνια - και παλιές εκκλησίες. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ναός του Αγίου Αρσενίου, στον οποίο φυλάγεται αργυρή λάρνακα με αποθησαυρισμένα τα λείψανα του ομώνυμου Αγίου, μιας μεγάλης προσωπικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Κέρκυρα.
  Φεύγοντας από το κέντρο της Λευκίμμης, μπορούμε να οδηγηθούμε στον παραθαλάσσιο οικισμό του Μώλου και των Αλυκών, όπου η καθαρή άμμος και τα γραφικά ταβερνάκια χαρακτηρίζουν το τοπίο. Στις Αλυκές βρίσκονται και ο Βενετσιάνικες Αποθήκες, τις οποίες ο Δήμος Λευκιμμαίων πρόκειται να αποκαταστήσει με τη δημιουργία Μουσείου Αλυκών και πολιτιστικού κέντρου με την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου.
  Στον οικισμό των Αγ. Θεοδώρων ξεχωρίζει το αρχοντικό της οικογένειας Κογεβίνα, παλιοί ναοί και το μοναστήρι της Παναγίας "Κυράς των Αγγέλων" με την εγχάρακτη χρονολογία 1698.
  Το Ποτάμι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, όχι μόνο λόγω της γραφικότητάς του και των ψαροκάικων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, αλλά και επειδή είναι το μοναδικό πλωτό ποτάμι στο νησί. Στις εκβολές του βρίσκεται η παραλία της Μπούκα, η οποία προσφέρει στιγμές αναψυχής και ξεκούρασης με το Δημοτικό αναψυκτήριο που λειτουργεί εκεί τα τελευταία χρόνια.
  Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του Δήμου Λευκιμμαίων είναι ο Κάβος. Με μια υπέροχη παραλία για μπάνιο και μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή, ο Κάβος αναδεικνύεται σε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι κατακλύζουν τον παραθαλάσσιο αυτόν οικισμό κάθε χρόνο.
  Πίσω από τον Κάβο, στη δυτική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η τεράστια παραλία του Άη-Γόρδη, όπου λειτουργεί Δημοτικό αναψυκτήριο με τη χρυσή αμμουδιά του, ενώ προέκτασή της είναι η παραλία "Γαρδένο" των Βιταλάδων, με τις ίδιες προδιαγραφές και επιπλέον με γραφικές ταβέρνες όπου το φρέσκο ψάρι είναι άφθονο όλο τον χρόνο.
  Στο άκρο του νησιού, στον κατάφυτο λόφο του Αρκουδίλα, σώζεται το κατεξοχήν ενετικό κτίσμα της Παναγίας της Ελεούσας (Beata Vergine Eleusa), η οποία ανήκε στην οικογένεια Κουαρτάνο και χτίστηκε το 1710. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αξιοθέατο με μεγάλη ιστορική αξία για την περιοχή, καθώς εκεί ήταν εγκατεστημένο το πυροβολείο των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και τα κανόνια του σώζονται μέχρι και σήμερα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ομοσπονδίας Διαμερισμάτων-Δωματίων Κέρκυρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ληξουρίου

ΛΗΞΟΥΡΙ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Παλικής Κεφαλλονιάς βρίσκεται η «όμορφη Χωροπούλα» του Ανδρέα Λασκαράτου, το Ληξούρι, η μία από τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού.
  Αναφέρεται πρώτη φορά, το 1534, ως LAZURI, σε έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Ενετική Γερουσία.
  Γύρω στο 1800, επί γαλλικής κατοχής, το Ληξούρι έγινε έδρα του Υγειονομικού και του Πρωτοδικείου κι αυτό γέννησε πολλές ελπίδες ότι θα γινόταν πρωτεύουσα του νησιού.
  Ήταν προσεισμικά το Ληξούρι μια πόλη με στενά καντούνια, ψηλά καμπαναριά και αρκετές εκκλησίες, και ρούγες γουλόστρατες γεμάτες παράδοση. Στο κέντρο του δέσποζε το Μαρκάτο, κτίριο επιβλητικό, περίστυλο, που έφτιαξαν οι Αγγλοι το 1824.
  Δύο καταστρεπτικοί σεισμοί, ο ένας στις 23 Ιανουαρίου 1867 και ο άλλος στις 12 Αυγούστου 1953, κατάστρεψαν την πόλη. Η σημερινή ξανακτίστηκε στο ίδιο μέρος, αλλά έχει χάσει πολλά από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της.
  Μετά το σεισμό του 1953 η πόλη του Ληξουρίου άρχισε ν’ ανασυγκροτείται από τα θεμέλια. Οικοδομήθηκαν αξιόλογα κτήρια, δημοτικά και μη, που καλύπτουν και υπηρετούν τις ανάγκες της. Ευτυχώς η δόμησή της έγινε πάνω στις παλιές γραμμές και μπορούμε να πούμε ότι διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος η παλιά γραφικότητα. Πλατείες, δενδροφυτεμένοι δρόμοι, η βρύση στη πλατεία, το πηγάδι του Αγίου Λύπιου, τ’ αγάλματα και τα Μνημεία δίνουν μια αισθητική και συγχρόνως μαρτυρούν το αξιόλογο παρελθόν. Σήμερα το Ληξούρι με τον άριστα οργανωμένο Δήμο του, με τον ανοιχτό του ορίζοντα, τη θαλάσσια συγκοινωνία με τη γείτονα πόλη, μα πάνω απ’ όλα με τα έργα, βρίσκετε στις πρώτες γραμμές για να βαδίσει σταθερά τη χιλιετία που έρχεται. Αυτό επιβεβαιώνεται από την υποδομή που έχει ο τόπος σ’ επιστημονικό , πνευματικό και διοικητικό δυναμικό. Μαζί με τα 14 Δημοτικά Διαμερίσματα που ο Νόμος 2539//97 συνένωσε , δημιούργησαν ένα νέο Δήμο ισχυρό και πρωτοπόρο σε αναπτυξιακά έργα, πολιτιστικά δρώμενα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
  Σε τούτο το δυτικό μέρος του νησιού, που στέκει μακριά από τους απέναντι ορεινούς όγκους της υπόλοιπης Κεφαλονιάς , το ανάγλυφο του εδάφους παρουσιάζεται σε ύφεση, φτιάχνει λόφους ομαλούς και απλόχωρους κάμπους, ανοίγει ακρογιαλιές, πρόσχαρες και γραφικά ρυάκια. Όπου και να σταθείς εδώ, ο ορίζοντας μπροστά σου είναι ελεύθερος, το μάτι δεν περιορίζεται, δεν πιάνεται η ψυχή σου. Και ίσως εδώ να είναι ο λόγος που οι κάτοικοί του είναι «ιδιόρρυθμοι» γεμάτοι κέφι και ζωντάνια, με έφεση προς τα γράμματα και τις τέχνες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιθακιάς

ΛΙΘΑΚΙΑ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 51270
  Το δημοτικό διαμέρισμα της Λιθακιάς εκτείνεται από τα παράλια του Δήμου μέχρι τα ορεινά, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Η γεωργική γη αποτελείται από ελιές, εκ των οποίων κάποιες έχουν χαρακτηριστεί αιωνόβιες. Διαθέτει ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένα camping, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης για τους επισκέπτες.
  Από τον Αγ. Σώστη αναχωρούν σκάφη προς το Μαραθονήσι και τις σπηλιές του Κεριού.
  Στο χωριό της Λιθακιάς λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο αρχοντικό του Μεσσαλά και πίστα αυτοκινητικών αγώνων η οποία έχει διαμορφωθεί σε ένα παλιό λατομείο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λογγού

ΛΟΓΓΟΣ (Χωριό) ΠΑΞΟΙ
Πυκνή βλάστηση, που φτάνει ως το λιμάνι, καλύπτει το Λογγό. Τα ρηχά νερά του δεν επιτρέπουν σε μεγάλα πλοία να προσεγγίσουν. Οι παραλίες Λεβρεχιό, Μαρμάρι, Κήπος και Κηπιάδης προσφέρονται για κολύμπι, wind surf, αλλά και κάμπινγκ. Αν ο επισκέπτης ψάχνει για παρθένες παραλίες, αξίζει να επισκεφθεί τα Φύκια και τη Γλυφάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ελαιοτριβείο της οικογένειας Ανεμογιάννη. Μιας από τις παλαιότερες οικογένειες των Παξών. Οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και της Ζωοδόχου Πηγής διαθέτουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουρδάτων

ΛΟΥΡΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 31425
Σε μια καταπράσινη και εύφορη περιοχή βρίσκεται το χωριό Λουρδάτα. Τα νερά του Αίνου και η προστασία που παρέχει το βουνό από τους ανέμους κάνουν τα περιβόλια του χωριού, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, εξαιρετικά εύφορα. Οι Κεφαλονίτες γεύονται τα πρώτα κηπευτικά από τα Λουρδάτα. Η μεγάλη υπέροχη παραλία του χωριού προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς παραθεριστές, Έλληνες και ξένους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατούνης

ΛΥΓΙΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 71394
  Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκάδας συναντάμε το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό, την πανέμορφη Λυγιά. Το γραφικό της λιμανάκι με τα ψαροκάικα, οι ωραίες καθαρές αμμουδιές της και τα καταγάλανα νερά της γοητεύουν και μαγεύουν τον επισκέπτη. Στη Λυγιά υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ψαροταβέρνες και εστιατόρια, σούπερ-μάρκετ και κάθε είδους καταστήματα. Είναι ένα χωριό που σφύζει από ζωή και έχει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της είναι καλόκαρδοι, ευγενικοί και φιλόξενοι.
  Η Λυγιά προσφέρεται για τις διακοπές σας και η παραμονή σας εδώ θα σας μείνει αξέχαστη. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Λυγιά, βρίσκεται η Κατούνα. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με παλιά σπίτια και μια όμορφη πλατειούλα στον κέντρο του χωριού. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβερνάκια που προσφέρουν θαυμάσιο φαγητό. Αξίζει να επισκεφθείτε τις δύο εκκλησίες, την Παναγία με το όμορφο καμπαναριό της και τον Αγιο Βάρβαρο με το ωραιότατο τέμπλο του και τις υπέροχες εικόνες του.
  Μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού θα σας συναρπάσει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγουλάδων

ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 51294
  Το χωριό των Μαγουλάδων υπάρχει πάνω από 4.000 χρόνια και ο Ομηρος το αναφέρει με το όνομα Μαγούλα που σημαίνει γήλοφος. Αξίζει να σημειωθεί πως το επισκέφθηκε ο Πλάτων το 405π.Χ όταν συμμετείχε στις γιορτές των Λινέων, στο σημερινό Πλάτωνα των Νυμφών.
  Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία του οικισμού προέρχεται από το οικογενειακό επώνυμο “Μαγουλάς”. Στην περίοδο 1503-1507 από νοταριακές πράξεις του Φίλιππου Κατωμέρη, επισημάνθηκαν οι Αρσένιος, Πέτρος, Φίλιππος Μαγουλάς, και η Στεφανία Μαγουλά.
  Μπαίνοντας στο χωριό, το βλέμμα αιχμαλωτίζεται στα ανατολικά από την πυκνή βλάστηση και τα άγρια λουλούδια. Η ψυχή αγαλλιάζει στην απαράμιλλη θέα. Προχωρώντας υπάρχει ο επιβλητικός ναός των Αγ. Θεοδώρων. Βόρεια, βλέπει κανείς τη γαλάζια θάλασσα και τον κάμπο του Σιδαριού τον οποίο διασχίζει ο Τυφλοπόταμος. Δυτικά στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Μοναστήρι της Υψηλής Θεοτόκου και λίγο πιο κάτω η περιοχή Μεροβίγλι με την κορυφή της που λέγεται Σούλι, από όπου οι φρουροί προειδοποιούσαν το χωριό για τον ερχομό ληστοπειρατών.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

ΜΑΡΑΘΙΑΣ (Παραλία) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την παραλία με τα βότσαλα και τα βαθιά πεντακάθαρα νερά. Στο ακρωτήρι του Μαραθιά βρίσκονται οι Καμάρες: δυο τεράστιοι βράχοι που υψώνονται πάνω από τα κρυστάλλινα νερά σε έναν κόλπο με κατάλευκη ψιλή άμμο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαριών

ΜΑΡΙΕΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 48482, 28055
  «Της αγίας μαρίας» ή «μαρίαιες» Έτσι ακριβώς αναφέρεται σε τοπικά συμβόλαια του 16ου αιώνα το χωριό Μαριές. Όπως είναι γνωστό, η ονομασία του χωριού αυτού προήλθε από τον πληθυντικό του κυρίου ονόματος Μαρία. «Χωριόν της Αγίας Μαρίας» αναγράφεται σε τοπικό συμβόλαιο του 1520, που είδε και μνημονεύει ο Ζώης στη δεύτερη έκδοση του «Λεξικού Ζακύνθου» σ. 393. Είναι προφανές ότι το 1520 υπήρξε στην περιοχή εκείνη εκκλησία της Αγίας Μαρίας.
  Η παράδοση ότι Μαρία η Μαγδαληνή τους χρόνους του Τιβερίου, πηγαίνοντας στην Ρώμη, ήλθε στην νήσον Ζάκυνθον, και αυτή πρώτη κήρυξε τον χριστιανισμόν. Γι' αυτό συνοικία κατά μετωνυμίαν της αγίας Μαρίας ονομάσθηκε Μαρίαι στην οποία διατηρείται ομώνυμος ναός.
  Βορειοδυτικά του χωριού Μαρίες, στη θέση Παλιανεμόμυλος, ένα, σχεδόν χιλιόμετρο από το χωριό, φαίνονται πέντε ή έξι τάφοι, «θήκες» (προϊστορικό νεκροταφείο που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα) λαξεμένοι στη δυτική πλευρά μαλακού βράχου. Είναι σκεπασμένοι με πλάκες που από την πολυκαιρία έχουν γίνει ένα με το βράχο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρκοπούλου

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 81358
Χωριό χτισμένο πάνω σε ύψωμα με υπέροχη πανοραμική θέα. Στο Μαρκόπουλο κάθε χρόνο, περί τα μέσα του Αυγούστου, εμφανίζονται τα φίδια της Παναγίας. Πρόκειται για μικρά ακίνδυνα φιδάκια που έχουν στο κεφάλι τους το σημάδι του σταυρού. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας τα φίδια μπαίνουν στην εκκλησία και ανεβαίνουν στην ασημένια εικόνα Της. Aραγε πρόκειται για θαύμα ή για μεταναστευτικό σταθμό των φιδιών καθώς κατευθύνονται σε άλλα ζεστότερα μέρη; Οι ντόπιοι πιστεύουν πως τα φίδια είναι ένδειξη καλής τύχης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1953 που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί τα φίδια δεν εμφανίστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα φίδια της Παναγίας εξαφανίζονται στις 15 Αυγούστου μετά τη λειτουργία ή μετά το πανηγύρι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαχαιράδου

ΜΑΧΑΙΡΑΔΟ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μετά το Καταστάρι, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του κάμπου. Τόπος εύφορος με καλλιέργειες σταφίδας. Οι ντόπιοι καλλιεργούν τη γη όλο το χρόνο. Στο Μαχαιράδο μπορεί να επισκεφθεί κανείς την αναστηλωμένη εκκλησία της Υπαπαντής, του 14ου αιώνα, με καμπαναριό από τα ψηλότερα της Ζακύνθου. Το κυριότερο αξιοθέατο του Μαχαιράδου, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαύρας. Πρόκειται για μία μονόκλιτη βασιλική με εξαιρετικά πλούσιο διάκοσμο εσωτερικά, επιβλητικό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και φυσικά την κατάφορτη από τα αφιερώματα των πιστών, εικόνα της Αγίας Μαύρας. Οι καμπάνες της, με το μελωδικό ήχο τους, ακούγονται σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΛΑΚΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 92451
Φαξ: +30 26450 92451
  The community of Neochori consists of the settlements of Megalo Avlaki, Paliokatouna and Neochori. Connections to the town and the rest of Lefkada are made by regular bus routes and taxis. The verdant landscapes of olive groves and the various forms of the mountains, invite the wanderer to enjoy the wonderful harmonious balance of nature by, for example, taking simple walks or cycling.
  Recently-built hotels with many comforts (swimming pool) and very good prices, as well as rooms for rent with modern facilities (individual bathroom), are on offer to our guests. From Neochori, one can enjoy the remarkable vista of the small cluster of islets spread out before you. Between them there is also Madouri, the island of the great poet Aristotelis Valaoritis, which belongs to our community. Many tourist agencies offer daily excursions to all beaches of the island, as well as renting cars and motor bikes, making it possible to visit and enjoy the beauties of the whole island.
This text (extract) is cited December 2003 from the Lefkada Hoteliers Association tourist pamphlet (1998).

Μεγανήσι: Σε ρυθμούς ηρεμίας

ΜΕΓΑΝΗΣΙ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Το Μεγανήσι είναι ένα μικρό κατάφυτο νησί στα ανατολικά της Λευκάδας με έκταση σχεδόν 20 τ. χλμ. με 1.200 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το Νυδρί με το οποίο συνδέεται καθημερινά μέσω φέρι-μπόουτ. Έχει τρεις οικισμούς, το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι και τρία γραφικά λιμάνια, τα Σπήλια στον οικισμό Σπαρτοχωρίου, τον Αθερινό στον οικισμό Κατωμερίου και το Βαθύ. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το χωριό Κατωμέρι που βρίσκεται ψηλά πίσω από το Βαθύ και είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου.
  Στα αρχαία χρόνια το Μεγανήσι πιθανότατα ήταν το νησί των Ταφίων. Στον Όμηρο εμφανίζεται για πρώτη φορά το όνομα αυτό παρμένο ίσως από τη μυθολογία που ήθελε τον Τάφιο, γιο του Ποσειδώνα και βασιλιά της περιοχής. Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Οδυσσέας εμπιστεύτηκε τα πλοία του στο βασιλιά Μέντορα των Ταφιών, φεύγοντας για την Τροία. Κατά άλλους το Μεγανήσι θεωρείται ότι είναι το νησί Αστερίς που αναφέρεται επίσης στον Όμηρο.
  Το Μεγανήσι έχει ακόμα αρκετούς όρμους όπου βρίσκουν καταφύγιο τα σκάφη που πλέουν στο Ιόνιο, όπως είναι το Αμπελάκι, ο Μπάλος, το Πλατιγυάλι, η Σβούρνα, το Κολόπουλου, το Διχάλι, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λίμνη, καθώς επίσης και σπήλαια στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το πιο ονομαστό είναι η λεγόμενη Σπηλιά του Παπανικολή. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού με βάθος γύρω στα τριάντα μέτρα και αμμουδιά στο εσωτερικό της. Η παράδοση λέει ότι ήταν μια από τις κρυψώνες του υποβρύχιου του Παπανικολή για να μην τον εντοπίζουν οι εχθροί. Στην ίδια σπηλιά λέγεται ότι κατέφυγε και ένας παπάς με τους μαθητές του επί Τουρκοκρατίας για να γλυτώσουν από τους πειρατές. Aλλες ενδιαφέρουσες σπηλιές είναι η σπηλιά Γιοβάνη λίγο πιο πάνω από την προηγούμενη και η σπηλιά του Δαίμονα. Πρόσβαση στις όμορφες αυτές σπηλιές υπάρχει μόνο από τη θάλασσα. Καθημερινά μικρά καϊκια φτάνουν μέχρι εδώ και στις γύρω αμμουδερές παραλίες του νησιού με τα απόκρημνα βράχια προσφέροντας άλλη μια ξεχωριστή εικόνα του Μεγανησιού στον επισκέπτη.
  Τα χωριά αποτελούνται από μικρά αγροτικά σπιτάκια, πολλά απ' αυτά είναι πέτρινα. Τα γραφικά δρομάκια, μικρά σαν καντούνια, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και τα λιγοστά αυτοκίνητα που υπάρχουν στο νησί, καθώς επίσης και το μικρό λεωφορείο που εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες, κινούνται με μεγάλη προσοχή ανάμεσά τους...
  Διάσπαρτοι στα ψηλά σημεία που περνάει ο αέρας βρίσκονται εγκαταλελειμένοι πολλοί ανεμόμυλοι, που παλιότερα, το 19ο και τον 20ο αιώνα ήταν στις δόξες τους. Οι περισσότεροι είναι στα υψώματα γύρω από το λιμάνι του Αθερινού. Είναι σε σημεία που τα βρίσκουν οι άνεμοι λιοβόρι, πουνέντες και λεβάντες. Οι μύλοι ήταν όλοι ιδιωτικοί και έπαιρναν συνήθως τα παρονόματα των ιδιοκτητών τους όπως ο μύλος του Μπακόλα, του Πατσή ή του Χύμου. Ένας απ'αυτούς, ο Παλιόμυλος στέκει ακόμα αγέρωχος, καλοχτισμένος με πέτρα, παρόλο που του λείπει η στέγη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


ΜΕΓΑΝΗΣΙ (Λιμάνι) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το Σπαρτοχώρι χτισμένο πάνω από το λιμάνι Σπήλια, σε ψηλά βράχια έχει εξαιρετική θέα. Η περιοχή έχει πολύ πράσινο. Πεύκα που φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας προσφέρουν ιδανική σκιά για περπάτημα. Το ανηφορικό μονοπάτι από το λιμάνι για το ψηλό χωριό διευκολύνεται με μικρά σκαλάκια. Κάπου στη μέση της διαδρομής υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα όπου βρίσκεται η Σπηλιά του Κύκλωπα ανεξερεύνητη ακόμα. Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι το σπήλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο. Πιθανότατα η περιοχή να πήρε το όνομα από το σπήλαιο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ (Μοναστήρι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 86385
  Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
  Ο Αγιος, προστάτης του νησιού, έζησε και δίδαξε εδώ από το 1560 ως τον θάνατό του το 1579 αφήνοντας πίσω του θαυμαστά δείγματα της ασκητικής ζωής του.
  Το ιερό σκήνωμα του Αγίου, ο οποίος τιμάται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, φυλάσσεται στην εκκλησία της Μονής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών

ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ (Μοναστήρι) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31247
  Η Μονή Καθαρών βρίσκεται σε υψόμετρο 566 μ., 6 χλμ. έξω από το ομώνυμο χωριό. Δύο εκδοχές υπάρχουν για το χτίσιμο στην περιοχή της εκκλησίας και του μοναστηριού της Παναγίας. Η πρώτη υποστηρίζει ότι καλλιεργητές πήγαν στην περιοχή για να κάψουν "κάθαρα", δηλ. άγρια χόρτα και αγκάθια και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας.Ετσι αποφάσισαν να κτίσουν εκεί μία εκκλησία. Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ίδρυση του μοναστηριού με τους οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Οποια και να είναι η αληθινή εκδοχή, το γεγονός είναι ότι η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε το 1696 και το μοναστήρι που χτίστηκε λίγο αργότερα λειτούργησε αδιάκοπα ως την περασμένη δεκαετία.
   Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός, που όμως όλο τον χρόνο φροντίζει την Μονή και προσφέρει φιλοξενία στους επισκέπτες της περιοχής. Η εικόνα της Παναγίας, που πιθανώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του μοναστηριού, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι, επίσης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η Παναγία η Καθαριώτισσα που είναι και πολιούχος του νησιού τιμάται με λαμπρότητα στις 8 και στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του Πάσχα.

Μονή Στροφάδων

ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ (Μοναστήρι) ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 22950

Μονή Κηπουραίων

ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ (Μοναστήρι) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 91354
  Σε απόσταση 15 km από το Ληξούρι βρίσκεται η παλαιότατη Μονή των Κηπουραίων. Η ονομασία της οφείλεται στους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι πατέρες για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Η Μονή είναι χτισμένη σε ορθόστητο βράχο πάνω στη θάλασσα. Το 1759 κτίζεται η εκκλησία της Μονής από τον Παξινό Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο και αφιερώνεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύντομα αναπτύσσεται ανδρικό κοινόβιο. Το 1915 Γαλλικό καταδρομικό βομβαρδίζει τη Μονή καθώς μέσα στην ομίχλη, βλέποντας τη καπνοδόχο να καπνίζει την περνούν για εχθρικό πλοίο. Οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 πλήττουν ακόμα περισσότερο τη Μονή. Το 1964 ανοικοδομείται μόνο το καθολικό, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια οικοδομούνται τη δεκαετία του '90, με προσωπική εργασία του μοναδικού μοναχού που εγκαταβιώνει σήμερα στη Μονή.
  Στη Μονή μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και τις κάρες των Οσίων κτητόρων της Μονής Χρύσανθου, Κωνσταντίνου και Ευφροσύνου και άλλα κειμήλια όπως και να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής.
  Επίσης το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον αυλόγυρο της Μονής στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Το μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει αρμονικά το απάτητο βουνό με την απάτητη θάλασσα θυμίζει πολύ τα Καρούλια του Αγίου Ορους και σε συνάρτηση με τους πνευματικούς θησαυρούς της αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μπενιτσών

ΜΠΕΝΙΤΣΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 72284
Παράκτια περιοχή οι Μπενίτσες, πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά, με ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Πυκνή βλάστηση και όμορφες παραλίες χαρακτηρίζουν το τοπίο. Λέγεται ότι εδώ ήταν οι κήποι του βασιλιά Αλκίνοου. Στην περιοχή βρίσκονται οι πηγές του Υδραγωγείου της Κέρκυρας καθώς και ερείπια ρωμαϊκών λουτρών με ψηφιδωτά δάπεδα.

ΜΥΡΤΟΣ (Παραλία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Με αφετηρία το Αργοστόλι κι ακολουθώντας μερικές διαδρομές ο επισκέπτης θα γνωρίσει αυτό το πανέμορφο νησί με τους ιδιόρρυθμους κατοίκους που θεωρούν το νησί τους τον "ομφαλό της γης". Από τα πρώτα αξιοθέατα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον είναι ο Μύρτος, η ωραιότερη παραλία του νησιού και από τις ομορφότερες της Ευρώπης, με κάτασπρη αμμουδιά, ένας επίγειος παράδεισος που προστατεύεται από πανύψηλους βράχους, ενώ η θάλασσα προσφέρει υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων του γαλαζοπράσινου και του βαθύ μπλε.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοραϊτικων

ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Παραθαλάσσιο, τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μεσογγή. Η περιοχή ίσως να έχει κατοικηθεί από τα νεολιθικά χρόνια, κρίνοντας από τον μικρό ναό του 3ου αι. π.Χ. που βρίσκεται ψηλά, κοντά στο λόφο. Στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν ερείπια ελληνορωμαϊκού κτηρίου.

ΝΑΥΑΓΙΟ (Παραλία) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  Αποτελεί μια πασίγνωστη παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.
  Ο Γερμανός περιηγητής E.L. Salvatos αναφέρει το 1901, για την περιοχή του Ναυαγίου, ότι ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Γέροντες της περιοχής μιλούν ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.
  Μετά το 1922 από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση μετά το Ναυάγιο δημιούργησε την σημερινή παραλία.
  Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1983, ενώ το πλοίο το οποίο ναυάγησε μετέφερε λαθραία τσιγάρα.
  Αξίζει να αναφερθεί κανείς στην ιστορία του ναυαγίου:
  Την 2 -2 - 1980 και ώρα 05: 00 το Φ/Γ πλοίο "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ" Ν.Π. 4512, Κ.Ο.Χ. 465 με πενταμελές πλήρωμα και μεταφέροντας φορτίο 1895 κούτες τσιγάρα ενώ βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου, υπέστη βλάβη στην κύρια μηχανή και έμεινε ακυβέρνητο. Αποτέλεσμα ήταν να προσαράξει στη βραχώδη και απόκρημνη ακτή ΒΑ της Νήσου Ζακύνθου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Επί του πλοίου επέβαιναν τρεις (3) Έλληνες ως συνεργείο για επιδιόρθωση μηχανικής βλάβης και ένας Ιταλός ως συνοδός φορτίου.
  Το πλήρωμα με πνευρσή λέμβο αποβιβάστηκε σε βραχώδη ακτή όπου στη συνέχεια διασχίζοντας δύσβατη ορεινή περιοχής έφθασε στην Κοινότητα Βολιμών όπου και ενημέρωσε το Σταθμό Χωροφυλακής Βολιμών για το συμβάν.
  Ακόμα και σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ελατίων


Δημοτικό Διαμέρισμα Αλεξάνδρου

ΝΙΚΙΑΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 71384
Φαξ: +30 26450 71384
  Ανάμεσα στη Λυγιά και στο Περιγιάλι, 9 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι Νικιάνα.
  Χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Σκάροι, συνδυάζει πολύ πράσινο και μαγευτικό γαλάζιο. Προσφέρει άνεση και ποικιλία στις διακοπές σας, αφού μπορείτε να βρείτε σ’ αυτό ό,τι ζητήσετε.
  Μέρος ιδανικό για σέρφινγκ, σκι, ψάρεμα αλλά και ορειβασία, είναι ικανό να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη αυτό που αναζητάει. Λίγο πιο πάνω υπάρχει το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων με πανοραμική θέα, καθώς και οι ορεινοί αξιόλογοι οικισμοί Αλέξανδρος και Κολυβάτα που αξίζει να επισκεφθείτε όπως και το όρος "Σκάροι" όπου θα συναντήσετε το μοναδικό δάσος από δρύες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Νυδρίου

ΝΥΔΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Το Νυδρί και η ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν το Δήμο Ελλομένου, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Έχει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό. Εδώ η μορφολογία του εδάφους ποικίλει. Συνδυάζει τη μεγαλύτερη, εύφορη πεδιάδα του νησιού, Εγκλημενό, με τους ορεινούς όγκους των Πλατυστόμων, Βαυκερής, Νεοχωρίου, Αλάτρου, Φτερνού και με τα τουριστικά παράλια, που αποτελούν θέρετρα για χιλιάδες παραθεριστές.
  Ο μεγάλος απάγκιος όρμος του Βλυχού που εισχωρεί βαθιά μέσα στην ξηρά αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, φιλόξενο σε όλα τα σκάφη που ταξιδεύουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Όλη η χερσόνησος του Βλυχού καταπράσινη, αγκαλιάζει την παραλία και φτάνει απέναντι από το Νυδρί. Τα Πριγκηπόνησα, μικρά κατάφυτα κι αυτά νησάκια, ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Μαδουρή, η Σπάρτη και πιο μακριά το Μεγανήσι, είναι σαν να επιπλέουν στην ήρεμη θάλασσα. Κι απέναντι, στην άκρη του ορίζοντα, οι Ακαρνανικές ακτές πλαισιώνουν αυτή τη μοναδική, πανέμορφη εικόνα που κάθε ώρα της ημέρας είναι διαφορετική.
  Πριν από λίγα χρόνια το Νυδρί και η ευρύτερη περιοχή του δεν ήταν παρά ένας μικρός οικισμός ψαράδων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν στα μικρά ημιορεινά χωριουδάκια που βρίσκονται ψηλότερα, στη Ράχη, στη Βαυκερή, στα Πλατύστομα και απασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, όπως και όλοι οι χωρικοί του νησιού.
  Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού έδωσε μεγάλη ώθηση στην περιοχή κερδίζοντας την πλειονότητα των ντόπιων. Σήμερα ο τόπος είναι πολύ διαφορετικός από παλιότερα. Επίσης η τουριστική ανάπτυξη των παραλίων μετέβαλε την πληθυσμιακή κατανομή. Οι κάτοικοι από τον εσωτερικό ορεινό όγκο μετακινήθηκαν στα παράλια, όπου ανέπτυξαν δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, διατηρώντας παράλληλα τις χειμερινές αγροτικές ασχολίες τους, στα χωριά.
  Όλη η παραλιακή ζώνη από το χωριό Περιγιάλι μέχρι το Βλυχό έχει ενοποιηθεί. Δεκάδες πολυτελή καταλύματα, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και γραφεία προσφέρουν σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η όμορφη και πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία που απλώνεται χιλιόμετρα μπροστά, προσφέρει στους λουόμενους και τη δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.
  Παρά την έντονη αξιοποίησή της, η περιοχή δεν έχει χάσει τη φυσική της ομορφιά. Πυκνή βλάστηση από ελαιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια πλαισιώνουν την προσεγμένη τουριστική υποδομή. Η τάξη και η καθαριότητα βοηθούν στη διατήρηση ενός εξαιρετικά πολιτισμένου περιβάλλοντος. Οι ομορφιές της περιοχής όμως δεν εξαντλούνται στις αμμουδιές, στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. ΄Εχει να επιδείξει εξίσου σημαντικά ιστορικά, φυσικά, όσο και πολιτισμικά μνημεία, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό της.
  Με αφετηρία το Νυδρί, το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας, μόλις λίγο έξω από το κέντρο, ξεκινώντας την πρώτη μας διαδρομή, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το όμορφο τοπίο της περιοχής με τους πλούσιους ελαιώνες στα δυτικά του, τα εύφορα περιβόλια και τους κήπους.
  Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με έναν όμορφο περίπατο που περνάει από το χώρο των ανασκαφών, που βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό, στην περιοχή Στενό Χαραδιάτικων και οδηγεί στη συνέχεια στο Βλυχό.
  Εδώ ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ ανακάλυψε τάφους και θεμέλια κυκλικών κτισμάτων. Η περιοχή είχε κατοικηθεί τουλάχιστον από την πρώιμη εποχή του Χαλκού (2.000 π.Χ.). Εμπνευστής ο ίδιος της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη σύμφωνα με την ερμηνεία της Οδύσσειας, τοποθετεί το παλάτι του Οδυσσέα στο Νυδρί. Πολλά από τα ευρήματα του Νταίρπφελντ, κτερίσματα, αγγεία και λείψανα μυκηναϊκής εποχής, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας. Ο ίδιος ο Νταίρπφελντ αγάπησε τόσο το νησί που θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Υπάρχει η πληροφορία ότι το εκκλησάκι αυτό είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ιερό των Νυμφών.
  Συνεχίζοντας από το Βλυχό με παράκαμψη προς τα αριστερά, η διαδρομή οδηγεί ανάμεσα από αιωνόβιες ελιές, στην καταπράσινη περιοχή Γένι, μπροστά από την παραλία Δεσίμι. Στο τέλος του δρόμου ένα μικρό μονοπάτι καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, προσφέροντας μια άλλη άποψη του Νυδριού εξίσου εντυπωσιακή. Η επίσκεψη της Αγίας Κυριακής μπορεί να γίνει και με μικρά μισθωμένα καΐκια.
  Πάνω από τον όρμο του Βλυχού ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο χωριό Χαραδιάτικα και από εκεί ανεβαίνει στον οικισμό Aλατρο. Κι αυτό όπως και τα άλλα μικρά ορεινά χωριουδάκια της περιοχής είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο...
  Η περιοχή των Χαραδιάτικων είναι ξεχωριστή και για το όμορφο φαράγγι της. Πανέμορφο κι αυτό, ανέγγιχτο από ανθρώπινες παρεμβάσεις, είναι ιδανικό για περιπάτους μέσα στη φύση. Στο φαράγγι σώζονται πολλοί νερόμυλοι, απομεινάρια της αγροτικής ζωής του τόπου και μάρτυρες της ύπαρξης ορμητικών υδάτων που εκμεταλλεύονταν οι κάτοικοι για να αλέσουν τις σοδειές τους.
  Μετά το Βλυχό ανηφορίζοντας προς τα νότια, συναντάμε το Κατωχώρι, μικρό, γραφικό χωριουδάκι με λιθόκτιστα σπιτάκια. Εδώ ήταν παλιά η έδρα του Δήμου. Υπάρχουν ακόμα τα κτίρια που στέγαζαν τις δημοτικές υπηρεσίες, όπως τα δικαστήρια. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με αγιογραφίες του 16ου αιώνα.
  Νοτιότερα στη διαδρομή αυτή, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι ο Πόρος, παλιό χωριό της περιοχής, σκαρφαλωμένο πάνω σε μια απότομη πλαγιά με προσανατολισμό προς τα δυτικά, σαν να έχει γυρίσει την πλάτη του στη θάλασσα. Το χωριό είναι τριγυρισμένο από πράσινο και μοιάζει να ζει σε δικούς του ήρεμους ρυθμούς.

ΟΘΩΝΟΙ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Μικρό νησάκι που μπορεί να πάει κανείς με καΐκια που κάνουν συχνά αυτά τα δρομολόγια. Το νησάκι είναι αραιοκατοικημένο και είναι το δυτικότερο άκρο της Ελληνικής επικράτειας. Με βάρκα μπορεί να φτάσει κανείς στην Ασπρη Αμμο όπου και η Σπηλιά της Καλυψούς.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορθονιών

ΟΡΘΟΝΙΕΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 31214
  Η περιοχή του χωριού Ορθονιές, που αναφέρεται σε διάφορα τοπικά έγγραφα του 16ου αιώνα είχε αναπτύξει κι αυτή ένα αξιόλογο πολιτισμό. Οι εκκλησίες της όμως, που ήταν και τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτισμού αυτού, είναι άγνωστο έως τώρα πότε πρωτοχτίστηκαν. Από συμβολαιογραφικές πράξεις ή άλλες έγγραφες μαρτυρίες του 19ου αιώνα προκύπτει ότι στις Ορθονιές υπήρχαν οι εξής εκκλησίες: Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του Πλαρινού, Αγιος Ιωάννης το Πρόδρομος του Μπούτση, Παναγία του Πλαρινού και Ταξιάρχες ή Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Αποτελεί ενοριακή εκκλησία, η οποία μαζί με το καμπαναριό της σώθηκαν από τους σεισμούς του 1953. Η εκκλησία διατηρεί παλιό ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο και διάφορες ωραίες εικόνες, παλιότερες και νεώτερες.
  Σε μικρή απόσταση από το χωριό των Ορθονιών υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι της Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας. Η ιστορία του μοναστηριού αυτού ενός από τα πολυτιμότερα της υπαίθρου χώρας του νησιού, αποτελεί θέμα ιδιαίτερης έρευνας. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Ιωαννίκιο Κατσιβή τον 16ο αιώνα. Το καθολικό του μοναστηριού και το καμπαναριό έμειναν όρθια από τους σεισμούς του 1953. Το μοναστήρι ξανακτίστηκε, ενώ διατηρούνται ορισμένες εγκαταστάσεις του παλιού. Σήμερα η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισας. Το μοναδικό αυτό μνημείο (διαστάσεων 0,65Χ0,40 του μ) βρέθηκε σε άγνωστη έως τώρα χρονολογία του μεσαίωνα στους πρόποδες του βουνού Κέντρου μέσα σε μία σπηλιά. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση πιστεύεται ότι η εικόνα ήταν κρυμμένη εκεί από τα χρόνια των Εικονομάχων (726-842).
  Αλλες περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ'αυτο το Δημοτικό διαμέρισμα απότελούν:
•Οι ιαματικές πηγές «Ξύγγια», που βρίσκονται στην περιοχή Καρώνης. Πρόκειται για παράκτιες υδροθειούχες πηγές. Η θάλασσα γύρω από τις πηγές, με θερμοκρασία 18 βαθμούς C, έχει χρώμα λευκό οφειλόμενο σε κροκίδες Κολλώδους θείου. Στο κολλώδες θείο αποδίδονται καλλωπιστικές ιδιότητες αφού απαλύνει το δέρμα, εξαλείφει τις ρυτίδες και θεραπεύει δερματικές παθήσεις.
•Ο «Μακρύς γυαλός» και το «Μικρό νησί», οι οποίες κατακλύζονται το καλοκαίρι από μεγάλο αριθμό τουριστών.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Ολόκληρη η περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας είναι ανεπτυγμένη τουριστικά. Υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και θερινές κατοικίες. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Εκτός από τη μεγάλη παραλία, μονοπάτια οδηγούν και σε μικρότερους κόλπους, κατάλληλους για κολύμπι. Το μοναστήρι της Παναγίας ιδρύθηκε το 1225. Το κτίσμα όμως που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι του 18ου-19ου αιώνα. Εδώ υπάρχει μουσείο με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες. Το νησάκι Κολοβρί στην είσοδο του όρμου, σύμφωνα με τον θρύλο, είναι ένα πειρατικό καράβι που πέτρωσε η Παναγία, προστατεύοντας έτσι τη μονή και τον ντόπιο πληθυσμό. Το Αγγελόκαστρο είναι το δυτικότερο φυλάκιο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στο οποίο ανήκε και η Κέρκυρα ως τα 1267.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ (Βουνό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Το όρος Παντοκράτωρ φτάνει τα 911 μέτρα ύψος. Πάνω στα γυμνά του βράχια υπάρχουν ακόμα μικρά τμήματα καλλιεργημένης γης, που πια έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Η κορυφή του βουνού ονομαζόταν από τους Βενετούς Μόντε Σαν Σαλβατόρε. Η θέα από την κορυφή προς το Μπαρμπάτι είναι μοναδική. Εδώ είναι χτισμένο μοναστήρι στη θέση παλαιότερου του 1372.

ΠΑΞΟΙ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Οι Παξοί, ο Βενιαμίν των Επτανήσων, είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και σε απόσταση 12 μιλίων από την Πάργα. Το σχήμα των Παξών είναι μακρόστενο, μοιάζει με σαύρα, το ίδιο και των Αντιπάξων. Τα δυο νησιά καλύπτουν έκταση 19 τ.χ. το πρώτο και 3 τ.χ. το δεύτερο.
  Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές , ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους σχηματισμούς : σπήλαια, αψίδες, θόλους, κατακόρυφους γκρεμούς Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι, που προστατεύεται από δυο νησάκια, τον Αγιο Νικόλαο και τη Παναγία. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η πανέμορφη Λάκκα και στην ανατολική παραλία ο γραφικός Λογγός. Σήμερα οι Παξοί έχουν περίπου 2300 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχονται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.
  Οι Παξινοί είναι ζεστοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση, αλλά επιδιώκουν να βρίσκονται και μέσα σε όλες τις εξελίξεις της σύγχρονης Ευρώπης. Έτσι έχουν ανακηρυχθεί Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης για το έτος 2004, ένα θεσμό που σκοπό έχει την ανάδειξη και διατήρηση του χωριού σε όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια των εορτασμών για το Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης, οι Παξοί θα είναι κέντρο πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και πανευρωπαϊκών συναντήσεων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Παξών


Δημοτικό Διαμέρισμα Παξών

ΠΑΞΟΙ (Λιμάνι) ΠΑΞΟΙ
Ο Γάϊος είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Το λιμάνι, προφυλαγμένο απ' τους ανέμους, είναι ρηχό και κατάλληλο για μικρά σκάφη και βάρκες. Η θάλασσα είναι πάντοτε καθαρή και δροσερή εξ αιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων. Το βορειότερο τμήμα του λιμανιού, ο Μανέσκος, είναι βαθύτερο. Εδώ προσεγγίζουν μεγάλα πλοία. Το όνομά του, ο Γάϊος, το πήρε από τον Αγιο Γάϊο, που έφερε τον χριστιανισμό στο νησί. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο ιερό του ναού των Αγίων Αποστόλων, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει σημαντικές τοιχογραφίες. Η παράδοση λέει, πως το χώμα από τον τάφο είναι φάρμακο για το δάγκωμα του φιδιού. Ο λαμπρότερος εορτασμός στο νησί γίνεται στις 29 Ιουνίου, όπου γιορτάζεται μαζί με τους Αγίους Αποστόλους και ο Αγιος Γάϊος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πέλεκα

ΠΕΛΕΚΑΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 94211
  Ο Πέλεκας είναι ένα χωριό της μέσης δυτικής Κέρκυρας. Ευρισκόμενο σε απόσταση 12 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού καταλαμβάνει κυρίως την ανατολική πλευρά του ομώνυμου λόφου και βρίσκεται σε υψόμετρο 272 μ. Η εξαίσια θέα από την κορυφή του λόφου προς την καταπράσινη βόρεια και ανατολική πλευρά του νησιού, απόκρημνες και γραφικές νοτιοδυτικές ακτές καθώς και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μπορεί κανείς να χαρεί βλέποντας τον ήλιο να βασιλεύει στα πεντακάθαρα νερά της Αδριατικής θάλασσας, έχουν διαφημίσει το χωριό σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.
  Διάφοροι περιηγητές αναφέρονται και περιγράφουν τον Πέλεκα από τα μέσα του 19ου αιώνα ενώ άλλοι επώνυμοι όπως η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος Β και ο Βασιλιάς Γεώργιος Α χάρηκαν την αξέχαστη θέα.
  Ακόμη δεν έχει ιστορικά αποδειχθεί η προέλευση του ονόματος του χωριού. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση η ονομασία του προέρχεται από την λέξη "πέλεκυς" επειδή οι πρώτοι κάτοικοι πελεκούσαν ίσως κορμούς δένδρων ή πέτρες.
  Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται οι ονομαστές παραλίες Γλυφάδας-Κοντογυαλού-Μυρτιώτισσας με κρυστάλλινα νερά και χρυσές αμμουδιές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Πέλεκα - ΑΝΕΚΠ.

ΠΕΡΑΧΩΡΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Σκαρφαλωμένο στις παρυφές του βουνού, πάνω από το Βαθύ, πανέμορφο γραφικό χωριό, με έντονα αποτυπωμένη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα ερείπια των σπιτιών και στις εκκλησίες με αξιόλογες Βυζαντινές τοιχογραφίες στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιοχώρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Το χωριό Περιγιάλι βρίσκεται στο δρόμο προς το Νυδρί, λίγο μετά τη Νικιανά. Μέσα από τον αρμονικότερο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, παράδοσης κι εκσυγχρονισμού προβάλλει από και πανέμορφο μαζί και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσει τον επισκέπτη με τη μαγευτική του θέα προς τα κατάφυτα Πριγκιποννήσια. Οι παραλίες του είναι πολλές και πεντακάθαρες και η παρουσία του δίπλα από το Νυδρί που αποτελεί ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Λευκάδας, το κάνει ακόμα περισσότερο πολυσύχναστο. Αξίζει να επισκεφθείτε την Κόκκινη Εκκλησία που χτίστηκε το 1478 και το 1821 μετατράπηκε σε ορμητήριο των οπλαρχηγών, καθώς και το Ναό των Αγίων Πάντων και στη συνέχεια τον οικισμό Πλατυστόμου που θα σας εντυπωσιάσει με την πανοραμική θέα. Η λαϊκή παράδοση που ανθίζει στην περιοχή και η αγνή φιλοξενία των ντόπιων, θα σας μείνουν αξέχαστα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Περουλάδων

ΠΕΡΟΥΛΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 95239
  Η ονομασία του χωριού προέρχεται προφανώς από το επώνυμο Περούλης. Η σύνθεση του χωριού τοποθετείται στους προομηρικούς χρόνους ενώ υπάρχουν τεκμήρια πως η περιοχή κατοικήθηκε από την υστεροπαλαιολιθική εποχή (πριν 12.000 χρόνια).
  Οι Περουλάδες ήκμασαν κατά το μεσαίωνα και δεν υπέστησαν μεγάλες καταστροφές λόγω της φρουράς που διατηρούσε πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς και με τα οποία προστάτευαν τα παράλια της περιοχής από τους ληστοπειρατές. Τη μεγαλύτερη καταστροφή, παρά τη μεγάλη αντίσταση, την προξένησαν οι Γενουάτες το έτος 1403.
  Το χωριό έχει αναδείξει μεγάλους πνευματικούς άνδρες όπως ο Δόντης, ο Κωλέτης και ο μεγάλος ποιητής και ο συγγραφέας Κάλβος. Οι κάτοικοι των Περουλάδων είναι φιλόξενοι, ζωντανοί και ευγενείς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ